Jump to content
IGNORED

Istorija: 2 svetski rat u Jugoslaviji

nesha taxista

Recommended Posts

Posted
Ne, mislim da je upravo to potrebno jer se stalno barata sa tim brojkama na Balkanu a radi se o pojedinacnim tragedijama i imenima koja su zatrpana pod tim brojkama kojima se onda jos kasnije politizira i manipulise. Cak i najokoreliji ekstremisti ili oportunisti dobiju slab stomak na takve stvari (pogledati epizodu Himlera i njegovih pomagaca koji su se susreli sa tim problemom 1941./42. pri masovnim egzekucijama) pa ce mozda razmisliti. Sto se takvi dogadjaji realnije i ljudskije prikazuju u knjigama i filmovima to bolje jer upravo to je nesminkana realnost rata (gde uvek na vrh sa svih strana isplivaju najgori bolesnici), zlocina i direktna posledica zlocinackih ideologija u funkciji borbe za vlast raznih umivenih vodja i ideologa.
Hm, ja sam mislio na ovom forumu, gde je valjda veci broj onih sa malo soli u glavi nego onih koji koji cekaju gnjavnik u 19:30 da se obaveste o sveCkim/zemaljskim desavanjima.Dakle, ne pricam o edukaciji javnosti nego o manjoj, forumskoj zajednici i par topika na kojima se takve stvari mogu pojaviti.Mada, nije ni bitno...
Posted

Nekadašnji "trener" Crvene zvezde i sadašnji "selektor" mlade reprezentacije u fudbalu Janković jadikuje za Dražom...al-jankovic-velika76058220120209170526.jpg

Istorijski gledano, da smo mi, Srbi, bili kalkulanti i ziheraši, sigurno nas, danas, 2012. godine ne bi bilo 10 miliona, vec, barem pet puta više.
Posted
Istorijski gledano, da smo mi, Srbi, bili kalkulanti i ziheraši, sigurno nas, danas, 2012. godine ne bi bilo 10 miliona, vec, barem pet puta više.
Fak, ne bi nam pomoglo ni spawnovanje celijskom deobom.Fuzbaljer...
Posted
Pa dobro, nemoj nas tako bahato mamiti, podeli neke od sočnih detalja...:)
Uf, ne verujem da ce ti se svideti. U stvari, nece se svideti nikome, ali prema Titu je... malo je reci, veoma kriticna. Upoznala ga je, razgovarala sa njim vise od desetinu puta, imala pristup Cercilu i glavnim akterima...Od toga kako su prevagnuli na stranu partizana, dogovora u Visu '44, dogovor Tita sa Nemcima da se ne napadaju i zajedno bore ako dodje do Saveznicke invazije Balkana (ovo bese dogovoreno 1942 ili 1943), pompeznosti, prenapumpavanja uspeha u borbama i kako su vise vremena proveli u "civilnom ratu" sa cetnicima i da im je to najvaznije bilo. Kako je Staljin negodovao zato sto Tito staje previse na rep imperijalistima i kompromituje neke pozicije.Nije nista posebno blaga ni prema Drazi, kojeg smatra za "casnog" ali "nesposobnog", itd. Prica i o njihovom koketiranju sa Namecima i Italijanima, ali da su i oni prvenstveno vodili neke bitke sa partizanima, nego protiv okupatora "prvo se obracunati sa komunistima, na bilo koji nacin, a posle sa Nemcima".Dosao sam do Blajburga, sta se tu desavalo, itd. Kako se pravila "prelazna" vlada, Milan Grol, Djilas, Kardelj (opisan kao zesci monstrum)... Ne znam sta da mislim, ali da je zanimljivo i da meni pokazuje neke druge stvari o kojima se kod nas nikada nije moglo otvoreno cuti/procitati, pokazuje. Pominju se i "mladjahni Kostunica i Cavoski" :D
Posted (edited)

Dobro, nisam ni tražio da preneseš ono lepo, to nam je već u srcima usađeno. Nadam se da si svesniji od mene da na zapadu postoji tona instituta, analitičara, ljudi sa značajnim zvanjima, koji su svoj status eksperata dobili "razotkrivajući lokalne misterije" kojih nije bilo ili koje su preuveličane. Kao da ne znamo da je bilo sranja, da je Kardelj bio monstrum, da su četnicima i partizanima najbitnije stvari bile međusobne razmirice (kako i ne bi? hteli su potpuno suprotna državna uređenja), to začine ponekom čistkom i ponekim izmišljenim sporazumom u pogljavlju IX ili XII, neretko zasnovanim na nekom detalju koji se zaista desio, i eto instant-hita, a njima priznanja kako su otkrili rupu na saksiji.Inače, fino je videti da je stav "Pobiti sve manjine i eliminisati one koji nisu na nacionalnoj liniji" produkt razmišljanja časnih, ali nesposobnih. Valjda su trebali biti sposobniji pa da sprovedu to.

