Roger Sanchez Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Киме, толико о неизједначавању усташа и четника у време СФРШвајцарске.Površno čitaš, mislim da su četnici east and west of Drina baš ista kategorija. U đuture, Takeshi, nije ih od ustaša štitilo četništvo nego Armata, zbog svojih interesa.Što se tiče martovskih pregovora, frogs and grandmothers mada je bilo nezgodacija kad se svojedobno otkrilo, jer su partizani i Nijemci u filmsko-fabularnom svijetu do tada bili uvijek i samo na ratatatira,General Velebit je čak bio i u Zagrebu, sa laissez-passer Wehrmachta, naravno, garancije ustaškog režima bile su irelevantne i Nijemcima i partizanima pa nisu ni tražene ni dobivene.
Filipenko Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 У претходна два-три дана си на цитате Харија Трумана и документе из Форин офиса одговарао Википедијом и Стормфронтом, а онда мене зовеш кловном? A Hari Truman je bio obaveštajac koji je Forin Ofisu dostavljao dokaze da Mihajlović nije bio izdajnik i nije ubijao sopstveni narod? Ej, alo, ja ti ovde stavim PROGRAM-DOKUMENT JEBENIH ČETNIKA gde su institucionalizovali uništenje nacionalnih manjina i nenacionalnih elemenata srpskog naroda (čitati - sve koji se njima ne dopadaju), na šta ti meni odgovaraš da ih je Truman (inače ratni zločinac i ubica koji je upotrebio atomsku bombu) odlikovao Mihailovića jer mu je ovaj spašavao pilote (koji su inače ravnali srpske gradove sa zemljom)...OK, ajmo još malo, dok me još ne mrzi...
Прслин Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 (edited) Па лепо пише "Михаиловићеви људи" а не Михаиловић, мада има додато и "избегавају отворену сарадњу са Немцима због договора са Британцима", а онда списак свих издајника које је Михаиловић ликвидирао "у последње време", од заменика министра унутрашњих послова Ђорђевића преко шефа Недићевог кабинета Масаловића до Косте Пећанца. Па два од та три убиства сам ја споменуо на 51. страни. А тек последњи подвучени пасус, о томе да Хрвати немају чега да се плаше и да је потребно да се сви Југословени окупе под једну заставу... "Y-u-g-o-s-l-a-v-s" како чудно пише "С-р-б-и", а?едит: исправио грешке направљене у брзини и обрисао једну осиону опаску. А и видео ала је аутор оплео Чехе, па они испадоше већи немачки сарадници чак и од "Mihailovitch men". :D Edited December 5, 2011 by Праслин
Filipenko Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Lepo je videti da si priznao da je Mihailović jedan od najbitnijih faktora bratoubilačke borbe među Srbima i da je likvidirao one koji su spašavali Srbe od ustaškog, šiptarskog i bugarskog terora, umesto da im se pridruži zarad nacionalnog spasa srpstva. ;)
Mp40 Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Draza nije kriv za ono sto se pod njegovom komandom desilo! On je romanticni blenatavac, razumite! Debilko kog su svi zivi zajebavali ali brilijantan strateg i zvezda kursa orijentiringa klase 1919. Da su ga samo malo vise slusali, sad bi Srbija imala etno turisticke centre na Neptunu. Nema dokaza da je on licno ikog ispeko na raznju te ne moze biti kriv ni za sta. Ako je ista dobro slucajno ispalo, to je njegova zasluga... Pa vidi mu cvikere!!!
