mioba Posted March 10, 2010 Posted March 10, 2010 Pa to sve vreme pričam. Ako Popović ceni vrednosti levice eksplicitno ustvrdivši da je levica potrebna savremenom društvu, neka bude deo te levice. On je javna ličnost koja se izjašnjava o političkim pitanjima.Ovako se postavlja konformistički - lepo je što se vi deco igrate levice, korisno je to, ali ja ne bih sa vama u pesak. Lepše je biti buržoaski advokat :D , a povremeno ću braniti vas levičare, čisto da proširim bazu potencijalnih klijenata za budućnost...kao da nismo slušali iste reči :unsure:srećom, evo transkripta Nikad nisam bio ni marksista ni levičar, ali moram nešto da primetim, a to je da ovde nemamo jednu normalnu kritiku kapitalizma, koji smo usvojili kao nešto što se podrazumeva samo po sebi i što je neka naša neumitna budućnost, a pri tom dojučerašnji marksisti ne umeju da vam kažu kad ih pitate – čekaj, je l’ to u redu, možda je kapitalizam jedini mogući danas način proizvodnje? Da li je kritika kapitalizma koja je govorila o prisvajanju viška vrednosti, o eksploataciji čoveka od strane drugog čoveka, o alijenaciji, neljudskim odnosima, nedostatku solidarnosti u kapitalističkom društvu, opštoj kompeticiji – čovek je čoveku vuk, je l’ ta kritika bila na mestu? O tome ne možete da progovorite, a da vas ne nazovu komunjarom. Kapitalizam jeste jedan nečovečni privredni sistem. Jedanput mi je jedan ekonomista to i kazao - znaš šta, nema kapitalizma bez pendreka. Nema normalnog, ni kapitalističkog društva koje nema svoju levicu. Ja možda neću biti deo te levice, ali mislim da je ta levica ovome društvu apsolutno neophodna. Strašno je što je sa nestankom hladnoratovskog sveta i globalnom propašću komunističke ideologije uništen i onaj metar kojim je mogao da se meri kapitalizam. Devedesetih, kada je propadao Sovjetski savez, ja sam bio u Americi. Čini mi se da je i tamo nastala jedna nelagoda, da je nestao taj ideološki protivnik prema kome smo se merili. Ovo što živimo, to je to, i ničemu drugom nemojte da se nadate, to je sada to, to je pobedilo i ničeg drugog nema. Takva situacija je obeshrabrila levicu širom sveta. Mislim da je svetska ekonomska kriza delimično posledica toga što ta ideologija više nije mogla da dobije nikakvu korekciju, to je otišlo u jednu iracionalnu krajnost, koja je onda dovela do tih strašnih disbalansa i do ovoga što sad postoji. Drugim rečima, mislim da ljudi ne mogu da žive bez utopije, ne možete tako da živite, to je životinjski život. Tu je uništena jedna utopija jer je u praksi propala, ali bez utopije se ne može živeti. ne ulazim u stvarne motive srđe popovića, želim samo da ponovim svoj prvi utisak - ogradio se kao lično zainteresovana strana, pokušao je da pruži neki objektivni argument u korist teze da je kapitalizmu potreban ideološki korektiv, a sve u pravcu kritike ovdašnje političke situacije u kojoj se svaka leva ideja, od umerenih do radikalnih, delegitimizuje(širi kontekst je priča oko anarho-šestorke, već je više puta ponovljena teza da pozadinu tog slučaja čine jeremićeva borba za kosovo + sasecanje levičarskog aktivizma u korenu)što se tiče te slatke rasprave foucault vs chomsky (prvi deo u vrhu related links), propustio si da napomeneš da je vođena 1971, u naivna vremena, ali to ne menja na stvari da izgovoreno i ovde razumem potpuno drugačije od tebe - fuko govori o ideji pravde koja je relativna, stvorena, kontingentna, a čomski govori o apsolutnoj vrednosti, datosti, ideji pravde koja postoji nezavisno od ljudi i ljudskih odnosa (što je spor koji traje tokom čitave istorije ideja, u antici podjednako kao i danas, desno i levo)ukratko o zanosnom fukou, može biti korisno(+ poslednji intervju, javnost se interesovala da li je levičar ili konzervativac)
