Jump to content
IGNORED

Istorija: 2 svetski rat u Jugoslaviji

nesha taxista

Recommended Posts

Posted (edited)
Zločinačku prirodu partizanskog pokreta? angry.gifNije li naša rasprava na ČvP bila o komunističkoj praksi u Jugoslaviji, a ne o partizanskom pokretu per se? Nisam li napisao da je svako pristojan u nekom trenutku rata stavio petokraku na glavu? Nisam li prilično detaljno govorio o martovskim pregovorima koje nikad nisam okarakterisao kao stavljanje na stranu Nemaca nego kao 1 taktičku promenu u ratu, što je suprotno neočetničkom patosu?I pošto ne možeš da mi kontriraš, jer prezirem četničku ideologiju i neo-čičinski ethos i smejem se na "predratni vrli svet koga su crveni zajebali", stalno pokušavaš da mi pripišeš ideološku poziciju jer ne umeš da razmišljaš van toga. Fundamentalna razlika između tebe i mene je što ti imaš razumevanje za masovne zločine (30000+ mrtvih u Srbiji, 14000 u Sloveniji...) zbog "kvalitetne" ideologije, te tužne "žablje perspektive" koja valjda nije dozvoljavala razumevanje & poštovanje elementarnih ljudskih normi.Ono što ti u biti pokušavaš je da pristojan svet koji se borio u tom ratu a nije izazivao "porodične tragedije" u ratu ni posle rata poturiš kao branu kritike ostrašćenim komesarskim vagabundima i zlikovcima, koje je režim nagradio, kooptirao, nahranio i zaposlio, osim ako ih nije skembao u svom internom pročišćavanju.Na kraju, prestani da me trpaš u svoje ideološke kategorije, mućni glavom pre nego što nešto napišeš i pažljivije čitaj šta drugi pišu.Over & out.
ko kaze da imam razumevanja za zrtve? za neke od njih nemam ni najmanje razumevanja. samo mi je jasno da se na kraju drugog rata elementarne ljudske norme nisu postovale uvek i svuda.
[regarding his and Colonel Curtis LeMay's involvement in the bombing of Japan during World War II]Robert McNamara: LeMay said if we lost the war that we would have all been prosecuted as war criminals. And I think he's right. He... and I'd say I... were behaving as war criminals.Robert McNamara: LeMay recognized that what he was doing would be thought immoral if his side has lost.Robert McNamara: But what makes it immoral if you lose and not immoral if you win?
&
Robert McNamara: I was on the island of Guam in his[General Curtis LeMays']Robert McNamara: command in March 1945. In that single night, we burned to death one hundred thousand Japanese civilians in Tokyo. Men, women and children.Interviewer: Were you aware this was going to happen?Robert McNamara: Well, I was part of a mechanism that, in a sense, recommended it.
ali ono o cemu ja inace pricam o ideoloskoj poziciji pokreta i onome sto je isti pokusavao da ucini nema sumnje da se taj pokret nalazio na pravoj strani, u istoj porodici sa saveznicima, a da pozivi na rehabilitaciju i restituciju cesto, gotovo uvek, dolaze iz redove istih onih koji krajem devedestih fakticki vec vraceni na istorijsku pozornicu sa koje su sutnuti '45.ako hoces tako problem je uvek bio taj sto ti ljudi, komunjare jelte, nisu dovoljno fanaticno odani svojoj ideoloskoj poziciji. Edited by kim_philby
Posted
pa najbolje da ce da ozvanice takvu poliku pokreta.kao sto upitah, zasto bi bilo relevantno da li su ti koji su streljali klinca od 16 god, posto je ceo grad znao da su im u dvoristu bili nemci, znali za jevreje?
pa jebiga fasistima to nije smetalo da ucine zvanicnim. opet cemo se vratiti na pricu o licemerju kao osnovi civilizacije.
Posted
bas je to napisao, imas par postova iznad. moze da shvati zasto je streljan.zasto bi bilo relevantno da li su partizani znali za jese, ako je streljan samo zato sto su mu u dvoristu bili nemci?
Ko je rekao da je streljan zato sto su mu u dvoristu Nemci??? Rekao sam da su to jedine dve cinjenice koje se vide u tekstu. Nemam pojma ni ko je ni sta je, kako bih mogao uopste reci da li je u redu sto je streljan ili ne?! Iz te dve cinjenice zakljucujem (i pretpostavljam) da ga je okolina dozivljavala kao saradnika Nemaca. Moguce da su ga tako i Nemci dozivljavali cim mu niko nije pretresao kucu u kojoj je ziveo ceo rat. Ponavljam, to su moje pretpostavke na osnovu teksta. Ako je sve to tacno, a pojma nemam da li jeste, onda tu porodicu treba rehabilitovati i oduziti im se na neki nacin.
Posted (edited)

