Jump to content
IGNORED

Pescanik

Atreid

Recommended Posts

Posted
. no, sad ces ti da se zabagujes, te je svaki dalji razgovor nemoguc.
:(a ja jedva čekala da ukrstim argumente s tobom
Posted (edited)
pripreme za jesenju sajber avanturu su, dakle, nužno zlo preživljavanja, a ne strateški izbor "širenja područja borbe"
Verujem da o tome znaš više nego ja, pa se neću truditi da to opovrgavam, mada ne vidim zašto bi se to dvoje međusobno isključivalo.
zašto je nezamislivo imati jednu radijsku emisiju od satipo nedeljno u kojoj se artikuliše kritika društva/države, bez pretenzija da mobiliše, organizuje, agituje i ratuje - meni je skroz nejasno. zašto se od novinara očekuje neka "šira akcija" - još nejasnije. a tek mi je nejasno zašto se od autorki i sagovornika peščanika očekuje da stanu na čelo zamišljenog sve-pokreta i tako pokrenu već jednom ovo društvo ka boljoj budućnosti
Hajde da malo razradim svoje viđenje; emisija Peščanikovog kalibra je posve specifična novinarska tvorevina, tu ćemo se složiti. Šta je to što je čini posebnom, o tome možemo razglabati i bilo bi verovatno stotine različitih odgovora. Međutim, upravo ta "specifičnost" autorkama Peščanika nameće ne samo pravo da opstanu (u, složićemo se, teškim okolnostima po slobodu javne misli), već i određenu moralnu obavezu (ovo shvatiti vrlo labavo), naročito s obzirom na broj štovalaca i aktivnih slušalaca, ukoliko su te brojke tačne. Dakle, ako mene lično pitaš, mišljenja sam da običnih emisija u kojima se artikuliše kritika ima više nego dovoljno - počev od RTSa pa do B92, ali upravo specifična energija koja struji u Peščaniku ima tu neku mobilizatorsku dimenziju koja slušaocu Peščanika ne dozvoljava da samo nemo sedi i sluša. Tu dolazi na red ta "odgovornost" Peščanika prema svojim slušaocima - s obzirom na to je fokus emisije na opisivanju stvarnosti koja je bljutava, takva kakva je, i s obzirom na to ko su sve sagovornici Peščanika, mislim da je prosto šteta da se sa tim sagovornicima ne ode korak dalje. Mnogi od njih su, kao što si sama dobro primetila, već aktivni na društvenom planu, svako u svojoj oblasti. Zbog čega svakome od njih ne postaviti na kraju razgovora i to "dobro i šta sad?", naročito imajući u vidu da su mnogi od njih ljudi koji bi se mogli smatrati kakvom-takvom građanskom intelektualnom elitom. Zar nije njena prevashodna uloga da narod nekuda "vodi"?Sve to uzimam uz veliku dozu rezerve i svestan mnogih poteškoća i prepreka na jednom takvom putu, ali uzevši u obzir trenutne društvene okolnosti i tendencije, mislim da je vreme za to sazrelo. Demokratski potencijal sadašnje vlasti je srozan do dna, sve što može da se očekuje ukoliko se bude sedelo skrštenih ruku jeste samo još gore zlo. Ta pomisao neke navodi da ćute (po liniji, ćuti-dobro je-sutra će ti doći još gori), a neke da delaju. Imaj u vidu i to da su mnogi od sagovornika i političari ili ljudi sa iskustvom u politici (tu naravno otpadaju dečak Vasa i ostali).Jednostavno, bila bi šteta biblijskih razmera da se sva ta sinergija ne iskoristi u nekom konstruktivnom smeru. Ne znam kojem, brojni su načini koji u sebi ne sadrže nužno poziv na nasilnu promenu vlasti ili šta bi već nekom prvo palo na pamet. Prvi korak je, naravno, omasovljavanje podrške i reklama. Zašto da se Peščanik ne reklamira na majcama i upaljačima, kačketima i kesama? I to je neka vrsta aktivizma, a nije poziv na revoluciju. I gomila drugih stvari...Prosto, ta vrsta pasivizma koji ti smatraš primerenijim za Peščanik jeste legitiman izbor, ali svakao nije nešto što bi trebalo da krasi "konstruktivnost" (ma koliko ti to bilo smešno), a konačno, nije svojstvena energetskom naboju koji sa sobom nosi Peščanik.
(digresivna razrada)

zašto da se vrednovanje peščanika ravna prema većini koju boli dupe za ustavni sud i za koju je svaka kritika neizdrživo smaranje?

