Jump to content
IGNORED

Istorija: 2 svetski rat u Jugoslaviji

nesha taxista

Recommended Posts

Posted (edited)
Mashallah! :)
Prosto je dirljivo videti koliko prizivaš Britance koji su nas 1) uvalili u WW2 i de facto skenjali tvoj miljeni režim 2) pretvorili u pepeo tvoj rodni grad. Falilo je valjda još samo da Gurke dođu i pokolju sve u tom kraju oko Leskovca i da se zatvori krug tragedije.edit: I nije Mashallah, nego "Maršala..." :P Edited by Filipenko
Posted
pada mi na pamet pop Vlada Zečević i njegovih 500 četnika, inače ne...inače, ta brojka od 30 generala mi deluje nešto velika :unsure: odakle ti ti podaci?
Ma nista relevantno, Wiki, priznajem. Ja sam znao sa Uzelca, ali i meni malo sumnjivo bas 30 generala.
Posted (edited)
Danas nesto svasta citao sto ima veze sa ovim topicom, pa se zacudih koliko je oficira Kraljevine zavrsilo u Vojsci NDH (oko 30 generala, jel). Pa mi pade na pamet, da li je ijedno zvucno ime NDH ili JVuO preslo u NOVJ tokom rata?
Imas iz NDH citav niz recimo pilota (Pirc, Cajavec, Kluz).Filipenko, samo za tebe, nemoj da ti krene suza ;) Edited by buffalo bill
Posted
Prosto je dirljivo videti koliko prizivaš Britance koji su nas 1) uvalili u WW2 i de facto skenjali tvoj miljeni režim 2) pretvorili u pepeo tvoj rodni grad. Falilo je valjda još samo da Gurke dođu i pokolju sve u tom kraju oko Leskovca i da se zatvori krug tragedije.
Jok, samo dajem + na kratak (i po meni poprilično veran) siže uloge i uticaja pojedinih faktora koje ovde pominjemo na tok WWII u pokojnoj Juzi.
edit: I nije Mashallah, nego "Maršala..." :P
Nije ni "maršala", nego "marširala..."! :P
Posted
Jok, samo dajem + na kratak (i po meni poprilično veran) siže uloge i uticaja pojedinih faktora koje ovde pominjemo na tok WWII u pokojnoj Juzi.Nije ni "maršala", nego "marširala..."! :P
" marširala, Maršal Tita garda,korak ide za korakom,junaci za petokrakom..."Slažem se, predivno je :)
Posted
Evo i za šta su se četnici zalagali, makar deklarativno...
Какав очајан mash-up.
Posted (edited)

@Filipenko & Tribun Niste daleko od istine...Doduse, ne bas uz "Marsirala kralja Petra garda" ali, uz "Mars na Drinu"

Edited by buffalo bill
Posted
Какав очајан mash-up.
Kakva država, takva joj i himna.
ne bas uz "Marsirala kralja Petra garda" ali, uz "Mars na Drinu"
Kakav vrhunac šaperologije, jbt! Nije ni čudo što je uspevao i svaka mu na tome čast. Da mu je i proizvod opstao (u kakvoj god formi), bio bi 1 (t)Ataturk, slika bi mu bila na svakoj novčanici. Ovako će ostati samo diktator, sa posebnim mestom u srcu druga Filipenka i srcima sve manjeg broja penzionera. :P
Posted

Jebiga, kad nije dovoljno gulio kožu sa leđa naroda, vodio bitke gde bi gubio po 20k ljudi dnevno i avanzovao crkvu da ga proglašava svecem. Zlo je to :fantom:

Posted
Zlo je to
Ma jok, samo 'ajdučija i kokošarenje. 1 državnika država obično nadživi, da bi ga slavila.
Posted (edited)

To ti i kažem. Da je gulio kožu, hapsio i streljao više, ukidao i to malo autonomije i prava što su republike i narodi imali, i držao kompletno bogatstvo zemlje u rukama malog broja usko privilegovanih kako niko ne bi ni imao sredstva i mogućnosti da se buni, i sve to uz podršku i indoktrinaciju crkvenih krugova (prethodno bi, jelte, trebalo posklanjati iz crkve sve koji nisu svim srcem uz državu i zabraniti one crkve koje bi bile protiv države), nadživelo bi ga "delo" i slavili bi ga.Ovako, nadživelo ga svega desetak godina. Stoka se raspomamila i zavadila, i još joj je on kriv. Što joj nije još ulara nametnuo i tovara o leđa obesio, kao današnji nosioci slobode.edit: ne bi škodilo i da je napravio 15-ak partija gde bi njegov DB kadar vodio celu priču, podrazumeva se. Nije bio demokrata :(

Edited by Filipenko
Posted

Ево на једном :s_u: блогу наиђох на ову слику. Партизани улазе у Загреб 1945, раздрагана маса их дочекује са пјесмом и цвијећем.

19950508%20Pozdrav%20triumfalan%20ulazak%20partizana%20u%20Zagreb%208.5.1945%20godine.jpg

Posted

Мојој патњи краја нема. :cry: