Jump to content
IGNORED

Kobasice, pršute, šunke, kuleni

slepa_koka

Recommended Posts

Posted

seljaci, koji neće da pačaju u proizvodnju kobaje koja se prodaje po 30 eura u neograničenim količinama, su najjači detalj cele priče

ima puno da se radi :lol:

i meni je taj detalj zapao za oko  -_-

Posted

koji pa seljaci na staroj planini, dede i babe 60, 70, 80+ koji teraju koze i ovce u planinu

mladji su ili zapalili ili neke mucene mikro biznise razvijaju, seoski turizam itd

Posted

ili neke mucene mikro biznise razvijaju

vidim ja da će tamo kobasičarstvo da procveta ^_^

Posted

ako nema seljaka, ko im onda čuva te ovce na lekovitim pašnjacima? dolaze u nadnicu šerpasi iz nepala?

Posted

Nego ljudi dajte neku preporuku za kobaje u Beču, ne na kioscima i u kafanama (to sam već probao), nego u samiškama ili na pijacama. Vidim ima svašta, šta mi vredi kad ne znam švapski.

Posted

Super, samo ta Brebevnica je na manje od 800 metara nadmorske visine, nema tu ništa od planinskih trava i ostale egzotike.

Spominjale su se ovce što pasu iznad pojasa šuma, iznad 1500 metara, pa iznad 1800 metara.

Aha.. A jesi li išao tamo? Znaš gde su pašnjaci?

Ja sam bio, doduše ne skoro i ne da znam nadmorsku visinu.

Posted

Aha.. A jesi li išao tamo? Znaš gde su pašnjaci?

Ja sam bio, doduše ne skoro i ne da znam nadmorsku visinu.

Bio sam blizu, u Činiglavcima. Lepo ali tužno, napušteno i zapušteno, iako nije neka bestragija (nisko je i blizu puta i civilizacije). Drago mi je da u tom kraju postoji nešto tako uspešno kao farma Martin.

Ni obližnji Vidlič nije ni približno dovoljno visok za standarde ispaše koji se ovde spominju. Znaš li koliko je daleko najbliži teren viši od 1500 metara, i koliko bespuće treba preći da se donde stigne? Da li su baš tamo pašnjaci gde pasu ovce iz Brebevnice?

Sumnjam da su ovce iz Brebevnice one o kojima zmanic piše, one koje pasu iznad 1500 metara i koje su bolje od ostalih po Srbiji.

Posted

Ne, ne kažem da su bolje od ostalih u Srbiji. Imao sam priliku da kušam autentično Sjeničko janje.

Ovce i stoka Brebevnice pasu podno Vidliča, po zelenim, jedrim pašnjacima.

To je ono što znam. Ne brste žilavo korenje po kamenu.

Posted

inače, jača mi fora sa tzv zlatiborskom jagnjetinom

transport piči sve u 16, panonska jagnjad se čim propasu voze na zlatibor, dve nedelje glockanja travki, pa na put nazad u formi planinskog trtmrt

Posted

Rođeni, gde su nabavljali jagnjad oni uz kanjon Neretve?

Tu pamtim kao de luxe™ a nije da nisam jeo...

Posted

a sve se plasim da je ta junetina koja ide u peglanu od tog podolskog goveceta ili koju ste vec retku sortu gore slikali.... a isto se plasim i da je neko kontrolisano poreklo i da je mimo standardnih junecih tokova i linija snabdevanja u srbiji.