расејан Posted December 12, 2007 Posted December 12, 2007 PopokatepetlЗет ми је Перуанац... каже да граница дели језеро Титикака тако да је Перу добио тити, а Боливија кака. (смисао је, чудом, исти)
Chivo D'Arbo Posted December 14, 2007 Posted December 14, 2007 Aldebaran (iz arapskog)E, gle! Ovo znaci da i reci, zaista, imaju svoju fizionomiju i da postoji neka egzaktna, prepoznatljiva estetika u rasporedu glasova koji cine rec.Oduvek sam volela nazive fiksnih zvezda. Zvuce tako magicno:Aldebaran, Arkturus, Algol, Akubens, Betelgez*, Belatriks* (ratnica), Vindemiatriks (vinogradarka - zvuci lepo i na srpskom, vulgaris!), Prokion, Mizar, Terebelum, Saldasud, Vega... I imena sazvezdja. Moj favorit: *Orion. P.S. I Alkaid(a) je ime jedne...
bus Posted December 15, 2007 Author Posted December 15, 2007 Betelgez zvuči odvratno kad se izgovori na engleskom (slično kao "Beetle juice"), ali ne nekim jezicima jeste lepa (uklj. srpskohrvatsku).
Chivo D'Arbo Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 Betelgez zvuči odvratno kad se izgovori na engleskom (slično kao "Beetle juice"), ali ne nekim jezicima jeste lepa (uklj. srpskohrvatsku).Da, gledala i ja film, koji mi se, priznajem, nije bas dojmio (uprkos Bartonovoj reziserskoj harizmi... ) Htedoh da stavim fusnotu, ali sam znala da ce neko vec dodati asocijaciju... P.S. HARIZMA, lepa, lepa rec :)
prima Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 (edited) haha - mama [jap. familijaran]okaasan - majka [jap. polite]kaltes klares wasser - cold clear water =] Edited December 18, 2007 by prima
angelfish Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 danas napisalatad shvatila kako je lepa recPRSTOHVAT
pacey defender Posted February 23, 2008 Posted February 23, 2008 (edited) trivia: na japanskom znakovnom jeziku, onako pokazan srednji prst je znak za strica Edited February 23, 2008 by pacey defender
henrik larsson Posted February 23, 2008 Posted February 23, 2008 CinnamonSpringSmartPrve asocijacije još odavno. Pokušaću da se setim nečega iz drugih jezika.
bus Posted February 23, 2008 Author Posted February 23, 2008 Ime jedne litvanske lingvistkinje: Aurelija Usoniene. Nije baš da se zalažem za to da se novorođenim devojčicama daje ime Aurelija, al ne zvuči mi ova kombinacija uopšte amelodično.
Chivo D'Arbo Posted February 25, 2008 Posted February 25, 2008 ...A bas se pitah gde da okacim jedno zapazanje (koje je pre za jezicki hejt?), kad - eto slagvorta.Prolazim kroz nekakvo decje igraliste u komsiluku... i cujem dovikivanje devojcica:- Vrati mi tu loptu, Nora!- Lea, dosadna si! Idi trazi od Mie!Roditelji, roditelji... Cini mi se da je u poslednjih 10 (a mozda i vise?) godina, zenskoj deci zapalo da nose skoro iskljucivo neka ovako zvucna, "paranormalna" imena... Pompezno ili mozda samo u zelji da ce ih darovati pravim "princeskim" imenom, devojcice se zovu poput macaka ili... smem li da kazem asocijaciju... ... junakinja hot-lajna. (Za to vreme njihova braca nose casna, junacka, apostolska, ili kraljevska imena. Nigde Zivorada, nigde Milivoja... Nigde nekad tako popularnih Gorana, Zorana, Dejana... eh... A o Maricama, Draginjama, Radojkama, da i ne govorim...)No, da ne bude da sam nacisto skrenula s teme... dodacu jednu rec, ne bas lepoticu, ali meni izuzetno simpaticnu, na samom Olimpu simpaticnih reci: tipota :) - (nista, na grckom).
Recommended Posts