ficfiric Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 (edited) moj deda (CP6NH iz Slavonije) je rat poceo ovako: SKOJevski zadatak da sa laznim papirima se prijavi u Domobrane u Bjelovarski garnizon. Tamo da se poveze sa jos 3 ilegalca i da ukradu 2 kamiona, municiju i oruzje. Tako je i bilo. Odatle u shumu...Joza Horvat je upravo o ovoj stvari pricao u dokumentarcu koji je Filipenko pomenuo. Bas o toj prilici jer je Joza Horvat bio jedan od ta tri ubacena u domobrane sa mojim dedom.Serija Nepokoreni grad (iako naravno holivudizovana) dosta govori o vaznosti komunista ubacenih u NDH organe. Isto tako, nasi su uvek imali svoje u Specijalnoj Policiji i Srpskom Gestapou u BG.Sto se ubacivanja medju neprijatelje tice, moj deda (caletov cale) je cetnicima drzao zakletve, vrteo kolace, uvek sedeo u celu stola, savetovao se sa komandantima... Bio je pop. Posle su vijali da ga ubiju, ali su ga nedicevci uhapsili i odveli na Banjicu, kasnije u Mathauzen. Edited February 15, 2012 by ficfiric
ficfiric Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 Nego, je l' bilo ovo? IZVEŠTAJ KOMANDANTA LIMSKO-SANDŽAČKIH ČETNIČKIH ODREDA OD 13. FEBRUARA 1943. DRAŽI MIHAILOVIĆU O IZVRŠENIM ZLOČINIMA NAD MUSLIMANIMA U SANDŽAKU I DELU ISTOČNE BOSNE1 ŠTAB Liimsko-Sandžačkih četn. odreda Str. Pov. Broj 13 februara 1943 godine Položaj. NAČELNIKU ŠTABA VRHOVNE KOMANDE. Akcija u Pljevljanskom, Čajničkom i Fočanskom srezu protivu muslimana izvršena je. Operacije su izvedne tačno po naređenju i izdatoj zapovesti.2 Napad je počeo u određeno vreme. Svi komandanti i jedinice izvršile su dobivene zadatke na opšte zadovoljstvo. Otpor neprijatelja bio je od početka do kraja slab. Jedini veći otpor bio je na Trebeškom brdu, koji je trajao 4 časa, ali i on je brzo savladan. Naši odredi 7. ovog meseca u toku noći, već su izbili na r. Drinu, te su borbe zaključno sa tim danom bile u glavnom završene, a zatim je nastalo čišćenje oslobođene teritorije. Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena tako, da nijedan njihov dom nije ostao čitav. Sva imovina je uništena sem stoke, žita i sena. Naređeno je i predviđeno prikupljanje ljudske i stočne hrane u određenim mestima, za stvaranje magacina rezervne hrane i ishranu jedinica, koje su ostale na terenu radi čišćenja i pretresa-nja terena i šumovitih predela, kao i radi sprovođenja i učvrš-ćavanja organizacije na oslobođenoj teritoriji. Za vreme operacija se pristupilo potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti. Žrtve.— Naše ukupne žrtve su bile 22 mrtva od kojih 2 nesretnim slučajem i 32 ranjena. Kod muslimana oko 1200 boraca i do 8.000 ostalih žrtava: žena, staraca i dece. Za vreme početnih operacija, muslimani su se dali u begstvo ka Metaljci, Čajniču i r. Drini. Na Metaljci je našao sklonište mali deo stanovništva. U Čajniču se računa da ima do 2.000 izbeglica, a jedan deo je uspeo da umakne preko Drine pre nego što su određene jedinice izvršile presecanje mogućih odstupnih pravaca na tom sektoru. Sve ostalo stanovništvo je uništeno. Obezbeđenje i zaštita prelaza preko Drine i Lima. — Da bi se sprečio svaki povraćaj muslimana sa leve na desnu obalu r. Drine i sa desne na levu obalu Lima, naredio sam ovako posedanje obale: od s. Dorića do ušća Lima u Drinu jedna četa Višegradske brigade; prelaz kod Međeđe: Zaborački bataljon; prelaz kod Ustiprače: Prenćanski bataljon; prelaz kod Ustiprače do zapadne ivice s. Kopači, jedan bataljon Čajničke brigade; i prelaz kod Goražda bataljon Fočanske brigade. U selu Dubac postavljen je jedan bataljon Mileševske brigade, a u selu Bučje jedan bataljon Čajničke brigade sa zadatkom da kao rezerve priteknu u pomoć u pravcu gde bi muslimani eventualno pokušali prelaz. Posedanje oslobođene teritorije. — Za komandanta zone i svih jedinica na istoj do izvršenja organizacije odredio sam kapetana I klase Lukačevića Vojina. U selu Poblaće na reonu od sela Ponikve smešten je jedan bataljon Pribojske brigade, do sela Trpinje (3) tri bataljona Pljevaljske brigade; i — Na reonu od sela Ponikve do sela Trpinje postavljenje jedan bataljon II Durmitorske brigade. Zadatak ovih jedinica je da svojim prisustvom vrše pritisak na Čajniče i ne dozvole izlazak muslimana iz njega i terorisanje našega življa. Moral: kod naših jedinica bio je u svakom pogledu izvrstan i na veoma visokom stupnju. Herojski poduhvati svakog pojedinca i čitavih jedinica sa svojim starešinama su u svakoj situaciji dokazali vidnog izražaja i zaslužuju svaku pohvalu. Moral kod muslimana bio je takoreći strašan. Zavladala je epidemija straha od naših četnika tako, da su bili rposto izgubljeni. Intervencija okupatora iz Plevalja i Čajniča sastojala se samo u tame—zaštita i obezbeđenje njihovih garnizona od opasnosti usleđenja našega napada. Detaljan izveštaj podneću naknadno u relaciji sa svima prilozima i skicama. Komandant, major Pav. I Đurišić 1 Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ca, k. 132, reg. br. 25/3 (CG-V-75). 2 Vidi dok. br. 24.
