Jump to content
IGNORED

Pescanik

Atreid

Recommended Posts

Posted
Postoji li neko racionalno objašnjenje, zašto Dubravka Ugrešić povremeno smara čitajući svoja dela, tonom na kojem bi joj pozavideo i dr Spasoje Vlajić?
:lol:Ti ne razumeš.Ona je naš Borhes.
Posted
Nema normalnog drustva, pa ni kapitalistickog drustva, koje nema svoju levicu. Ja necu biti deo te levice, ali mislim da je ta levica ovom drustvu apsolutno neophodna.
Reci Srdje Popovica. Zasto imaju potrebu da ovako trabunjaju?
Posted

Pa, treba mu levica... treba neko da se buni, da cacka i da nece da se igra po pravilima, mora valjda nekoga da brani pred sudom?

Posted (edited)
Pa, treba mu levica... treba neko da se buni, da cacka i da nece da se igra po pravilima, mora valjda nekoga da brani pred sudom?
I to sto kazes :D Nisam tamo posmatrao stvari, ali zbog ovoga sto si napisao je njegov nastup jos bljutaviji.Zamisli sebe da kazes: "ovom drustvu je potreban teorijski okvir i drustveni pokret koji promovise ideje mira, pravde, jednakosti, slobode, solidarnosti, drustvene kritike, osporavanja autoriteta, ali ja necu biti deo svega toga". :isuse: Edited by pacey defender
Posted
I to sto kazes :D Nisam tamo posmatrao stvari, ali zbog ovoga sto si napisao je njegov nastup jos bljutaviji.Zamisli sebe da kazes: "ovom drustvu je potreban teorijski okvir i drustveni pokret koji promovise ideje mira, pravde, jednakosti, slobode, solidarnosti, drustvene kritike, osporavanja autoriteta, ali ja necu biti deo svega toga". :isuse:
Bit ću djavolov advokat (djavola Srdje) i potvrditi da su za zdravo društvo neophodne različite partikularističke snage čije ograničene ciljeve i akcije sam ne bih slijedio. Neću biti skvoter ako me muka ne natjera, iako mislim da su gradu u kojem živim skvoteri potrebni. Jednako mislim o najrazličitijim gradjanskim inicijativama. Izmedju drugih stvari potrebni su i salonski štagodj kao i anonimni internet mudraci, a o ovome ću čak i porazmisliti.
Posted

složit ću se sa đavolovim advokatomčini mi se da je običan advokat to "ja neći biti deo levice" rekao u nekakvom ograđujućem smislu, da bi napomenuo da ne agituje za levicu iz ličnih sklonosti, da argumentu doda na objektivnoj vrednosti itd

Posted (edited)

Srdja ce biti left-leaning lawyer... trebaju nam i takvi.

Edited by luba
zidovi nisu pozeljni
Posted
trebaju nam i takvi
korisni idioti?
Posted
Ekonomija nije nauka, to je opasan i razgranat anti-ljudski kult, jebote!
excusez moi?
Posted
excusez moi?
Pa kad slusas Prokopijevica, tako ispada!NE smemo da ljutimo ekonomiju. Popizdece i sta cemo onda? U zivotu treba raditi samo ono sto je dobro za ekonomiju. Mnogi ce biti otpusteni, neki ce i umreti. Neki moraju ziveti u govnima... Pati sad, da umilostivis ekonomiju pa ce ona biti milostiva prema nekome, nekad...
Posted (edited)
Bit ću djavolov advokat (djavola Srdje) i potvrditi da su za zdravo društvo neophodne različite partikularističke snage čije ograničene ciljeve i akcije sam ne bih slijedio. Neću biti skvoter ako me muka ne natjera, iako mislim da su gradu u kojem živim skvoteri potrebni. Jednako mislim o najrazličitijim gradjanskim inicijativama. Izmedju drugih stvari potrebni su i salonski štagodj kao i anonimni internet mudraci, a o ovome ću čak i porazmisliti.
složit ću se sa đavolovim advokatomčini mi se da je običan advokat to "ja neći biti deo levice" rekao u nekakvom ograđujućem smislu, da bi napomenuo da ne agituje za levicu iz ličnih sklonosti, da argumentu doda na objektivnoj vrednosti itd
Hajde da pojasnim šta sam hteo da kažem. Prvo, ja ne mislim da sve što je u levom taboru ikada osmišljeno treba odbacivati ili nazivati štetnim. Ako dozvolite da ilustrujem, pogledajte na jutjubu polemiku Noama Čomskog i Mišela Fukoa. Ukratko, Fuko tu govori da je moć svuda oko nas, te da se moć ne nalazi samo u okviru političkih institucija. Ona postoji u obrazovanju, vojsci, psihijatriji..... Ja recimo ove stavove levičara Fukoa izuzetno cenim i smatram ih vrrrrlo korisnim. Ali onda u nastavku Fuko govori o tome da je koncept pravde neodvojiv od klasnog društva i da bi pravda izgubila značenje u besklasnom društvu. I onda se javlja Čomski koji se odlučno ne slaže sa time, i kaže da postoje neke odlike ljudske prirode, a samim tim i neki, tako da kažem, večni i nepromenjivi sadržaji pravde, koji prevazilaze i nadilaze pitanje poretka i društvenih odnosa. Meni je recimo ovo shvatanje koje Čomski iznosi neuporedivo bliže. A kada čujem kako Čomski gleda na međunarodne odnose, kako toleriše neke užasne stvari koje su počinili levičarski režimi, i konačno - kada počne iznositi izrazito antikapitalističke stavove, s tim naravno ne mogu da se saglasim. Udavio sam malo, ali sam hteo da pokažem da termin "levica" obuhvata različite ideje. Meni se neke ideje nekih levičara dopadaju. Ali nikako ne bih mogao da kažem da je kao celina potrebna savremenom društvu. Zbog toga što u sebi sadrži mnoge štetne ideje i stavove.E sad, tu postoje dva scenarija. 1 - da Popović misli da ne postoje ti štetni elementi levice. U tom slučaju, ostaje nejasno zašto ne želi da bude deo te i takve levice. 2 - da Popović misli da postoje štetni elementi levice. U tom slučaju, levica kao celina nije potrebna, već njeni pozitivni, filtrirani delovi. Edited by pacey defender
Posted

