Budja Posted November 6, 2011 Posted November 6, 2011 Kao i Tihi don, za tri dana, u okviru lektire. 300 i kusur strana na dan?Opak tempo.
bigvlada Posted November 7, 2011 Posted November 7, 2011 Pa bilo mi zanimljivo. Tako sam jednom u komšiluku nabasao na vojnu enciklopediju u nekih ne znam ni ja koliko tomova, sa grafičkim prikazom skoro svake poznatije bitke (nije onda bilo još vikipedije, a i danas bih voleo da imam nešto slično u biblioteci). Jel još neko išao na Tjentište da gleda onaj zid sa prikazom bitke? Nadam se da to još postoji. btw. knjige iz oblasti politike ili religije nikada ne mogu po obimu da se mere sa onima iz nauke. Kapitalac (najveća koju sam pročitao) je McGraw-Hill concise ( ) Encyclopedia of science and technology, drugo izdanje, 2222 strana bez predgovora, 4000g gusto štampanog papira približno A4 formata.
Ayatollah Posted November 7, 2011 Posted November 7, 2011 Pa bilo mi zanimljivo. Tako sam jednom u komšiluku nabasao na vojnu enciklopediju u nekih ne znam ni ja koliko tomova, sa grafičkim prikazom skoro svake poznatije bitke (nije onda bilo još vikipedije, a i danas bih voleo da imam nešto slično u biblioteci). Imam ja tu Vojnu enciklopediju kod kuće u Beogradu - 10 tomova i 11. tom Indeks. Ima taktičke opise i grafičke prikaze skoro svih poznatijih bitaka i većih ratova u poslednjih 5000 godina, od vremena Sumera, pa do vremena Korejskog rata i arapsko - izraelskih sukoba. Kupio je moj pokojni deda sedamdesetih, dok je još bio predavač na Vojnoj akademiji u Beogradu. Ne bih je prodao nikom ni za koji novac.
Roger Sanchez Posted November 7, 2011 Posted November 7, 2011 Imam ja tu Vojnu enciklopediju kod kuće u Beogradu - 10 tomova i 11. tom Indeks. Ima taktičke opise i grafičke prikaze skoro svih poznatijih bitaka i većih ratova u poslednjih 5000 godina, od vremena Sumera, pa do vremena Korejskog rata i arapsko - izraelskih sukoba. Kupio je moj pokojni deda sedamdesetih, dok je još bio predavač na Vojnoj akademiji u Beogradu. Ne bih je prodao nikom ni za koji novac.+1U lokalnoj knjižnici bilo to, kad sam bio nešto manji čitao sam redovno. Prekrasni članci o svjetskim ratovima..
deeps Posted November 7, 2011 Posted November 7, 2011 Imam ja tu Vojnu enciklopediju kod kuće u Beogradu - 10 tomova i 11. tom Indeks. Ima taktičke opise i grafičke prikaze skoro svih poznatijih bitaka i većih ratova u poslednjih 5000 godina, od vremena Sumera, pa do vremena Korejskog rata i arapsko - izraelskih sukoba. Kupio je moj pokojni deda sedamdesetih, dok je još bio predavač na Vojnoj akademiji u Beogradu. Ne bih je prodao nikom ni za koji novac.Imam je i ja. Drugo izdanje, 1. tom izdat 70' a poslednji tom, tj. indeks 76'. Ćale kupovao dok je bio u srednjoj vojnoj školi. Pored toga imam i još neki vojni leksikon(takodje veoma interesantno). Prosto je neverovatno kako su neke stvari lepo objašnjene. Čak i one koje nemaju sa vojskom. Kao klinac sam ih baš često listao i tražio odgovore na neka pitanja koja su mi padala na pamet. Sa pojavom interneta i wikipedije enciklopedije su generalno izgubile na značaju, ali ih je opet lepo imati. Naročito ove koje imaju i neku sentimetalnu vrednost. Nekoliko puta sam čak i nabasao u gradu na ove enciklopedije kod uličnih prodavača starih knjiga(mislim i na buvljaku jednom). I svaki put su koštale smešno malo za vrednost koju predstavljaju.