Gandalf Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 ne nije jugoslavija nista trazila samo nije htela da ucestvuje u tako intoniranoj, tendeciozno ako mene pitas, manifestaciji.pri tome, nisu se bunili Hrvati, no cvece.
Prospero Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 (edited) Nego, je l' bilo ovo?ja ga citao barem 10 puta u zadnjih par godina; ima i na Wiki.Nista novo...BTW, ima i kod Joze Tomasevica, negde 1974. Edited February 15, 2012 by buffalo bill
ArleKino Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 pri tome, nisu se bunili Hrvati, no cvece. To jedino ako se Božo i Nikola prezivaju Cvijetić. :P
Filipenko Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 (edited) Nego, je l' bilo ovo?Bilo, naravno. Kao i sve drugo, denuncirano je kao komunistički falsifikat, lažni potpis, propaganda, a u najmanjem je sasvim sigurno se ne radi o dokumentu kojim se mogu obeležiti četnici kao fašisti, krvoloci ili saradnici okupatora, pošto su to antifašisti i dobri, pošteni monarhisti. Ima orden od De Gola koji to potvrđuje.Pa jesu, aprila/maja 1941. je unistena kartoteka o KPJ u beogradskoj policiji, preko insajderatm.Naravno. Nisu valjda ludi da to ostave Nemcima & ostalima u ruke, pa da ih sve pobiju do poslednjeg. Edited February 15, 2012 by Filipenko
Prospero Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 Naravno. Nisu valjda ludi da to ostave Nemcima & ostalima u ruke, pa da ih sve pobiju do poslednjeg.Jasno. Ipak se nekako Mustafa Golubic okliznuo o bananu tamo u ulici Milana Rakica.
Dr Arslanagić Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 Pa jesu, aprila/maja 1941. je unistena kartoteka o KPJ u beogradskoj policiji, preko insajderatm.Veljko Korać?
Yoda Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 (edited) Jasno. Ipak se nekako Mustafa Golubic okliznuo o bananu tamo u ulici Milana Rakica. Pusti ih da se igraju. Specijalna policija je nekoliko puta napravila pomor po partijskim celijama KPJ, sa druge strane, postavljen je belogardejac na celo odseka koji se bavio ravnogorcima, jer nisu imali poverenja u srpske kadrove. Dragi Jovanovic je bio u pravu rekao da su ovi iz Gestapoa bili poveliki balvani kad su se tek tako resili Golubica. Izgleda pojma nisu imali ko im je upao slucajno u sake. Edited February 15, 2012 by Yoda
Kampokei Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 Serija Nepokoreni grad (iako naravno holivudizovana) dosta govori o vaznosti komunista ubacenih u NDH organe. Isto tako, nasi su uvek imali svoje u Specijalnoj Policiji i Srpskom Gestapou u BG.Ima odnedavno na jucubu cela serija, i to onako comfy, jedan klik cela epizoda. Smekerska najavna spica, Alfi Kabiljo, ceo fazon. Jel se meni cini ili je Zvonko Lepetic bio pretplacen na uloge ustasa? Gledah ga svojevremeno u Akciji Stadion, ali mislim da sam jos negde. Ena Begovic lepa kao lutka i zagrebacki glumci koji u epizodi sa Dr Ribarom poprilicno neuspesno imitiraju bg akcenat.Glede Bgda tokom rata. Sad se ustalila prica da su akcije ilegalaca bile pa gotovo simbolicne. Jel jesu? Citao sam, a cak se ne secam da li na netu ili hard copy da je Specijalna policija u nekoliko navrata desetkovala SKOJevce u gradu (a od jednog trenutka sve uz pomoc nekog bivseg SKOJevca). Pa mi nije jasno, sta rade SKOJevci u gradu u kom ne poduzimaju akcije, a juri ih nekoliko policija.
