Jump to content
IGNORED

Serveri i Hard Diskovi


Yoyogi

Recommended Posts

Samo u Americi ima 7000 data centres, za sada.Novi racunski centar koji Microsoft otvara u blizini Chicaga, kostace 500 mil dolara i trebace mu 200 Megawata snage godisnje.Koliko je to energije moze da se zamisli iz ovoga:Privredno društvo "Termoelektrane Nikola Tesla" Obrenovac, sa 14 blokova ukupne instalisane snage 3.288 megavata, čini trećinu proizvodnog potencijala Elektroprivrede Srbije. Godišnjom proizvodnjom od preko 18 milijardi kilovat sati daje polovinu ukupne proizvodnje električne energije u EPS.Znaci, TE NT bi uspela da namiri 16 (od postojecih 7000) data centara u Americi a da nijednu sijalicu u domacinstvima ne osvetli.Po tim data centrima, najvise ima 73GB i 146GB diskova za skladistenje podataka.1 Terabyte (1TB = 1000 MB) godisnje na 73GB 15K rpm zahteva 6096 Kwh. To je nekih 14-15 diskova.Moj kucni racun za struju je na prosecno 250Kwh mesecno, znaci 3000 Kwh godisnje. Upola manje nego sto zahteva pogon 1TB prostora na diskovima u data centrima.Pa ti vidi.

Link to comment

verovatno se veliki deo energije potrosi na klimatizaciju tih prostorija sa serverima i diskovima (airconditioners + humidifiers). da li neko zna koliki procenat energije ode na odrzavanje optimalne vlaznosti vazduha i temperature u prostorijama sa serverima?

Link to comment

naravno :). nego ovim prostorijama je potrebno malo extra klimatizacije, inace bi one mogle da sluze kao male kotlarnice za grejanje. desilo se tokom ove zime kod mene na faxu da se pokvari klimatizacija u serverskoj prostoriji, pa su otvorili sva vrata od hodnika (napolju), i na ulaze postavili obicne ventilatore da uduvavaju mraz unutra :lol: .

Link to comment

U te prostorije se ne ulazi svaki čas, pa klimatizacija više služi da se održi konstantan nivo temperature, za razliku od kancelarija gde se verovatno često gasi kad svi odu s posla. Ne kažem da to ne troši ništa, već da nije toliko ozbiljno. Ali nebitno. :)

Link to comment
U te prostorije se ne ulazi svaki čas, pa klimatizacija više služi da se održi konstantan nivo temperature, za razliku od kancelarija gde se verovatno često gasi kad svi odu s posla.
Oh, ne, ne.Klimatizacija je vrlo veliki trosak, takodje. Svi ti pokretni delovi generisu toplotu. Najveci, za sada, storrage array ima 2200 diskova unutra, zamisli ERC sa 100 takvih masina.Microsoft namerava da otvori sledeci data center u Sibiru, gde je lakse i jeftinije hladiti masine.Iceland postaje najbolja lokacija za data center : hladna klima i jeftina struja od gejzira.
Link to comment

More, pusti data centre, ovaj leptop u mom krilu greje kao ringla <_< ...a kad krene da duva, k'o omanji mlazni avion. Sad ga namerno teram na bateriju + ukljucim power saving mode, cisto da bude tisi i hladniji. Briga me za "performance". Usput, nikad vise necu da kupim laptop sa fenom.

Link to comment
Čekajte malo, zar te mašine nemaju sopstveno hlađenje, šta će tu posebna klimatizacija?
Kako misliš, u serverskoj sobi stoji gomila servera sa sopstvenim hladjenjem koje vreo vazduh iz sebe ventilatorima izbacuju - gde? Pa u sobu. A šta hladi tu sobu? Ili misliš da će se mašine normalno rashlađivati uvlačeći vreo vazduh koje su pre toga izduvale u prostoriju?
Link to comment
Čekajte malo, zar te mašine nemaju sopstveno hlađenje, šta će tu posebna klimatizacija?
Pa sta rade sa toplotom koju izbace iz masine? Nista, to ostaje u data centru ...i onda se sa druge strane usisava u masine....da bi to bilo u operativnim granicama ceo prostor mora da se klimatizuje, ta izbacena toplota ohladi - i to je taj veliki trosak.Ako mislis na vodeno hladjenje, to imaju Mainframe ali nema za diskove (storage arrays) i servere koji nisu M/F i takvih je sada u data centrima od 90-100%.Ako nastavi ovim tempom, 2015. ce, da bi se energija koju koriste data centri proizvela, karbonska emisija prevazici karbonsku emisiju celokupne svetske avijacije. Edited by Yoyogi
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...