Jump to content
IGNORED

Istorija: 2 svetski rat u Jugoslaviji

nesha taxista

Recommended Posts

Posted

Ajmo da opet malo razbuktamo diskusiju...Nuremberg Trial Proceedings Vol. 7

241 11 Feb. 46 "I came to know Kronholz during the occupation period, before I became Prime Minister. As far as I can remember, he was brought to me by the Chief of the Gestapo, Dr. Kraus. . . . Then Kronholz insisted that I should accept the proposed post. "Turner received me in the presence of Dr. Kiesel and said that he authorized me, through General Dankelmann, the German military commander in Serbia, to form an authoritarian government.... "Almost simultaneously with the creation of my government, the Germans established contact with a group of Chetniks under the command of Pecanac, who had until then been hiding In the forests., The contact was also established through the Chief of the Gestapo, Dr. Kraus. Shortly after this, Pecanac arrived in Belgrade, called to see me, and offered his services. That is how my government came to form its first armed units." A little farther on, in the same minutes, we find the following record of Nedic's testimonies:"As soon as the formation of my government had been proclaimed at the beginning of September 1941, a delegation with authority from Draga Michailovic called on me to start negotiations." Nedic enumerates the terms, which are of no interest to us, and then says:"I, for my part, accepted all these terms and offers. Draga Michailovic received money and the Germans permitted this." This is the end of the quotation. Still another part of this record seems of importance to me; it concerns Nedic's visit to Hitler and the Defendant Ribbentrop. Nedic stated: "I noticed that at the meeting with the Defendant Ribbentrop, a demand was made that I should place all the spiritual and material resources of Serbia at the disposal of the German Reich for the continuation of the war." Speaking of this meeting with Hitler, Nedic stated: "He shouted at me, emphasizing that the order concerning 100 for one not only would have to be altered, but that it should have been increased to 1000 for one. He added also that he was prepared to exterminate the entire population if the Serbians continued to act like rebels.'' ' Nuremberg Trial Proceedings Vol. 7 FIFTY-SIXTH DAY Monday, 11 February 1946 Morning Session
Posted

Čini mi se da oni samo korist(iš)e stenograme OZNE. Ako se ne varam.

Posted
Ne vole komunjare da se kopa po kostima njihovih zrtava, pa to ti je. U sve im diraj, samo u leseve koje su ostavili za sobom ne. To je valjda taj neki pijetet prema umrlima, sta li.
Ma jok, to su viši ciljevi i nužne žrtve koje su morale biti podnete zarad budućih pokolenja...
Krajem oktobra 1944. u selu Jabuka kod Pančeva partizani su streljali 72 pilota vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije. Dušan Mandarić, sin Ise Mandarića, jednog od ubijenih pilota, nada se da će formiranje vladine Komisije za pronalaženje masovnih grobnica u kojima se nalaze žrtve komunista iz vremena Drugog svetskog rata doprineti da se konačno sazna istina o sudbini njegovog oca. Nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije, Isa Mandarić, stariji vodnik I klase pilota lovca kraljevskog vazduhoplovstva, uspeo je posle mnogih peripetija da se nastani u Zemunu, samo dan pre nego što ovaj grad postao deo Nezavisne države Hrvatske. Tu su Mandarići preživeli četiri teške godine okupacije i dočekali oslobođenje Beograda. A samo tri dana kasnije, 23. oktobra 1944, partizanska komanda je pozvala sve stare pilote kraljevskog vazduhoplovstva da se jave u komandu u Pančevu i pomognu u oslobađanju zemlje od okupatora. – Kao čovek koji je čitav život posvetio avijaciji, otac je bio presrećan. Posle četiri godine ponovo mu se pružala prilika da leti. Bio je 25. oktobar kada smo ga majka, brat i ja ispratili za Pančevo, ne znajući da odlazi u smrt. Nedelju dana kasnije saznali smo da su otac i još 71 pilot u noći između 29. i 30. novembra sa rukama vezanim žicom odvedeni na Stratište kod sela Jabuka, spušteni do Tamiša i tu streljani. Dakle 72 pilota, sve bolji od boljeg, streljani su bez ikakvog razloga, samo zato što su u jednom periodu služili kralju i otadžbini – seća se Dušan Mandarić, koji je tada imao osam, a njegov brat deset godina.Dušanova majka Desanka tri puta je odlazila u Pančevo, ali za partizansku komandu piloti kao da nikada nisu postojali. A onda je u kuću Mandarića došao jedan čovek i rekao:„Nemojte više tragati za mužem. Te noći kad je odveden na streljanje, bio sam s njim u sobi. Bio je uplašen i uplakan jer kod kuće ima ženu i dvoje male dece. Ja sam se preko veze spasao.“Više od šest decenija kasnije, jula 2007, Dušan Mandarić je posetio Istorijski muzej u Pančevu i podneo zahtev da mu se omogući uvid u svu dokumentaciju iz oktobra 1944. Rečeno mu je da Muzej o slučaju streljanih pilota kraljevske avijacije ne poseduju nikakvu dokumentaciju. A nakon formiranja vladine komisije koja treba da pregleda arhive i utvrdi spiskove ubijenih bez suđenja od 1944. do 1946, državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izjavio je da određeni spiskovi i podaci za oko 80 odsto lokacija na kojima su vršena streljanja u ovom periodu već postoje. Homen je istakao da sve bivše jugoslovenske republike već imaju slične komisije, a najdalje u istraživanjima je odmakla Slovenija gde je otkriveno više od 200 masovnih grobnica kojih u Srbiji, po rečima Homena, verovatno ima i znatno više.Jedna od njih, zasigurno, nalazi se na Stratištu, na istom mestu gde je od 1941. do 1944, u vreme dok je selo Jabuka nosilo ime Apfeldorf, po naredbi šefa policije Pančeva ubijeno više od deset hiljada Srba, Roma i Jevreja. Žrtvama fašizma odavno je podignuto spomen-obeležje, dok streljani piloti još čekaju javno priznanje da više nisu među živima.
Posted

