Jump to content
IGNORED

Istorija: 2 svetski rat u Jugoslaviji

nesha taxista

Recommended Posts

Posted
A da nije ovo malo zamena teza, druze Filipenko? Beograd je pred rat proglasen od strane jugoslovenskih vlasti za "otvoren grad", kao Pariz, jer se nadalo da ga onda Nemci nece sravniti sa zemljom (kao sto nisu sravnili Pariz). Naravno, Nemce to nije zaustavilo, ali je zbog toga Beograd bio branjen jedino od strane PVO i vazduhoplovstva. Drugim recima, mogli su Nemci da ga zauzmu i sa jednim motociklom, jer nije bilo vojske da ga brani - ne zato sto su se svi razbezali, raspali i presli na neprijateljsku stranu, vec zato sto je to bila odluka jos pre nego sto je rat poceo. A vidim da si herojsku odbranu Beograda od bombardovanja od strane kraljevske avijacije conveniently zaboravio u toj prici, kao sto ih je zaboravila i komunisticka vlast (jer ned'o bog drug tito da se spominje da se neko borio protiv Nemaca i pre 7. jula 1941., narocito dok traje pakt hitler-staljin) pa im je tek 90ih podignut spomenik.
Za bold - :lol: Da si pročitao onaj članak koji sam ostavio samo koju stranu ranije, znao bi da je Beograd bio itekako branjen - to jest, da je ta mantra o otvorenom gradu prestala da važi - što je logično - onda kada su ovi bombardovali grad pa napali zemlju. Vojska je izašla na položaje da brani grad, a onih 20 motociklista je došlo do grada nebranjenim putem, pa naložilo gradonačelnika da su oni samo prethodnica gigantskog SS korpusa koji dolazi tim istim nebranjenim pravcem i da preda grad da ga ne bi uništili do temelja, što je on i učinio, naloživši vojsci da položi oružje, nakon čega su Nemci nesmetano ušli u grad tek mnogo kasnije. Dakle, niti je grad bio "otvoren" niti je mogao 1 motociklista da ga zauzme. Inače, gradonačelnika je bila sramota nakon toga kada je shvatio da je izigran.Inače, ne govorim uopšte o herojskoj odbrani Beograda od strane kraljevske avijacije tokom bombardovanja 6. aprila, jer ona nije ni tema o kojoj sam govorio. Tim ljudima kapa dole, kao i svima koji su se odazvali na mobilizaciju i branili zemlju uprkos manje-više uzaludnoj borbi. Govorim o ulasku kopnenih trupa u Beograd nekoliko dana kasnije.
У свакој причи која се бави односом према Краљу пред почетак Другог светског рата ваља имати на уму да је земљом владао намесник, Кнез Павле кога мање-више нико у ондашњој Србији није могао да смисли из уобичајених разлога: завршио Оксфорд, волео сликарство, оженио лепотицу.
Tako je, a ne zato što je činovništvu i upravljački kadar rasturala korupcija, što su ministri trgovali obveznicama za ratnu odštetu, što su mnogi napucali milione dok su drugi ostavljani da se snalaze po ulici kako su znali i umeli. To je ta građanska Srbija, samo niko da se seti da je Beograd tada imao 200 hiljada, a ne 2 miliona ljudi, i to na otprilike sličan broj stanovnika cele Srbije.Uostalom, četnici su se odrekli kralja Petra II, a ne princa Pavla.
Niko od ovih pilota nije proglašen za Narodnog heroja.
Zaista ne razumem šta ti nije jasno. Narodnim herojima su proglašavani ljudi koji su se a) istakli rukovođenjem revolucijom b) bili istaknuti borci narodnooslobodilačke vojske ili c) oba. Koji kriterijum ispunjavaju pomenuti?Drugim rečima, što partizani nisu dobijali Karađorđeve zvezde i ordenje svetog Save, i što ih ne dobijaju danas posthumno?
Posted
Kakav bedan odgovor...бај тапаток
Postoji ideološka granica koja se ne prelazi i drži se svoja strana pa makar ne bio u pravu. Filbi je mogao barem da procedi ne znam zašto ga nisu dobili ali su zaslužili, ali ne, odmah se ubacuje monarhija, staljinisti i objedinjenje teritorija. Ništa, beganje sa topika dok se ne pojavi (ako se pojavi) Mancmellow.
