bios Posted December 10, 2007 Posted December 10, 2007 Jeste. Pre nekih 4-5 godina je bila aktuelna priča o tom filmu jer je slučajno bio pronađen u bečkom arhivu. Do tada se smatralo da je izgubljen.LINKLINKPitaš...
Al-Khwarizmi Posted December 10, 2007 Posted December 10, 2007 Pa da, i ja sam mislio na Čiču Iliju Stanojevića, jednog od najpopularnijih komičara... ali i režisera i dramskog pisca. komičar?Al dobro, nisam bio precizan... Brazilac pita.
Brazilac Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 Uobicajeno se smatra da je tursko osvajanje Evrope najdalje stiglo opsadom Beca 1683. godine ali je jedna formacija pod posrednom kontrolom turskog sultana stigla dosta zapadnije. O kojoj "formaciji" se radi i koja je najdalja tacka njenog pohoda na Evropu?
čekmeže Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 šta je posredna kontrola? Je li to jedinica turske vojske ili neka vazalna vojska?
Brazilac Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 Šta je posredna kontrola? Je li to jedinica turske vojske ili neka vazalna vojska?Danasnjim recnikom bi se to zvalo paravojna formacija tj. gomila pljackasa sakrivenih pod plast nacionalnih interesa...Da pomognem, rec je o jednom rodu vojske, koji je vise koriscen za pljacku nego za vojne akcije...
čekmeže Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 Da nisu pirati? Čitam na Wikiju da su otimali ljude za roblje na Islandu i Irskoj
Brazilac Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 Da nisu pirati? Čitam na Wikiju da su otimali ljude za roblje na Islandu i Irskoj Aha.Alzirski pirati, koji su bili mornarica Otomanskog carstva, su vekovima pljackali celokupnu Atlantsku Evropu. Najdalja tacka do koje su stigli je bio Island 1627 gde se taj dogadjaj naziva Tyrkjar?ni?.Teror koji su uspostavili nad atlantskim plovnim putevima je bio toliki da je naterao SAD na svoju prvu vojnu intervenciju van svojih granica i dva rata protiv piratskih drzava.Elem, jos jedno pitanje u tom smeru, koje je bilo glavno uporiste ovih pirata u SFRJ?
Al-Khwarizmi Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 Onda mora biti Ulcinj. Bio sam ubeđen da je HN, znam da su ga koristili kao bazu dok su držali Boku.
Brazilac Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 Tako je, Ulcinj.Kad je Ulcinj iz turskih presao u crnogorske ruke, u njemu je bio jedan deo grada gde su ziveli crnci i mulati, potomci nekadasnjih alzirskih gusara i njihovih robova, mislim da ih dan danas ima nekoliko...
Al-Khwarizmi Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 (edited) Koje dve današnje države su se ranije zvale po jednom rudarskom magnatu? Edited December 11, 2007 by Al-Khwarizmi
Recommended Posts