ArleKino Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 (edited) Obzirom da me nešto multiquote jebe, da odgovorim na temu slike ustaša i partizana te oko ovog sa razmjenama zarobljenika.Radi se o slici na kojoj su tzv. huskinovci, svojevrsna muslimanska milicija koja je ime dobila po Huski Miljkoviću, valjda najčudnijem liku u doba Drugog svjetskog rata. Huska je bio prijeratni član KPJ i jedan od organizatora otpora protiv ustaša u ovom kraju, a bio je poznat i kao egocentrična prznica. Kod njega je postojala određena zavist spram rahmetli Nurije Pozderca, poslanika JMO koji je spašavao Srbe od ustaša, odbio Pavelićevu ponudu da bude cvetak-zanovetak u njegovoj vladi, pozivao muslimane u NOB (uz "maksuz selam") i podržavao partizane iako nikad nije bio član KPJ (poginuo je na Sutjesci). Miljković je imao animozitet i spram Hamdije Omanovića od kojeg je htio imati viši čin.U neka doba (mislim 1943.godine) je počeo sa "autonomašenjem" po principu "umiljato janje dvije koze siše, a trećoj kaže da je siroče". Imao je pod svojom komandom 3.000 vojnika, a neki partizanski komesari koji su došli da ga prevedu nazad u partizane su na kraju natjerani da skupa sa Huskinom vojskom nose polumjesec i zvijezdu na fesovima. E sad, postoji i verzija da je naoružavanje Huskine vojske od ustaša i Nijemaca (koji su mu dali opremu i oružje pod uslovom da pređe na njihovu stranu) bilo dio plana KPJ sa kojom je Huska stalno održavao kontakt, a prvoborci i Srbi koji su preživjeli ustaške pokolje tvrde Huskina vojska nije ispalila nijedan metak na partizane te da su partizanima predali neke zarobljene četnike (vjerovatno one iz odreda Milana Bukve koji su bili jedina koliko-toliko opasna četnička formacija u Cazinskoj Krajini) i jednog majora Gestapoa. O tome kako je Huska rezonovao i kako se ponašao, možda najbolje svjedoči momenat njegovog definitivnog prelaska u partizane. Huska je prvo održao govor kako njega, otprilike, boli kurac za Nijemce, Ruse, partizane, ustaše i četnike jerbo njegova vojska želi isključivo zaštititi muslimane Cazinske Krajine te da će biti neutralni. Onda dođe partizanski komesar održi govor o tome kako bratski SSSR razbija Hitlerovu armadu, kako je pitanje dana kad će Njemačka doživjeti potpuni poraz. Huska izađe na binu poslije toga i kaže: "Dakle, kao što sam rekao, mi smo sa partizanima." Uglavnom, Huska je prešao u NOVJ, a 1944.godine ustaše unajmljuju Bajru Eminovića-Babu da ga ubije. Naravno, kao što to obično biva nakon 1990.godine, po neohistoričarima su za Huskino ubistvo "krivi" komunisti. Huska je danas heroj za one koji misle da je Alija bio Tito v2.0, poboljšana verzija koja umjesto komunizma ima ugrađen islam.Što se tiče pregovora o razmjeni zarobljenika, mislim da su kćerku rahmetli Nurije Pozderca (Vuk Jeremić bi znao o kome se radilo) ustaše odvele u Staru Gradišku. Tito je dao jednog njemačkog majora (možda baš onog kojeg je Miljković zarobio?) u zamjenu, a o tome se pisalo i u SFRJ (mislim da je Kecman pisao o tome sedamdesetih, mrsko mi sad tražiti). Dakle, bilo je i tih razmjena zarobljenika.EDIT: Evo kako je išao onaj govor Huske Miljkovića, bila je to smotra njegove vojske. Šukrija Bijedić je svjedočio o tome: "Vojnici, rat je u punom jeku. Na svim frontovima vode se velike borbe. Ko će pobijediti, to se ne zna. Jaki su i jedni i drugi. Gine se na veliko. Ljudi gube živote ko mravi. Prvo, nedaleko od nas svaki dan se biju žestoke bitke. Puca se na sve strane! Vi vidite, nas se to ne tiče. Mi mirno i lijepo čuvamo svoja sela. Ne ratujemo ni protiv koga. Sporazumjeli smo se sa partizanima, a ranije s Nijemcima i ustašama. Sada nas niko ne napada. To je moja politika! Hoću da čuvam Krajinu, narod. Zašto da ginemo? Za koga? Krajišnik ne mora ići ni u jednu vojsku osim u svoju. A ona ostaje tu, da brani svoja ognjišta!Nismo mi mali. Veliki smo! Sila! Ima nas čitava divizija. Nije to šala. Divizija Krajišnika! Za nas se otimaju. Svašta nam obećavaju s raznih strana. Ja ne idem nikome! Ostajem vjeran Krajini! Od vas tražim da me slušate. Ko neće, pokazaću mu. Kod mene nema milosti prema izdajnicima..."Govor je često prekidan. "Tako je!, "Živio!", "Hoćemo!", orili su se glasovi. Bio sam uznemiren. Pored mene je stajao zabrinuta lica Dušan Jandrić.-Zabrlja - dobaci mi Dušan.-Jandrić i ja bismo rekli koju riječ - rekoh Huski pošto je završio.-Kako hoćete - dobaci on podrugljivo.Ne oklijevajući obratih se prisutnima ukazujući na pobjedonosnu ofanzivu Crvene armije, na pobjedu saveznika i naše NOV. Istakao sam potrebu učešća muslimana u oslobodilačkoj borbi. Jandrić je posebno naglasio značaj bratstva i jedinstva naših naroda, i uspjehe IV korpusa. Svi su nas slušali i ćutali. Huska se uputio u kafanu. Dok smo pili kafu, on iznenada naredi da se okupi narod. Pred kafanom se ubrzo skupi oko stotinu ljudi, nešto žena i vojnika koji su se tu zatekli. Zatim se Huska obrati prisutnima:"Drugovi i drugarice! Hoću odmah na početku da potvrdim ono što ste već čuli: prešao sam partizanima! (:D ) OPtišao sam od njemačkih fašista i ustaških koljača koji gube rat! Mi smo sad partizani. Pripadamo njima. Zajedno ćemo se boriti protiv Nijemaca i ustaša. Vi morate pomagati našu partizansku vojsku. (...) Neka znate da su partizani, komunistička partija i Tito najveći prijatelji muslimana. Kad on i ne bi pobijedio, došao bi kralj Petar. Tad ne bi ostalo nijedno muslimansko uho."Okupljeni narod i vojska pažljivo su ga slušali. Ponovo su odobravali. :DSa Huskom je pokušao saradnju uspostaviti i pop Đujić no to je Miljković odbio. Pretpostavljam da je dodatni razlog za to bio taj što su četnike neki Huskini borci (izbjeglice iz istočne Bosne) upoznali iz prve ruke. Edited December 5, 2011 by ArleKino
Dr Arslanagić Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 moze i ovde da stojiСлободан Јовановић у Алеји великана
Filipenko Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Ma daj, ovde nas sve skupa definitivno neko zajebava.