Edited by Filipenko
Posted

aznam koliko je kredibilan izvor Srbi u "ratnom dnevniku" vermahta 14. februaraBezuspešni pregovori Hitlera sa jugoslovenskim predsednikom vlade Cvetkovićem i ministrom spoljnih poslova Cincar-Markovićem u vezi pristupa Jugoslavije Trojnom paktu.3. marta 1941.Hitler: "Po svaku cenu moramo da izbegnemo, da na mesto boljševističke Rusije dođe nacionalna Rusija, koja će, kao što istorija dokazuje, na kraju krajeva, opet da bude neprijateljski raspoložena prema Nemačkoj.Priredio: Nikola Živković

4. marta 1941.Sastanak Firera sa jugoslovenskim princom-namesnikom Pavlom u Berghofu. Pri tome je izdato saopštenje, da je Jugoslavija u principu spremna da pristupi Trojnom paktu.12. mart 1941.U pregovorima sa Jugoslavijom postignut je dogovor, da se odustane od transporta kroz Jugoslaviju. Nemačka ima 97 miliona stanovnika.13. mart 1941.Ambasador Riter, iz nemačkog ministarstva spoljnih poslova, saopštava da se pregovori oko pristupanja Jugoslavije Silama osovine odvijaju povoljno. Glavnu poteškoću predstavlja još uvek pitanje vojne podrške Jugoslavije Trojnom paktu, koje se protivi jugoslovenskom narodnom mentalitetu i zato ga Jugoslavija još uvek ne prihvata. Ambasador Riter izrazio je mišljenje, da je Hitler spreman da izađe u susret Jugoslaviji i zbog velikog političkog značenja pristupa Jugoslavije Trojnom paktu. Nemačka, dakle, treba da odustane od svog zahteva da Jugoslavija dozvoli transport nemačkih trupa kroz svoju zemlju.14. martPregovori sa Jugoslavijom nikako da se privedu koncu.22. martNove teškoće u pregovorima sa Jugoslavijom i njenog pristupanja Trojnom paktu. Tri jugoslovenska ministra dala su ostavku na svoje položaje.24. mart 1941.Sutra u podne, u Beču, potpisuje se pristup Jugoslavije Trojnom paktu.27. mart 1941.Puč u Beogradu. Jutros je jugoslovenska vlada podnela ostavku. Demonstracije pred nemačkom ambasadom. Antinemačke demonstracije u Beogradu i u drugim gradovima Srbije. Ugovor još nije ratifikovan. Novi predsednik vlade zove se Simović. Oko 13:00 javljeno, da je Firer odlučio da uništi Jugoslaviju . Vrhovni komandanti kopnene vojske i vazduhoplovstva već se nalaze kod Hitlera.Razgovor Hitlera sa feldmaršalom fon Brauhičem, Kajtelom, Geringom, Jodlom, Ribentropom i a šefovima generalštabova vojske, vazduhoplovstva i Rajhskancelarije. Hitler im kazao za svoju odluku da "Jugoslaviju uništi i vojno i kao državu". Zahteva se od Italije, Mađarske i Bugarske da i one učestvuju u toj akciji. Uveče, Hitler potpisao "Uputstvo broj 25", koje predviđa "blickrig" protiv Jugoslavije i Grčke i napad je pomeren sa 1. aprila na 6. april ove godine. To znači pojam planiranog poduhvata "Barbarosa" za oko četiri nedelje. (knjiga 2., str. 981-1244).
po ovome ispada da je hitler cimao našu vladu za rukav da potpiše sporazum i da se na kraju zadovoljio da imamo status švedske da praktično budemo neutralni a da švabiju snabdevamo uredno sirovinama kao što su to radili šveđani- iznenađujuće mi smo opet poturili glavu na panj
Posted
po ovome ispada da je hitler cimao našu vladu za rukav da potpiše sporazum i da se na kraju zadovoljio da imamo status švedske da praktično budemo neutralni a da švabiju snabdevamo uredno sirovinama kao što su to radili šveđani- iznenađujuće mi smo opet poturili glavu na panj
Baš tako. Ali ko ti garantuje da bi Hitler to poštovao i da ne bi nakon mesec dana zvao i tražio nešto drugo? Činjenica je da je Jugoslavija deklarativno dobila mnogo dobre uslove za pristup paktu - čak je bilo precizirano da se vozovi koji budu transportovali nemačke i italijanske trupe preko Jugoslavije ne smeju zaustavljati u zemlji, već da mogu samo da prođu.E sad, ko smo to "mi"? Trojni pakt je oborila vojska, odnosno jedna od nekoliko strukturi moći, po nagovoru britanske službe™. Šta je iko mogao da uradi da spreči vojsku, sve i da je bilo podrške za pakt, realno? Dakle, realno, nismo mi poturili glavu na panj, već je vojska izdala i napravila sranje, sve zarad svojih gospodara u inostranstvu.
Posted
Baš tako. Ali ko ti garantuje da bi Hitler to poštovao i da ne bi nakon mesec dana zvao i tražio nešto drugo?
Činjenica da Hitler nije prekršio nijedan pakt i dogovor, tako mi Čehoslovačke, Poljske i SSSR-a.
Posted
aznam koliko je kredibilan izvor Srbi u "ratnom dnevniku" vermahta 14. februaraBezuspešni pregovori Hitlera sa jugoslovenskim predsednikom vlade Cvetkovićem i ministrom spoljnih poslova Cincar-Markovićem u vezi pristupa Jugoslavije Trojnom paktu.3. marta 1941.Hitler: "Po svaku cenu moramo da izbegnemo, da na mesto boljševističke Rusije dođe nacionalna Rusija, koja će, kao što istorija dokazuje, na kraju krajeva, opet da bude neprijateljski raspoložena prema Nemačkoj.Priredio: Nikola Živkovićpo ovome ispada da je hitler cimao našu vladu za rukav da potpiše sporazum i da se na kraju zadovoljio da imamo status švedske da praktično budemo neutralni a da švabiju snabdevamo uredno sirovinama kao što su to radili šveđani- iznenađujuće mi smo opet poturili glavu na panj
izvor je itekako kredibilan.puc je izveo deo vojne vrhuske koji je bio instruisan od Engleza. narod ga je podrzao.
Posted
Činjenica da Hitler nije prekršio nijedan pakt i dogovor, tako mi Čehoslovačke, Poljske i SSSR-a.
Kažu (apokrifno, iz nekih memoara nacističkih) da se Hitler jednom sprdao sa fon Ribentropom, ministrom spoljnih poslova. Uzeo je jednu praznu kutiju i odneo je Ribentropu, i rekao - -"ovo su tvoje zasluge za Nemačku državu."-"a zašto je kutija prazna?"-"Zato što nema nijednog međudržavnog ugovora kojeg nismo prekršili." Toliko o njima i poštovanju ugovora i paktova. Jedini jezik kojim su nacisti umeli da govore je bila sila.
Posted

