Jump to content
IGNORED

Kobasice, pršute, šunke, kuleni

slepa_koka

Recommended Posts

Posted

sapunjare od mangulice je bilo u mesari vranac u starom merkatoru. brutalna, verovatno najbolja slanina koju sam ikad jeo. e sad vec jedno 2-3 meseca nikako da nabodem, valjda nabavljaju ogranicene kolicine i sve rasprodaju u toku nedelje, i za vikend, nema.

Posted

moja ideja je bila mangulica kao delikates za korean bbq i skuplje lokalne restorane po kini.

proverio sam uslove za uvoz (pre svega sanitarne propise i potrebne licence). kinezi su bili zainteresovani i izracunase kolicinu sa kojom ima smisla krenuti u posao. posle price sa uzgajivacima mangulice dosli smo do zakljucka da srbija nije sposobna da proizvede veci broj za neki ozbiljniji posao, tako da smo digli ruke sa tog projekta....steta, jer ovi moji na istoku gutaju luxury goods ko blesavi. 

Posted

Da mi je neko rekao da će mangulica biti exkluziva...životinja koja je bila predmet sprdnje kao i vlasnici joj, lasani.

Posted

moja ideja je bila mangulica kao delikates za korean bbq i skuplje lokalne restorane po kini.

proverio sam uslove za uvoz (pre svega sanitarne propise i potrebne licence). kinezi su bili zainteresovani i izracunase kolicinu sa kojom ima smisla krenuti u posao. posle price sa uzgajivacima mangulice dosli smo do zakljucka da srbija nije sposobna da proizvede veci broj za neki ozbiljniji posao, tako da smo digli ruke sa tog projekta....steta, jer ovi moji na istoku gutaju luxury goods ko blesavi.

Nije to ovaj slučaj, zbog niskog prirasta same rase, ali koliko sam ja čuo naši proizvođači stalno udaraju u zid kad dođe do količine za rusiju i kinu...
Posted

Nije to ovaj slučaj, zbog niskog prirasta same rase, ali koliko sam ja čuo naši proizvođači stalno udaraju u zid kad dođe do količine za rusiju i kinu...

u pravu si.

kinezi udaraju 70% carinu + cca USD 10K na godisnjem nivou za uvoznu dozvolu, moras imati uslove i dozvole za skladistenje i distribuciju mesa. ne moze na sitno kako god da okrenes, a mali trenutni broj mangulica i specifika rase (traze puno prostora, a mali prirast) ne dozvoljavaju da se radi izvoz u kinu bez 10 godina ulaganja, sto znaci nikada ako mene pitas...ja za 10 godina planiram penziju :D 

Posted (edited)

...

Edited by Zavrzan
Posted

u pravu si.

kinezi udaraju 70% carinu + cca USD 10K na godisnjem nivou za uvoznu dozvolu, moras imati uslove i dozvole za skladistenje i distribuciju mesa. ne moze na sitno kako god da okrenes, a mali trenutni broj mangulica i specifika rase (traze puno prostora, a mali prirast) ne dozvoljavaju da se radi izvoz u kinu bez 10 godina ulaganja, sto znaci nikada ako mene pitas...ja za 10 godina planiram penziju :D 

pa uzmi pa gaji mangulicu tamo, verovatno mozes da nadjes gde ima zira u kini i da im napravis ambijent mnogo bolji nego u srbiji. dok ovo pisem jedem u tel avivu kisele krastavice kojima ne bi ni pogledao na etiketu misleci da su lokalni i onda mi domacin kaze da su uvezeni. nakon trazenja lupom po etiketi otkrijem da su napravljeni u bangaloru u indiji.