^^Kad već invociraš Meknamaru:nisi uočio to da on zločine ne pravda ideologijom nego pobedom u ratu;a ni to da se nije libio da svoje ponašanje nazove ratno-zločinačkim (postojanje svesti o tome, za razliku od 99,99% ovdašnjeg ološa) a ne iazazivačem porodičnih tragedija. Iz toga je jasno da nisi mogao ni da shvatiš da tačka 1 (da ideologija nije primarna) uzrokuje tačku 2 (postojanje svesti).dry.gifsad.gif

Edited by buffalo bill
Posted
^^Kad već invociraš Meknamaru:nisi uočio to da on zločine ne pravda ideologijom nego pobedom u ratu;a ni to da se nije libio da svoje ponašanje nazove ratno-zločinačkim (postojanje svesti o tome, za razliku od 99,99% ovdašnjeg ološa) a ne iazazivačem porodičnih tragedija. Iz toga je jasno da nisi mogao ni da shvatiš da tačka 1 (da ideologija nije primarna) uzrokuje tačku 2 (postojanje svesti).dry.gifsad.gif
mislim da roberta nije vodila samo zelja da pobedi vec i zasto da pobedi.
Posted
Ima u tome i svesti da si najjaci i da nikom ne moras da polazes racune.
Posted

A ima nešto i u tome da nije isto da li se nešto događalo za vreme ili posle ratnih operacija.

Posted
A ima nešto i u tome da nije isto da li se nešto događalo za vreme ili posle ratnih operacija.
Slazem se. Ima i nesto sa Korejom, Vijetnamom pa nadalje. Sve su to odjeci pobednika.
Posted
K Iz te dve cinjenice zakljucujem (i pretpostavljam) da ga je okolina dozivljavala kao saradnika Nemaca.
16 godina. znaci postao je saradnik sa recimo 12?
Ako je sve to tacno, a pojma nemam da li jeste, onda tu porodicu treba rehabilitovati i oduziti im se na neki nacin.
ok, veliki si covek, povlacim se iz diskusije.
Posted
Slazem se. Ima i nesto sa Korejom, Vijetnamom pa nadalje. Sve su to odjeci pobednika.
Šta ima sa Korejom?
Posted
Šta ima sa Korejom?
Nista. Moja greska.
Posted (edited)

Odreknite se fašizma, pođite od sebe, mislite na sebe i svoje najmilije, pre nego što uprete prstom u druge. Jednostavno, budite hrišćani*, dosledni svom moralu.