Ne valja ti ovo, Pejsi, ništa. Skalamerija sastavljena od šepavih polaznih postavki i od gorih zaključaka. "Lijevi tabor" (otkad to nisam čuo, podsjeća me kad je '60ih dolazio Sartre u Beograd, a domaćini jednako drug, pa drug Sartre), "štetni elementi" (ovo kao analiza aktualne društveno-političke situacije u mjesnoj zajednici na sastanku soc. saveza), "ljevičar" Foucault :)... Pa nije to kutija bombona s obaveznim iznenađenjem. Uostalom život je smrtonosan. Al dobro, kad smo već krenuli s pojmovima otesanim nježno, sjekirom, da kažem samo da u pluralističkom društvu parcijalne skupine prirodno artikuliraju svoje interese u skladu s vlastitim specifičnim položajem duž spektra mogućih političkih pozicija, a taj nužno obuhvata i "ljevicu", tj. pod uvjetom da je omogućen nesmetan politički proces. Makar bila i marginalna kao štajaznam komunisti u USA. Kad neka od političkih pozicija ne dolazi do riječi, onda je to signal poremećaja političkog procesa. Koji "elementi" su tu "štetni" i za koga, stvar je političkog, vrijednosno obojenog stava.

Posted (edited)
Koji "elementi" su tu "štetni" i za koga, stvar je političkog, vrijednosno obojenog stava.
Pa to sve vreme pričam. Ako Popović ceni vrednosti levice eksplicitno ustvrdivši da je levica potrebna savremenom društvu, neka bude deo te levice. On je javna ličnost koja se izjašnjava o političkim pitanjima.Ovako se postavlja konformistički - lepo je što se vi deco igrate levice, korisno je to, ali ja ne bih sa vama u pesak. Lepše je biti buržoaski advokat :D , a povremeno ću braniti vas levičare, čisto da proširim bazu potencijalnih klijenata za budućnost.I da, ne moraš se praviti blesav kada je jasno u kom sam kontekstu upotrebljavao pomenute termine. Želeo sam da kažem da određene vrednosti levice uvažavam i podržavam, ali ne levicu kao teorijski okvir, naročito zbog izražene antikapitalističke note.Da, Fuko jeste levičar, iako ga mnogi levičari pljuju više od onih drugih. To uostalom govori o složenosti levice. Edited by pacey defender
Posted
Ne valja ti ovo, Pejsi, ništa. Skalamerija sastavljena od šepavih polaznih postavki i od gorih zaključaka. "Lijevi tabor" (otkad to nisam čuo, podsjeća me kad je '60ih dolazio Sartre u Beograd, a domaćini jednako drug, pa drug Sartre), "štetni elementi" (ovo kao analiza aktualne društveno-političke situacije u mjesnoj zajednici na sastanku soc. saveza), "ljevičar" Foucault :)... Pa nije to kutija bombona s obaveznim iznenađenjem. Uostalom život je smrtonosan.
... upravo.Dobar post.