Jump to content
IGNORED

Kobasice, pršute, šunke, kuleni

slepa_koka

Recommended Posts

Posted

Sve prilozi su dobrodosli cak i preporuke za salate i slicne nemesnate priloge koje idu uz mesce.Soju, piletinu i slicne travke ostavite za neke druge topike.

post-341-1192821036_thumb.jpg

Posted
Soju, piletinu i slicne travke ostavite za neke druge topike.
Ja prvo da priupitam po kojim tačno kriterijumima piletina nije meso?A inače:kulen :wub:
Posted
Ja prvo da priupitam po kojim tačno kriterijumima piletina nije meso?A inače:kulen :wub:
To jeste u neku ruku meso, ali suhomesnati prizvodi od zivine nije to to.Upredi sama kulen i neku pilecu salamu. Da li postoji neki plemeniti suhomesnati proizvod od zivine?A ja bih hteo da se bas o tome ovde diskutuje.
Posted
Da li postoji neki plemeniti suhomesnati proizvod od zivine?
Definiši "plemeniti".
Posted

u svakoj kulinarskoj konacnici piletina je nizerazredno meso - i po velicini i po kvalitetu. zasto bi se neko bavio njime na tako ambiciozan nacin kao sa na primer butom mangulice?za jedan od najboljih srpskih prsuta vec neko vreme: mesara Acim u Grcko-kiparskom trznom centru iza Vera na NBG. Covek je nekada imao prsutaru u Kistanjama, koja je posle rata ostala u pogresnim rukama, pa je na kraju otvorio isto to na Zlatiboru. Ima i odlicnu pancetu - cak bih rekao u apsolutnim relacijama bolju od prsuta - a povremeno i odlican kulen koji sprema od onoga sto ostane prilikom pripreme prsuta. U njegovom ducanu se prodaju samo ova 2-3 artikla.

Posted

Sremske kobasice Sastojci: 7 kg svinjskog mesa, 2 kg goveđeg mesa, 1 kg sveže slanine bez kožurice, 30 gr mlevenog crnog bibera, 200 gr soli, 100 gr slatke i isto toliko ljute horgoške aleve paprike "Vitamin", 1oo gr belog luka, tanka svinjska creva. Meso od plećke i dodatak goveđeg mesa (od vratine), najpre očistiti od žilica, pa samleti u mašini za meso (kroz rešetku 8 mm), zajedno sa slaninom i očišćenim belim lukom. Dodati so, biber i papriku, pa mesiti rukama najmanje pola sata. Punilicom nadevati tanka svinjska creva, u parovima, ne dužim od 35 do 40 cm. Pri tome paziti da se ne stvaraju vazdušni jastučići, a krajeve dobro uvrnuti. Kobasice ostaviti da odleže dva do tri dana. Zatim ih dimiti u pušnici hladnim dimom (može se produžiti i na desetak dana). Posle dimljenja treba ih staviti na sušenje i dozrevanje. To traje od 45 do 60 dana. Prostorija u kojoj se suše, mora biti provetrena, a temperatura ne sme pasti ispod nule, dok bi najviša trebalo da bude 12 C. Sremske kobasice su poznati specijalitet, ne samo u Vojvodini, već i u Jugoslaviji. Odličan su dodatak varivima, kiselom kupusu, sarmi. Najbolje su, ipak tanko narezane i servirane kao meze, zakuska ili hladno predjelo. Courtesy by: Klanična oprema-Mol

Posted
Sremske kobasice ... To traje od 45 do 60 dana.
Da li bi to vreme moglo da se skrati i da se te kobasic koriste kao polutrajne?Moslim da bi onda bile bolje za u kupus ili pasulj.
Posted
Da li bi to vreme moglo da se skrati i da se te kobasic koriste kao polutrajne?Moslim da bi onda bile bolje za u kupus ili pasulj.
To je greh stavljati u pasulj! wink.gif
Posted
To je greh stavljati u pasulj! wink.gif
Sorry, neznam kako mi se umesto sarmi omakao pasulj. :o
Posted

Gde u NS da nadjem pancetu koja na to lici i ima biber odgore ?

Posted (edited)

i mirise na dim a ne na mastups, sorry na pogresnom editu

Edited by angelfish
Posted (edited)

snimajte malo sta se ovih kasnih jesenjih dana polako pojavljuje po bg pijacama. u subotu sam ulovio senzacionalno dobar domaci kolbas na kalencu, gle cuda od mesa, blago zacinjen, vrlo ukusan. 500kg/kila.

Edited by gazza
Posted

ja svoje roštilj kobaje vozim par stotina kilometara, što bi reklo simche, trusted connection.na kaleniću ima štand koji prodaje odlične sušene bifteke i rozbife. tj. možeš naći neslan i da nije sušen na brzinu.i dobrijeh duvan čvaraka ima. gazza ima očigledno herza da proba i kobaje, ja se nešto ustručavam.

Posted

ovo sto sam pazario nije u hali, nervira me ta pusnicka mafija tamo. narocito me nervira sto nalazenje dobro osusenog i posoljenog u granicama jestivosti komada mesa skoro da nije moguce bez 2 sata kontempliranja.ovo sto sam pazario je od jedne babe sremice koja prodaje povrce. jeste rizik ali da ga je*em, ako treba da mrem, bolje da mi dodje glava kobaja nego metak.

• 1 month later...
Posted

Prosle nedelje sam na moje veliko odusevljenje dobio "poklon paket" koji ce cale pazario u Zenici.Paket se sastojao od susenog teleceg bifteka i travnickog ovcijeg sira. (cale rece da je bilo nesto ultra jeftino).Treba li reci da od tada nije prosao ni jedan dan, a da ja nisam barem jednom jeo ove dve strvari.Sreca je sto ce cale ici opet tamo poslom, pa cu moci da porucim jos. :piggy::piggy::piggy: Pozdrav