Utvara Posted November 11, 2011 Posted November 11, 2011 Ah, sada mi je jasno. Ti u stvari nas podjebavaš, što ne reče odmah, nego mi nikako da shvatimo šalu.Ili si još jedan u nizu koji misli da partizani ono što su radili niotkoga nisu videli ni naučili, i da je sve ili njihova pamet ili pamet sovjetskog saveza, nije do tada bilo ni korupcije, ni teškog života, ni žrtava, a u kraljevini je sve bilo obrnuto.Ja sam baš naveo primer Kraljevine namerno - jer je Kraljevina radila baš ono što treba. Zaštitila je decu od nemačke odmazde ali je ostala pri slovu zakona i nije ih mobilisala nego je sačekala 18 godina. I zato nije bilo dece vojnika u prvom ratu!U prvom ratu bio je samo 1 slučaj deteta vojnika - dete od 8 godina koje je ostalo siroče bez ikoga i bio "sin puka".Za razliku od partizana koji su masovno mobilisali 15-16-o godišnjake pod oružje i vodili sa sobom.
Utvara Posted November 11, 2011 Posted November 11, 2011 Alo, kolubarska bitka. Jel' imaš ti još kakvih podataka osim te slike?
Filipenko Posted November 11, 2011 Posted November 11, 2011 Evo odma trčim sve da ispravljam krive drine od pre 70 100 godina, uzimam iz "arhiva" podatke (koji su pisali komunisti kraljevi panduri, koji su malo je reći u sukobu interesa) 1.000.000 ljudi iz 1945 JA 100.000 preživelih od 600.000 mobilisanih* i intervjuišem jednog po jednogih uz pomoć Milana Tarota i pitam da li su ih maloletne prisilno mobilisali ili su bili dobrovoljci, ili "dobrovoljci". * - jeste da je izginulo 5 od 6, ali dobro, to nije bio sremski front, prim. Fil.
Utvara Posted November 11, 2011 Posted November 11, 2011 (edited) * - jeste da je izginulo 5 od 6, ali dobro, to nije bio sremski front, prim. Fil.Da ga jbm, moraju da postoje dokumenti mobilisanih od strane Kraljevine u prvom ratu. Valjda je to bila vojska a ne bašibozuk, koja je držala neku statistiku. Partizani su morali takođe da imaju detaljne podatke o mobilisanima u JA posle marta 1945. Edited November 11, 2011 by Utvara
kim_philby Posted November 11, 2011 Posted November 11, 2011 :lol:Uspeo si i etiketu da mi pristaviš.Evo odma trčim sve da ispravljam krive drine od pre 70 godina, uzimam iz "arhiva" podatke (koji su pisali komunisti, koji su malo je reći u sukobu interesa) 1.000.000 ljudi iz 1945 JA i intervjuišem ih jednog po jednog i pitam da li su ih maloletne prisilno mobilisali ili su bili dobrovoljci, ili "dobrovoljci".jebiga, neko mora. mozes zato sto moras. cist kategoricki imperativ.
Delija67 Posted November 11, 2011 Posted November 11, 2011 Mog dedu nisu primili u Partizane 1944. jer je imao 17 godina. Primili su ga kao dobrovoljca tek u februaru 1945. kad je napunio 18 godina da bude radiotelegrafista na Zemunskom aerodromu. Neki njegovi vrsnjaci su primljeni 1944. i bili na Sremskom frontu jer su falsifikovali dokumenta.
