Jump to content
IGNORED

Istorija: 2 svetski rat u Jugoslaviji

nesha taxista

Recommended Posts

Posted
U partizane je mobilisano sve što nosi pušku, lično znam za 16-o godišnjake koji su bili u partizanima.
:blink:
Posted
znas, da ovo izjavis ovako bez nekog 'dokaza' pa cak i elaboracije bilo gde u pristojnom drustvu verovatno bi te okvalifikovalo ko budalu. ovako na forumu to je reper svake debate.
Vozim tasta ponekad na groblje, gde obilazi svog brata, koji je sa 16 godina sa drugarima iz klupe direktno odveden. Kasnije se ispostavilo da su bili dobrovoljci i to baš ovi što izgiboše.Jednostavno mi je bilo teško bez asocijacija da pročitam prethodni post, zamišljao sam da to neko kaže matorom i njegovu reakciju.A slobodno me kvalifikuj kao budalu, to mi može mnogo nauditi, naročito u pristojnom društvu koje rado zaboravlja tuđe mrtve.
Posted (edited)
:blink:
Šta ti je čudno? Nisi čuo za decu i žene u partizanima?Zapravo rana komunistička vlast gajila je kult "dečaka kurira" koji iako ranjen, donosi vesti itd.Problem je što ta deca nisu bili samo kuriri, nego su direktno učestvovali u borbenim dejstvima. Danas bi se to zvalo child soldier. Edited by Utvara
Posted
Šta ti je čudno? Nisi čuo za decu i žene u partizanima?Zapravo rana komunistička vlast gajila je kult "dečaka kurira" koji iako ranjen, donosi vesti itd.Problem je što ta deca nisu bili samo kuriri, nego su direktno učestvovali u borbenim dejstvima. Danas bi se to zvalo child soldier.
procitaj sta si napisao. napravio si lapsus koji nas vodi do samog srca problema.
Posted
procitaj sta si napisao. napravio si lapsus koji nas vodi do samog srca problema.
Kakav lapsus? Prosvetli nas.
Posted
Kakav lapsus? Prosvetli nas.
U partizane je mobilisano sve što nosi pušku
dakle vec je nosilo pusku pa je bilo mobilisano. stavise tu pusku u ruke su im stavili nemci, ljoticevci i cetnici zavisno od kraja i situacije. tako su mog dedu za partizane, maloletnog, regrutrovali nemci kada su mu streljali drugove u sumaricama, ljoticevci koji su ih odvodili na to pogubljenje i cetnici kada su, pijani, umalo zaklali komsijsko dete koje je pevalo neku rusku pesmu. partizani su mu samo pokazali gde da je upotrebi. izmedju ostalog i na sremskom frontu.
Posted
dakle vec je nosilo pusku pa je bilo mobilisano. stavise tu pusku u ruke su im stavili nemci, ljoticevci, cetnici i partizani zavisno od kraja i situacije. tako su mog dedu za partizane, maloletnog, regrutrovali nemci kada su mu streljali drugove u sumaricama, ljoticevci koji su ih odvodili na to pogubljenje i cetnici kada su, pijani, umalo zaklali komsijsko dete koje je pevalo neku rusku pesmu. partizani su mu samo pokazali gde da je upotrebi. izmedju ostalog i na sremskom frontu.
Sa ovom konstatacijom mogu da se složim, ali neće biti da je dečak od 16 godina "već nosio pušku" pa je eto slučajno mobilisan od strane partizana.
Posted
Vozim tasta ponekad na groblje, gde obilazi svog brata, koji je sa 16 godina sa drugarima iz klupe direktno odveden. Kasnije se ispostavilo da su bili dobrovoljci i to baš ovi što izgiboše.Jednostavno mi je bilo teško bez asocijacija da pročitam prethodni post, zamišljao sam da to neko kaže matorom i njegovu reakciju.A slobodno me kvalifikuj kao budalu, to mi može mnogo nauditi, naročito u pristojnom društvu koje rado zaboravlja tuđe mrtve.