Cane Vukic Prebranac Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Кад погледаш, рекло би се да су се од 1941. до 1945. по брдовитом Балкану Швабе само туристички сликале са разноразним фракцијама и војним групацијама.
Filipenko Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Tačnije, sa jednima su se slikali, a sa drugima su isto mogli da se slikaju u pojedinim prilikama, pa se od tih drugih traži da prihvate mogućnost da postoje i te slike, iako ih nema, koje bi pobile one prve slike.
Прслин Posted December 6, 2011 Posted December 6, 2011 Или ако су слике лажиране или ако су на сликама Пећанац и његови, које су Дражини таманили по Србији као штеточине што и јесу били... Знаш већ шта сам писао. Али 'ајде, титати, нешто ново да завртимо. Ma daj, ovde nas sve skupa definitivno neko zajebava.Да, ти. Осим ако стварно немаш проблем са Слободаном Јовановићем.
Прслин Posted December 6, 2011 Posted December 6, 2011 Ако ме питаш да ли подржавам смртну казну, онда је одговор да не знам: прочитам вест о педофилу, па је подржавам, онда прочитам вест како је неко осуђен на смрт а после се показало да је невин па је не подржавам. Ево ти тај принцип на примеру Косте Пећанца и Драже Михаиловића: Пећанац издајник, радио са Немцима, убијао невине људе - наравно да подржавам Дражину одлуку да га убије, јебе ми се које је националности; невин Дража осуђен на смрт на класичном комуњарском процесу на коме му је невешто накачено све оно што је Пећанац радио - не подржавам смртну казну. И опет ми се јебе које је националности, чак ми је и жао што није муслиман или Хрват, мислим да би онда некима било лакше да скапирају да монархисти нису нацисти. Капираш?И стварно не разумем шта покушаваш са овим наци фазонима "подржаваш убијање Срба" и томе слично? Да се не претвараш лагано у неког малог фирера? Мала је разлика између њих и вас комуњара, једнима криви богаташи, другима Јевреји а када се погоди да су богаташи Јевреји, ихаааа. Запитај се, можда превише времена проводиш на Стормфронту. Него, не рече ми ништа за Слободана Јовановића? Да ли се стидиш што ништа његово ниси читао а мораш да га мрзиш по дифолту или једном у животу о нечему немаш шта да кажеш?