Moje razmišljanje upravo ide u suprotnom pravcu - mišljenje većine je to koje treba da se menja, a ne da se Peščanik zatvara u neki elitistički kružok. U tom smislu i termin "plačilište" - koji je smisao toga da se jednom nedeljno okupljamo i slušamo kako živimo u septičkoj jami i povrh svega, kako je malo nas koji to vidimo?
uzgred, koliko god bili bedno malobrojni i bezvredni kao razumni građani - broj slušalaca neke emisije na uređenom, nemonopolizovanom medijskom tržištu, mora biti izraziv u novcu. ako taj novac ne stiže na račun autora emisije, za tržište se ne može reći da je uređeno
Evo sad ja tebe pitam: I ŠTA SAD? Edited by KANDAhar
Posted
Verujem da o tome znaš više nego ja, pa se neću truditi da to opovrgavam, mada ne vidim zašto bi se to dvoje međusobno isključivalo.Hajde da malo razradim svoje viđenje; emisija Peščanikovog kalibra je posve specifična novinarska tvorevina, tu ćemo se složiti. Šta je to što je čini posebnom, o tome možemo razglabati i bilo bi verovatno stotine različitih odgovora. Međutim, upravo ta "specifičnost" autorkama Peščanika nameće ne samo pravo da opstanu (u, složićemo se, teškim okolnostima po slobodu javne misli), već i određenu moralnu obavezu (ovo shvatiti vrlo labavo), naročito s obzirom na broj štovalaca i aktivnih slušalaca, ukoliko su te brojke tačne. Dakle, ako mene lično pitaš, mišljenja sam da običnih emisija u kojima se artikuliše kritika ima više nego dovoljno - počev od RTSa pa do B92, ali upravo specifična energija koja struji u Peščaniku ima tu neku mobilizatorsku dimenziju koja slušaocu Peščanika ne dozvoljava da samo nemo sedi i sluša. Tu dolazi na red ta "odgovornost" Peščanika prema svojim slušaocima - s obzirom na to je fokus emisije na opisivanju stvarnosti koja je bljutava, takva kakva je, i s obzirom na to ko su sve sagovornici Peščanika, mislim da je prosto šteta da se sa tim sagovornicima ne ode korak dalje. Mnogi od njih su, kao što si sama dobro primetila, već aktivni na društvenom planu, svako u svojoj oblasti. Zbog čega svakome od njih ne postaviti na kraju razgovora i to "dobro i šta sad?", naročito imajući u vidu da su mnogi od njih ljudi koji bi se mogli smatrati kakvom-takvom građanskom intelektualnom elitom. Zar nije njena prevashodna uloga da narod nekuda "vodi"?Sve to uzimam uz veliku dozu rezerve i svestan mnogih poteškoća i prepreka na jednom takvom putu, ali uzevši u obzir trenutne društvene okolnosti i tendencije, mislim da je vreme za to sazrelo. Demokratski potencijal sadašnje vlasti je srozan do dna, sve što može da se očekuje ukoliko se bude sedelo skrštenih ruku jeste samo još gore zlo. Ta pomisao neke navodi da ćute (po liniji, ćuti-dobro je-sutra će ti doći još gori), a neke da delaju. Imaj u vidu i to da su mnogi od sagovornika i političari ili ljudi sa iskustvom u politici (tu naravno otpadaju dečak Vasa i ostali).Jednostavno, bila bi šteta biblijskih razmera da se sva ta sinergija ne iskoristi u nekom konstruktivnom smeru. Ne znam kojem, brojni su načini koji u sebi ne sadrže nužno poziv na nasilnu promenu vlasti ili šta bi već nekom prvo palo na pamet. Prvi korak je, naravno, omasovljavanje podrške i reklama. Zašto da se Peščanik ne reklamira na majcama i upaljačima, kačketima i kesama? I to je neka vrsta aktivizma, a nije poziv na revoluciju. I gomila drugih stvari...Prosto, ta vrsta pasivizma koji ti smatraš primerenijim za Peščanik jeste legitiman izbor, ali svakao nije nešto što bi trebalo da krasi "konstruktivnost" (ma koliko ti to bilo smešno), a konačno, nije svojstvena energetskom naboju koji sa sobom nosi Peščanik.Moje razmišljanje upravo ide u suprotnom pravcu - mišljenje većine je to koje treba da se menja, a ne da se Peščanik zatvara u neki elitistički kružok. U tom smislu i termin "plačilište" - koji je smisao toga da se jednom nedeljno okupljamo i slušamo kako živimo u septičkoj jami i povrh svega, kako je malo nas koji to vidimo?Evo sad ja tebe pitam: I ŠTA SAD?
Gospode. :isuse::lol: Ovaj treci bold kao da je prepisan sa nekog kongresa pokojne SKJ.
Posted