Sestre Bronte Posted November 11, 2011 Posted November 11, 2011 Izvinjavam se, ali ko su u ovom slučaju "tuđi mrtvi" i ko ih je zaboravio?Koliko ja vidim, opšti pravac tendencija u srpskom društvu jeste upravo to, ali kanda u obrnutom smeru.Takođe, ne razumem, jesu li odvedeni, ili su se dobrovoljno prijavili da nose pušku? Ili su odvedeni prisilno a "javljeno je" da su se dobovoljno prijavili? Dakle, je li sasvim načisto šta se tu u stvari desilo? Partizani nisu baš tek tako primali decu/mlade, čak ni u mnogo ranijim periodima rata kada je bilo teže. Jesu ih vodili sa sobom (šta da rade, da ostave decu) ali ih nisu koristili u borbenim dejstvima, sem kada bi čitave grupe bile u obručima i sl. Jedan od braće moje babe je upravo takav slučaj, javio se sa 17 godina, ali dobrovoljno, i bio je na sremskom frontu, a drugi je mobilisan ali je bio stariji.Zaboravio ih je svako ko zbog ideologije ili kakvih drugih interesa poriče događaje. Ne zanima me da li je partizan, četnik ili ustaša.Nije se dobrovoljno prijavio da nosi pušku, ali su posle njegove smrti dobili vojnu knjižicu u kojoj je pisalo da je bio dobrovoljac. Otišao je sa 16 godina, sa koliko je i poginuo.Uopšte ne nalazim sebe u ovoj raspravi, tako da ću se iz iste isključiti.
LukaLaban Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 I nije sremski front Titov hir ili plan zlih komunista, nego su se Švabe reorganizovale i htele da povrate Beograd...Mene dosta zanima WWII i jos od gimnazijskih dana dosta citam i gledao o toj temi ali za ovo nikada nisam cuo. Ima li neki podatak o tome? Za pokusaj ponovnog zauzimanja Budimpeste znam i to je bogato dokumentovano ali za Beograd nikada nisam cuo...Inace moj deda je sa 17 pristupio partizanima posto su morali da pobegnu u zbeg jos 1941. Ne znam sta mu pise u vojnoj knjizici ali verujem da na pocetku rata niko nije ni pitao za godine, narod je bezao a ko je hteo je uzeo pusku. Posle rata je predavao u vojnoj skoli.
Filipenko Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 Pa ima podataka koliko ti volja ište :) Cilj je bio povratiti komunikacije sa grupom armija E koja je ostala zaglavljena na jugu Balkana, ukoliko je moguće, a Nemci su imali veliku januarsku ofanzivu prema Beogradu, pomognuti ustašama, belogardejcima (da, jebenim belogardejcima koje su vukli sa sobom iz Ukrajine pa ih ovde rasporedili da kolju i ubijaju) i sličnima. Ofanziva je bila u januaru i mislim da je nosila ime Januarska Oluja, Zimska Oluja, Snežna Oluja, nešto tako - u svakom slučaju neka Oluja, davno beše, zaboravio sam. Tu je bilo frke, sabijena je naša prva armija, Švabe su zauzele Šid i krenule dalje, pa smo cimalu crvenu armiju i šta ti ja znam koga sve i uspostavili odbrambeni front. Tzv. Vuk Drašković bi verovatno voleo da smo se povukli skroz do Beograda.
Hamlet Strašni Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 Meni je deda pricao da su se ozbiljno spremali za evakuaciju beograda tada.
čekmeže Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 Meni je deda pričao da kad Švaba krene u napad bežalo se samo tako. A oficir viče gde bežite pizda vam materina da nećete možda do Beograda?
Filipenko Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 Pa jes, jebiga, teško Švabama kurčiti se sa tenkovima, artiljerijom i avionima po bosonogim partizanima. Zato kad su partizani malo dobili poneki tenk i top, ostade nam 200 hiljada švapskih uniformi da ih trošimo u partizanskim filmovima i iznajmljujemo za snimanje ratnih filmova stranih produkcija.
čekmeže Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 Naravno. Pričao je da je problem bio što nisu imali nikakvu protivavionsku odbranu pa su prevrtali taljige i na točkove postavljali mitraljeze (ovo se dešava na Sremskom frontu). Mada ima i ono da su vojnici po ovdašnjim selima prodavali ašove kad su odlazili na front pa kad su stigli nisu imali čime da se ukopaju a sve ravno ko tepsija.
bigvlada Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 u njih se bas i ne razumem, ali recimo da su bili...Recimo da nemaš pojma. Jedan moj deda je kao mađar bio ilegalac u gradu, drugi,mlađi, srbin je bio dobrovoljac, primljen sa 18. godina krajem 1944. godine.
Recommended Posts