Yoda Posted December 7, 2011 Posted December 7, 2011 Da. Isitina je da je KPJ, uslovno receno, podrzavala Ustaski pokret (UHRO se tad zvao) jer je bio antimonarhisticki ali je od 1928. odluceno da se ne razbija jugoslavija nego da se, naprotiv, radi na bratstvu i jedinstvu. Nije to bilo nikada podrzavanje, vise nenapadanje u tim oblasima... Ali, daleko pre rata. Dok su ustase bile "kolege ilegalci". Do kraja je koncept likvidacije Jugoslavije razrađen u odlukama IV kongresa KPJ [Drezden, 1928]. Jugoslavije je imala da ce raspadne na posebne nezavisne države - Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Sloveniju; Srbija ce i ne pominje, dok će ce mađarska i albanska nacionalna manjina otcepiti, jer je njihovu zemlju, navodno, "anektirala" srpska buržoazija; tražila ce saradnja sa velikoalbanskim Kosovskim komitetom
Filipenko Posted December 7, 2011 Posted December 7, 2011 (edited) И стварно не разумем шта покушаваш са овим наци фазонима "подржаваш убијање Срба" и томе слично? Да се не претвараш лагано у неког малог фирера? Мала је разлика између њих и вас комуњара, једнима криви богаташи, другима Јевреји а када се погоди да су богаташи Јевреји, ихаааа. Запитај се, можда превише времена проводиш на Стормфронту. Interesantno da potežeš tu temu, bogate Jevreje su iz Srbije istrebile upravo opcije tebi bliske. Takođe, interesantno da ti se gadi Pećanac, koji je štitio srpsko Kosovo i našu nejač™ od podivljalih balista i komita, što ljubljeni ti Draža nikad nije ni hteo ni smeo, jerbo je služio istog gospodara kao i balisti - Italijane.Него, не рече ми ништа за Слободана Јовановића? Да ли се стидиш што ништа његово ниси читао а мораш да га мрзиш по дифолту или једном у животу о нечему немаш шта да кажеш?Šta ja imam da čitam Slobodana Jovanovića da bih imao mišljenje o njemu i njegovom angažovanju u stvarima koje sa njegovim delima veze nemaju? Misliš na ono leglo nemorala i razvrata koje je on vodio a o kome Arčibald Rajs naširoko priča u svom delu "Čujte, Srbi"? Rektor univerziteta koji je bio rasadnik "komunjara" i nemorala? Predsednik akademije nauka i umetnosti koja je služila establišmentu? Šta ja imam od njega? Inače, ako je suditi po donjoj knjigi iz moje biblioteke, prilično je mašio u svemu čega se dotakao i posmatrao iz ko zna koje perspektive proučavajući "sociologiju revolucije kroz četiri velike vođe", da ga citiram. Bolje da se držao prava ili čega već, umesto što je pokušavao da imitira Platona pa pisao ambiciozne knjige poput "O državi" i slično, ili što je "proučavao ličnosti" bez elementarnog znanja psihologije i stalno vezivao grandiozne zaključke i uzroke koje je nalazio u njihovim ranim periodima života, koji čine da mu zaključak zvuči još bezveznije. "Marabo se otpadio od svog reda nedisciplinovanošću i slobodoumljem, ali i celim svojim životom i radom". Dva reda kasnije: "Marabo je u prvom redu i stoji na čelu događaja, jer ga revolucija uzdiže iz nizine u koju je pao". Eto, desilo se. Bez uzroka i posledica, bez procesa, otprilike kao što se desi Draži da ga Tito nadvlada vojskom u kojoj je bilo pola miliona Srba. Sada i ja vidim odakle vučete kompletno gledište na sociološko-istorijske procese. Oni se prosto dese.Inače, vidim da ideš njegovim stazama - pokušavaš da drugima uđeš u glavu, odrediš im šta i koga mrze i ne mrze, ili pak šta misle o čemu. Za tvoju informaciju, dela Slobodana Jovanovića su se izdavala za vreme "komunjara" sasvim fino, u vreme "represije" i "jednoumlja". Sve se bojim da si njegove knjige, ako si ih uopšte čitao, nabavljao iz inostranstva...Jednostavno, predsednik takve vlade se ne sahranjuje u aleji velikana. Then again, ja smatram da ni Đinđiću nije mesto u aleji velikana, verovatno se u mnogo čemu razlikujemo...Nije problem u samom Slobodanu Jovanoviću, već u sistematskom procesu da se ološ proglasi velikanima, da se izdajnici pretvore u patriote, da fašisti koji u programu drže da treba pobiti sve nacionalne manjine i neposlušne Srbe budu proglašeni antifašistima, i ovo je samo deo tog procesa. Siroti Jovanović verovatno nije zaslužio da bude proklet za vjek vjekova po narodnom predanju zato što je neko zapeo da mu vadi ostatke iz groba (ili u takvom slučaju tradicija nije bitna). To je sve samo deo procesa koji će izjednačiti Pećanca, Dražu, Nedića, Ljotića, Stojadinovića, i u krajnjoj liniji predstaviti ih braniteljima srpstva. Eto, to mi smeta. Imaš li nešto protiv? Ili bi mi rado naturio svoje mišljenje, da na delu demonstriraš razliku u odnosu na "komunjare"?P.S. Vidimo se u mimohodu?P.P.S. sad se setih, zar se nije tvoj favorit oglušio upravo o naredbu vlade čiji je predsednik bio Jovanović da se stavi pod komandu Maršala naroda Jugoslavije? Edited December 7, 2011 by Filipenko
Recommended Posts