Jump to content
IGNORED

Istorija: 2 svetski rat u Jugoslaviji

nesha taxista

Recommended Posts

Posted
Draža kaže da su borbu protiv Nemaca prvi započeli mačvanski partizani
Dragoljube, hvala ti :wub:
Posted
Leskovac-1930_slika_O_288024.jpgLeskovac 1930.maloprodaja2.jpg
Jebote...Ko sa ovim likom diskutuje, nista mu od ruke ne rodilo!
Posted
ja sam negde odustao od diskusije glede ove teme kada je tvrdio da je koca popovic licno navodio saveznicke avione da kazni leskovac, nepokoreni grad.
Posted
za razliku od komunista koji su imali jasnu ideju, i verovali do ludila. bese li Koca Popovic koji je u leto 41e mlatio kako ce nepobediva i obozavana Crvena Armija za mesec dana pregaziti Vermaht? jebem li ga, valjda su fanatici bolji gerilci. cool.gif
Ili je on bio beše skeptik u društvu koji je mislio da će biti do zime sve gotovo? I ko da istrpi te vaške i da mu kašika kajmaka bude poslastica, dok se pod pretnjom streljanja suzdržava da obrsti voćke i pazi na moral da ne opali drugarice, ko sem pravih fanatika?
Posted
ja sam negde odustao od diskusije glede ove teme kada je tvrdio da je koca popovic licno navodio saveznicke avione da kazni leskovac, nepokoreni grad.
:Hail: Dubok naklon. :D
Posted

Danas je tačno 70 godina od pokolja u Drakuliću kod Banja Luke.Tu su ustaše 07.02.1942 godine pobile 2300 potpuno mirnih i golorukih Srba od čega 550 dece,isključivo hladnim oružjem.To je nqajveći pojedinačni ustaški zločin učinjen van logora i u jednom danu.Da li će to danas u Srbiji iko pomenuti?Ima li pravo da postoji narod koji zaboravlja tako nešto.Izvinjavam se ako sam nekoga ovim uvredio i ako sam promašio temu ali smatram da na ovaj nači makar simbolično ne dozvoljavam da potonu u sivilo zaborava,koju mi ne poštujući sebe zaslužujemo.

Posted
Danas je tačno 70 godina od pokolja u Drakuliću kod Banja Luke.Tu su ustaše 07.02.1942 godine pobile 2300 potpuno mirnih i golorukih Srba od čega 550 dece,isključivo hladnim oružjem.To je nqajveći pojedinačni ustaški zločin učinjen van logora i u jednom danu.Da li će to danas u Srbiji iko pomenuti?Ima li pravo da postoji narod koji zaboravlja tako nešto.Izvinjavam se ako sam nekoga ovim uvredio i ako sam promašio temu ali smatram da na ovaj nači makar simbolično ne dozvoljavam da potonu u sivilo zaborava,koju mi ne poštujući sebe zaslužujemo.
Govnar odgovoran za ovo, fra Majstorovic je 1946. osudjen i obesen (u franjevackoj odori) u Beogradu. Ovo sam ucio u skoli (1994, jos se ucila "komunisticka" istorija) i nije nepoznato. E, sad... Zasto danas ovo malo ko zna i zasto je zaboravljeno?Zato sto je sa antifasizmom, niz vodu otislo i mnogo toga... Iako je u nacionalistickom interesu selektivnog pamcenja ovo jedan od onih sta su oni nama radili momenata, nestao je i on kad su cistili od antifasizma. Jer, nezgodno - ustase su jedino komunisti kaznili kako valja!
Posted
Četnici su ionako hteli sve da vas/nas na tim prostorima prepuste ustašama, ne vidim zašto bi se to naročito spominjalo ovde sada kada novočetništvo dominira.
Posted
Četnici su ionako hteli sve da vas/nas na tim prostorima prepuste ustašama, ne vidim zašto bi se to naročito spominjalo ovde sada kada novočetništvo dominira.
Upravo zato da se zatre seme zla novog četništva,ustaštva....to može sećanjem a ne zaboravom.
Posted

Upravo citam knjigu od Nore Beloff, Tito's flawed legacy, yugoslavia & the west 1939 - 1984. Stara knjiga, tek sam na 130 i nekoj strani, ali tu ima izobilje stvari za koje nikada nisam cuo (sto me i ne iznenadjuje). Hocu da sacuvam objektivnost, tj da sudim kada sve procitam, ali moram priznati da ne znam sta da mislim, da li je autorka bila namazana, imala neki axe to grind, ili je zaista sve samo factual samo sto to nama nije bilo nikada receno.Znam povrsno o Nori, znam da je bila cenjena dopisnica, itd, ali malo - veoma malo o njenim detaljima.