kese će nas mobilisati, do pobede!!p.s. ne znam čemu dalja tlapnja posle onog miobinog posta. da li su potrebni kritički nastrojeni novinari i emisije - da naravno, da li im treba nametati ulogu predvodnika nekakvog pokreta - ne naravno.

Posted
Verujem da o tome znaš više nego ja, pa se neću truditi da to opovrgavam, mada ne vidim zašto bi se to dvoje međusobno isključivalo.Hajde da malo razradim svoje viđenje; emisija Peščanikovog kalibra je posve specifična novinarska tvorevina, tu ćemo se složiti. Šta je to što je čini posebnom, o tome možemo razglabati i bilo bi verovatno stotine različitih odgovora. Međutim, upravo ta "specifičnost" autorkama Peščanika nameće ne samo pravo da opstanu (u, složićemo se, teškim okolnostima po slobodu javne misli), već i određenu moralnu obavezu (ovo shvatiti vrlo labavo), naročito s obzirom na broj štovalaca i aktivnih slušalaca, ukoliko su te brojke tačne. Dakle, ako mene lično pitaš, mišljenja sam da običnih emisija u kojima se artikuliše kritika ima više nego dovoljno - počev od RTSa pa do B92, ali upravo specifična energija koja struji u Peščaniku ima tu neku mobilizatorsku dimenziju koja slušaocu Peščanika ne dozvoljava da samo nemo sedi i sluša. Tu dolazi na red ta "odgovornost" Peščanika prema svojim slušaocima - s obzirom na to je fokus emisije na opisivanju stvarnosti koja je bljutava, takva kakva je, i s obzirom na to ko su sve sagovornici Peščanika, mislim da je prosto šteta da se sa tim sagovornicima ne ode korak dalje. Mnogi od njih su, kao što si sama dobro primetila, već aktivni na društvenom planu, svako u svojoj oblasti. Zbog čega svakome od njih ne postaviti na kraju razgovora i to "dobro i šta sad?", naročito imajući u vidu da su mnogi od njih ljudi koji bi se mogli smatrati kakvom-takvom građanskom intelektualnom elitom. Zar nije njena prevashodna uloga da narod nekuda "vodi"?Sve to uzimam uz veliku dozu rezerve i svestan mnogih poteškoća i prepreka na jednom takvom putu, ali uzevši u obzir trenutne društvene okolnosti i tendencije, mislim da je vreme za to sazrelo. Demokratski potencijal sadašnje vlasti je srozan do dna, sve što može da se očekuje ukoliko se bude sedelo skrštenih ruku jeste samo još gore zlo. Ta pomisao neke navodi da ćute (po liniji, ćuti-dobro je-sutra će ti doći još gori), a neke da delaju. Imaj u vidu i to da su mnogi od sagovornika i političari ili ljudi sa iskustvom u politici (tu naravno otpadaju dečak Vasa i ostali).Jednostavno, bila bi šteta biblijskih razmera da se sva ta sinergija ne iskoristi u nekom konstruktivnom smeru. Ne znam kojem, brojni su načini koji u sebi ne sadrže nužno poziv na nasilnu promenu vlasti ili šta bi već nekom prvo palo na pamet. Prvi korak je, naravno, omasovljavanje podrške i reklama. Zašto da se Peščanik ne reklamira na majcama i upaljačima, kačketima i kesama? I to je neka vrsta aktivizma, a nije poziv na revoluciju. I gomila drugih stvari...Prosto, ta vrsta pasivizma koji ti smatraš primerenijim za Peščanik jeste legitiman izbor, ali svakao nije nešto što bi trebalo da krasi "konstruktivnost" (ma koliko ti to bilo smešno), a konačno, nije svojstvena energetskom naboju koji sa sobom nosi Peščanik.Moje razmišljanje upravo ide u suprotnom pravcu - mišljenje većine je to koje treba da se menja, a ne da se Peščanik zatvara u neki elitistički kružok. U tom smislu i termin "plačilište" - koji je smisao toga da se jednom nedeljno okupljamo i slušamo kako živimo u septičkoj jami i povrh svega, kako je malo nas koji to vidimo?Evo sad ja tebe pitam: I ŠTA SAD?
Ja kad čujem mekikara i dečaka Vasu, odmah se mobilišem. Ne mogu nemo da slušam, već se odmah samozapalim iz protesta. Nema više starog Peščanika.
Posted

