Miralem Posted February 19, 2014 Posted February 19, 2014 Syme, daj mi neke reference sa raspravom o tome. el mogu ja? bas citao o dobrom nijemcu iz ww2 koji je na nasim prostorima odbio da strelja narod, jozef nesto se zvao. pa su onda njegovi sunarodnici roknuli njega, heroja... bio spominjan redovno u skoli. i sve to tako lepo islo dok se nemci sami nisu setili da mu daju ulicu, pa krenuli malo da istrazuju. posebno u smislu da su se nacisti uvek branili kako bi bili sami streljani da nisu izvrsavali naredjenja, al se pokazalo da nijedan nije stvarno streljan zbog toga, tj. niko to jos nije isprobao. nisu stigli za tih 4-5 godina. elem, ne samo da se ispostavilo da su nasi izvukli lika kojeg su partizani ubili, te njemu pripisali cudotvorna svojstva, nego identicne izmisljene price postoje u poljskoj, sssr-u a i sire. dobri nemac je ocigledno bio potreban iz nekog yin yang razloga. naravoucenije je da ne treba verovati zvanicnoj istoriji. niti citati ikakve knige, sve je to sranje.
DarkAttraktor Posted February 19, 2014 Posted February 19, 2014 el mogu ja? bas citao o dobrom nijemcu iz ww2 koji je na nasim prostorima odbio da strelja narod, jozef nesto se zvao. pa su onda njegovi sunarodnici roknuli njega, heroja... bio spominjan redovno u skoli. i sve to tako lepo islo dok se nemci sami nisu setili da mu daju ulicu, pa krenuli malo da istrazuju. posebno u smislu da su se nacisti uvek branili kako bi bili sami streljani da nisu izvrsavali naredjenja, al se pokazalo da nijedan nije stvarno streljan zbog toga, tj. niko to jos nije isprobao. nisu stigli za tih 4-5 godina. elem, ne samo da se ispostavilo da su nasi izvukli lika kojeg su partizani ubili, te njemu pripisali cudotvorna svojstva, nego identicne izmisljene price postoje u poljskoj, sssr-u a i sire. dobri nemac je ocigledno bio potreban iz nekog yin yang razloga. naravoucenije je da ne treba verovati zvanicnoj istoriji. niti citati ikakve knige, sve je to sranje. podaci-šmodaci. paz da nije postojao neki nemacki vojnik koji nije uradio navedeno za 6 godina trajanja WW2. jedan stvaran dogadjaj zaboraveljen=jedan nestvaran dogadjaj izmisljen. gledaj na to kao na neki cosmic balance.
Budja Posted February 19, 2014 Posted February 19, 2014 Kao i uvek. Ja njega baš volim. Zvaću ga u moju stranku. Nego, Branislav Dimitrijević je ovlaš izneo stav da je dobro što se oko Djindjića razvio mit i što mu se naknadno učitavaju odredjene karakteristike. Prethodnog meseca sam razmišljala o tome. Nakon puta u Fili sam krenula da čitam 1775 - A good year for revolution. U knjizi se opisuju dogadjaji koji prethode proglašavanju nezavisnosti, rat, pregovori izmedju kolonija, kao i karakteri očeva osnivača. Nije bio ekstremno denuncirajući ton, ali ipak dosta razgolićujući. Medjutim, autor se u uvodu ogradjuje i kaže da ne želi da unizi portrete ljudi koji su danas na grbovima i novčićima. Pa sam počela da razmišljam da li je na intelektualnoj eliti koja oblikuje duh naroda da pruža istinu i ništa osim istine ili da svesno manipuliše tako što će nekim istorijskim ličnostima dodeliti ulogu simbola nekih relativno univerzalnih vrednosti. Syme, daj mi neke reference sa raspravom o tome. Ugo Cavez: Simon Bolivar kao socijalisticki revolucionar.
