Jump to content
IGNORED

Istorija: 2 svetski rat u Jugoslaviji

nesha taxista

Recommended Posts

Posted
Da izignorirano odgovorim na retoričko pitanje, obriši pjenu s ustaša i probaj ponovo pročitati izignorirano. Sa razumijevanjem.Ovo tvoje reagiranje? Površna glupost. I svakako da ću nastaviti poučavati praslina, thank you very much. -_-
:fantom:
Posted

Našao sam skoro knjigu Bosna i Hercegovina u Drugom Svetskom ratu, Enver Redžić, englesko izdanje. Ima li lokalno pučanstvo šta da prozbori o autoru, pre nego što počnem da je čitam, na šta da obratim pažnju? Knjiga je u originalu objavljena u Sarajevu 1998.godine.

Posted
Našao sam skoro knjigu Bosna i Hercegovina u Drugom Svetskom ratu, Enver Redžić, englesko izdanje. Ima li lokalno pučanstvo šta da prozbori o autoru, pre nego što počnem da je čitam, na šta da obratim pažnju? Knjiga je u originalu objavljena u Sarajevu 1998.godine.
"У етничком и националном погледу није било и нема муслиманског народа." Eнвер Реџић, "Токови и отпори", Свјетлост, Сарајево, 1970"Босански Муслимани освојили су своје национално име у 'невријеме'јер се то догодило у условима када цјеловите Босне није било, када је она под ударцима агресора била разбијена и разорена." Енвер Реџић, "Дани" бр. 199, 30. март 2001." Ako, pak, u mome prilogu ima nečega što bi se moglo smatrati novim, to je moje nastojanje da u slobodarskim i socijalističkim tradicijama naroda Potkozarja, kao i u tradicijama naroda širih naših područja, nađem istorijskog preteču i istorijsku baštinu, koje je magistralno, istorijskim usponom i novim kvalitetom jugoslavenska socijalistička revolucija pod rukovodstvom K PJ i druga Tita pretvorila u novu istorijsku epohu. U razmatranju pitanja kome posvećujem ovaj referat, potvrđuje se Marksova misao da društvene ideje, jednom istorijski nastale, imaju svoju relativnu samostalnost, što nikako ne protivrječi Marksovoj teoriji da društveno biće određuje društvenu svijest". Енвер Реџић, "Слободарске и социјалистичке традиције у народу Поткозарја", ја бих рекао да је ово писао пре деведестих"U svojoj hiljadugodišnjoj opstojnosti BiH je imala više datuma koji su predstavljali vododjelnicu za njenu egzistenciju." Енвер Реџић, "ЗАВНОБиХ - Недовршена историја Босне и Херцеговине", 2003.Ти рече да се клониш припадника странака јер им је "објективност погледа на ствари жестоко поремећена." Је л' то значи да ћеш да читаш само његове новије књиге, откад му је партија прднула у чабар а он се национално освестио па од негирања муслимана као нације долази до величања њихове борбе, а од Тита и Маркса стиже до "хиљадугодишње опстојности БиХ"?
Posted
Enver Redzic je pre poslednjeg rata bio jedan od poznatijih BiH istoricara, a uz to i ucesnik II sv. rata i vecnik ZAVNOBiH-a. Ranije mu je zamerana povrsnost jer se bavio svim i svacim, od srednjevekovnog rudarstva do austromarksizma i II rata...Nisam citao novije radove.Ako te ne mrzi, procitaj i napisi neki prikaz.
Posted
Ти рече да се клониш припадника странака јер им је "објективност погледа на ствари жестоко поремећена." Је л' то значи да ћеш да читаш само његове новије књиге, откад му је партија прднула у чабар а он се национално освестио па од негирања муслимана као нације долази до величања њихове борбе, а од Тита и Маркса стиже до "хиљадугодишње опстојности БиХ"?
Prasline, kao prvo hvala na citatima. Kao drugo, valjda ti je jasno da sam mislio na ljude sa kojima dolazim u kontakt, kako misliš da neko proučava nacizam ili komunizam bez čitanja autora koji su bili u tim partijama? Ili istoriju pojedinih religija? :blink:
Ako te ne mrzi, procitaj i napisi neki prikaz.
Will do, ali ne znam kada će da padne prikaz.
Posted
Prasline, kao prvo hvala na citatima. Kao drugo, valjda ti je jasno da sam mislio na ljude sa kojima dolazim u kontakt, kako misliš da neko proučava nacizam ili komunizam bez čitanja autora koji su bili u tim partijama? Ili istoriju pojedinih religija? :blink:
Nikako, ali zavisi kao šta ih čitaš ;)
Posted

Владо, као прво молим. gentleman.gifНа питање одговорио ММ, ја бих - свестан ризика да крећемо у трол топика - ипак додао да слична ствар може да се примени и на живот: како да знаш шта су странке ако не причаш са људима који су у странкама?

