Jump to content
IGNORED

Istorija: 2 svetski rat u Jugoslaviji

nesha taxista

Recommended Posts

Posted
No treba biti fer pa reći i zašto je stavljena van zakona.
Čovek nije pokrenuo to, već je pokrenuo pitanje brojnosti članova i simpatizera partije. A slobodno neka se priča, ko to brani.
Posted
Čovek nije pokrenuo to, već je pokrenuo pitanje brojnosti članova i simpatizera partije. A slobodno neka se priča, ko to brani.
Pa nadovezujem se na priču o nemogućnosti omasovljenja članstva zbog zabrane rada partije. BTW. odakle podatak o 7.000 članova, ja znam za 5.000 predratnih.
Posted

Jbt, ja mislio da su ti komunisti vredeli jedan kao hiljadu, sada vidim da su u stvari vredeli jedan kao dve hiljade šesto :huh:

Posted

Ако их је било 5-7.000, то је дупло више од предпетооктобарских чланова ДС, скоро десет пута више од предпетоокотбарских чланова ДСС и једно 700 пута више од предпетооктобарских чланова Г17+. Колико сам ја чуо.

Posted
Ако их је било 5-7.000, то је дупло више од предпетооктобарских чланова ДС, скоро десет пута више од предпетоокотбарских чланова ДСС и једно 700 пута више од предпетооктобарских чланова Г17+. Колико сам ја чуо.
Za dss ne znam, ali je clanova ds sigurno bilo pedesetak hiljada ako ne i vise. Bila su masovna uclanjenja krajem 93 i pocetkom 94, za vreme šetnji a po mestima gde se drzala lokalna vlast i do 99. Plus je 97 bila velika kampanja za uclanjvanje u stranku. Samo je jagodina 98 imala toliko clanova da je skupstina drzana u sportskoj sali, znaci preko hiljadu ljudiбај тапаток
Posted
KPJ je pred rat, prema Wikipediji, imala oko 7000 clanova, a SKOJ oko 17800. Nisu neke impresivne brojke i sasvim nedovoljno da se gradjanski rat iznese na svojim plecima i jos pobedi u njemu.Medjutim skidam im kapu kako su uspeli da se stave na celo mucenih Srba u NDH koji su se borili za goli zivot, a narocito SKOJ-evcima kojih je verovatno 90% izginulo u tom ratu.
Lepo rekoh da je izvor Wiki i to na srpskom. Tko je to turio tamo, neznamo. Osoba od poverenja il' nepoverenja, that is the question. I meni se vrzmaju neke manje cifre po glavi ali ovo je "zvanicno". U svakom slucaju, vise nego ocigledno je da KPJ nebi uspela bez Srba: Licana, Kordunasa, Krajisnika, Banijaca, Dalmatinaca, Hercegovaca i Crnogoraca.
Posted

KPJ pre svega ne bi uspela bez Srba iz Srbije. U Srbiji je krenuo ustanak, u Srbiji je stvorena prva slobodna teritorija, od bataljona iz Srbije (i Crne Gore) su stvorene proleterske brigade, a pre rata je beogradski univerzitet bio rasadnik komunizma i skoro svi viđeniji komunisti iz WW2 su prošli kroz njega.

Posted

Imam doma Politiku od 6. aprila 1941, a danas sam pogledao izvestaje iz jednog spanskog dnevnika na isti taj dan 1941. Tada je Spanija bila pdo Frankom i samo deklarativno neutralna, ali ovi clanci su bili prilicno izbalansirani (osim sto svoje, domace komuniste zovu crvenom hordom, hehe). Kakogod, cudno mi je koliko su clanci u spanskim novinama (La Vanguardia) dramaticniji u pogledu situacije u Jugoslaviji, nego Politika. Tog dana u Politici izvestaji sa frontova u Africi, neka reportaza iz Japana, clanak o tome kako je splitski Hajduk ponovo jak i pretenduje na titulu. La Vanguardia je tog istog dana u fazonu - Jugloslavija se raspada (tada su Spanci govorili Yugoeslavia), napad je pitanje sata, sva komunikacija Beograd-Berlin je mrtva, itd. Zanimljivo da i nemacke i bugarske novine jos pre napada govore o "srpskoj vojsci".

Posted

nije ništa čudno, postojala je cenzura (a i autocenzura).

• 2 weeks later...
Posted

Pa to da je proces bio montiran tako da bi na tomu pozavideo i Andrej Visinski je valjda van svake razumne sumnje. Sto ne znaci da nije bio odgovoran bar za deo onoga sto mu se stavilo na teret.

Posted

otkrili rupu na saksiji... Mekezijeva knjiga je obljavljena 2000. a rukopis stoji dostupan u oksfordskoj biblioteci vise od 30 godina, uredno su ga citirali strani istoricari.uzgred, vecina tih britanskih SOE oficira su objavili memoare, neki su i objavljeni na srpskohrvatskom (Dikin, Meklejn), ali ljudi to slabo citaju, valjda im se ne svidja sta tamo pise.npr. kada pise kako Kalabic, pri nekom obzderavanju veli kako crvenog treba zaklati, pokazujuci prstom na britanskog oficira koji je nazdravio pobedi saveznika, Amerikanaca, Britanaca i Sovjeta...citati, citati i samo citati.