pacey defender Posted March 10, 2010 Posted March 10, 2010 (edited) kao da nismo slušali iste reči :unsure:srećom, evo transkripta ne ulazim u stvarne motive srđe popovića, želim samo da ponovim svoj prvi utisak - ogradio se kao lično zainteresovana strana, pokušao je da pruži neki objektivni argument u korist teze da je kapitalizmu potreban ideološki korektiv, a sve u pravcu kritike ovdašnje političke situacije u kojoj se svaka leva ideja, od umerenih do radikalnih, delegitimizuje(širi kontekst je priča oko anarho-šestorke, već je više puta ponovljena teza da pozadinu tog slučaja čine jeremićeva borba za kosovo + sasecanje levičarskog aktivizma u korenu)što se tiče te slatke rasprave foucault vs chomsky (prvi deo u vrhu related links), propustio si da napomeneš da je vođena 1971, u naivna vremena, ali to ne menja na stvari da izgovoreno i ovde razumem potpuno drugačije od tebe - fuko govori o ideji pravde koja je relativna, stvorena, kontingentna, a čomski govori o apsolutnoj vrednosti, datosti, ideji pravde koja postoji nezavisno od ljudi i ljudskih odnosa (što je spor koji traje tokom čitave istorije ideja, u antici podjednako kao i danas, desno i levo)ukratko o zanosnom fukou, može biti korisno(+ poslednji intervju, javnost se interesovala da li je levičar ili konzervativac) izvinjavam se što sam uhvatio loš transkript. to možda pravi razliku. meni se ipak čini da ne pravi ogromnu razliku. ne bih da se ponavljam - neke vrednosti levice su odlične. levica kao celina nije, naprotiv. moje mišljenje, ne moramo se saglasiti. ali, interesantno mi je ovo drugo što si pomenula. ovako kako si opisala duel čomskog i fukoa, ja zaista ne vidim kako je taj opis suprotan i nespojiv sa mojim kratkim prikazom istog. Citiraću sebe:Ali onda u nastavku Fuko govori o tome da je koncept pravde neodvojiv od klasnog društva i da bi pravda izgubila značenje u besklasnom društvu. I onda se javlja Čomski koji se odlučno ne slaže sa time, i kaže da postoje neke odlike ljudske prirode, a samim tim i neki, tako da kažem, večni i nepromenjivi sadržaji pravde, koji prevazilaze i nadilaze pitanje poretka i društvenih odnosaŠto se tiče Fukoove pozicije u teorijskim raspravama, on je kao postmodernista primao udarce (ali i uzvraćao) sa obe strane. Jedni su ga kritikovali da osporava autoritete i domete razuma a samim tim i nauke. Drugi su ga kritikovali što ne nudi alternativu. Prvi su ga označavali relativistom, drugi promoterom statusa quo. Edited March 10, 2010 by pacey defender
mioba Posted March 11, 2010 Posted March 11, 2010 izvinjavam se što sam uhvatio loš transkript. to možda pravi razliku. meni se ipak čini da ne pravi ogromnu razliku. ne bih da se ponavljam - neke vrednosti levice su odlične. levica kao celina nije, naprotiv. moje mišljenje, ne moramo se saglasiti. da, samo što nismo pričali o levici kao celini, nego o srđi popoviću - šta je rekao a šta mislio o sebi u toj formacijiali, interesantno mi je ovo drugo što si pomenula. ovako kako si opisala duel čomskog i fukoa, ja zaista ne vidim kako je taj opis suprotan i nespojiv sa mojim kratkim prikazom istog. Citiraću sebe:pa recimo da nisu pričali o politici nego o tome koliko anđela staje na vrh igle :D(tj stavovi u tom duelu ih ne određuju bitno kao pripadnike levice - kao što rekoh u prethodnom, dilema o tome da li su ideje nerođene podjednako grize i desničare i levičare :))Što se tiče Fukoove pozicije u teorijskim raspravama, on je kao postmodernista primao udarce (ali i uzvraćao) sa obe strane. Jedni su ga kritikovali da osporava autoritete i domete razuma a samim tim i nauke. Drugi su ga kritikovali što ne nudi alternativu. Prvi su ga označavali relativistom, drugi promoterom statusa quo.tako je, zanosan, ne levičar :)
John Coltrane Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 to je stari citat...ali Vesna Peshich po hiljaditi jubilarni put <_<
kim_philby Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 tako je, zanosan, ne levičar :)islamofasista a ne levicar ;)
Sludge Factory Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 http://www3.b92.net/mp3/Pescanik-2010-03-12-09-30.mp3
vinska musica Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 Otkazujemo sutrašnju emisiju. Svetlana Lukić bolesna.
Аврам Гојић Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 Otkazujemo sutrašnju emisiju. Svetlana Lukić bolesna.mnogo bolesna, jebe sestruto iz vica, s'a se primate
Mp40 Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 e, stvarno...jedna tour de force emisija!-Mekikar-Decak Vasa-Vebmaster Milos i kompilacija troje mladih koji su nedavno boravili u EU i stideli se zbog svoje zemlje.Dosadan Pescanik nesto u posl. vreme, nema mesa...
3opge Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 Otkazujemo sutrašnju emisiju. Svetlana Lukić bolesna.koji to 'vi'?
Recommended Posts