Posted

Ok, sada ultrprecizno, kada biram društvo, prijaju mi ljudi koji nisu religiozni i koji nisu u strankama. Jednostavno, pogled na svet im nije izobličen stranačkim ili verskim naočarima. Pošto je Beograd velik grad i ima puno i jednih i drugih, ne osećam se prikraćenim u bilo kom pogledu. Čitao sam ja i Majn Kampf, i Kapital, i bibliju (na srpskom i staroslovenskom) i kuran. Not my cup of tea, any of them. I da, poznajem i dovoljno religioznih i stranačkih ljudi da bih kontakt sa njima držao na distanci i na minimumu.

Posted
Ok, sada ultrprecizno, kada biram društvo, prijaju mi ljudi koji nisu religiozni i koji nisu u strankama. Jednostavno, pogled na svet im nije izobličen stranačkim ili verskim naočarima. Pošto je Beograd velik grad i ima puno i jednih i drugih, ne osećam se prikraćenim u bilo kom pogledu. Čitao sam ja i Majn Kampf, i Kapital, i bibliju (na srpskom i staroslovenskom) i kuran. Not my cup of tea, any of them. I da, poznajem i dovoljno religioznih i stranačkih ljudi da bih kontakt sa njima držao na distanci i na minimumu.
ne lazi da si procitao ceo kapital :D. mozda neki dajdzest. pa cak je i altiser u svojoj autobiografiji napisao da nije procitao drugi tom kapitala sve do posle objavljivanja 'kako citati kapital'.
Posted
Ok, sada ultrprecizno, kada biram društvo, prijaju mi ljudi koji nisu religiozni i koji nisu u strankama. Jednostavno, pogled na svet im nije izobličen stranačkim ili verskim naočarima. Pošto je Beograd velik grad i ima puno i jednih i drugih, ne osećam se prikraćenim u bilo kom pogledu.
Имаш и ти наочаре, само не капираш да су наочари.
Čitao sam ja i Majn Kampf, i Kapital, i bibliju (na srpskom i staroslovenskom) i kuran. Not my cup of tea, any of them.
Свето Писмо на старословенском? :huh: Читао или прочитао? Чак и да си све то заиста прочитао а не читао, и даље ме ниси убедио. Ти не кажеш "избегавам комунисте, нацисте, хришћане и муслимане", већ кажеш "религиозне и припаднике странака". Да ли си читао Слободана Јовановића, да ли си читао Веде и Упанишаде, да ли си читао свитке Талмуда, да ли си читао Черчилове дневнике, да ли си читао оног Филбијевог Хича, да ли си читао све то и триста милиона онога чега не могу да се сетим на старословенском, хиндуу, енглеском, хебрејском, да ли си упоредио превод са арамејског на старословенски, да ли ме разумеш када кажем да не можеш да рационализујеш предрасуду?
Posted

Da li je poenta ovog klipa samo da dokazes da antizapadni sentiment nije tvorevina devedesetih, ili ima jos nesto sto barem ja ne razaznajem? :unsure:

Posted
ne lazi da si procitao ceo kapital
Kao i Tihi don, za tri dana, u okviru lektire. Posle sa društvom od petnaestak ljudi gledao rusku ekranizovanu verziju od 19 sati na četiri videokasete i prepričavao im ono što nije stavljeno.
Свето Писмо на старословенском? Читао или прочитао?
Pročitao. Pa posle žvrljao po spc verziji na mestima gde su imali pesničku slobodu u prevodu. A pre desetak godina mi neki sektaši u sandučetu ostavili i jednu unofficial verziju kao i neku knjižicu sa tekstovima tipa sve će biti u redu i sličicama gd su svi srećni, duge, vole se tigrovi i antilope i sve u tom stilu.
да ли ме разумеш када кажем да не можеш да рационализујеш предрасуду?
Pred-rasuda podrazumeva da si protiv nečega što ne poznaješ. Ja i te kako znam sa čim imam posla i odbijam te sisteme vrednosti. A da smo zaglavili sa oftopikom, jesmo.
Posted
Kao i Tihi don, za tri dana, u okviru lektire. Posle sa društvom od petnaestak ljudi gledao rusku ekranizovanu verziju od 19 sati na četiri videokasete i prepričavao im ono što nije stavljeno.
:D