činjenica je i da nije uspeo da natera bugare da ratuju protiv rusa, oni su najveći deo 2 s.r. proveli čineći zločine u južnoj srbiji, sve do dolaska rusa kada su se naprasno stavili na njihovu stranu i bili korišćeni kao topovsko meso u borbi za oslobođenje porobljene evrope

Posted

Danas nesto svasta citao sto ima veze sa ovim topicom, pa se zacudih koliko je oficira Kraljevine zavrsilo u Vojsci NDH (oko 30 generala, jel). Pa mi pade na pamet, da li je ijedno zvucno ime NDH ili JVuO preslo u NOVJ tokom rata?

Posted

pada mi na pamet pop Vlada Zečević i njegovih 500 četnika, inače ne...inače, ta brojka od 30 generala mi deluje nešto velika :unsure: odakle ti ti podaci?

Posted
Od toga kako su prevagnuli na stranu partizana, dogovora u Visu '44, dogovor Tita sa Nemcima da se ne napadaju i zajedno bore ako dodje do Saveznicke invazije Balkana (ovo bese dogovoreno 1942 ili 1943), pompeznosti, prenapumpavanja uspeha u borbama i kako su vise vremena proveli u "civilnom ratu" sa cetnicima i da im je to najvaznije bilo. Kako je Staljin negodovao zato sto Tito staje previse na rep imperijalistima i kompromituje neke pozicije.Nije nista posebno blaga ni prema Drazi, kojeg smatra za "casnog" ali "nesposobnog", itd. Prica i o njihovom koketiranju sa Namecima i Italijanima, ali da su i oni prvenstveno vodili neke bitke sa partizanima, nego protiv okupatora "prvo se obracunati sa komunistima, na bilo koji nacin, a posle sa Nemcima".
Mashallah! :)