Politika partizanskih/komunistickih vodja posle rata doduse jeste bila da se uzimaju za sebe one kuce i stvari koje im se dopadaju a da se ta otimacina pravda izmisljenom kolaboracijom. Zato i ovo nije neki izolovan "incident", nego deo sireg dogadjanja. Nije svako u toj situaciji streljan (neki su samo izbaceni iz kuce), to je tacno. No mnogi su zavrsili sa etiketom izdajnika da bi u njihovu nekretninu mogao da se useli neki komunisticki/partizanski prvak. To jeste bilo pravilo.
:lol: Da probam tvojim načinom. Politika ____(svih drugih, upisati po želji)_____ je bila da idu od kuće do kuće i ubijaju sve za koje im se učini da bi bilo zgodno ubiti, opljačka što se moglo opljačkati i vrši tortura nad svim što ne razmišlja na istom nivou sa njima. Nije u toj situaciji svako ubijen ili zaklan, mnogi su završili u zbegovima da bi se u njihovu nekretninu uselio neki četnički vođa ili Nedićev službenik, a isti su postajali i vlasnici nad nepokretnostima. Oni kojih bi se dočepali živih bi zakukali 100 puta nad tom činjenicom usled brutalne torture, koja se gle čuda po pravilu završavala isporučivanjem u neki konc logor. Zato je bio sevdah pojedinima otimati imovinu i slati ih (njihovom) Bogu na istinu. Ne razumem zašto se pravoslavni bogougodnici straše tog čina u totalno disproporcionalnoj meri u kojoj ga ti isti slave i željno iščekuju za života.No dobro, ponovi to, možda ti i poverujemo da je otimana svaka kuća ili stan koja se "nekome" dopala. Kurir/Press argumentacija par ekselans. Zatirali su sve srpsko, otimali sve živo, došli su sa Marsa, hranili se uputstvima kominterne, zatirali pošten svet, i nikako da neko razjasni otkud su onda išta imali i odakle ih toliko, bre.edit: inače, sad mi je tek došlo iz dupeta u glavu zašto hazardu ne smeta toliko pojava Dveri, zašto je sasvim OK rehabilitacija Draže iako se on u principu "vrlo gnuša zločina" a kaže da će uživati u rehabilitaciji i šta će ona učiniti za Srbiju :blink: , i garant sam u pravu - smem da potpišem da ne živi ovde, nego u inostranstvu. Disklejmer: ne pratim ostale delove foruma, čit četničke i druge zabiti gde se pipkate za jajca i hvalite jedan drugog po pitanju obima, tako da nemam pojma da li jeste ili nije. To je ta vrsta nebrige, nemanja predstave o potrebi elementarnog otklona od zla i soljenja pameti tipična za sorabe iz dijaspore.Udrite.edit2: naravno, ništa ja ne mislim loše hazardu, nego samo koristim priliku da ga rekreacije radi napadnem ad hominem, kad već za svoje pozive na nasilje, govor mržnje i podsticanje na zločin ne snosim nikakvu odgovornost, baš kao i ostali članovi foruma :)* - moralna, a ne verska odrednica. Edited by Filipenko
Posted

Išao sinoć neki dokumentarac na HRT-u, uhvatio od pola.Dva sela u Hrvatskoj, srpsko i hrvatsko, jedno pored drugog, u WWII.Od trenutka od kada sam uhvatio, priča Srbin da su im ustaše upale u selo, pobile sve a on i otac se jedino spasili, otac otišao u partizane, posle ga ustaše uhvatile i ubile.Priča Hrvat, sin ovog ustaše što je ubijao da su partizani upali u selo 43će i pobile sve, stare i žene, kaže decu nisu dirali. Oca ustašu uhvatili u Blajburgu i ubili. I tako.

Posted

I onda Homen kaže "uhvatite tog ustašu jer svi znaju da je to taj koji je vršio genocid" u emisiji na RTSu. :fantom:

• 3 weeks later...
Posted

Čestitke velikoj narodnooslobodilačkoj armiji na godišnjici proboja Sremskog Fronta! Na današnji dan je armija, svečano ispraćena iz Beograda na velikom mitingu 27. marta uz zvuke pesme Marš na Drinu, pod komandom Peka Dapčevića, probila do kraja poslednji odbrambeni bedem zločinačke okupatorske soldateske.Spomenimo i imena herojskih jedinica naše vojske koje su u tim trenucima dale krucijalan doprinos oslobođenju otadžbine, boreći se u sastavu 1. armije:1. proleterska, 21, 22, 42. i 48. divizija, 2. tenkovska i inžinjerijska brigada, 2. proleterska, 3. krajiška i 17. istočno-bosanska divizija, te 6. proleterska i 11. divizija i 1. konjička brigada.Na taj način je ispunjeno zaveštanje komandanta armije, Maršala Jugoslavije i predsednika vlade, dato par meseci ranije.titogovor.jpg