Jump to content
IGNORED

Istorijski kviz

casperbgd

Recommended Posts

Posted

Gugl kaže da je u pitanju Hamdija Pozderac, koji je bio rođeni brat babe dotičnog, dočim njegov deda-ujak. Jesi na njega mislio?

Posted

Tačno. Meni rekoše da je običan deda. Pitaj.

Posted (edited)

Koja je (gde se nalazi) najstarija stambena zgrada u Beogradu i kada je izgrađena?edit: Prepravio i dopunio pitanje

Edited by Marsel Mos
Posted
Koja je (gde se nalazi) najstarija stambena zgrada u Beogradu i kada je izgrađena?edit: Prepravio i dopunio pitanje
18, ili pocetak 19 veka, ulica cara Dusana?
Posted (edited)

Tačno.Dušanova 12, prva polovina 18. veka. Sagradio je Nikola Doksat Demorez, kome je inače poverena i obnova Beogradske tvrđave u to vreme.

Edited by Marsel Mos
Posted

Godinu sam vala omasio :) .Nijedno pitanje mi ne pada na pamet... Koji vizantijski car je zapoceo ikonoklazam i pod cijem uticaju? Mozda i malo glupo pitanje...

Posted

Posto nema odgovora vec skoro 24 casa ja odgovaram na pitanje.Lav III, pod uticajem muslimana. Doduse muslimani nisu uopste slikali ljude, jer su verovali da samo Bog moze da "napravi" coveka. Ikonoborstvo ili ikonoklazam je takodje bio jedan od razloga Velike sizme.Postavljajte pitanje.

Posted

Hej, dobro je bilo pitanje, sad mi krivo, bio sam zauzet danas pa nisam stigao da potražim odgovor.Aj' jedno lako. Koje prezime je Hitler godinama koristio?

Posted

šiklgruber (Schicklgruber) po mami. Mali bastard, veliki diktator - dete iz vanbračne zajednice. Hitler je prezime njegovog poočima koje kasnije uzima.

Posted (edited)

Tačno! Tri svasti...ovaj bambija za tebe. :)edit: malo pomešao neke polove.

Edited by Marsel Mos
Posted (edited)

OsvojiLA :PJbt.. dok ja smislim pitanje pa editujem... :(Aj nešto domaće:Pod kojim imenom se oblast nama znana kao Beogradski pašaluk vodila u administrativnoj podeli Turske?edit: smislila

Edited by Lynn
Posted (edited)

Yep. Jel mogu pčelice umesto bambija.. čujem da tako danas ocenjuju nas đake prvake. :DI wiki kaže: Zabuna u vezi zvaničnog naziva Smederevskog sandžaka je jedan od velikih propusta domaće istoriografije, a istorijski netačan naziv Beogradski pašaluk našao je kasnije put i do stranih istoričara.Smederevski sandžak osnovan je neposredno nakon pada Srpske despotovine (1459. godine). Nakon otomanskog osvajanja Beograda (1521. godine) usprava Smederevskog sandžaka premešta se u Beogradsku tvrđavu. Krajem XVIII v. Smederevski sandžak se delio u 12 nahija, koje će ostati do izbijanja Prvog srpskog ustanka: beogradsku, smederevsku, požarevačku, ćuprijsku, jagodinsku, kragujevačku, užičku, valjevsku, šabačku, rudničku, sokošku i boravičku.... and I rest my case.

Edited by Lynn
Posted

Pčelice? Nije to tako loše, kakvo je vreme čudi me da ne ocenjuju jagnjićima. :)Čiji je vladar bio Osmorojelen (ili 8 jelenova, kako god)?