Posted
Копи, споменуо си у неком ранијем посту Русе белогардејце и њихове трупе које су се вијале са партизанима у II св. рату по нашим крајевима. Попивода помиње мени веома интересантног Игора Перфиљева, официра Југословенске морнарице, касније официра у тим јединицама. Знаш ли ишта о њему? Или би ти или друг Филби могли да ми препоручите неку књигу која се бави овом темом?
Postoji na internetu knjiga u pdf-u ciji naslov ,otprilike,glasi Rusi i Jugoslavija u II svetskom ratu.Autor je Rus koji u knjizi ispituje uloge bele emigracije ali i Sovjeta u ratu.
Posted
Ja ipak inZistiram da je 2. svetski rat u 1. truloj Jugi bio cist gradjanski rat Sever-Jug. Svih protiv Srba, pa cak i Srba protiv Srba, sto je prilicno uobicajeno.Prvo su pragmaticni angli&sasi nepragmaticnim-zamlatama Srbima uvalili "Bolje grob nego rob - Bolje rat nego pakt". Tako su sebi znatno olaksali situaciju (Bitka za Britaniju), a podmetnuli Srbe i Grke. Napad na Jugoslaviju je ustvari bio napad na Srbiju. Front na Dravi se nije ni pomakao svih 12 dana. Napad na Srbiju je izvrsen iz Madjarske, Rumunije i Bugarske. Nemci su rusili, bombardovali samo po Srbiji, ostalo nisu dirali. Clanovi KPJ su imali direktivu da se ne odazivaju na mobilizaciju jer su shene Dolfi i Koba tada bili ortaci. Imali dil i radili u dupljaku.Elem kasnije, kada je pukla tikva izmedju Dolfija i Kobe, KPJ je iskoristila zaludjenost Srba u Srbiji i njihovu borbu za goli zivot u NDH da pokrene "ustanak". Ustvari da se stavi na celo vec pobunjenih Srba. U pocetku su Drazini i Titini saradjivali. U BiH cak negde do sredine 43. Medjutim svi ostali: Hrvati, Bosnjaci, Makedonci, Shqipetari, Madzari i Nemci iz Vojvodine su stali uz Rajh i dali se u progon i maltretiranje Srba. Narocito Hrvati koji su se svojski dali u zversko istrebljenje Srba. Kasnije su svi oni, osim Volksdojcera (nemaju veze sa Volkswagenom), postali antifasisti zahvaljujuci Srbima.Zasto je medju Srbima KPJ bila popularnija od djenerala Draze? Zato sto su imali bolji PR i bolji odnos prema narodu i obicnim borcima. Drazini su zadrzali bahati oficirski stajling, posilne, maltretiranje seljaka i tako to. I ortakluk sa Rusima je pridoneo da se Srbi vise priklone partizanima nego Drazinim.Sve SS divizije koje su operisale na tlu Jugoslavije su bile jugoslovenske:Princ Ojgen (Eugen) - Nemci iz Banata (znali srpski tecno)Vrazija - Hrvati (znali srpski)Handzar - Bosnjaci (znali srpski)Skender beg - Shqipetari (razumeli i zamuckivali srpski)Na drugoj strani:Partizani - Srbi uglavnom iz NDH (srpski maternji)Drazini - Srbi iz Srbije i NDH (srpski maternji)Na trecoj strani:Nedicevi, Ljoticevi, Pecancevi i ostali lokalni "cetnici"- Srbi iz Srbije (srpski maternji)Slovenacke Belogardejce i makedonske VMRO slabo poznajem i ne znam gde da ih smestim, a ovi slovenacki Rusi mozda i nisu znali srpski. Uostalom sve te nekakve komite su bile lokalne kabadahije koje su maltretirale komsije, pogotovo ako su bili Srbi.Poenta je da rat u kome svi govore isti jezik nije nista drugo do gradjanski rat. Taj rat se zavrsio pre neku godinu stvaranjem NATO drzave Kosovo i Srbi su konacno izgubili. Postali su fasistoidni i genocidni, a ustvari su bili samo malo narcisoidni.
