adam Posted November 26, 2014 Posted November 26, 2014 @ frank - to da, ne ocekujem identicno. doduse i ukus i struktura su prilicno specificni, nije da ne znam sta trazim. ako nadjem - emocije ce da odrade ostatak. pa ce biti i cadji i pepela na prevojima i oko rupe od kuke... iz nekog razloga, verovatno sto sam u to vreme citao macka toshu koji je bio opsednut slaninom, mene ta slanina asocira na branka copica. to je bio pripovedac.... ako nadjem slaninu, moracu ponovo da citam copica. haralampije - da, da cvrsta. a kora opanak. ne mozes da seces horizontalno nego moras vertikalno i sa mocnim nozem.
Haralampije Posted November 26, 2014 Posted November 26, 2014 Jedna lepa slicica,juce pazario,najmanji bata kulenko vec dobrano izeden.
yolo Posted November 26, 2014 Posted November 26, 2014 dobro to izgleda na slici, vidi se da je meso lepo fermentisalo i da je korektno osusen. odakle je ovo? ja sam kupio pre 2-3 nedelje u mitrovici kod mog snabdevaca kulenom jedan uzorak od nove ture i meso kao meso je OK ali prosto nije osusen, rano mu je. prethodno sam ga bio pazario negde u aprilu kada su zimski komadi bili na izmaku i bio je fantastican. mislim da ce morati da se saceka jos par meseci da bude kako alah zapoveda.
Haralampije Posted November 26, 2014 Posted November 26, 2014 Slika bas nije vrhunska,ali kulin kako ga majstor zove jer je Slavonac zato jeste.Porodicna manufaktura Milovanovic,Novi Slankamen,vrlo ozbiljna prica kulen im je no.1 proizvod,prvi put probao na Sunka festu pre nekih 2-3 godine i stvarno se odusevio.Bio juce u komori za zrenje mesa,birao svojom rukom ;) Kulen mora da zri-nekih 5-6 meseci da bi pokazao sve sto poseduje, mada moze i mladji da se jede jel ;) Po mojoj skromnoj proceni ovaj je star nekih 3 meseca,ne mari
Haralampije Posted November 26, 2014 Posted November 26, 2014 ne skuplje od sranja po marketima koja prodaju nesto sto ima isto ime ali nije to
katamaran Posted November 27, 2014 Posted November 27, 2014 (edited) Ima li negde u BG-u Slovacki kulen? Probao sam kod onog Nidze u Brankovoj i fenomenalan je. Nidzi ne radi sajt a nestade i sa Donesi tako da ni tog izvora vise nema :( edit: vidim sada da je Nidza bio do ovog prolaza a tu je sad valjda neki diskont ako se ne varam to je ovaj lokal a tu Nidze odavno nema. https://www.google.com/maps/@44.8148113,20.4548678,3a,15y,225.09h,84.54t/data=!3m4!1e1!3m2!1sdmvjYjI3lDnnEuBi8AJnyw!2e0 Kolko vidim na ovom google snimku iz novembra 2013 jos nisu postojali a siguran sam da je tu diskont bar od avgusta ili septembra ove godine tako da nisu sastavili ni godinu dana. Edited November 27, 2014 by katamaran
MayDay Posted November 28, 2014 Posted November 28, 2014 Mama i ja uprtile jutros po ranac i otisle na sajam, na Etno fest, recimo. U Hali 3. Isle ciljano da kupimo pirotsku peglanu kobasicu. To je domaci prilicno premium brend, pa ko velim da ga podrzimo. Medjutim, nasle i pirotskog ovcijeg tvrdog sira (onaj veliki zuti trougao), divni stari koziji sir isto iz Pirota (ova bela Goatessa pakovanja), slaninicu od mangulice od Bacvana, kulen jbg od Sremaca i nije ni malo vlazan i odlicno je zacinjen, suvog mesa za sarme i kupuse od normalne svinje po povoljnim cenama, suve vrganje, mak od Bacvana koji nije uzegao (na forumu sam naucila da se po Bgd prodaje samo uzegli mak) i ono sto ja pijem za zdravlje, premda ima ukus najbolji na svetu - sirup od koprive.
