Zverilla Posted July 23, 2013 Posted July 23, 2013 aparat je manuelnom modu i blenda je max otvorena (izmedju F3.5 i F5.6, zavisi da li zumiram). nije problem u tome da on nece da pokupi okolinu - odradi on to, ali da bi to uradio kako valja, ekspozicija traje oko 1sno, tada se izgube svi detalji na mesecu, bude samo bela bljesteca fleketinada bi se videli detalji na mesecu (krateri, itd), moram da stavim 1/125 ili brze, ali tad je sve okolo apsolutno crno :)verovatno je do toga da senzor naprosto ne moze da pokupi toliku dinamiku, al posto sam neuk - reko da pitami hvala za link, pogledacu ga kasnije, mozda tamo nadjem jos neki savet za ovaj problemhteo sam ja da slikam u predvecerje, ali je tad mesec jaaako nisko ovde i obicno se ne vidi od zgrada :-/
Indy Posted July 23, 2013 Posted July 23, 2013 Iskreno receno, jednako sam neuk za to sto ti hoces, i imao sam identicne probleme kad sam ja slikao mesec. Evo dela foldera sa slikama, gde se vidi taj bracketing.Najbolje mi je uspelo kad sam slikao direkt mesec, bez mnogo okoline. Onda se senzor nekako "snasao". BTW. Ako konvertujes u B&W (a mesec je manje-vise B&W po prirodi), zeleni filter izgleda povecava detalj na mesecu. Ovo je "supermoon" iz marta 2011.
jms_uk Posted July 23, 2013 Posted July 23, 2013 Najbolje sto ja izvukoh je ovo iz septembra 2008 Settings: 1/1600 ƒ/4 ISO 100 200 mm Isto sto Indy kaze - sam mesec, bez okoline.
kud u maglu Simoviću Posted July 23, 2013 Posted July 23, 2013 (edited) teoretski bi trebalo na sledeći način:podesi nisku osetljivost 50-100ASA, snimi kadar da se lepo vide zgrade u okolišu koje hoćeš da se vide. tu bi trebalo da odabereš neki objekat na kome bi trebalo da se vide samo konture bolje će izgledati (tipa neki krov sa dimnjakom i antenom npr.) ili ulicu sa dosta veštačkog osvetljenja bandere, reklame, kola. snimi kadar s recimo blendom f 5.6 i da bude pravilno eksponiran, vidi koja je ekspozicija. snimi sledeći kadar samo meseca da se vide krateri isl. izmeri ekspoziciju ta ekspozicija bi trebalo da na nekakvoj imaginarnoj skali bude najkraća. najduža bi trebala da bude dve blende ispod ekspozicije kadra ulice. nadji sredinu i snimi nekoliko fotografija sa promenljivom ekspozicijom ali se vrti oko te središnje. I trebalo bi da upali.ukoliko ne. aparat na stativ snimi jednu korektno eksponiranu tkz. totala i isti taj plan korektno eksponiranog meseca i malko fotošopuj.psjedan otvor blende = dve vrednosti ekspozicije, WB 3200Kedit:ko što kaže indy sve to isključivo na stativu i sa žičanim okidačem Edited July 23, 2013 by kud u maglu Simovicu
kipo Posted January 20, 2017 Posted January 20, 2017 Priupitaću i ovde.. Kako najbrže savladati izradu cinemagraph sličica? Ovo mi trenutno izgleda najrealnije, iako ništa još nisam probao (nedostatak vremena).
hoffnung Posted June 10, 2019 Posted June 10, 2019 jel koristite lut [look up table] u fotografiji? ja da, preko gmic-a i rawtherapee. jos malo i darktable ce imati verziju u kojoj ce lut moci da se uveze.
Recommended Posts