Ayatollah Posted November 7, 2011 Posted November 7, 2011 Prosto je neverovatno kako su neke stvari lepo objašnjene. Čak i one koje nemaju sa vojskom. Kao klinac sam ih baš često listao i tražio odgovore na neka pitanja koja su mi padala na pamet. Sa pojavom interneta i wikipedije enciklopedije su generalno izgubile na značaju, ali ih je opet lepo imati. Naročito ove koje imaju i neku sentimetalnu vrednost. Ja sam posebno vezan za ovu enciklopediju, obzirom da je moj pokojni deda u njoj bio koautor jednog od članaka - o Karpatima. Svaki put kada ga se setim, otvorim taj članak (ako mi je VE pri ruci). :)
bigvlada Posted November 8, 2011 Posted November 8, 2011 Jebote, ovde na forumu niko nije čitao kekeca ili dečije novine, odmah krenuli sa Klauzevicem i sličnima
balu Posted November 11, 2011 Posted November 11, 2011 Ja sam citao politikin Zabavnik. Zahvaljujuci njemu sam i naucio da citam. Jos uvek ima lepih clanaka o srednjovekovnoj Srbiji, Rimskoj imperiji na nasim prostorima, antickoj Grckoj. O Drugom svetskom ratu na tlu Jugoslavije verovatno nista. Nego da se vratim na temu.Drugi svetski rat je kod nas bio klasican gradjanski rat. Ne sever-jug, nego zapad-istok. Jedino malo na pocetku (Aprilski rat) i malo na kraju (povlacenje iz Grcke) sto se Vermarht majao po prvoj truloj, ostalo smo sve sami odradili. Najvise su doprineli: Hrvati - Ustase, domobrani, pripadnici Vermarhta (Vrazija) i SS-a (Kama) i par komada u partizanima (Tita ne racunam jer se za nega ne zna od kojih je), s tim sto je zadnji tjedan rata nekoliko domobranskih jedinica preimenovano u partizane;Dalmatinci (katolici) - Ustase i partizaniSlovenci - belogardejci, pripadnici italijanskih jedinica i stotinak u partizanimaMakedonci - VMRO (Unutrasnja makedonska revolucionarna organizacija), pripadnici bugarskih jedinica, razne komite, par stotina pravih partizana i mucenici koji su '44. mobilisani i izginuli ko muve u oslobadjanju Bgd-a, a narocito na Sremskom frontu;Crnogorci - KVuO (Kraljevska vojska u otadzbini), lokalni cetnici, partizani;Bosnjaci - Ustase, domobrani, pripadnici SS-a (Handzar) i nekolicina partizana;Shiptari - Bali kombatar, pripadnici italijanskih jedinica, pripadnici SS-a (Skender beg) i Ramiz Sadiku partizan;Srbi (svi ukljucujuci Licane, Kordunase, Krajisnike, Hercegovce, pravoslavne Dalmatince, Slavonce, Sremce, Srbijance) - KVuO, Ljoticevi crnokosuljasi, Pecancevi cetnici, Nediceva straza i zandarmerija, lokalni cetnici, partizani i mobilisana mladez (Srbijanci) 44. koja je masovno izginula na Sremskom frontu;Nemci (banatski folksdojceri) - Vermarht, SS (princ Ojgen), feld zandarmerija;Madzari (backi) - u njih se bas i ne razumem, ali recimo da su bili Hortijevci.Jedino 'Talijani nisu bili nasi, do kapitulacije, a onda su i oni postali nasi partizani. To se desilo i nekim bugarskim jedinicama koje su '44. postale punopravni clanovi NOViPOJ.Elem u citankama bi trebalo da pise da je to bio gradjanski rat, a ove silne vojske i paravojske treba proucavati tek od 5. razreda ili ih potpuno zanemariti da se deca ne sludjuju.Gradjanski rat svih protiv Srba je zavrsen devedesetih, porazom Srba, a deo gradjanskog rata: Srbi v. Srbi traje jos uvek, sto je ocigledno i na ovom forumu.
Dr Arslanagić Posted November 11, 2011 Posted November 11, 2011 u njih se bas i ne razumem, ali recimo da su bili...upravo tako
kim_philby Posted November 11, 2011 Posted November 11, 2011 hravti su proporcionalno svojoj zastupljenosti dali veliki broj partizana. zagreb je kao grad dao verovatno najvise partizana a beogradski univerzitet i zagrebacko sveuciliste su bili osnov ranog ustanka. medju 2000 spanskih boraca preko pola su bili 'rvati. ovde mogu da se brojevi slazu i preslazu ali ne verujem da ce to ikome pomoci.balu je dobar primer ideoloske matrice koja je sustinski milosveicevska aproprijacija punisaracicevskoalbanijakrvavegace diskursa. zar nije neko rekao da ce se banovati i za vredjanje zdravog razuma?
