Jump to content
IGNORED

Istorija: 2 svetski rat u Jugoslaviji

nesha taxista

Recommended Posts

Posted
Pa vidi, ako uopste treba objasnjavati, za mene je porodicna tragedija kada, recimo, neko pogine u saobracajnoj nesreci. To jest, nesrecan slucaj, nesto sto ne zavisi od ljudske volje. U kontekstu istorijsko-ideoloske polemike nazivati streljanje neduznog deteta od strane rezima porodicnoim tragedijom je u najmanju ruku neukusno. Nije Kim degenerik kao Dobrosav Gajic, nije se to njemu slucajno omaklo. Da, naravno da to jeste i porodicna tragedija. Ali je za ovu diskusiju mnogo bitnije sta taj cin predstavlja u politickom smislu.Uostalom, Toni objasnio u tri reci.
Porodicna tragedija je posledica neceg. Bilo to streljane neduznih ili saobracajna nesreca. Znaci problem je sto nije napisao streljanje neduznog od strane partizana umesto porodicne tragedije. Opet ne razumem kako je to spinovanje.
Posted
Porodicna tragedija je posledica neceg. Bilo to streljane neduznih ili saobracajna nesreca. Znaci problem je sto nije napisao streljanje neduznog od strane partizana umesto porodicne tragedije. Opet ne razumem kako je to spinovanje.
.Pa bas u tome sto za Kima ne postoji "streljanje neduznog od strane partizana". Postoje samo incidenti, nesrecni slucajevi, slucajne greske i cetnicka propaganda. Eto, to je problem. Vidis kako si lepo intuitivno pogodio sustinu.
Posted
.Pa bas u tome sto za Kima ne postoji "streljanje neduznog od strane partizana". Postoje samo incidenti, nesrecni slucajevi, slucajne greske i cetnicka propaganda. Eto, to je problem. Vidis kako si lepo intuitivno pogodio sustinu.
Nista nije intuitivno nego pokusaj razumevanja. Tekst je postavljen na topiku o istoriji 2 svetskog rata u Jugoslaviji. Ajde ti meni objasni kakve ovo ima veze sa istorijom ww2 u YU.Veliki dokaz da su partizani streljali neduzne, a da mi to nismo znali?
Posted

I jeste incident. Nije politika partizanskog pokreta bila da ide redom po kucama i strelja. Naravno i da to nije to jedina nevina zrtva.

Posted
ma da nije porodicna tragedija kada oba sina stradaju u ratu vec crveni genocid nad narodom srpskim. i naravno da cu cicu da pomenem hazardu i miloguzu. nego znas sta bi bilo jadno? bilo bi jadno da sam napisao istinu: izvodite sud o vremenu i ljudima i presudi na osnovu teksta u novinama na koje inace ne bi ni pljunuli i na osnovu svedocenja rodbine koja se u vreme zlocina nije ni rodila bez ijednog drugog podatka ili istorijskog izvora. e to bi bilo jadno. ja nisam jadan zato sto ne mogu da zamislim nijedan razlog zasto bi ti ljudi lagali.
Divna Kovanović, spomenuta u tekstu je na listi "Pravednika među narodima", što nije teško proveriti. Toliko o izvornosti / nemanju podataka.Pošto nemaš ništa smisleno da kažeš, a u grču da se neko slučajno ne zaleti na rev-pravdu i 8. ofanzivu, moraš poopštiti celu vest na nivo "crvenog genocida nad narodom srpskim" a onda se posrati po tome. Ukratko, opštim mestima braniš 1 slučaj. Ajde što je suprotno elementarnoj logici, nego je stvarno through the roof u jadnosti.
Posted
I jeste incident. Nije politika partizanskog pokreta bila da ide redom po kucama i strelja. Naravno i da to nije to jedina nevina zrtva.
Politika partizanskih/komunistickih vodja posle rata doduse jeste bila da se uzimaju za sebe one kuce i stvari koje im se dopadaju a da se ta otimacina pravda izmisljenom kolaboracijom. Zato i ovo nije neki izolovan "incident", nego deo sireg dogadjanja. Nije svako u toj situaciji streljan (neki su samo izbaceni iz kuce), to je tacno. No mnogi su zavrsili sa etiketom izdajnika da bi u njihovu nekretninu mogao da se useli neki komunisticki/partizanski prvak. To jeste bilo pravilo.
Posted (edited)
Divna Kovanović, spomenuta u tekstu je na listi "Pravednika među narodima", što nije teško proveriti. Toliko o izvornosti / nemanju podataka.Pošto nemaš ništa smisleno da kažeš, a u grču da se neko slučajno ne zaleti na rev-pravdu i 8. ofanzivu, moraš poopštiti celu vest na nivo "crvenog genocida nad narodom srpskim" a onda se posrati po tome. Ukratko, opštim mestima braniš 1 slučaj. Ajde što je suprotno elementarnoj logici, nego je stvarno through the roof u jadnosti.
ko ga brani uopste? ja samo da ti skrenem paznju da cinjenice nikada ne govore vec za njih govore ljudi. a ljudi ko ljudi pokvario ih zivot. tako na primer da mejdejka ovo postuje ne bih reagovao uopce. ali kada vidim tebe koji se upinjes da dokazes zlocinacku prirodu partizanskog pokreta ili hazarda koji je otvoreno na ovom forumu za rehabilitaciju draze ili miloguza koji refleksno ponavlja 'zlocin je zlocin' (iako zapravo sudeci po severnijim raspravama zapravo tako ne misli)... Edited by kim_philby
Posted
Politika partizanskih/komunistickih vodja posle rata doduse jeste bila da se uzimaju za sebe one kuce i stvari koje im se dopadaju a da se ta otimacina pravda izmisljenom kolaboracijom. Zato i ovo nije neki izolovan "incident", nego deo sireg dogadjanja. Nije svako u toj situaciji streljan (neki su samo izbaceni iz kuce), to je tacno. No mnogi su zavrsili sa etiketom izdajnika da bi u njihovu nekretninu mogao da se useli neki komunisticki/partizanski prvak. To jeste bilo pravilo.
daleko je bilo od pravila a mnogi su zapravo i bili izdajnici.
Posted
Izvoli, dokazi ovo. Daj neku naredbu i slicno.O ovom slucaju mogu zakljucivati samo na osnovu vesti, a u vesti pise da su tom decku u dvoristu stanovali Nemci - to je znao ceo grad, i da je on skrivao Jevreje - to ocigledno nije znao niko, jer da je znao decko ne bi ni docekao partizane... Decko je na kraju streljan. Da li su partizani uopste znali za Jevreje kojima je ta porodica spasla zivot?
Posted
a u vesti pise da su tom decku u dvoristu stanovali Nemci - to je znao ceo grad
nek su ga onda roknuli!
Posted
nek su ga onda roknuli!
toni ja kapiram da si poceo da gledas zizeka ali ficfiric nije to napisao.
Posted (edited)