Posted

eto resenja

kako se pre nisam setio toga  :D  

Posted

moj otac ima familiju u jednom selu ka valjevu, prilicno siromasni bili a to se najvise isticalo po tome sto nisu imali lovu za bele svinje nego su gajili mangulice, jako nepopularne u to doba. po njima se prepoznavalo ko je golja. i redovno smo od njih dobijali sapunjaru i hleb iz furune, onaj dobro tvrdi, sivkast unutra, ogroman i sa zvakastom korom. hleb sam poceo da cenim tek kad sam poodrastao ali tu sapunjaru sam obozavao. kora je bila nevidjeno tvrda, malo koji noz je to sekao, a slanina je bila savrsena. ukus dima, ukus gude, taman slana koliko treba, nikad preslana, zvakasta al taman toliko da kvalitetno uzivas u ukusu a da ne dosadi. idealna. tamanio kao klinac samo tako. a kao i svako dete nisam voleo masno, skidao s mesa i poslednju zilicu. otkako je familija stala malo na noge (sto je bilo negde pocetkom osamdesetih) i presla na bele svinje, toga vise nema. probao sam od tad razne sapunjare nadajuci se da cu naci pravu al nisam uspeo. jedino sto je pomalo slicno po strukturi i dimu (mada je ukus drugaciji) je susena jaretina, deblji delovi. moracu da overim tu slaninu pri prvoj poseti. ako je to to - uh!

Posted

overicemo je i mi, samo da je prvo nadjemo (a da ne upadamo po sremackim domacinstvima)....  :lolol:

Posted

ja cu evo vec sad da pocnem da se raspitujem pa ako sta cujem/nadjem da je iole pouzdano, javljam.

Posted

moj otac ima familiju u jednom selu ka valjevu, prilicno siromasni bili a to se najvise isticalo po tome sto nisu imali lovu za bele svinje nego su gajili mangulice, jako nepopularne u to doba. po njima se prepoznavalo ko je golja. i redovno smo od njih dobijali sapunjaru i hleb iz furune, onaj dobro tvrdi, sivkast unutra, ogroman i sa zvakastom korom. hleb sam poceo da cenim tek kad sam poodrastao ali tu sapunjaru sam obozavao. kora je bila nevidjeno tvrda, malo koji noz je to sekao, a slanina je bila savrsena. ukus dima, ukus gude, taman slana koliko treba, nikad preslana, zvakasta al taman toliko da kvalitetno uzivas u ukusu a da ne dosadi. idealna. tamanio kao klinac samo tako. a kao i svako dete nisam voleo masno, skidao s mesa i poslednju zilicu. otkako je familija stala malo na noge (sto je bilo negde pocetkom osamdesetih) i presla na bele svinje, toga vise nema. probao sam od tad razne sapunjare nadajuci se da cu naci pravu al nisam uspeo. jedino sto je pomalo slicno po strukturi i dimu (mada je ukus drugaciji) je susena jaretina, deblji delovi. moracu da overim tu slaninu pri prvoj poseti. ako je to to - uh!

Pa verovatno neće biti isto.Samo da zaliči malo ostalo će mašta i emocije da odrade.
Posted

a slanina je bila savrsena. ukus dima, ukus gude, taman slana koliko treba, nikad preslana, zvakasta al taman toliko da kvalitetno uzivas u ukusu a da ne dosadi.

To "zvakasta" kako sam te ja razumeo znaci da je slanina cvrsta,a nikako mecava.Kako su se te primitivne rase gajile uglavnom na otvorenom i jele sve osim kukuruza kojeg nije bilo ili je bio skup za gajenje necega sto slabo prirasta,imale su slaninu upravo kako je ti i opisujes.Naime kukuruz koji danas u smesama za tov (u Srbiji) ucestvuje i do 80 % jer je glavno ugljeno hidratno hranivo(na severu svinjarske Evrope:Danska,Nemacka,Svedska to je jecam jer ga imaju vise nego kukuruza a u Aziji je to pirinac) utice na losiji kvalitet slanine,njenu strukturu i cvrstinu pa ozbiljni proizvodjaci gledaju da ako ne celu kolicinu kukuruza onda bar jedan deo zamene sa jecmom ili psenicom