angern Posted August 5, 2008 Posted August 5, 2008 U naslovu foruma Istorija, filozofija i metafizika ovo metafizika(ili filozofija) je suvisno, jer su filozofija i metafizika jedna te ista stvar.To je isto kao kad bi naslov glasio Istorija, matematika i aritmetika.. :)
Schmeling Posted August 6, 2008 Posted August 6, 2008 U naslovu foruma Istorija, filozofija i metafizika ovo metafizika(ili filozofija) je suvisno, jer su filozofija i metafizika jedna te ista stvar.To je isto kao kad bi naslov glasio Istorija, matematika i aritmetika.. :)E jebi ga sad, nisu ista stvar, i to vec vekovima...
malkin Posted August 7, 2008 Posted August 7, 2008 Mislim da je angern hteo da kaže da je aritmetika deo (oblast) matematike (slično kao i metafizika filozofije) - a ne bukvalno isto što i matematika - pa da zato nema smisla odvajati ih (u naslovu podforuma) onako kako se odvajaju matematika i istorija.I u pravu je ako to misli.
Аврам Гојић Posted August 7, 2008 Posted August 7, 2008 Istorija, filosofija i metafizika su tri srodna, ali različita pojma.
Schmeling Posted August 7, 2008 Posted August 7, 2008 Mislim da je angern hteo da kaže da je aritmetika deo (oblast) matematike (slično kao i metafizika filozofije) - a ne bukvalno isto što i matematika - pa da zato nema smisla odvajati ih (u naslovu podforuma) onako kako se odvajaju matematika i istorija.I u pravu je ako to misli.Pa nije, poshto je aritmetika integralni deo matematike, dok je filozofija posle Kanta upravo pokushaj da se metafizika prevazidje i odstrani iz filozofije.
cyberwor/L/d Posted August 7, 2008 Posted August 7, 2008 A sto ne pogledate sta kaze Wiki about the branches of philosophy?
Schmeling Posted August 7, 2008 Posted August 7, 2008 A sto ne pogledate sta kaze Wiki about the branches of philosophy?A shto bi bilo relevantno shta kazhe wiki?
malkin Posted August 7, 2008 Posted August 7, 2008 (edited) Pa nije, poshto je aritmetika integralni deo matematike, dok je filozofija posle Kanta upravo pokushaj da se metafizika prevazidje i odstrani iz filozofije.Ovo nije tačno.Možda je logički pozitivizam bio ''upravo pokushaj da se metafizika prevazidje i odstrani iz filozofije'' ali je taj pokret dobra dva metra pod zemljom već neko vreme.Metafizikom su se bavili i Kvajn i Luis i Kripke (i mnogi drugi) i ona se danas u makar jednoj filozofskoj tradiciji (analitičkoj, slabije mi je poznato šta bi o tome rekli 'kontinentalni' filozofi) percepira kao filozofska disciplina pored drugih disciplina (kao što su filozofija jezika, epistemologija, etika, filozofija nauke...). Da ne bih mnogo davio ovim trolom, evo makar jednog informativnog linka (svakako boljeg od wikipedie): http://plato.stanford.edu/entries/metaphysics/ Edited August 7, 2008 by malkin
Schmeling Posted August 7, 2008 Posted August 7, 2008 Ovo nije tačno.Možda je logički pozitivizam bio ''upravo pokushaj da se metafizika prevazidje i odstrani iz filozofije'' ali je taj pokret dobra dva metra pod zemljom već neko vreme.Metafizikom su se bavili i Kvajn i Luis i Kripke (i mnogi drugi) i ona se danas u makar jednoj filozofskoj tradiciji (analitičkoj, slabije mi je poznato šta bi o tome rekli 'kontinentalni' filozofi) percepira kao filozofska disciplina pored drugih disciplina (kao što su filozofija jezika, epistemologija, etika, filozofija nauke...). Da ne bih mnogo davio ovim trolom, evo makar jednog informativnog linka (svakako boljeg od wikipedie): http://plato.stanford.edu/entries/metaphysics/ Dobro, hajde, poshto vidim da ne mozhe drugachije, navedi mi jednog savremenog "metafizichara", tj. filozofa koji se proslavio delima iz te "grane filozofije". Bice ti lako ako je metafizika i dan danas "filozofska disciplina pored drugih disciplina".
cyberwor/L/d Posted August 7, 2008 Posted August 7, 2008 A shto bi bilo relevantno shta kazhe wiki?Pa to mogu svi da vide. A ove moje dve knjige ne mogu. Wiki jeste izvor u krajnjoj nuzdi ali opet ...
Schmeling Posted August 7, 2008 Posted August 7, 2008 Pa to mogu svi da vide. A ove moje dve knjige ne mogu. Wiki jeste izvor u krajnjoj nuzdi ali opet ...Jebiga, govorish o filozofiji, a upucujesh na wikipediu. E to ja zovem nedopustivo pojednostavljivanje. Ne postoji vanfilozofsko objashnjenje filozofije, a kamoli wikipedijsko.
morgana Posted August 7, 2008 Posted August 7, 2008 (edited) :lol:naravno, wikicu smo svi prerasli jos u vrticuedit: pravi forumas zna da se ne kaze 'kako pise wikipedija' nego 'kako ja cesto znam da kazem' ili 'moj deda je uvece uz vatru iz kamina govorio da' Edited August 7, 2008 by morgana
Schmeling Posted August 7, 2008 Posted August 7, 2008 :lol:naravno, wikicu smo svi prerasli jos u vrticuSvako je bar u jednoj sferi znanja prerastao wikipediju.
cyberwor/L/d Posted August 7, 2008 Posted August 7, 2008 (edited) Dobro. Nije mi namera da budem neozbiljna. Hajde da kazemo ovako. Studenti filozofije (ovde kod mene) na samom pocetku prvog semestra dobiju "pregled" onoga sto ce uciti i tu je podela gruba ali jednostavna. Pre svega podela na teoretsku i prakticnu filosofiju. A onda u okviru teoretske spisak ogranaka. Tu se, izmedju ostalog, nalazi i metafizika.Ista stvar u dva leksikona filosofije koji su mi pri ruci. Znaci, ne govorim o tome kako se stvar objasnjava nego kako se svrstava. Edited August 7, 2008 by cyberwor/L/d
cyberwor/L/d Posted August 7, 2008 Posted August 7, 2008 (edited) Jebiga, govorish o filozofiji, a upucujesh na wikipediu. E to ja zovem nedopustivo pojednostavljivanje. Ne postoji vanfilozofsko objashnjenje filozofije, a kamoli wikipedijsko.Ja mislim da sam prvi put u svom forumskom zivotu uputila na Wiki ... kad ono katastrofa Edited August 7, 2008 by cyberwor/L/d
Recommended Posts