Filipenko Posted December 23, 2011 Posted December 23, 2011 Koliko je meni poznato, još uvek se ne zna tačno otkada datiraju ti skeleti, sem ako u međuvremenu nije bilo nekih promena. Bilo je i priče o grobnici u kojoj je preko 3000 žrtava kod Boljevca, pa na kraju ispade da ih je 82. Je li to sigurno da su iz 1944. ili se nagađa? Bila je još neka otkrivena grobnica što su požurili da pripišu komunistima, pa se ispostavilo da su kosti starije, ali ne mogu da se setim gde tačno...isto Istočna Srbija. Najzad, je li to sigurno da su "naši" crveni, pošto je valjda tu prvo došla crvena armija, ali ona prava?
Prospero Posted December 23, 2011 Posted December 23, 2011 Koliko je meni poznato, još uvek se ne zna tačno otkada datiraju ti skeleti, sem ako u međuvremenu nije bilo nekih promena. Bilo je i priče o grobnici u kojoj je preko 3000 žrtava kod Boljevca, pa na kraju ispade da ih je 82. Je li to sigurno da su iz 1944. ili se nagađa? Bila je još neka otkrivena grobnica što su požurili da pripišu komunistima, pa se ispostavilo da su kosti starije, ali ne mogu da se setim gde tačno...isto Istočna Srbija. Najzad, je li to sigurno da su "naši" crveni, pošto je valjda tu prvo došla crvena armija, ali ona prava?Za ovu konkretno postoje i svedoci koji su potvrdili da je tu bilo streljanje od strane KNOJ-a / OZNA-e. Stavise, govorila je i jedna nesrecna zena cije je otac tu ubijen, a kasnije se udala (sa znanjem) za coveka za cijeg se oca mislilo da je bio direktni egzekutor. Posle se ispostavilo da je on (njen svekar) bio u lokalnoj kancelariji, da je znao za streljanja ali nije bio direktni izvrsilac. Sve je to bilo na filmu.
Filipenko Posted December 23, 2011 Posted December 23, 2011 Čekaj, dakle svi su znali za to, ima živih svedoka i svega, i tek sada se usuđuju da pogledaju to uopšte? Neverovatno čega sve ima u Srbiji. I to uvek neko izvršio za koga se ništa ne zna. Mi smo ili najveće pičke od ljudi ili najveći lažovi na svetu.
Mp40 Posted December 23, 2011 Posted December 23, 2011 Prvo pogledaj "Problem Percepcije" pa se onda baci na Srpska Rec Pictures / Samardzic century fox produkciju...Mora se prvo videti Druzina Prstena da bi se potpuno shvatile Dve Kule i Povratak Kralja...
Prospero Posted December 23, 2011 Posted December 23, 2011 Čekaj, dakle svi su znali za to, ima živih svedoka i svega, i tek sada se usuđuju da pogledaju to uopšte? Neverovatno čega sve ima u Srbiji. I to uvek neko izvršio za koga se ništa ne zna. Mi smo ili najveće pičke od ljudi ili najveći lažovi na svetu.Nisu direktni svedoci samog cina nego su dan kasnije videli grobnicu, opanke i krv.Kad je jedna lokalna zena, cuvsi pricu od coveka koji je kamionom "razvozio" na streljanje (u stvari klanje, al' nema veze) ustase / domobrane oko Hude jame, prijavila saznanje mariborskom tuziocu, negde 1947/48, fasovala je "neprijateljsko delovanje" i propisno - smrtnu kaznu. Njoj je bar "sudjeno".Drugo, ne znam koji smo to "mi", kako se to reflektuje na mene ili tebe, ili Peru i Lazu. To je pitanje na dva nivoa - licnog odnosa i institucije. Kako su one tom prilikom funkcionisale objasnio sam na gornjem primeru.@Maschinenpistole 40Ne rabim B produkciju - srpsku rec, miloslava @ co.Moja percepcija je prizemna - nema optuzbe, nema sudjenja, ali ima kazne. Sranje, kako god ga spinovao.
