Filipenko Posted December 16, 2011 Posted December 16, 2011 Jaoooooo, kad reče Đorđe...Pogledajmo zle komuniste i teror vršen nad njim! Nije od zgoreg podsetiti se... После смрти краља Петра 1921. власт је и званично преузео његов млађи син, Александар. Њихова нетрпељивост тада је све више расла. Принц Ђорђе је ухапшен 1925. године и годинама је боравио у затвору, монтирани су лекарски извештаји да је неурачунљив итд. После убиства краља Александра 1934. у Марсељу, принц Ђорђе се понадао да ће бити пуштен на слободу. Међутим кнез намесник Павле и краљица Марија нису имали жељу да га ослободе и он је у затвору дочекао и Други светски рат.Ослободили су га Немци, надајући се да ће успети да га увуку у политичку комбинаторику у окупираној Србији. Понудили су му да буде владар окупиране Србије, што је он одлучно одбио и тако стекао поштовање народа, савезника, али и самих комуниста. Ту понуду је прихватио генерал Милан Недић. Немци му онда нуде да се пресели у Бели двор и тако изокола, де факто да постане нека врста владара Србије из прикрајка, што он опет одбија. Знајући за његов углед унутар самог српског народа, Немци га остављају на миру.Када је ослобођен Београд одмах се састао са генералом Пеком Дапчевићем, честитавши му на победи. Одбио је понуду генерала Дапчевића да добије од државе лични аутомобил и шофера тврдећи да му је довољан и његов бицикл.После Другог светског рата нова власт је прогласила државним непријатељем, одузела држављанство и конфисковала имовину свим члановима династије Карађорђевић који су били у изгнанству. Једино је принц Ђорђе остао у Београду и живео мирно у слободи као пензионер. Чини се да је комунистичка власт имала више разумевања за њега од рођеног брата. У позним годинама оженио се Радмилом Радоњић, нису имали деце.Умро је у Београду, у дубокој старости, 17. октобра 1972. године. Сахрањен је у задужбини свога оца, цркви св. Ђорђа на Опленцу код Тополе. Поред њега је сахрањена и његова жена Радмила.
Dr Arslanagić Posted December 16, 2011 Posted December 16, 2011 Neće biti baš sve ovako kao što si napisao...Nema sumnje da je Aleksandar sve činio kako bi postao prestolonaslednik umesto brata ali za njegovo ludilo nije on kriv. Uostalom, posle ubistva posilnog, kralj Petar je bio taj koji je odlučio da Đorđa ukloni.Toponica nije baš zatvor - a to da li je zaslužio Toponicu... pa treba čitati Đorđevu korespodenciju sa bratom, ocem, Mikom Alasom, maršalom dvora i ostalima koja se čuva u fondu Vojislava Jovanovića Maramboa u Arhivu Srbije... opisi polnog opštenja, koprofagije i puštanja krvi su toliko živopisni da prema Đorđu MP40 deluje kao totalni amater. Prihvatam da nisam psiholog ali mi njegova pisanija vala deluju bolesno.Takođe, ne znam za to da su Nemci nudili Đorđu bilo kakvu ulogu u okupacionom aparatu, za tako nešto ne postoje dokumenta. Privodili ga jesu ali to je to.
Tribun_Populi Posted December 17, 2011 Posted December 17, 2011 A što je maršala sramota pored ovih velikana, te gleda u zemlju? :P
Filipenko Posted December 17, 2011 Posted December 17, 2011 Pa gleda u narod a ne u nebo, i razmišlja kako pomoći, umesto da se moli Bogu ocu i diže neke baklje u sekti.
ArleKino Posted December 17, 2011 Posted December 17, 2011 Zato što maršal nije božanstvo dignutog nosa nego čovjek koji istinski saživljuje sa svojim narodom. Muči ga pitanje: "Šta će moj narod bez mene?" i, još više, to što niko na to pitanje nije dao odgovor (osim Helle koji na to i na svako drugo pitanje kaže: "Boris Tadić "). Ogromna je odgovornost na ovim plećima koja su preživjela metke, granate i sječiva mnogog neprijatelja, prokletstvo je imati viziju svog u budućnosti obezglavljenog naroda. Zato maršalov lik odaje brigu koju je on u svakom momentu vodio o svom narodu: "Šta dalje? Kako sutra? Hoće li znati bez mene?"
Filipenko Posted December 17, 2011 Posted December 17, 2011 Ima čak i neka idiotska pesma u stilu "On smišlja sutra za nas", gde se peva kako on leže u postelju sa teškim bremenom šta će biti sutra...ne znam tačno koja je pesma, bila je u dokumentarcu Cinema Comunisto.