Аврам Гојић Posted February 19, 2014 Posted February 19, 2014 (edited) el mogu ja? bas citao o dobrom nijemcu iz ww2 koji je na nasim prostorima odbio da strelja narod, jozef nesto se zvao. pa su onda njegovi sunarodnici roknuli njega, heroja... bio spominjan redovno u skoli. i sve to tako lepo islo dok se nemci sami nisu setili da mu daju ulicu, pa krenuli malo da istrazuju. posebno u smislu da su se nacisti uvek branili kako bi bili sami streljani da nisu izvrsavali naredjenja, al se pokazalo da nijedan nije stvarno streljan zbog toga, tj. niko to jos nije isprobao. nisu stigli za tih 4-5 godina. elem, ne samo da se ispostavilo da su nasi izvukli lika kojeg su partizani ubili, te njemu pripisali cudotvorna svojstva, nego identicne izmisljene price postoje u poljskoj, sssr-u a i sire. dobri nemac je ocigledno bio potreban iz nekog yin yang razloga. naravoucenije je da ne treba verovati zvanicnoj istoriji. niti citati ikakve knige, sve je to sranje. zanimljivo je da sam, ponukan knjigom Kindly Ones počeo da čeprkam po istoj temi. zaključak je jako zanimljiv, ispada da se odbijanje streljanja gledalo kao na pregorevanje osigurača, onaj ko više ne može da ubija - premesti se da radi nešto drugo. po Littelu, autoru Kindly Ones, postojala su i gledišta po kojima je užas pred streljanjem ljudi bio i dokaz imanentne plemenitosti germanske rase, kao, radimo težak i nužan posao uprkos humanim zahtevima našeg aristokratskog duha, i nije ni čudno kad neko posrne pred takvim zadatkom. inače verovatno je i bilo odbijanja u smislu "ja neću više da ubijam nevine ljude, jebo vas Hitler", i sa takvima se verovatno obračunavalo brzo i efikasno. no, klasičan dželatski burnout je više izgledao kao nervni slom. ne možeš mesecima da ubijaš decu i da zadržiš psihičku ravnotežu. Edited February 19, 2014 by Marko M. Dabovic
Miralem Posted February 19, 2014 Posted February 19, 2014 (edited) podaci-šmodaci. paz da nije postojao neki nemacki vojnik koji nije uradio navedeno za 6 godina trajanja WW2. jedan stvaran dogadjaj zaboraveljen=jedan nestvaran dogadjaj izmisljen. gledaj na to kao na neki cosmic verovatno je postojao, ali ga nisu ubili nego mu rekli da je gay i dali poso prvom sledecem mladom entuzijasti. Otkad Miralem piše za Peščanik? eeeeee.... o jebem ti multikvot sa ipada... a upade i vasa Edited February 19, 2014 by Miralem
Miralem Posted February 19, 2014 Posted February 19, 2014 ne možeš mesecima da ubijaš decu i da zadržiš psihičku ravnotežu. da, upravo, smoris se. moras malo da saras, ubijas starce, zene, zivotinje...
MayDay Posted February 19, 2014 Posted February 19, 2014 zanimljivo je da sam, ponukan knjigom Kindly Ones počeo da čeprkam po istoj temi. zaključak je jako zanimljiv, ispada da se odbijanje streljanja gledalo kao na pregorevanje osigurača, onaj ko više ne može da ubija - premesti se da radi nešto drugo. po Littelu, autoru Kindly Ones, postojala su i gledišta po kojima je užas pred streljanjem ljudi bio i dokaz imanentne plemenitosti germanske rase, kao, radimo težak i nužan posao uprkos humanim zahtevima našeg aristokratskog duha, i nije ni čudno kad neko posrne pred takvim zadatkom. inače verovatno je i bilo odbijanja u smislu "ja neću više da ubijam nevine ljude, jebo vas Hitler", i sa takvima se verovatno obračunavalo brzo i efikasno. no, klasičan dželatski burnout je više izgledao kao nervni slom. ne možeš mesecima da ubijaš decu i da zadržiš psihičku ravnotežu. S tim sto je lepota knjige u prikazu kako je tehnokratska organizacija masovnog ubijanja rasterecivala pojedinca od imanja sire slike i njegove uloge u tome.
Аврам Гојић Posted February 19, 2014 Posted February 19, 2014 (edited) da, lepo je to opisao...ide voz za Ausvic, masinovodja samo vozi masinu, otpravnik, samo usmerava voz, lozac samo tovari ugalj, niko od njih zapravo ne ubija Jevreje nego rade poslove koje bi i inace radili. e to je bilo malo problematicno sa onima koji su zapravo bili zaduzeni da cine zlocine, kao Einsatzgruppen. i tu je lepo opisao sta se desavalo. neki su radili svoj krvav posao kao da beru jabuke, neki su se okrenuli sadizmu, neki alkoholu i drugim ekscesima, a bilo je i onih koji vise nisu mogli. Edited February 19, 2014 by Marko M. Dabovic
Аврам Гојић Posted February 19, 2014 Posted February 19, 2014 neam pojma, mislim da nije prevedena..čitao sam epub verziju
Utvara Posted February 19, 2014 Posted February 19, 2014 Možda nije bilo Jozefa Šulca, ali bilo je možda još većih heroja, ovde među nama. U toku suzbijanja delatnosti komunističkih bandi, bio jemeđu ostalima uhapšen i Volksdeutscher Josef F e i l , elek-tričar rođen 9.VIII.19 u Rešici, kome je dokazano a ipriznao je da se je sa oružjem u ruci aktivno borio u re-dovima komunističkih bandi.Pošto iz istog razloga pretstoje daljnja hapšenja Volks-deutscher-a, a međuvremeno su određena pogubljenja u ci-lju odmazde, molim za saglasnost odnosno načelnu odluku,da se ista kazna primenjuje i na Volksdeutscher-e. Šta reći o ovom čoveku? Po meni treba mnogo više muda nego neki Šulc koji se prosto umorio od streljanja. A u krajnjoj liniji, iz Einsatzgruppe je bilo moguće otići svojevoljno, postojao je opt-out bez ikakvih posledica. U toku je invazija Nemačke na Jugoslaviju. Volksdeutcheri su pod napadima komunista, ginu i žene i deca od komunističih napada, služe kao denuncijanti i prevodioci okupatoru. Ako su Rajhsnemci bili građani prve klase, volksdeutcheri su bili druge a okupirani treće. Lako je bilo staviti se pod nemački krov, ali ovaj čovek nije to hteo, šta li je on mislio ili znao sada ne znamo, samo da se svojevoljno borio sa puškom u ruci, da je bio zarobljen i streljan. Mogao je da bude kolaborant i denuncijant, da se izvuče lako, ali nije.
Recommended Posts