Posted

Pa dobro, nemoj nas tako bahato mamiti, podeli neke od sočnih detalja...:)

Posted
Govnar odgovoran za ovo, fra Majstorovic je 1946. osudjen i obesen (u franjevackoj odori) u Beogradu. Ovo sam ucio u skoli (1994, jos se ucila "komunisticka" istorija) i nije nepoznato. E, sad... Zasto danas ovo malo ko zna i zasto je zaboravljeno?Zato sto je sa antifasizmom, niz vodu otislo i mnogo toga... Iako je u nacionalistickom interesu selektivnog pamcenja ovo jedan od onih sta su oni nama radili momenata, nestao je i on kad su cistili od antifasizma. Jer, nezgodno - ustase su jedino komunisti kaznili kako valja!
Iz ovog pokolja se najviše u mozak ureže dio sa fra Tomislavom Filipovićem i klanjem učenika.
U njenu učionicu iznenada je za vreme časa ušao fratar Tomislav Filipović, koga je ona odranije poznavala. Poznavala su ga i deca, jer je taj fratar često prolazio kroz Drakulić, Šargovac i Motike. Za njim je ušlo još 12 ustaša, koji su stali do vrata pored katedre i školske table, okrenuti prema klupama i deci. Izgleda da je fratar oponašao Isusa Hrista i njegovih 12 apostola, pa jezato vodio sa sobom 12 ustaša. Dotle nije bilo nikakve nervoze ni straha, jer su ustaše često prolazile pored škole i nisu činile nikakva zla. „Dobroćudni“ fratar Filipović unosio je mir. Deca su radoznalo, bez straha, gledala vojsku. Onda je fratar zamolio učiteljicu da izvede iz klupe jedno srpsko dete. Ona je, ne znajući šta će biti, odabrala i izvela lepuškastu i urednu devojčicu Radojku,kćerku Ćure Glamočanina. Mislila je da dete treba da nešto odrecituje, kao što se to i ranije dešavalo, pa je zato odabrala lepo i otresito dete iz ugledne porodice. Kada je Radojka došla do katedre, fratar ju je prihvatio, podigao na katedru, a onda izvadio nož i tu je zaklao pred ostalom decom, učiteljicom i ustašama. Tada se smireno i jezuitski dostojanstveno okrenuo prema ustašamai rekao im:– Ustaše, ovo ja u ime Boga pokrštavam ove izrode i vi slijedite moj put. Ja prvi primam sav grijeh na moju dušu, a vas ću ispovjediti i riješiti svih grijeha.U učionici je nastala panika. Užasnuta deca su vikala, vrištala, jaukala i skakala jedno preko drugog, između klupa i preko klupa. Fratar je odmah naredio učiteljici Dobrili Martinović da izdvoji svu srpsku decu pod pretnjom ubistva. Zatim je naredio da i druga učiteljica, Mara Šunjić, izvede srpsku decu iz svog razreda. Kontrolisao je decu po školskom dnevniku. Ustašama je naredio dasrpsku decu izvedu napolje, u školsko dvorište u kome je bio utaban sneg. Deci je naredio da trče ukrug po školskom dvorištu, a na određenim rastojanjima postavio je 12 ustaša, „apostola.“ Naredio im je, kako koje dete naiđe, da mu odseku deo tela – uvo, nos, ruku, obraz, izvade oko - i da mu to guraju u prosečeni stomačić, a zatim da masakrirano dete dalje trči. I sve tako dok deca nisu popadala. Onda su ih ustaše dotukle na snegu. Učiteljice su se izbezumile.
Proračunat i zvijer u istom momentu.
Posted
Iz ovog pokolja se najviše u mozak ureže dio sa fra Tomislavom Filipovićem i klanjem učenika.Proračunat i zvijer u istom momentu.
Valjda nikom od nas nije nepoznato da svako malo ljudska zverad na ovim prostorima ugrabi priliku da pokaze svoje lice. Niti nam je problem da zamislimo to, buduci da smo od malih nogu bili izlozeni klanju, prvo kao poetsko-stilskoj figuri u epovima iz lektire, potom reality show TV-u s pocetka '90-ih; neki, nazalost i u RL-u.Stoga bih molio, u ime nekakve PPP humanosti, da ne kacimo ovakve tekstove sa eksplicitnim detaljima. Ja nekako flipnem, i postanem prazan. Hvala svima unapred.
Posted
Valjda nikom od nas nije nepoznato da svako malo ljudska zverad na ovim prostorima ugrabi priliku da pokaze svoje lice. Niti nam je problem da zamislimo to, buduci da smo od malih nogu bili izlozeni klanju, prvo kao poetsko-stilskoj figuri u epovima iz lektire, potom reality show TV-u s pocetka '90-ih; neki, nazalost i u RL-u.Stoga bih molio, u ime nekakve PPP humanosti, da ne kacimo ovakve tekstove sa eksplicitnim detaljima. Ja nekako flipnem, i postanem prazan. Hvala svima unapred.
Ne, mislim da je upravo to potrebno jer se stalno barata sa tim brojkama na Balkanu a radi se o pojedinacnim tragedijama i imenima koja su zatrpana pod tim brojkama kojima se onda jos kasnije politizira i manipulise. Cak i najokoreliji ekstremisti ili oportunisti dobiju slab stomak na takve stvari (pogledati epizodu Himlera i njegovih pomagaca koji su se susreli sa tim problemom 1941./42. pri masovnim egzekucijama) pa ce mozda razmisliti. Sto se takvi dogadjaji realnije i ljudskije prikazuju u knjigama i filmovima to bolje jer upravo to je nesminkana realnost rata (gde uvek na vrh sa svih strana isplivaju najgori bolesnici), zlocina i direktna posledica zlocinackih ideologija u funkciji borbe za vlast raznih umivenih vodja i ideologa.