Meni Vebmazta Milos budi zelju za pravim liboskim protestom! Odma krecem da trazim web peticije, ziro racune i humanitarne narukvice. Totalno poludim! U tom svom ludilu protestnom, cesto znam i da preteram, opsujem, budem cak i malo ostrascen. Spustam se na nivo onih protiv kojih se borimo i tako to...

Posted (edited)

kad cujem pescanik imam sliku srednjovjekovne srbije sa mnostvom izgladnjelih tezaka i vladarskom porodicom ciji su dvori opasani kanalom sa krokodilima i mostom na podizanje koji je projektovao milutin mrkonjic, i malog trga na kome nadnicari cekajuci posao slusaju drustvenu kritiku koju gusla slijepi pjesnik.i forma i sustina emisije su prevazidjeni, realnost odskace od pescanicke teorije za oveci ugao, a mekike su skroz super (jela sam ih jos osamdesetih kod siptara na setalistu (tada se taj kiosk sa mekikama zvao 'kod siptara', sta ja sad da radim)dobar producent i prilagodjavanje medijskoj (generalno, trzisnoj) realnosti je ono sto pescaniku fali. ni b92 ni norveska narodna pomoc nemaju obavezu da podrze projekat, a bogami ni drzava, bilo da joj se ide ili ne ide uz dlaku.uostalom, siroko im podkast polje.a obavezu da mobilise i subverzira pescanik svakako nema.

Edited by morgana
Posted (edited)

realnost je sranje (kao stanje i koncept), pescanik je oukej.idiotek lepo napiso. realno, pescanik >> ppp. jer je ppp preterano cinican. i ima mnogo snobova.heheh, sad sam se setio ikara :(, on je svaku recenicu pocinjo realno,. jel postoji mesto na kojem se ta rec vise koristi nego ovde?

Edited by fancy claps
Posted

Ne mogu producent i tržišniji pristup da promene odskakanje peščaničke teorije od realnosti.Da, slažem se da je Peščanikova slika Srbije mračnija nego što relano jeste. Ali sve dok na jednoj strani imamo 99% medija koji Srbiju prikazuju lepšom nego što jeste prećutkujući nezgodne teme, tetošeći stranke pod čijim su uticajem, strahujući od marketinških agencija, otkrivajući afere po narudžbini... potreban je i Peščanik koji vuče na drugu stranu. A mi ako smo pametni tu ćemo spoznati neku zlatnu sredinu iliti realnost. Redovni slušaoci Peščanika su mogli čuti nebrojeno mnogo tema kojima se apsolutno niko drugi nije bavio, a koje su po meni bitne za baviti se. Evo Miobin primer sa Ustavnim sudom. Opet, možda su obrađujući ih preterale, ali nije li to daleko manji greh nego da ih niko nije obradio? Ja Peščanik doživljavam kao najpatriotskiju medijsku formu u Srbiji. Nijednom mediju nije toliko stalo do lepe, moderne, pravedne, poštene... Srbije kao Peščaniku. Navedite mi primer da me demantujete. I avaj, tema Peščanika je kritika društvenih događaja. Kako očekujete lepšu sliku Srbije od nekog ko se okupio ne bi li kritikovao naopake pojave u Srbiji? I niko ovde da se uhvati konkretne teme obrađene u Peščaniku i obrazloži gde Cece greše, šta to nije tačno izneto u Peščaniku... Svi se hvataju "generalnog mračenja". Dajte da vidimo šta je to konkretno toliko lepše nego što je tamo prikazano. Mekikari i Vase su posve nebitni likovi za generalnu priču. Opet, ništa lakše nego petkom od 9:30 do 11:00 raditi nešto drugo. Tako će i Srbija izgledati lepše i Peščanik neće smetati.