Filipenko Posted November 11, 2011 Posted November 11, 2011 (edited) i mobilisana mladez (Srbijanci) 44. koja je masovno izginula na Sremskom frontu;Jebao vas više i taj Sremski front o kome serete sada već decenijama. Poginulo je 13k boraca, od toga 1,5k Rusa i 11,5k naših. To se desilo za 6 meseci trajanja fronta. Na bilo kojoj teritoriji Jugoslavije gde su se vodile borbe da ubodeš prstom je u istom periodu poginulo isto ili više ljudi, a to što su ranije po 30k-50k ljudi ginuli za dan-dva-tri u većim bitkama ni ne spominjete. Jer je to ipak bio veliki kralj, pa kada izgine 30k ljudi u bici, to nije "mobilisana mladež (Srbijanci) koji su masovno izginuli zbog kralja", nego je to slavna kraljevska vojska. I nije ludak Petar Bojović koji je naterao 2 divizije tamo gde ni jedan puk ne može da prođe, pa 40k ljudi izgine bespotrebno i 1. armija se raspadne, nego je slavni vojvoda Petar Bojović koji je pobednički steg nosio prema Beogradu.Jeste, braća moje babe su bila na sremskom frontu, i jeste, trebali su da idu. Da nije možda trebalo onih 95 nesrećnika što su jedini ostali živi od inicijalnih 1900 boraca 6. ličke da idu sami u Srem, dok su Srbijanci trebali da sede lagodno i bezbrižno u pozadini? I nije sremski front Titov hir ili plan zlih komunista, nego su se Švabe reorganizovale i htele da povrate Beograd, a Uje su grčevito branile svoju teritoriju. Da nisu trebali da ih puste da se ušetaju u glavni grad ponovo, ili da mu priđu na domet topova, pa da ga opet sravne sa zemljom do kraja?Sve u svemu, serete kao foke. Što ne bi bio problem da ne dobacujete daleko. Edited November 11, 2011 by Filipenko
Sestre Bronte Posted November 11, 2011 Posted November 11, 2011 Jebao vas više i taj Sremski front o kome serete sada već decenijama. Poginulo je 13k boraca, od toga 1,5k Rusa i 11,5k naših. To se desilo za 6 meseci trajanja fronta. Na bilo kojoj teritoriji Jugoslavije gde su se vodile borbe da ubodeš prstom je u istom periodu poginulo isto ili više ljudi, a to što su ranije po 30k-50k ljudi ginuli za dan-dva-tri u većim bitkama ni ne spominjete. Jer je to ipak bio veliki kralj, pa kada izgine 30k ljudi u bici, to nije "mobilisana mladež (Srbijanci) koji su masovno izginuli zbog kralja", nego je to slavna kraljevska vojska. I nije ludak Petar Bojović koji je naterao 2 divizije tamo gde ni jedan puk ne može da prođe, pa 40k ljudi izgine bespotrebno i 1. armija se raspadne, nego je slavni vojvoda Petar Bojović koji je pobednički steg nosio prema Beogradu.Jeste, braća moje babe su bila na sremskom frontu, i jeste, trebali su da idu. Da nije možda trebalo onih 95 nesrećnika što su jedini ostali živi od inicijalnih 1900 boraca 6. ličke da idu sami u Srem, dok su Srbijanci trebali da sede lagodno i bezbrižno u pozadini? I nije sremski front Titov hir ili plan zlih komunista, nego su se Švabe reorganizovale i htele da povrate Beograd, a Uje su grčevito branile svoju teritoriju. Da nisu trebali da ih puste da se ušetaju u glavni grad ponovo, ili da mu priđu na domet topova, pa da ga opet sravne sa zemljom do kraja?Sve u svemu, serete kao foke. Što ne bi bio problem da ne dobacujete daleko.Na Sremski front su odvođena i deca iz klupa.
kim_philby Posted November 11, 2011 Posted November 11, 2011 (edited) Na Sremski front su odvođena i deca iz klupa.znas, da ovo izjavis ovako bez nekog 'dokaza' pa cak i elaboracije bilo gde u pristojnom drustvu verovatno bi te okvalifikovalo ko budalu. ovako na forumu to je reper svake debate. Edited November 11, 2011 by kim_philby
Utvara Posted November 11, 2011 Posted November 11, 2011 Na Sremski front su odvođena i deca iz klupa.U partizane je mobilisano sve što nosi pušku, lično znam za 16-o godišnjake koji su bili u partizanima.
Recommended Posts