Jump to content
IGNORED

Kobasice, pršute, šunke, kuleni

slepa_koka

Recommended Posts

Posted

bilo kod nekih baba u sirnoj hali. ne znam cenu, nisam obratio paznju.

Posted

a niko od vas ne preferira banijsku suvu/kulen?  :huh:

subjektivan sam do krajnjih granicai, al' ipak mislim da nije sve do lokalpatriotizma, gomila ljudi je radila u gavrilovicu i ako nesto valja iz tog kraja, to su upravo proizvodi od (svinjskog) mesa

Posted

preferira brate kulen, spavas na casu.... ali dobar kulen. cega nema mnogo u ovoj napacenoj zemlji

Posted

a niko od vas ne preferira banijsku suvu/kulen?  :huh:

subjektivan sam do krajnjih granicai, al' ipak mislim da nije sve do lokalpatriotizma, gomila ljudi je radila u gavrilovicu i ako nesto valja iz tog kraja, to su upravo proizvodi od (svinjskog) mesa

Gavrilović nekad i sad ko nebo i zemlja.

A banijsku domaću nisam osetio na nepcima pa barem 3 decenije... :(

Posted

Mama i ja uprtile jutros po ranac i otisle na sajam, na Etno fest, recimo. U Hali 3. Isle ciljano da kupimo pirotsku peglanu kobasicu. To je domaci prilicno premium brend, pa ko velim da ga podrzimo.

Medjutim, nasle i pirotskog ovcijeg tvrdog sira (onaj veliki zuti trougao), divni stari koziji sir isto iz Pirota (ova bela Goatessa pakovanja), slaninicu od mangulice od Bacvana, kulen jbg od Sremaca i nije ni malo vlazan i odlicno je zacinjen, suvog mesa za sarme i kupuse od normalne svinje po povoljnim cenama, suve vrganje, mak od Bacvana koji nije uzegao (na forumu sam naucila da se po Bgd prodaje samo uzegli mak) i ono sto ja pijem za zdravlje, premda ima ukus najbolji na svetu - sirup od koprive.

2r77tsh.jpg

a de su ti ovde peglane koblerone?

Posted

Ono desno, ko potkovica. Dosta su pljosnate. Mora da se seče pod uglom od 75 °.

Posted

o, da. jbg, one koje sam ja dobio pre neku godinu nisu bile upakovane. mnogo dobra stvar i još bolje što smo ih u pirotu dobili od nekog šampiona u pravljenju istih, ali sam vrh je da pod mi podrazumevam 4 engleza i par nas odavde. onda ispratimo dan kasnije ekipu na avion, a oni nam ostave koblerone pošto valjda ne može tamo da se nosi hrana. + madam nije jela - sve ostalo za mene. svaki dan pre ručka lozana i pirotska peglana. to su bili dani.

Posted

uuuu....taj etno fest je ubedljivo nas najbolji sajam hrane i delikatesa. ono, istini za volju, nisam bas bila na tim nekim elitnim sajmovima po hajatima i sava centrima, ali obisla sam i ucestvovala, tj firma izlagala, na onim turistickim, u novom sadu i beogradu, u mikseru sam posetila neke sajmove sa klopom, a bilo je nekad i na sajmovima preduzetnistva razne klope odasvuda. Ali taj etno fest je zaista oduvek imao masu sjajnih izlagaca sa vrhunskim proizvodima po solidnim cenama i svugde je moglo po nesto da se klopne... bas me zvala drugarica da sutra odemo malo, ali kako skoro nista od toga ne mogu da jedem, a i detetu sam vec odnela nase klope u inostranstvo, odustala... mada, mami taj koziji sir, uffff :-)

Zlatarska sirijada pokradena  :mad:

Posted (edited)

e8f719c560aef5235c4bcbc9c2d26364.jpg

vozio sam bajs do ostruznice i nazad po ovoj ladnoci i tu negde oko sajma u povratku krene da mi pada klapna od umora

pa se setih da svratim do ovog mau festa - ovo gore je glavni zgoditak, ivicni deo prsute-sunke od mangulice

kada sam ovde pominjao sapunjaru od mange, nisam mislio na pecenu slaninu a takva je bila vecina ovih sto su se danas prodavale na etno festu, tu mi je stvarno problem sto to ne mogu da jedem jer je osecaj takav da mogu da vizualizujem trenutno zakrecenje krvnih sudova molekulima masti. ovo gore je nesto drugo, znaci celi but spremljen po klasicnoj recepturi za prsut sto ce reci neko vreme u salamuri pa onda kratak dim pa susenje i zrenje na tavanu, sad s obzirom da je u pitanju neka mini industrija onda ovo zrenje mozemo da izbacimo iz jednacine ali nema veze, ovde je fora da ovo belo, slanincuga, ima ukus kakav ima slanina na prsutu, mekana je ali ima strukturu i odredjenu elasticnost. to je ono sto se trazi, plus ovo sto ima malo mesa pri vrhu je psiholoski dodatak koji ponistava malocas pomenutu vizualizaciju, cime je 1 griza savesti savrseno ubivena.

