JakeBlues Posted November 15, 2014 Posted November 15, 2014 Siguran si da je baš od mangulice? Oseti se da je drugačije?
avala_prijem Posted November 15, 2014 Posted November 15, 2014 Mangulica hasa zir i ostalo sve dolazi samo po sebi...
renne Posted November 15, 2014 Posted November 15, 2014 OSeti se naravno, ipak je to poludivlja zverka
yolo Posted November 15, 2014 Posted November 15, 2014 Siguran si da je baš od mangulice? Oseti se da je drugačije? Ne znam da li je drugacija zato sto je od mangulice ili zato sto je majstor znao sta da radi s njom, da nemas osecaj da hasas golu masnocu. Ja taj osecaj nikada nisam imao kada sam probao nesto slicno od obicne svinje, sem donekle prosle zime kod Vlade u Dijagonali sa njegovom sapunjarom, ni ta nije mogla da se tovari u usta beskonacno kao ova.
Haralampije Posted November 15, 2014 Posted November 15, 2014 Mangulica hasa zir i ostalo sve dolazi samo po sebi... Da ,gazda im svaki dan donese kantu zireva.Kako da ne
yolo Posted November 15, 2014 Posted November 15, 2014 Kako gde. Mange sa one farme u Bojcinskoj sumi imaju ogradjenu ogromnu povrsinu u sumi (vise km2) i zaista se hrane zirom.
Haralampije Posted November 15, 2014 Posted November 15, 2014 (edited) Magulice kao i ostale svinje u Srbiji najcesce jedu kukuruz,govorim generalno jer zira ili nema dovoljno ili nije dostupan i jos zbog nekih razloga.Nemojte da vas foliraju seljaci. Edited November 15, 2014 by Haralampije
avala_prijem Posted November 15, 2014 Posted November 15, 2014 Da ,gazda im svaki dan donese kantu zireva.Kako da ne Lep avatar, svrati na SPC da ti objasnim nesto.
avala_prijem Posted November 15, 2014 Posted November 15, 2014 Magulice kao i ostale svinje u Srbiji najcesce jedu kukuruz,govorim generalno jer zira ili nema dovoljno ili nije dostupan i jos zbog nekih razloga.Nemojte da vas foliraju seljaci. Ja sam ljakse, ne mogu da foliram sam sebe.
JakeBlues Posted November 15, 2014 Posted November 15, 2014 (edited) Mislim da je daleko bitnije da svinja bude 2 godine stara pre nego što skonča svoj život i vaskrsne kao kobasica, kulen ili šunka. E tu dolazi problem rentabilnosti - u prvoj godini vrlo dobija na kilaži (spram pojedene hrane) dok se posle prirast kilaže drastično usporava i postaje nerentabilno. Ako stvarno tumara okolo i jede žireve iz šume, onda može da bude rentabilna i posle dve godine. Edited November 15, 2014 by JakeBlues
Haralampije Posted November 15, 2014 Posted November 15, 2014 Pa vidi mangulica je kao i ostale prastare rase zaboravljena bas zbog toga sto se ne isplati drzati je.Mala plodnost (3-4 praseta),vrlo los prirast,los odnos meso/mast.Zato je i bila skoro nestala dok se ljudi nisu prejeli mesine i opet zazeleli sapunjare ;)
avala_prijem Posted November 15, 2014 Posted November 15, 2014 Treba reklamirati meso i preradjevine od mangulice sloganom "Stvarno se ne isplati!" Odmah zatim ideju prodati Austrijancima, Madjarima i Rumunima.
kenta Posted November 15, 2014 Posted November 15, 2014 Mislim da od mangulice I ne može da ispadne mesnata slanina, tako da je taj jedan mesni lejer standardan. Valjda je zbog toga I postala prezrena kad se čovečanstvo okrenulo krtini, a prezrelo masnoću I iznutricama svojstvene gumaste teksture. Kolko su sveze kobaje kod Rusmira? U NS-u, na Limanskoj pijaci, slovačka domaća, jedan dim, je 800-900din.
yolo Posted November 15, 2014 Posted November 15, 2014 e dobro si me podsetio da sam je zimus kod neke dzangrizave babe kupio fantaticnu kobaju, suva ko barut ali taman jestiva, da je bila suvlja ne bi mogao da je pregrizem, jak ukus fermentisanog mesa u krupnim komadima. secam se da je bila skuplja od svih ostalih ali da nije bilo zive sile da spusti cenu, imala je svega par komada. dve trecine sam pojeo u kolima dok sam vozio do beograda. pored toga baba je imala neke od najboljih semenki duleka koje sam ikada probao, urdjinal iste ko sto je moja baba pekla. one srednje velicine, s tankom korom, debeljuskaste, sasvim blago usoljene. zbog te babe cu morati da posetim NS ponovo. e sad, mesa mi se u glavi koja je limanska a koja ona druga, jedna je kad se skrene kod merkatora desno, a druga je u bulevaru oslobodjenja ili kako se vec zove ona najveca ulica u NS sto vodi upravno na ZS tj zezeljev most. uglavnom baba je na ovoj drugoj, jedna od bocnih tezgi kad se udje, neka sredina ili tako nesto.
kenta Posted November 16, 2014 Posted November 16, 2014 (edited) Limanska ti je desno od Merkatora kad ides od ŽS, a Futoška je ta na Bulevaru. Na Futošku retko idem, pa nemam detaljan uvid ali babu ću potražiti. Limanska je subotom odlična, a preko nedelje uglavnom haraju nakupci. Ima sigurno 7-8 tezgi sa suhomesnatim proizvodima I sem 1zlatiborske I sremačke sve ostale su slovačke. Sem Sremaca kod kojih uzimam čvarke (ostaju hrskavi čak I kad ti ostanu u kesi) sve ostalo što trošim je slovačka receptura. Sad se zahuktava sezona klanja pa su krenule I sveže klobase, a čekam svešu džigernjaču koju rade sa pirinčom...nju izvadim iz creva pa malo rastopim na tiganju I onda ko paštetu na tost il leb. Naravno, ima I carskih rebara, butkica, plećki... Edited November 16, 2014 by kenta
Recommended Posts