katamaran Posted November 28, 2014 Posted November 28, 2014 Ima li negde u BG-u Slovacki kulen? Na Djermu ima ona mesara sto prodaje proizvode iz Kovacice http://en.wikipedia.org/wiki/Kova%C4%8Dica Slovaks = 10,577 (41.85%) Secam se da su oni imali onu slovacku ljutu kobasicu pa ima nade i za kulen. Ako se neko zatekne kod njih bio bih vrlo zahvalan da se raspita :)
Haralampije Posted November 28, 2014 Posted November 28, 2014 Mama i ja uprtile jutros po ranac i otisle na sajam, na Etno fest, recimo. U Hali 3. Isle ciljano da kupimo pirotsku peglanu kobasicu. To je domaci prilicno premium brend, pa ko velim da ga podrzimo. Medjutim, nasle i pirotskog ovcijeg tvrdog sira (onaj veliki zuti trougao), divni stari koziji sir isto iz Pirota (ova bela Goatessa pakovanja), slaninicu od mangulice od Bacvana, kulen jbg od Sremaca i nije ni malo vlazan i odlicno je zacinjen, suvog mesa za sarme i kupuse od normalne svinje po povoljnim cenama, suve vrganje, mak od Bacvana koji nije uzegao (na forumu sam naucila da se po Bgd prodaje samo uzegli mak) i ono sto ja pijem za zdravlje, premda ima ukus najbolji na svetu - sirup od koprive. Posto je Goatessa,a posto ta slanina?
MayDay Posted November 28, 2014 Posted November 28, 2014 Sir - 700, a slanina 1,200. Od obične svinje 800.
nezvanova Posted November 28, 2014 Posted November 28, 2014 uuuu....taj etno fest je ubedljivo nas najbolji sajam hrane i delikatesa. ono, istini za volju, nisam bas bila na tim nekim elitnim sajmovima po hajatima i sava centrima, ali obisla sam i ucestvovala, tj firma izlagala, na onim turistickim, u novom sadu i beogradu, u mikseru sam posetila neke sajmove sa klopom, a bilo je nekad i na sajmovima preduzetnistva razne klope odasvuda. Ali taj etno fest je zaista oduvek imao masu sjajnih izlagaca sa vrhunskim proizvodima po solidnim cenama i svugde je moglo po nesto da se klopne... bas me zvala drugarica da sutra odemo malo, ali kako skoro nista od toga ne mogu da jedem, a i detetu sam vec odnela nase klope u inostranstvo, odustala... mada, mami taj koziji sir, uffff :-)
boshoku Posted November 28, 2014 Posted November 28, 2014 delikates klopom klope klopne klope uffff ^_^
yolo Posted November 29, 2014 Posted November 29, 2014 inspirisan ovim slikama sa sajma danas sam proveo malo vise vremena u onom delu kalenica gde prodaju susene proizvode zanimljivo je, zlatiborci imaju dosta brutalan nivo kvaliteta govedje prsute, sto davno nisam probao jer mi se bila ogadila zbog lose prosusenosti i preterane slanoce, no ova ekipa koja drzi centralnu poziciju onog dela blize njegosevoj ulici ima bas strasan biftek govedji i jos par stvar. medjutoa, hit kod njeg je ovcija/jagnjeca prsuta tj suseni but. to je bas mnogo dobro, super odlezalo, suvo ali ne previse, nije presoljena kao zlatiborceva. cena nije sitnica - 2000 ali vredi. i imaju masinu pa mogu odmah da ti naseku. ne mislim tu na ovciju stjelju, ima i toga ali me to ne zanima, ovo je bas pravi ovciji prsut. vrhunska panceta kod njih je 1000, s tim sto moze da se bira u varijetetu od 800 pa navise, u zavisnosti od toga kako je osusena i koliko je mesnata. kulen nigde ne valja. govedji sudzuk kod zlatiboraca i pazaraca izgleda kao bolja kupovina. isto ne valjaju ni svargle i dzigernjace kod ovih sremaca, sve to deluje kao š klasa. ko voli brankin sir mislim da je vreme da pravi zalihe kozijeg za zimu, uskoro ga nece biti do kasnog proleca.
Recommended Posts