Jump to content
IGNORED

Istorija: 2 svetski rat u Jugoslaviji

nesha taxista

Recommended Posts

Posted
Nego, da se vratimo ozbiljnoj diskusiji, sta se to gore spominje o tome da je Tito sugerisao svojim pristalicama da se prijavljuju u NDH policiju radi infiltracije i oruzija? Ima li istine u tome? Rodjere?
Prvi glas. Ali puštali su zarobljene domobrane natrag u mudantama, da im sljedeći put donesu nove uniforme, cokule i pušku. To je potvrđeno brojnim svjedočanstvima. Najpoznatija je priča kad je Joža Horvat to napravio na Sljemenu domobranima izletnicima. Pred njihovim dievama. :(
Posted

Ej sada kada si spomenuo mudante...ja pitao jednog druga dalmatinca, al mi nije odgovorio.Ako su mudante muske gace (gace kao donji ves a ne gace kao pantalone), predpostavljam da etimologija ima neke veze sa mudima?E, a kako se onda zovu zenske "mudante"?

Posted (edited)

Ali gace su pantalone u dalmatogovoru. :D

Tako te sto upoznah tog jednog mog druga dalmosa, on pocne da price kako mora da kupi gace i kako su mu se ove gace raspale i tako to, ja se mislim, brate, al je ovaj malo cvrgnut, tek se upoznali a on me obavestava o stanju svog donjeg vesa...i na kraju ipak nekako skapiram da prica o farmerkama koje su mu se pocepale :D

Edited by hazard
Posted

da, a imamo još i bičve :Dmislim da žensko ipak gaće ima i tako i' zove. Al pitaj dalmošice ove naše, ja nisan od ti'.

Posted (edited)
niko ne zna u stvari pouzdano. wiki kaze:
Na nekoj od Wikija nadjoh da jugoslovenske vlasti nisu nista imale sa posleratnim obelezavanjima tih dogadjaja.Elem, pre nekog vremena sam nabasao na neku prepisku >ambasada u Parizu - SMIP<, sredinom '50-ih. Lokalne vlasti su pozvale ambasadora Jugoslavije (Srdja Prica, ako se ne varam) na obelezavanje godisnjice pobune. On je trazio zvanicno tumacenje dogadjaja iz Beograda. Ono je glasilo negde ovako: "Vecina tih boraca koji su prebaceni u Francusku su bili prisilno mobilisani; kako se radilo o NOP-related pobuni, SMIP smatra da treba otici na obelezavanje". Tako i bi. Da li se ustalilo, ne znam. Edited by buffalo bill
Posted
Na nekoj od Wikija nadjoh da jugoslovenske vlasti nisu nista imale sa posleratnim obelezavanjima tih dogadjaja.Elem, pre nekog vremena sam nabasao na neku prepisku >ambasada u Parizu - SMIP<, sredinom '50-ih. Lokalne vlasti su pozvale ambasadora Jugoslavije (Srdja Prica, ako se ne varam) na obelezavanje godisnjice pobune. On je trazio zvanicno tumacenje dogadjaja iz Beograda. Ono je glasilo negde ovako: "Vecina tih boraca koji su prebaceni u Francusku su bili prisilno mobilisani; kako se radilo o NOP-related pobuni, SMIP smatra da treba otici na obelezavanje". Tako i bi. Da li se ustalilo, ne znam.
ja sam negde, ne znam vise gde, procitao da su francuzi insistirali na tome da je to bila pobuna hrvata te da je to bilo neprihvatljivo nasim vlastima koje su insistirale na jugoslovenskom karakteru tog dogadjaja.
Posted
ja sam negde, ne znam vise gde, procitao da su francuzi insistirali na tome da je to bila pobuna hrvata te da je to bilo neprihvatljivo nasim vlastima koje su insistirale na jugoslovenskom karakteru tog dogadjaja.
Neumesno je da jedna drzava drugoj odredjuje sta ce i kako slaviti. Drzava-gost moze da se slozi i dodje ili ne slozi i ne dodje, stoga ne verujem da je Jugoslavija nesto trazila tu od Francuske. Ako me secanje ne vara i sama ta proslava je bila na lokalnom nivou - gradonacelnik & co.Uostalom, ovih dana mozda pronadjem te papire pa cu da vidim & uploadujem.
Posted
Neumesno je da jedna drzava drugoj odredjuje sta ce i kako slaviti. Drzava-gost moze da se slozi i dodje ili ne slozi i ne dodje, stoga ne verujem da je Jugoslavija nesto trazila tu od Francuske. Ako me secanje ne vara i sama ta proslava je bila na lokalnom nivou - gradonacelnik & co.Uostalom, ovih dana mozda pronadjem te papire pa cu da vidim & uploadujem.
ne nije jugoslavija nista trazila samo nije htela da ucestvuje u tako intoniranoj, tendeciozno ako mene pitas, manifestaciji.
Posted
ne nije jugoslavija nista trazila samo nije htela da ucestvuje u tako intoniranoj, tendeciozno ako mene pitas, manifestaciji.
Hm, pa ucestvovala je, taj put (1954. mislim).Ne znam za kasnije.
Posted
Hm, pa ucestvovala je, taj put (1954. mislim).Ne znam za kasnije.
hm, zanimljivo. kazem da se ja ni ne secam gde sam to procitao. ajde ako nadjes dokumenta koja si pominjao aploaduj ih.
Posted

