G.G. Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 pih, ne znam sta da vas pitam a da ne moze da se iskopa na wikipediji za pola minuta... koji je vladar bio proglasen imperatorom jedne velike zemlje a da za zivota nikada nije bio u toj zemlji?
Mancunian Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 (edited) Kraljica Viktorijaedit: The Empress of India Edited October 27, 2007 by Mancunian
G.G. Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 Kraljica Viktorijaedit: The Empress of Indiatrue.jbg, bilo je na brzinu aj, pitaj!
Mancunian Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 jel bas moram? <_< Jel moz neko drugi molim vas?I na sta aludiras sa tom brzinom ? To sam znala iz opste kulture -_-
G.G. Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 jel bas moram? <_< Jel moz neko drugi molim vas?I na sta aludiras sa tom brzinom ? To sam znala iz opste kulture -_-na brzinu sam izbacio pitanje B)
casperbgd Posted October 27, 2007 Author Posted October 27, 2007 Ajde kada nece niko da postavi...Jedno lako:Koja je najveca posledica bitke na Katalaunskim poljima?
casperbgd Posted October 27, 2007 Author Posted October 27, 2007 Porazen hunski plemenski savezTo je vise ishod nego posledica ;). Kao neki moj odgovor bi bio povlacenje Huna sa prostora Rimskog carstva. Postavljaj sledece ;).
Quizmaster Posted October 29, 2007 Posted October 29, 2007 Ukoliko osoba koja da tačan odgovor ne postavi odmah novo pitanje, možda bi to trebalo da uradi neko drugi? Nema smisla da čekamo dva dana.
Quizmaster Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 (edited) Koja zemlja je u 19. veku nakon katastrofalnog ratnog poraza ostala bez gotovo cele odrasle muške populacije? Edited October 30, 2007 by Quizmaster
paculla Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 mozda paragvaj znam da su njih opasno pobili brazilci, argentinci i urugvajci.
Quizmaster Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 (edited) mozda paragvaj znam da su njih opasno pobili brazilci, argentinci i urugvajci.Pogodila si Paragvaj je u prvoj polovini 19. veka bio najrazvijenija južnoamerička zemlja. Dok je predsednik bio Karlos Antonio Lopez zemlja je dobila železnicu, otvorila škole i napredovala u svakom pogledu, čak je imala više vojnika nego Brazil i Argentina zajedno. Međutim, njegov sin Fransisko Solano Lopez bio je avanturista i u decembru 1864. objavio je rat Brazilu, a tri meseca kasnije i Argentini. U početku su Paragvajci beležili pobede, ali ratna sreća se uskoro promenila. Argentina i Brazil, kojima se pridružio i Urugvaj, otpočeli su invaziju Paragvaja 1866. i u januaru 1869. osvojili prestonicu Asunsion. Tu, međutim, nije bio kraj stradanja Paragvajaca, jer je Lopez sa svojih 20.000 ljudi krenuo u gerilsku borbu, koja se okončala u martu 1870, kad su trupe alijanse pronašle i ubile Lopeza. Na kraju rata procenjuje se da je od 525.000 stanovnika u Paragvaju poginulo oko 300.000, a od preostalog stanovništva bilo je samo 6.000 muškaraca, dok su sve ostalo bile žene i deca. Naravno, zemlji su trebale decenije da se oporavi od ovakvog katastrofalnog ratnog poraza. Opširnije o temi na ovoj adresi Edited October 30, 2007 by Quizmaster
Recommended Posts