Tribun_Populi Posted December 17, 2011 Posted December 17, 2011 Kako ja tumačim, Sloboda gleda u budućnost, Džizs gleda u budućnost, a drug Maršal u, d'izvinete, muda.Saglasno tome i istorijska vrednost im.Sorry drugovi, nisu ista liga, na žalost naših naroda i narodnosti :(
Filipenko Posted December 17, 2011 Posted December 17, 2011 Može i drugo tumačenje - dok se ovo dvoje drže u pozadini, Maršal je već iskoračio napred, dok ovi zveraju u budućnost, on je već doživljava. Pride, jedina je stvarna ličnost, za razliku od dvoje mitskih mudrosera. U svakom slučaju, okreni-obrni, tvoje tumačenje je potpuno pogrešno, ali sve je OK.
Tribun_Populi Posted December 17, 2011 Posted December 17, 2011 (edited) Whatever, na ideologiji koju prezentiraju te dve micke ličnosti je sazdan (uspešno) moderan svet, na ideologiji rahmetli maršala par opskurnih država, plus je njegova tvorevina pandrknula u krvi.Za nekog koji gleda u budućnost bi to bio opasan poraz, lično verujem da je maršala još za života boleo kurac* šta će se desiti s milom mu državom posle njegove smrti.Zato je za mene 1 promašaj od državnika, i to opasan. Jer ja neam ama baš ništa od toga što je mojim roditeljima (i njihovim generacijama) onda bilo lepo.___*što slika verno prikazuje Edited December 17, 2011 by Tribun_Populi
Filipenko Posted December 17, 2011 Posted December 17, 2011 (edited) Koješta, nikakvu ideologiju oni ne simbolizuju u istom smislu kao Maršal iz prostog razloga što se, kao što rekoh, ne radi o osobama već o mitovima, a ideologija tog momčića u sredini je dala najgori period u istoriji čoveka, tzv. mračni srednji vek. Čovečanstvo je progledalo tek kada ga se odreklo u najvećoj meri.U skladu sa tvojim svetonazorima™, možeš to gore posmatrati i kao najveće masovne ubice u istoriji čovečanstva - Amerika, hrišćanska ideologija, komunisti naše provenijencije™. Zato je za mene 1 promašaj od državnika, i to opasan. Jer ja neam ama baš ništa od toga što je mojim roditeljima (i njihovim generacijama) onda bilo lepo.Koji hit. Pa imao bi još manje jer bi tvoji roditelji imali manje, pa bi i tebi samim tim bilo mnogo teže. Edited December 17, 2011 by Filipenko
ArleKino Posted December 17, 2011 Posted December 17, 2011 Tribune, realno, toliko ti je promašena usporedba da nema smisla pojašnjavati šta u njoj sve škripa.
Cane Vukic Prebranac Posted December 17, 2011 Posted December 17, 2011 najgori period u istoriji čoveka, tzv. mračni srednji vek. .Не бих се сложио, иако се та прича дуго форсира.
Tribun_Populi Posted December 17, 2011 Posted December 17, 2011 (edited) Koješta, nikakvu ideologiju oni ne simbolizuju u istom smislu kao Maršal iz prostog razloga što se, kao što rekoh, ne radi o osobama već o mitovima, a ideologija tog momčića u sredini je dala najgori period u istoriji čoveka, tzv. mračni srednji vek.Kako si uspeo da u istoj rečenici sam pobiješ sopstvenu tvrdnju, pa to je divota jedna. :D Čovečanstvo je progledalo tek kada ga se odreklo u najvećoj meri.Ne mešaj momčića i njegovu ideologiju, i ideologiju koju je samozvana njegova administracija proklamovala (i kasnije sprovodila) na Nikejskom i drugim kongresima.U skladu sa tvojim svetonazorima™, možeš to gore posmatrati i kao najveće masovne ubice u istoriji čovečanstva - Amerika, hrišćanska ideologija, komunisti naše provenijencije™.Kandidata za tu laskavu titulu ima isuviše. Ako već porediš, i oni kojima se maršal divio bi mogli u uži izbor.Koji hit. Pa imao bi još manje jer bi tvoji roditelji imali manje, pa bi i tebi samim tim bilo mnogo teže.1 veliko pitanje. Nešto sam sklon da verujem kako oni ne bi imali, al' ja sad bih. Grešan sam.Tribune, realno, toliko ti je promašena usporedba da nema smisla pojašnjavati šta u njoj sve škripa.Kako god, da ne mislim tako ne bih ni pisao. Edited December 17, 2011 by Tribun_Populi
Filipenko Posted December 17, 2011 Posted December 17, 2011 Ostaje nada da ćemo mi svoje oslobodioce, izgraditelje zemlje i donosioce prosperiteta jednog dana tretirati na adekvatan način.
Recommended Posts