Posted
kad cujem pescanik imam sliku srednjovjekovne srbije sa mnostvom izgladnjelih tezaka i vladarskom porodicom ciji su dvori opasani kanalom sa krokodilima i mostom na podizanje koji je projektovao milutin mrkonjic, i malog trga na kome nadnicari cekajuci posao slusaju drustvenu kritiku koju gusla slijepi pjesnik.
pa kad bi se referentni sistem pomerio utoliko da je u srednjem veku najveci problem bio kako preziveti (naci hranu i ne umreti od primitivnih zaraznih bolescina) a da danas osnovne potrebe obuhvataju malo vise toga rekla bih da je tvoj utisak ispravan, ako se utisku kao kategoriji moze prilepiti taj epitet.premda, cekaj, pa ljudi u srbiji i danas gladuju i jedu svoje prste i umiru usled banalnih bolesti..a i ima jako puno nedodirljivih gospodara u cije resore ne smes ni da pomislis da zadjes..ma stani..da li je moguce? :o
i forma i sustina emisije su prevazidjeni
prevazidjeni pod kojim uslovima?ajd da ostavimo formu po strani, ali zivo me zanima na sta mislis kad kazes da je sustina emisije prevazidjena.
ni b92 ni norveska narodna pomoc nemaju obavezu da podrze projekat, a bogami ni drzava, bilo da joj se ide ili ne ide uz dlaku.uostalom, siroko im podkast polje.a obavezu da mobilise i subverzira pescanik svakako nema.
sve ispravno.
Posted
premda, cekaj, pa ljudi u srbiji i danas gladuju i jedu svoje prste i umiru usled banalnih bolesti..a i ima jako puno nedodirljivih gospodara u cije resore ne smes ni da pomislis da zadjes..ma stani..da li je moguce? :oprevazidjeni pod kojim uslovima?ajd da ostavimo formu po strani, ali zivo me zanima na sta mislis kad kazes da je sustina emisije prevazidjena.sve ispravno.
Volim te kao prvog dana!!!
Posted
Volim te kao prvog dana!!!
Evo da elaboriram za tvoju ljubav. Ako se o formi i sustini raspravlja sa pozicije nekog producenta koji to treba da zavalja na veliki medij za velike pare onda je forma manji problem jer se ipak mora uzeti u obzir koje su preferencije i navike u Srbalja. Jel tako, sad hocemo veliko i necemo da nas prati samo 5000 ljudi vec puno vise? E pa, puno vise ne zna sta je podcast..Sto se tice sadrzaja, paaa...svaki lukrativno raspolozeni producent bi radije stavljao pare u emisije gde se kuva, jede i peva narodno.Ali dobro, pretpostavljam da se ne misli na to kad se kaze da je sustina prevazidjena vec da u Srbiji realnost nije tako dramaticna kao za vreme Kostunice i Milosevica da bi se imao takav ton i nabrijanost kao u Pescaniku. Ne znam kako se vama cini, ali su meni gresi ove vlasti vrlo jasne i precizno uocljive, a bogami i dramaticne (pogotovo dinamicki gledano kad se uzmu dugorocne posledice u obzir). Po stoti put ponavljam da to sto je alternativa arguably gora ne znaci da ne treba okidati po vlasti kad god je to moguce jer ovo sto danas imamo nije obican failure demokratije kao uredjenja da ispuni ocekivanja gradjana koji su dali nekome poverenje vec on top of that mi na vlasti imamo olose i beskurpulozne ljude i treba ih tako i tretirati. To sto Pescanik za goste neretko ima ljude koji ne umeju ni da zazvuce verodostojno je njihov problem, ali svoje mesto na medijskom nebu svakako zasluzuju. Pescanik ima opravdanje. Ukratko.
Posted

I ja te volim kao prvog dana! :)