inace prsuta od mange kosta 2000, ovo smo se ucenjkali za 1500. kod bacvana je 1200 ali rekoh pecena, nije ovaj rad.

od ostalih ulova, kupio sam opasnu radzu od divlje dunje kod nekog baje pirocanca, 1000din litar, zena upravo krenula da se usljemava, skvici od radosti kak je divna. mozda cu ga sutra nazvati da posle sajma dostavi neprodato na kucu.

Edited by yolo
Posted

o, da. jbg, one koje sam ja dobio pre neku godinu nisu bile upakovane. mnogo dobra stvar i još bolje što smo ih u pirotu dobili od nekog šampiona u pravljenju istih, ali sam vrh je da pod mi podrazumevam 4 engleza i par nas odavde. onda ispratimo dan kasnije ekipu na avion, a oni nam ostave koblerone pošto valjda ne može tamo da se nosi hrana. + madam nije jela - sve ostalo za mene. svaki dan pre ručka lozana i pirotska peglana. to su bili dani.

Je l to ta koju si ti jeo? http://www.boem.rs/peglana-kobasica

Ja sam njih zvala na tlf da pitam gde mogu da kupim i ovaj momak pored Memedovica mi rekao da su na Sajmu i da dodjem. I tako i bilo. :D

Posted (edited)

@Gazza

Gde si ostavio bajk i jel bilo nekog zanimljivog kulena? Pretpostavljam da si usao sa zadnje strane bez placanja ulaza :)

edit: vidim sad da sam se rano setio   <_<

26.11.2014 - 29.11.2014

Edited by katamaran
Posted

nije bilo kulena zanimljivog. bilo je nekih ali da ti iskreno kazem nije ta sremacko backa ponuda neka, mnogo se bolje stvari mogu naci mimo sajma. ako te put nanosi ka sremskoj mitrovici reci cu ti gde ima dobar kulen za 1500 din (u katama), kome trenutno fali samo sto nije dovoljno prosusen, ali mozes da ga kupis i ostavis mesec dana. ja sam ga pazario na izmaku sezone, u aprilu, bio je toliko suv da su ga jedva sekli na masini ali je sa druge strane to bio najbolji kulen koji sam kupio u mesari za sve ove moje godine. ovaj mladi koji sam onomad kupio ima dobar ukus ali mu fali zrenje. 

brate pa rekao sam ti da imam granitni ABUS-ov lanac koji me kostao kao pola bicikla. najjace je kad sam jednom zatekao pokusaj secenja istog od strane nekog mucenog naivka, uspeo je da napravi rupu na tekstilnom ovitku, na metalu nije uspeo ni postenu ogrebotinu da napravi. vezao sam ga ispred hale, samo poskidam svetla, ostalo ne mogu da skinu, nemam (vise) leptir srafove. 

Posted

Sad mi bar nije zao sto sam propustio.

Uzeo sam i ja neku debelu lancinu za motor al sam totalni paranoik. Ako nekad budem isao bajkom na sajam gledacu da ga ostavim u Pirani

Moram da iskopam negde slovacki kulen. Ovi ni manje ni vise nego 30kg minimum 

https://www.facebook.com/pages/Slova%C4%8Dki-kulen/216121535155965

Videcu nesto preko oglasa al mi se ne mili previse ta varijanta.

Posted (edited)

I ovaj moj ABUS je originalno za motor. Jedino sam uzeo najkraci, inace mislim da ima jedno 4 kila najmanje. Ali mozes mirno da spavas - nema nacina da se ovo presece i otvori u domacoj radinosti a da neko ne iznese na ulicu skalameriju za autogeno zavarivanje zajedno sa bocama. I na kraju ce lakse da isece ram od bicikla nego lanac.

Izvinjavam se za off topic ali razumite nas zrtve biciklistickog kriminala.

OT - taj na slici ne valja. mleven. ne moze tako, mora da bude rucno secen. jebada ali je ogromna razlika u finalnom proizvodu. mleveni se kruni, mora da se sece debelo. seceni ostaje u komadu na kojoj god oces debljini. ovo sto je kacio haralampije pre neki dan je THE real thing.

Edited by yolo