Jump to content
IGNORED

Kobasice, pršute, šunke, kuleni

slepa_koka

Recommended Posts

Posted (edited)

Treba reklamirati meso i preradjevine od mangulice sloganom "Stvarno se ne isplati!"

Odmah zatim ideju prodati Austrijancima, Madjarima i Rumunima.

Mađari su napravili posao sa mesom mangulice kakav Srbija sa celim svojim stočnim fondom nikad neće.

a od svega toga i oni i Italijani (u Sen Danijelu imaš kobaje od mangulice sa pečatom DOC) prave izvrsne delikatese, odličan lardo, genijalne kobaje, terine i ostalo. i ozbiljno to izvoze.

mangulica ima drugačiju strukturu mesa i drugačiju aromu.

da neko ovde ima tri čiste, napravili bismo od crne sremske lase (sorta mangulice) ono što su japanci od kobe goveda.

ali ko će ovom gladnom i svega željnom narodu to da objasni? za nas su zlatiborac i matijević, pileća čajna i đačka pašteta. to se verovatno "stvarno isplati"

Edited by banatjanin
Posted

Ja sam u Univeru kupio neki komad susene mangulice i nisam mogao da jedem. Inace volim da probam razne stvari.

Posted

Mađari su napravili posao sa mesom mangulice kakav Srbija sa celim svojim stočnim fondom nikad neće.

a od svega toga i oni i Italijani (u Sen Danijelu imaš kobaje od mangulice sa pečatom DOC) prave izvrsne delikatese, odličan lardo, genijalne kobaje, terine i ostalo. i ozbiljno to izvoze.

da neko ovde ima tri čiste, napravili bismo od crne sremske lase (sorta mangulice) ono što su japanci od kobe goveda.

ali ko će ovom gladnom i svega željnom narodu to da objasni? za nas su zlatiborac i matijević, pileća čajna i đačka pašteta. to se verovatno "stvarno isplati"

+1

Madjari imaju svinjarstvo 10 x razvijenije od nas ,pa onda ne cudi ni to sto pricas.Inace je vrlo diskutabilno sta je mangulica u 21.veku, i svi je svojataju i Madjari  i Rumuni i mi.Nekad se  u Srbiji proizvodilo preko 5 miliona svinja godisnje a sad mozda jedva pola od te brojke.Lakse je i jeftinije uvesti zamrznuto meso svih kategorija iz Poljske,Nemacke,Madjarske.

Neku ozbiljniju pricu oko svinja pa i  mangulice mozda mozemo ocekivati kad se usklade domaci propisi sa propisima EU(pre svega mislim na vakcinaciju protiv svinjske kuge).

Posted

Samo da na vreme sprecim ovakav briljantan razvoj diskusije.

Banatjaninu se oprasta sto nije detektovao moj sarkazam u odgovoru Haralampiju jer u Banatu nema sale i dvosmislenosti kada je hrana u pitanju.  :lala:

Sto se Haralampija tice, njemu nema pomoci, nedorecen je, neodredjen, menja iskaze i ne znamo zasto je u anti-mangulica filosofskom raspolozenju.

Pa vidi mangulica je kao i ostale prastare rase zaboravljena bas zbog toga sto se ne isplati drzati je.Mala plodnost (3-4 praseta),vrlo los prirast,los odnos meso/mast.Zato je i bila skoro nestala dok se ljudi nisu prejeli mesine i opet zazeleli sapunjare ;)

Treba reklamirati meso i preradjevine od mangulice sloganom "Stvarno se ne isplati!"

Odmah zatim ideju prodati Austrijancima, Madjarima i Rumunima.

+1

Madjari imaju svinjarstvo 10 x razvijenije od nas ,pa onda ne cudi ni to sto pricas.Inace je vrlo diskutabilno sta je mangulica u 21.veku, i svi je svojataju i Madjari  i Rumuni i mi.Nekad se  u Srbiji proizvodilo preko 5 miliona svinja godisnje a sad mozda jedva pola od te brojke.Lakse je i jeftinije uvesti zamrznuto meso svih kategorija iz Poljske,Nemacke,Madjarske.

Neku ozbiljniju pricu oko svinja pa i  mangulice mozda mozemo ocekivati kad se usklade domaci propisi sa propisima EU(pre svega mislim na vakcinaciju protiv svinjske kuge).

Posted

@ avala_primio

Mani me se dokonjace  :fantom:

Posted

Ja sam u Univeru kupio neki komad susene mangulice i nisam mogao da jedem. Inace volim da probam razne stvari.

Univer je vlasnik AD Bačka mesne industrije, konfekcija regularna, sveže meso lepo obrađeno, sveže i solidno.

oni mangulicu gaje intenzivno i obrađuju kao svaku drugu prerađevinu, zato ne liči ni na šta. zaobiđi.

Posted

U razgovoru sa nekim klanicarima i stocarima cuo sam da imamo situaciju gde se mangulice uzgajaju "industrijski".To jeste sorta ali hrani se kao i ove ostale...

Mozda je to slucaj sa tim u Univeru...

Obrt sredstava sa uzgajanjem tih oridjidji mangulica je predugacak za nase ljude jbga....

Posted

.

Obrt sredstava sa uzgajanjem tih oridjidji mangulica je predugacak za nase ljude jbga....

Sećate li se "Priča iz majstorske radionice" kada onaj gastarbajter objašnjava mastor Životi da je bolje da prase malo naraste, pa će onda od njega da se dobije ovo i ono... Gleda ga pok. Radmilović, gleda, pa onda samo mrdne onim njegovim brkovima i izusti legendarno: "nemamo mi toliko vremena, kolji..."

Slično je i sa žutim sirevima, čak i onih par komada što imaju neki potencijal su konzistencije (a i ukusa) kaučuka, jer "zrenje, šta je to".

I sve to u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu... tjah.

Posted

Svinja se tovi u proseku kilu na dan, od čega bolje da ne znam.

Posted

kupio danas pancetu od mangulice onih madjara, ime ide nesto tipa sonus lino. kosta isto kao i zlatiborceva, tako da se nisam dvoumio. realno, nisam pao na dupe ali ukus je prihvatljiv ako se prenebregne sto je preslano. ili sam ja preosetljiv, svejedno. kada zagrizes u taj mesni deo, oseca se lep ukus mesa. mislim, zlatiborac nije neki reper ali ovo moze da prodje za ovo sto meni treba, da sitno seckam i dodajem u razne mesavine presnog povrca. ako vec neke italijanske i istarske seme nisu na raspologanju za pravu dobru pancetu.

Posted

nije bilo sapunjare a njihova panceta mi se nije dopala. a i vec sam kupio ovu pa nisam hteo da gomilam.

jel se meni cini ili je taj univer prilicno skup?

Posted

Nisam primetio da su skupi, baš sam u nedelju kupovao meso i konstatovao kako su baš povoljni

Posted

Nisam primetio da su skupi, baš sam u nedelju juče kupovao meso svašta i konstatovao kako su baš povoljni

+1