Inače, selo Jabuka je bilo prevashodno naseljeno Nemcima, 82,5%.B. Pekić:

...kada je u Bavanište umarširao Deliblatski partizanski odred sa hromim, brkatim komandirom... Pokupili su većinu domaćih Nemaca i zatvorili ih u školu. Među njima su bili i oni kojima su Srbi dosta dugovali... Stotinak polunagih ljudi i žena, vezanih po dvoje žicama spuštalo se u uvalu i tonulo u maglu... Komandir D. R. podigao je mašinku i ispalio u uvalu prvi rafal. Vojnici su vatru prihvatili ... Ubijeni su nestali u magli. Među ubijenim Nemcima iz sela bila je i E.D – devojčica koju sam voleo..
Slični slučajevi izliva besa su zabeleženi i u susednim nemačkim selima Mramorku, Omoljici, Jabuci i Starčevu. Porodica dr Julijasa Šnura iz Vršca, čuvenog stomatologa koji je imao ordinaciju do hotela Mažestik u Beogradu i bio veliki prijatelj Srba, po oslobođenju je zatvorena u logor a kasnijeZabelu da bi početkom 50-ih svi emigrirali za Nemačku.
Posted

Ti "slučajevi izliva besa" se u civilizovanom društvu nazivaju sistematskim i planiranim zločinima koji su sprovedeni od sela do sela, bez greške. Ovo pozivanje pilota na prevaru kako bi nad njima bila izvršena masovna egzekucija, poseban je "biser" u toj niski zlodela. Na kraju je fukara koja rata nije videla, slala na Goli Otok ljude koji su se zaista potucali i krvavili gaće po Neretvama, Sutjeskama i Sremskim frontovima pa nisu mogli da gledaju profitere koji su svoje jedine metke ispalili na streljanjima i docnije u razrušenoj zemlji preprodavali gladnoj sirotinji Trumanova jaja. Revolucija za primer, nema šta.

Posted (edited)

Citiram knjigu o zločinima partizana, ta formulacija koja ti smeta je najblaža moguća. Pokušavam da demonstriram kako treba da izgleda diskusija bez predrasuda i suvišnih emocija, i posebno bez etiketiranja čitavih pokreta kao zločinačkih, demonstrirajući nadmoć i superiornost pobedničkih snaga oslobodilaca i širokogrudost u prihvatanju svih novootkrivenih činjenica uz gnušanje pred nazivanjem profiterima i "onima koji rata nisu videli" rukovodioce partizanskog pokreta, za šta i sam znaš da nije istina. To je iz knjige Srđana Cvetkovića "Između Srpa i Čekića" što sam našao o tom selu i nisam ta nedela ja tako nazvao. Oprosti što ti smeta.Inače, ne znam kako ti shvataš revoluciju, ali upravo bi bilo čudno da nešto bude revolucija a da takvih primera ne bude. Koliko mi je poznato, svaku je pratilo nešto takvo.

Edited by Filipenko
Posted

U 1 selu u Banatu su bili pametniji pa su držali Švabu veterinara/lekara, tako neko zanimanje, dok se posle par godina nije pojavio u selu naš školovan kadar, da bi ga onda ubili.

Posted

I to je pretpostavljam bilo delo profitera koji su svoje jedine metke ispalili na streljanjima i docnije u razrušenoj zemlji preprodavali gladnoj sirotinji Trumanova jaja.

Posted
Ma jok, to su viši ciljevi i nužne žrtve koje su morale biti podnete zarad budućih pokolenja...
Da, da, pre izvesnog vremena bila je emisija o tim pilotima, ali ne secam se na kojoj televiziji
Posted

ja mislim da niko danas ne treba biti spremniji da sve ovo istrazi od onih kojima je na srcu 'komunisticka' hipoteza.do sada su ove stvari ostale u rukama razlicitih apologeta 'one' jugoslavije i razlicitih oblika kolaboracije. btw, kako poneki slucaj ima svoje nalicije svedoci i ova nedavna situacijejedino sto naslednici ne pominju je to da je vila sagradjena 1936. godine te da je bila u vlasnistvu porodice lerher. jevreja dakako. stratimirovici su je, legalno, kupili tokom drugog svetskog rata. cista sloboda volje ugovornih strana. anduril bi bio ponosan na kapitalizam u praksi. strvinari.btw, o sudbini nemacke manjine u jugoslaviji, bez patetike i bez apologetike, govori najbolje film bate cengica 'mali vojnici'. iz 1967. godine.mali-vojnici-1967-02.jpgskinite film. ima ga po netu.

Posted
MLADI TITO DRUGOVIMA SKIDAO DEVOJKE BEZ BLAMA!130468.jpgKoje su žene obožavale Tita, a kojima on nije mogao da odoli samo su neke od pikantnih priča iz slatkog života Josipa Broza...ZAGREB - Prije odlaska u rat Tito je pio šampanjac "dom perinjon". Mogao je da pešači celi dan bez zaustavljanja, a suborcu je bez srama oteo devojku, piše hrvatski list 24ekspres u sutrašnjem broju. Koje su žene obožavale Tita, a kojima on nije mogao da odoli samo su neke od pikantnih priča iz slatkog života Josipa Broza iz razdoblja pre nego što je postao gospodar bivše Jugoslavije.
Konačno ćemo čitati kako je mladi pedesetogodišnji Tito poševio i mlado živo i mlado mrtvo...
Posted

Ostrvo Vanga a u pozadini Veliki Brioni ;)