Izvinjavam se, ali ko su u ovom slučaju "tuđi mrtvi" i ko ih je zaboravio?Koliko ja vidim, opšti pravac tendencija u srpskom društvu jeste upravo to, ali kanda u obrnutom smeru.Takođe, ne razumem, jesu li odvedeni, ili su se dobrovoljno prijavili da nose pušku? Ili su odvedeni prisilno a "javljeno je" da su se dobovoljno prijavili? Dakle, je li sasvim načisto šta se tu u stvari desilo? Partizani nisu baš tek tako primali decu/mlade, čak ni u mnogo ranijim periodima rata kada je bilo teže. Jesu ih vodili sa sobom (šta da rade, da ostave decu) ali ih nisu koristili u borbenim dejstvima, sem kada bi čitave grupe bile u obručima i sl. Jedan od braće moje babe je upravo takav slučaj, javio se sa 17 godina, ali dobrovoljno, i bio je na sremskom frontu, a drugi je mobilisan ali je bio stariji.
Posted
Sa ovom konstatacijom mogu da se složim, ali neće biti da je dečak od 16 godina "već nosio pušku" pa je eto slučajno mobilisan od strane partizana.
figurativno su mu je vec u ruke stavili oni koji su ga tretirali kao dovoljno starog da bude streljan.
Posted
figurativno su mu je vec u ruke stavili oni koji su ga tretirali kao dovoljno starog da bude streljan.
Figurativno. Nefigurativno, u stvarnom životu, bilo je prisilnih mobilizacija dece od 16 godina. Na prvu borbenu liniju. Pa ti to opravdavaj do sutra. Mogli su partizani i da ih odbiju, ili barem da sačekaju kao Kraljevina Srbija u prvom ratu da napune 18 godina.
Posted
Figurativno. Nefigurativno, u stvarnom životu, bilo je prisilnih mobilizacija dece od 16 godina. Na prvu borbenu liniju. Pa ti to opravdavaj do sutra. Mogli su partizani i da ih odbiju, ili barem da sačekaju kao Kraljevina Srbija u prvom ratu da napune 18 godina.
aha i da ih ostave nemackoj odmazdi.pri tome dajte podatke o prinudnoj mobilizaciji srednjoskolaca.
Posted
aha i da ih ostave nemackoj odmazdi.pri tome dajte podatke o prinudnoj mobilizaciji srednjoskolaca.
Kraljevina takođe nije ostavila decu nemačkoj odmazdi, povela ih je sa sobom na Krf. Ali ih nije mobilisala dok nisu napunili 18 godina...Odakle pouzdani podaci? Ja samo znam iz moje bliže i dalje familije i sela šta se dešavalo. U sred rata su baš držali statistiku... Jedini pouzdani podaci su tadašnje JA, oni su valjda znali koga su mobilisali i kada.
Posted
Kraljevina takođe nije ostavila decu nemačkoj odmazdi, povela ih je sa sobom na Krf. Ali ih nije mobilisala dok nisu napunili 18 godina...Odakle pouzdani podaci? Ja samo znam iz moje bliže i dalje familije i sela šta se dešavalo. U sred rata su baš držali statistiku... Jedini pouzdani podaci su tadašnje JA, oni su valjda znali koga su mobilisali i kada.
super. daj podatke o nasilnoj mobilizaciji maloletnika i celih razreda. ima vojno-istorijski arhiv. radite malo, drugovi desnicari a ne samo usmeno predanje :P
Posted (edited)
super. daj podatke o nasilnoj mobilizaciji maloletnika i celih razreda. ima vojno-istorijski arhiv. radite malo, drugovi desnicari a ne samo usmeno predanje :P
:lol:Uspeo si i etiketu da mi pristaviš.Evo odma trčim sve da ispravljam krive drine od pre 70 godina, uzimam iz "arhiva" podatke (koji su pisali komunisti, koji su malo je reći u sukobu interesa) 1.000.000 ljudi iz 1945 JA i intervjuišem ih jednog po jednog i pitam da li su ih maloletne prisilno mobilisali ili su bili dobrovoljci, ili "dobrovoljci". Edited by Utvara
Posted
Kraljevina takođe nije ostavila decu nemačkoj odmazdi, povela ih je sa sobom na Krf. Ali ih nije mobilisala dok nisu napunili 18 godina...
Ah, sada mi je jasno. Ti u stvari nas podjebavaš, što ne reče odmah, nego mi nikako da shvatimo šalu.kolubara5.jpgIli si još jedan u nizu koji misli da partizani ono što su radili niotkoga nisu videli ni naučili, i da je sve ili njihova pamet ili pamet sovjetskog saveza, nije do tada bilo ni korupcije, ni teškog života, ni žrtava, a u kraljevini je sve bilo obrnuto.