ficfiric Posted December 23, 2011 Posted December 23, 2011 Za ovu konkretno postoje i svedoci koji su potvrdili da je tu bilo streljanje od strane KNOJ-a / OZNA-e. Stavise, govorila je i jedna nesrecna zena cije je otac tu ubijen, a kasnije se udala (sa znanjem) za coveka za cijeg se oca mislilo da je bio direktni egzekutor. Posle se ispostavilo da je on (njen svekar) bio u lokalnoj kancelariji, da je znao za streljanja ali nije bio direktni izvrsilac. Sve je to bilo na filmu.Vrlo malo verujem svedocanstvima iz tog perioda. Imam dobar primer za to u mojoj porodici.O mom pradedi vec dvadeset godina kruze price kako je organizovao i licno ucestvovao u streljanjima u mom gradu krajem 44-e. U to vreme je po tim svedocenjima streljano 2000 ljudi (inace, Sabac je u to vreme imao 10000 stanovnika). Tih svedocanstava ima mnogo i vrlo su uverljiva, toliko da sam i ja pomislio da je to moguce. Jedan od "svedoka" je bio i nekada ugledni a danas pokojni pesnik, koji je sedamdesetih pisao hvalospeve o pradedi (sacuvao deda). Sta znam, nisam imao prilike da ga upoznam, otkud znam kakav je bio. Ako je i ucestvovao u tako necem, sigurno se nije time hvalio mojoj majci i tetki.A onda sam uzeo u ruke pradedine rukopise, njegove biografije, itd... Interesovalo me je sta je on pisao o tim danima i cime se bavio. Tu sam mogao da procitam da covek uopste nije ni bio u gradu dok se sve to "desavalo". Bavio se finansijama i jedno je vreme bio u Bariju a kasnije u Kragujevcu i odatle je spartao po oslobodjenim gradovima. Postoji cak i clanak u lokalnim novinama kada je prvi put dosao u oslobodjeni Sabac na jedan dan. Pocetkom 1945. U grad se doselio tek u drugoj polovini 1945.Sve te lako proverljive cinjenice ne predstavljaju nikakvu smetnju pricama o pradedi-ubici. Nekadasnji kafanski tracevi "sigurno je on to znao" su danas neoboriva svedocanstva ljudi "koji su licno gledali kako overava ljude pistoljem".To nije sve. Proletos sam cuo teoriju po kojoj je i moj deda (otac mog oca) ucestvovao u ubijanjima. Inace, radi se o svesteniku koji je zbog saradnje sa partizanima preko banjickog logora, stigao do Mathauzena. Tu je docekao kraj rata, a potom je peske krenuo kuci. U Madjarskoj ga je stigla bolest, ali je uspeo da se izvuce. U grad je dosao pred kraj leta 1945-e. Imao je 35 godina i 35 kila kad je stigao.E, za tog coveka sam proletos cuo "svedocanstvo" kako je ubijao neduzne ljude krajem 1944-e.Evo dva razloga zasto ne verujem tim 65 godina starim tracevima. O dogadjajima iz tog doba bih voleo da vidim neki cvrsci dokaz.
ficfiric Posted December 23, 2011 Posted December 23, 2011 Moze samo dedi. Pradeda mrsio muda veci deo rata :D . Posto je bio medju starijima u pratecem bataljonu, dobijao je samo "kancelarijske" poslove. Postoji i anegdota kako je Tito hteo da ga kazni kad ga je zatekao da cepa drva . Doduse, vadi ga pocetak rata, tada je bio jedan od komandanata lokalnog pokreta.
Prospero Posted December 23, 2011 Posted December 23, 2011 Vrlo malo verujem svedocanstvima iz tog perioda. Imam dobar primer za to u mojoj porodici....Napisao sam da postoje i svedocanstva, pored otkopanih leseva. Nema potrebe da se nastavlja sa guilty by association navodima. Laganja / kafanskih prica i davanja sebi na vaznossti je bilo uvek, i bice i dalje. To sto pricaju popovi po Sapcu (1000, 2000+ mrtvih) je oduvek bila obicna tlapnja.
ficfiric Posted December 23, 2011 Posted December 23, 2011 Laganja / kafanskih prica i davanja sebi na vaznossti je bilo uvek, i bice i dalje.Nisu to kafanske price. To jest, nekada su bile. Danas su te price pocele da ulaze i u knjige i postale su 'svedocanstva'. U tome je problem.
Prospero Posted December 23, 2011 Posted December 23, 2011 Nisu to kafanske price. To jest, nekada su bile. Danas su te price pocele da ulaze i u knjige i postale su 'svedocanstva'. U tome je problem.Sve i da je tako, sada bar svako moze da napise "svoju" knjigu a da ne vuce bukagije ili natrci na metak. Pa ce se, uz malo srece i pameti, vremenom razluciti svedoci od svedoka-saradnika.
Filipenko Posted December 23, 2011 Posted December 23, 2011 Pa da, a to će se razlučiti po tome koja se knjiga proda u većem tiražu. Divno vreme današnje.Još jedan naklon za dedu i pradedu.
Prospero Posted December 23, 2011 Posted December 23, 2011 Pa da, a to će se razlučiti po tome koja se knjiga proda u većem tiražu. Divno vreme današnje.Još jedan naklon za dedu i pradedu.Nece po tome.Vreme nije divno, nije ni ocesalo divno, a nema ga ni neki CK da ga barem proglasi takvim. Bar kao fusnotu proglasa o istini.
Filipenko Posted December 23, 2011 Posted December 23, 2011 Da, zato sada ima stranački aparatčik ili još gore PR propagator kome moraš da se uvučeš u bulju da bi štampao išta, pa ako prođe, prođe. Kultura i objektivnost iznad svega.
Recommended Posts