Jump to content
IGNORED

Foto tehnike

micke

Recommended Posts

Posted
hej, ovaj program za razvijanje raw-a (i drugih formata) je odlican. pre neki dan sam ga instalirao i do sada nisam ulazio u neki drugi. treba mi vremena da mi postane poznat i da se upoznam sa alatima kako bih mogao da kombinujem, ali do sada sam shvatio da je wow!gnu gpl - free!photivo
Isprobao. Radi.Mislim da bi trebalo napraviti nekoliko preseta i sluzice odlicno.
  • Replies 830
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Indy

108

• jms_uk

103

• Zmitjkoe

99

• Caligula

75

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

kada kazes da bi trebalo napravili nekoliko preset-a, mislis da bi u programu trebalo da budu preset-i koji se podrazumevaju?

Posted
kada kazes da bi trebalo napravili nekoliko preset-a, mislis da bi u programu trebalo da budu preset-i koji se podrazumevaju?
Ne mislim, vec u okviru opreme koje imas, napravis nekoliko svojih ocekivanih varijanti za razlicite vrste objektiva ili koriscenog osvetljenja; zbog velikog broja opcija, neke rutine moraju da postoje; inace, imaju izvrstan izbor external profila, tako da je to sjajan pocetak. Takodje, mislim da se finija obrada mora raditi na 1:1 processed image i zoom 100%, sto usporava obradu, ali daje jedini realan rezultat.Photivo ima najprirodnije sharpen opcije koje sam dosad video. Uzivanje, stvarno.
Posted

gledaj sta ja uradim:smanjim fotku npr: 1000 pixel-a (resize (pogotovo mi se dopada koliko filtera za resize opciju ima)stavim je na 1:1sve odradim sto treba da odradim.na kraju, opozovem resize sacekam malo:)

• 1 month later...
Posted

jel moze neko da mi kaze kako da iskljucim canon d500 da po defaultu pravi duple slike ? jednu normalnu i jednu 3 puta vecu i sa jacim bojama (hdr?). hvala

Posted (edited)
jel moze neko da mi kaze kako da iskljucim canon d500 da po defaultu pravi duple slike ? jednu normalnu i jednu 3 puta vecu i sa jacim bojama (hdr?). hvala
Verovatno ti je na tom 500D namesteno RAW + JPEG, ako neces taj veci fajl, onda namesti samo na JPEG [u kojoj vec hoces trazenoj velicini]edit: Strana 70. u uputstvu [na eng]edit 2: u slucaju da nemas isto pri ruci :Dscreenshot20111002at221.png Edited by jms_uk
  • 3 months later...
Posted

indy jel ti bese koristis linux kao os? u tom slucaju preporucujem program slicno nesto kao lightroom ako nisi do sada primetio-isprobao.http://www.darktable.orgza mac ima neka eksperimentalna verzija [sta god to znacilo]za windows nema.

Posted

Nisam, provericu, hvala (imam dual boot Win7/Ubuntu).

• 3 months later...
  • 2 months later...
Posted

Pitanje za one koji znaju Photoshop (ver. CS5.1) - da li u samom PS, ili uz pomoć nekog (besplatnog) plugina, može da se menja/unosi EXIF info?prazno.jpgPrazno... kako popuniti?(Za fotke koje nemaju EXIF, to su one poreklom s filma, voleo bih da ubacim ime aparata i još ponešto - video sam da to neki uspešno rade... a koliko sam čeprkao po PS-u, kao i bespućima Interneta, ništa korisno ne nađoh?)

Posted
You may be a bit surprised but Windows Explorer is actually a wonderful Exif editor. Just right click any image file, choose Properties and click the Details tab. You can now edit a wide range of metadata associated with that image from the camera model to the shooting date to copyright information and more.
A ima i raznih [free] EXIF editora.
Posted
Pitanje za one koji znaju Photoshop (ver. CS5.1) - da li u samom PS, ili uz pomoć nekog (besplatnog) plugina, može da se menja/unosi EXIF info?prazno.jpgPrazno... kako popuniti?(Za fotke koje nemaju EXIF, to su one poreklom s filma, voleo bih da ubacim ime aparata i još ponešto - video sam da to neki uspešno rade... a koliko sam čeprkao po PS-u, kao i bespućima Interneta, ništa korisno ne nađoh?)
Mozda ces se iznenaditi ali windows explorer je odlican exif editor. Dakle, desni klik na fajl (sliku) - properties - details... pa upisuj sto ti srcu milo :)
Posted
Mozda ces se iznenaditi ali windows explorer je odlican exif editor. Dakle, desni klik na fajl (sliku) - properties - details... pa upisuj sto ti srcu milo :)
:isuse: Znam to, naravno. :frust: Nego, krenuo da tražim po Photoshopu, i potpuno zaboravio na najočiglednije.Hvala!