moj deda (CP6NH iz Slavonije) je rat poceo ovako: SKOJevski zadatak da sa laznim papirima se prijavi u Domobrane u Bjelovarski garnizon. Tamo da se poveze sa jos 3 ilegalca i da ukradu 2 kamiona, municiju i oruzje. Tako je i bilo. Odatle u shumu...Joza Horvat je upravo o ovoj stvari pricao u dokumentarcu koji je Filipenko pomenuo. Bas o toj prilici jer je Joza Horvat bio jedan od ta tri ubacena u domobrane sa mojim dedom.Serija Nepokoreni grad (iako naravno holivudizovana) dosta govori o vaznosti komunista ubacenih u NDH organe. Isto tako, nasi su uvek imali svoje u Specijalnoj Policiji i Srpskom Gestapou u BG.

Posted
Isto tako, nasi su uvek imali svoje u Specijalnoj Policiji i Srpskom Gestapou u BG.
Mislim da se tu u stvari radi o četničkim agentima i ilegali, koja je pravila haos Nemcima i delovala kao deo obaveštajne mreže đenerala Mihailovića. Dokle više izmišljena istorija austrijskog bravara.
Posted (edited)

kako ih je samo Djerilac vozao! Taman kad ga nanjuse, on se legalizuje pa onda kad zaborave a on, opa! Turi im secer u rezervoar tricikla onog njinog.Posle toga im donese vezana 4 amerska pilota, jednog prekolje da ih dodatno zbuni a za to vreme jednog slobodarski spase. Taj posle bude kljucan za iskrcavanje na Normandiji u desantu na Okinavu. I posle se jos sumnja u doprinos Djerile saveznickoj pobedi! Uvek je znao! Zato su ga i zvali Nepustinjska Nelisica.

Edited by Mp40
Posted (edited)
...Isto tako, nasi su uvek imali svoje u Specijalnoj Policiji i Srpskom Gestapou u BG.
Pa jesu, aprila/maja 1941. je unistena kartoteka o KPJ u beogradskoj policiji, preko insajderatm.
Mislim da se tu u stvari radi o četničkim agentima i ilegali, koja je pravila haos Nemcima i delovala kao deo obaveštajne mreže đenerala Mihailovića. Dokle više izmišljena istorija austrijskog bravara.
Vidim da si citao Aleksandra Bajta i "Bermanov dosije". :P Edited by buffalo bill