Jump to content
IGNORED

Pescanik

Atreid

Recommended Posts

Posted
mi to zvali fritule.
Samo da potvrdim da su u Lici takodje kolacici. Zamisli koja smo mi beda bili kad smo se takvim stvarima radovali. U stvari, ja se radujem i danas kad se baba iscima da ih ispece....sad se osecam bas out....
Posted
mi to zvali fritule.
uhm, mislim da su fritule manje i slatke. tako je barem u dalmaciji. nicol?
Posted

kuzmanovic nema pojma. mekike, beli sir i jogurt su dobitna kombinacija. hvala larku sto me je podsetio da kazem babi da mi sutra napravi mekike...uprkos cinjenici da je zli cika pod lipom.

Posted
kuzminoviću su mekike simbol nemaštine i odvratnih devedesetih. nadam se da će neko od ljubitelja uspeti da iskopa mp3 zabilježbu tirade koju je prosuo na tu odurnu hranu za plebs.
Eh, ti danasnji klinci! A nama, nekadasnjim domcima iz Studenjaka, bile delikates. Vruce mekike s belom kafom, u restoranu na skveru. I za njih je trebalo imati kintu. Izgledale su baš onakve kako ih je Hella opisao. "Dete" od mekike se u Bosni zove placka. Slične je veličine, ali ne tako rskavo i trbušasto, a jede se solo ili umočeno u kajmak. A uštipci su mekikini unuci. Tanko, mršavo, neuhranjeno.
Posted
A uštipci su mekikini unuci. Tanko, mršavo, neuhranjeno.
Pa i nisu bas tanki ustipci.ustipci_favorit.jpg
Posted
Pa i nisu bas tanki ustipci.ustipci_favorit.jpg
Te karakondzule zoves ustipcima??!!! To mora da je neka zapadnjačka izmotaNcija. :lol:
Posted (edited)
uhm, mislim da su fritule manje i slatke. tako je barem u dalmaciji. nicol?
pravo zboriš, fritule su slatke (s cukrom, jajima, suhim grožđicama i nekim likerom ili macho opcija s rakijom). kao simbol vjekovnog odricanja, neimaštine i dijete jedu se specijalno na post prid velike katoličke blagdane. Edited by Nicol
Posted (edited)
pravo zboriš, fritule su slatke (s cukrom, jajima, suhim grožđicama i nekim likerom ili macho opcija s rakijom). kao simbol vjekovnog odricanja, neimaštine i dijete jedu se specijalno na post prid velike katoličke blagdane.
Probao sam to letos, opcija sa medovačom, nije me previše dojmilo. E sad, dole u Zavičaju, mater i baba spremaju neke dve sorte uštipaka. Kad mi se priloži vangla toga i kiselo mleko... Edited by Zabalujev
Posted (edited)

Ja cu da se slozim s kolegom Kuzminovicem. Meni je i dalje i uvek i pre nego sto sam cula njega prva asocijacija na vreme hiperinflacije kako su svi imali dzakove basna i svi su jeli testo i nudili testom, sad jal mekike, kifle, krofne, ustipci, fritule, priganice, kako god ih zvali, to je bilo to odvratno jeftino przeno testo na koje smo bili osudjeni. Okej je kad se jedu s vremena na vreme, ili kad se ode kod babe ili tetke, ali jesti to svakog dana je bio zlocin. Ove kulinarske virtuoze sto su kuvali domaci sveps, jafa keks, farbu za kosu i 10 litara djusa od jedne pomorandze necu da pominjem, pricam o nama obicnim domacicama i domacinima. Bili smo siromasni, jeli smo brasno i gojili smo se. Eto toga se prvog setim iz 93.\I jos da dodam kad bi bio neki radio koji bi svakog dana pustao 8 sati dobro raspolozenog Koraca, ja bih to slusala bez prestanka.

Edited by darling
Posted

Ja mislim da si ti jedan običan razmaženi kulturfašista koji ni trebalo da je zahvalan Slobi što je bio siromašan i imao prilike da se goji i da živi u siromaštvu, pošto iako imaš samo osam ari, to za sreću ne mari... I ona Scrozza što je onomad u Vremenu pisala o mukama sa ulošcima u vreme sankcija... Zaslužuje jedan kvalitetan forumski šlajm.

Posted

Kad se samo setim kako nas je tata sve stavio u KLIPNI avion i poslao kod maminih u Luksmeburg da ne gledamo vrsnjake kako jedu mekike. 1993. smo svi bili toliko siromasni... Roditelji, ja, sestra, posluga, vozac, onaj bosanac sto nam polira zlato. Mamin trener je toliko tanko mazao kavijar na tost da je caletov instruktor pola na slonovima umalo zaplakao. Da nismo tih nekoliko godina proveli u toj emigraciji, sigurno bih bio u jos gorem stanju danas. Nesuocen sa prosloscu, verovatno bih se okrenuo nezdravoj ishrani i ko zna cemu jos...

Posted

Samo da dodam još jedan glas u prilog mekikama. Obe babe su pravile, i hercegovačka i vojvođanska, i razbijali smo se od testa još u veselim osamdesetim kad je moglo i ponešto drugo da se jede. Ali šta zna dete šta je 100 kila.A za pravu sirotinjsku varijantu, pravili su se kasnije tzv. valjušci... užas nad užasima. Doduše za to je trebalo i luka, tako da ne znam koliko je bilo ekonomično.

Posted

sta je reko o mekikama, nemam nerava da slusam dalje od koracevog melanza i milbrota?