Jump to content
IGNORED

Pescanik

Atreid

Recommended Posts

Posted

sta je pricala slapsak? mrzi me da slusam. opricajte mi.ja sam je poslednji put slusao na nekoj konferenciji u czkd-u gde i nije bila toliko losa (u poredjenju s drugima).

Posted (edited)
pad berlinskoga zida je trebalo da predstavlja početak doba nadanja: danas znamo da je predstavljao konačni kraj svakoga nadanja. Da su rušitelji toga bili svesni, njihov gest rušenja bi još uvek imao smisao i puno opravdanje – zid je trebalo srušiti. Reč je zapravo samo o tome ko je prisvojio tumačenje, ko je “prepričao” pad zida po svojim interesima, iz kojih još uvek crpe milijarde puta veće sume nego siromasi koji po berlinskim ulicama prodaju male komade sećanja. Nema takođe nikakvoga razloga da se dvadesetogodišnjica proslavi – naročito ako bi proslava označila i preuzimanje vlasti nad manipulisanim sećanjem, i povratak zaboravljenim motivima rušenja zida.
Pitanje je jedino kako se odupreti: biti svestan bede? Nedovoljno. Kritikovati kapitalizam? Isprobano, bez efekta. Misliti revoluciju? Samo izvolite. Problem nije ni u kako, ni kada, već je upisan u, bojati se, evolucijska rešenja planete za ljudsku vrstu. U krizama koje su dosada potresale ljudski rod, pobeda odnosno preživljavanje je pripadalo maloj grupu: govorim o dalekoj prošlosti, ne o zadnjoj sekundi u kojoj živimo, po konvenciji započetoj rođenjem izmišljenoga deteta. Procenjuje se da je za preživljavanje modernoga čoveka, uspešnijeg, a pre svega mobilnijeg i snalažljivijeg od neandertalca, bilo potrebno jedva nekoliko desetina hiljada primeraka – možda čak i manje. Šta god da ključno u budućnosti ugrozi ljudski život – bolesti, prirodne katastrofe, ratovi, kombinacija svega, mogućnost da preživi imaće grupa koja ima najbolja skloništa, rezerve hrane, lekova, sredstva kretanja ili skrivanja. Drugim rečima, najbogatiji. Nekih stotinjak hiljada Zemljana ima već osigurane uslove preživljavanja u najgorem mogućnome scenariju. Zbogom Darvine, idealisto: preživeće najneproduktivniji, najprivilegovaniji, oni koji su se osigurali na grbačama neprivilegovanih, izvesno ne najpametniji, najsnalažljiviji i ostalo. Bumbari i dembeli će nastaviti ljudski rod. Toliko o prirodnoj selekciji, kao i o SF kulturi
bas je dosta analiticna Edited by morgana
Posted

I nakon tog drugog citata su je odveli u neku ustanovu za mentalni oporavak?

Posted
lepo je sto ste se (delimicno) slozili i sto ljude od jedno 6 banki nazivate mladima. to su te neke pozitivne tendencije koje zapazam, i milo mi je zbog njih, tako da cu zanemariti to sto uopste ne znate o kome pricate. :)
a ti uopste ne znas sta je ironija. bas.a ja imam i njene knjige!
Posted
I nakon tog drugog citata su je odveli u neku ustanovu za mentalni oporavak?
zbog?
Posted
zbog?
Pa te priče o smaku sveta su obično uvod u totalni krah mentalnog zdravlja.
ne, ali ju je tuzio roland emerih :)
:lol:
Posted
Pa te priče o smaku sveta su obično uvod u totalni krah mentalnog zdravlja.
Valjda razlikujes mentalnu igru od shizofrene paranoje?
Posted

samo da se razumemo ja sam oduvek verovao u ono sto je darko suvin napisao o utopijama: utopija nije stvoriti raj na zemlji vec spreciti da zemlja postane pakao. bez obzira na sve slapsak je tu na pravoj strani.

Posted (edited)
Valjda razlikujes mentalnu igru od shizofrene paranoje?
Pravo da ti kažem meni ovo njeno deluje kao neki uvod u paranoju.
bez obzira na sve slapsak je tu na pravoj strani.
Svi peščanikovci su tu na pravoj strani. Ali da li je to dovoljno? Edited by Eraserhead
Posted
Pravo da ti kažem meni ovo njeno deluje kao neki uvod u paranoju.
Deluje ti zato sto si se mozda odvikao od polemicnog stila ove vrste, koji je u Srbiji potpuno zamro, a u Hrvatskoj jos pomalo mrda.
Posted
Deluje ti zato sto si se mozda odvikao od polemicnog stila ove vrste, koji je u Srbiji potpuno zamro, a u Hrvatskoj jos pomalo mrda.
Ja majke mi ne znam koji je to stil. Meni to liči na neku frustriranost koja je donekle opravdana ali koja onda kreće da kipi na sve strane i reflektuje se na razmišljanje o svemu.
Posted
sloveniji, zar ne?
Da, Sloveniji, prastaj. Meni sve to isto :lol: (ne znam zasto sam utuvio u glavu da ona pise u Hrvatskoj, ali primedba ostaje)