Dr Arslanagić Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 Ima odnedavno na jucubu cela serija, i to onako comfy, jedan klik cela epizoda. Smekerska najavna spica, Alfi Kabiljo, ceo fazon. Jel se meni cini ili je Zvonko Lepetic bio pretplacen na uloge ustasa? Gledah ga svojevremeno u Akciji Stadion, ali mislim da sam jos negde. Ena Begovic lepa kao lutka i zagrebacki glumci koji u epizodi sa Dr Ribarom poprilicno neuspesno imitiraju bg akcenat.Glede Bgda tokom rata. Sad se ustalila prica da su akcije ilegalaca bile pa gotovo simbolicne. Jel jesu? Citao sam, a cak se ne secam da li na netu ili hard copy da je Specijalna policija u nekoliko navrata desetkovala SKOJevce u gradu (a od jednog trenutka sve uz pomoc nekog bivseg SKOJevca). Pa mi nije jasno, sta rade SKOJevci u gradu u kom ne poduzimaju akcije, a juri ih nekoliko policija.pa, krajem 1941. pacifikovana je cela Srbija, pa i Beograd... na nesreću ustanika čelnici UGB-a i Specijalne policije su bili izuzetno sposobni ljudi: Dragi Jovanović, Boško Bećarević, Svetozar Vujković i Ilija Paranos...a glede Mustafe Golubića, postoje jake indicijetm da ga je Gestapu otkucao neko ko nije želeo da Moskva bude 100% upućena u stanje u KPJ i na potencionalnim jugoslovenskim ratištima...
Filipenko Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 (edited) Jasno. Ipak se nekako Mustafa Golubic okliznuo o bananu tamo u ulici Milana Rakica. Pa Mustafu Golubića sasvim sigurno nisu našli tako što su bauljali po dosijeu o aktivistima KPJ koji su lokalni panduri pravili.Pusti ih da se igraju. Specijalna policija je nekoliko puta napravila pomor po partijskim celijama KPJ, sa druge strane, postavljen je belogardejac na celo odseka koji se bavio ravnogorcima, jer nisu imali poverenja u srpske kadrove. Dragi Jovanovic je bio u pravu rekao da su ovi iz Gestapoa bili poveliki balvani kad su se tek tako resili Golubica. Izgleda pojma nisu imali ko im je upao slucajno u sake.Naravno da su napravili pomor, kad su hapsili i što jeste i što nije bilo u SKOJu i KPJu, pa to stavljali na muke ili dostavljali Nemcima na torturu i likvidaciju u sklopu programa "srpska majka" o sprečavanju saradnje sa okupatorom i sabotiranju istog. Pitanje je šta bi bilo da su se dokopali kompletne arhive sa egzaktnim podacima. Edited February 15, 2012 by Filipenko
Yoda Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 Pa Mustafu Golubića sasvim sigurno nisu našli tako što su bauljali po dosijeu o aktivistima KPJ koji su lokalni panduri pravili.Naravno da su napravili pomor, kad su hapsili i što jeste i što nije bilo u SKOJu i KPJu, pa to stavljali na muke ili dostavljali Nemcima na torturu i likvidaciju u sklopu programa "srpska majka" o sprečavanju saradnje sa okupatorom i sabotiranju istog. Pitanje je šta bi bilo da su se dokopali kompletne arhive sa egzaktnim podacima.Filipenko, lepo ti nekoliko ljudi skrece paznju da u Specijalnoj policiji nisu radili indijanci, vec neki svet koji je taj posao znao poprilicno dobro. Mislim da ce ti knjiga tvog ideoloskog istomiljenika i starog DBovca Bozovica o Specijalnoj policiji dosta reci o tom vrlo sposobnom izdajnickom hohstapleraju.
Filipenko Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 Uopšte ne razumem šta hoćeš da kažeš, budući da nigde nisam ni tvrdio da se radi o nesposobnim ljudima. Naprotiv, bili su vrlo sposobni i prilično revnosni. Samo sugerišem da bi im posao bio još lakši da nije uništena arhiva vezana za KPJ. E sad, da li je to možda lažna informacija i arhiva nije bila uništena, to već ne bih znao. A kakvi su ljudi bili i koliko su bili sposobni, iskreno me ne zanima...previše.
Prospero Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 (edited) Veljko Korać?Valjda, ne mogu da se sad setim imena, ali bilo je jos upucenih u kartotecke poslove.pa, krajem 1941. pacifikovana je cela Srbija, pa i Beograd... na nesreću ustanika čelnici UGB-a i Specijalne policije su bili izuzetno sposobni ljudi: Dragi Jovanović, Boško Bećarević, Svetozar Vujković i Ilija Paranos...a glede Mustafe Golubića, postoje jake indicijetm da ga je Gestapu otkucao neko ko nije želeo da Moskva bude 100% upućena u stanje u KPJ i na potencionalnim jugoslovenskim ratištima...Ajde, sta okolisas, reci lepo - Josip Kopinic ili Milovan Djilas.Ovde dodje nekako handy ona pricica o JBT-u u Spaniji, NKVD-ovoj ekipi za likvidaciju nepocudnih, Vlajku Begovicu i Ivanu Stevi Krajacicu, Blagoju Parovicu (kao jednom od nepocudnih), a u pozadini sukob izmedju GRU i NKVD. Pricicu su pricali Leo Mates i ponekad, retko, gore spomenuti Kopinic.inspiracija - Pero Simic, Vjekoslav Cencic i, opet pomalo, Dedijer. Edited February 16, 2012 by buffalo bill
Recommended Posts