bas je to napisao, imas par postova iznad. moze da shvati zasto je streljan.zasto bi bilo relevantno da li su partizani znali za jese, ako je streljan samo zato sto su mu u dvoristu bili nemci?

Edited by ToniAdams
Posted (edited)
bas je to napisao, imas par postova iznad. moze da shvati zasto je streljan.
ne nego actually nigde nija napisao 'neka su ga roknuli'. to sto bi ti rokao nemice pa sada to projektujes u ficfirica (koji je partizanka) je samo izmedju tebe i slavuja.a nesto razumeti i za nesto biti su dve razlicite stvari. a ovde ja narocito bitno sto to nije bio javne i zvanicne politike pokreta.edip: ako mu je sudjeno a u presudi stoji samo 'nemci mu bili na kuci' onda se nadam brzoj i uspesnoj rehabilitaciji. Edited by kim_philby
Posted

pa najbolje da ce da ozvanice takvu poliku pokreta.kao sto upitah, zasto bi bilo relevantno da li su ti koji su streljali klinca od 16 god, posto je ceo grad znao da su im u dvoristu bili nemci, znali za jevreje?

Posted (edited)
ko ga brani uopste? ja samo da ti skrenem paznju da cinjenice nikada ne govore vec za njih govore ljudi. a ljudi ko ljudi pokvario ih zivot. tako na primer da mejdejka ovo postuje ne bih reagovao uopce. ali kada vidim tebe koji se upinjes da dokazes zlocinacku prirodu partizanskog pokreta ili hazarda koji je otvoreno na ovom forumu za rehabilitaciju draze ili miloguza koji refleksno ponavlja 'zlocin je zlocin' (iako zapravo sudeci po severnijim raspravama zapravo tako ne misli).
Zločinačku prirodu partizanskog pokreta? angry.gifNije li naša rasprava na ČvP bila o komunističkoj praksi u Jugoslaviji, a ne o partizanskom pokretu per se? Nisam li napisao da je svako pristojan u nekom trenutku rata stavio petokraku na glavu? Nisam li prilično detaljno govorio o martovskim pregovorima koje nikad nisam okarakterisao kao stavljanje na stranu Nemaca nego kao 1 taktičku promenu u ratu, što je suprotno neočetničkom patosu?I pošto ne možeš da mi kontriraš, jer prezirem četničku ideologiju i neo-čičinski ethos i smejem se na "predratni vrli svet koga su crveni zajebali", stalno pokušavaš da mi pripišeš ideološku poziciju jer ne umeš da razmišljaš van toga. Fundamentalna razlika između tebe i mene je što ti imaš razumevanje za masovne zločine (30000+ mrtvih u Srbiji, 14000 u Sloveniji...) zbog "kvalitetne" ideologije, te tužne "žablje perspektive" koja valjda nije dozvoljavala razumevanje & poštovanje elementarnih ljudskih normi.Ono što ti u biti pokušavaš je da pristojan svet koji se borio u tom ratu a nije izazivao "porodične tragedije" u ratu ni posle rata poturiš kao branu kritike ostrašćenim komesarskim vagabundima i zlikovcima, koje je režim nagradio, kooptirao, nahranio i zaposlio, osim ako ih nije skembao u svom internom pročišćavanju.Na kraju, prestani da me trpaš u svoje ideološke kategorije, mućni glavom pre nego što nešto napišeš i pažljivije čitaj šta drugi pišu.Over & out. Edited by buffalo bill