Postojala je i Plava garda-slovenacki cetnici pod komandom sina genrala Rupnika.
Posted
Zaista, kakav je to četnički pr i odnos prema narodu bio kada su uspeli da bogobojažljivog srpskog seljaka koji se klanjao kralju okrenu na stranu bezbožnih komunista? Teško je seljaka prevariti, mora da su nešto debelo zasrali. Ovo za Ruse nema veze sa životom.btw vražija divizija nit je bila ss nit se borila u Jugoslaviji. A šta si hteo da kažeš time što su svi pobrojani znali srpski ostaje misterija...
Ruski zastitini korpus je formina 1941. godine od Rusa emigranata i sluzio je za cuvanje komunikacija ali i rudnika.
Дејствујући упоредо са немачким окупационим снагама, Српским добровољачким одредом и Српском државном стражом, а касније и са Српским добровољачким корпусом, припадници РЗК обезбеђивали су стратешки важна места и комуникације у Србији, као што су Ђердап и Сипски канал, Бор и Мајданпек, а његови делови били су распоређени и у Неготину, Зајечару, Пожаревцу, Петровцу, Ваљеву, Краљеву, Косовској Митровици, Лозници, Крупњу, у долини Ибра и Дрине, од Вишеграда до Бање Ковиљаче, док је Штаб Корпуса са 4. пуком и резервним саставом био стациониран у Београду. . Ове формације нису учествовале у већим ратним дејствима током 1942. и 1943. године, а забележен је случај да су после једног сукоба партизанских јединица са белогардејцима код Доњег Милановца, 31. јануара 1943. године настале потере и хапшења при којима су белогардејци ухапсили Јосифа Ђорђевића, његову жену Стану, Ивана Стојановића и његову жену Персу и Цвету Николић, „Све ухапшене су страховито злостављали, али су се они јуначки држали, посебно Иван Стојановић и Цвета Николић. Цвети су забадали ексере испод ноката, пекли је по телу, али никакво признање нису успели добити“ (20) .Ранко ЈаковљевићРуски заштитни корпус у Србији 1941-1944.
Posted (edited)
Postoji ideološka granica koja se ne prelazi i drži se svoja strana pa makar ne bio u pravu. Filbi je mogao barem da procedi ne znam zašto ga nisu dobili ali su zaslužili, ali ne, odmah se ubacuje monarhija, staljinisti i objedinjenje teritorija. Ništa, beganje sa topika dok se ne pojavi (ako se pojavi) Mancmellow.
naravno da su zasluzili. ono sto nisu zasluzili jeste da budu uzeti kao etalon korumpirane monarhije u cilju sitnog ideoloskog potkusurivanja. ono sto ne treba dokazivati je to da su ti ljudi bili heroji. ono sto se ovde dokazuje je to da posto su oni bili heroji onda 1 monarhija nije bila rasadnik svih vrsta defetizma i kolaboracija i domaceg petenizma.ja ne znam ko im cini vecu nepravdu. onaj ko ih trpa sa nedicem, drazom i stojadinovicem u kos ili ja?da sam ozbiljan i da zelim da diskutujem sa svakim nedicevsko-cetnickim 'misliocem' verovatno bih izvukao udzbenicku gradju iz perioda socijalizma u kojoj se o ovim ljudima govori vrlo detaljno kao retkim herojima aprilskog rata. i bez ordena oni su u tom, socijalistickom, sistemu ziveli u popularnom i akademskom secanju kao heroji. npr. mogao bih da vam skeniram broj ilustrovanog magazina jugoslavija koji uredjuju bihalji merin i krleza u kojem je tema JNA a tekstovi idu od pesme sa kumbare preko odbrane beograda 1915 i 1941 pa do ranih pedesetih kada je magazin i izlazio. ali zasto da to ucinim svakom internet diletantu kada je pravo pitanje sta on zeli da postigne tom pricom? kako objasnjavati skinsu, racionalno, da ne postoji jevrejska zavera?dakle, moj doprinos na ovj temi je, zacudo, da cisto malo podsetim na elementarni obzir spram tih ljudi.edit: inace, jednom prilikom sam rekao da bi ljudi poput praslina i hazarda u drugom ratu bili na pravoj strani. i dalje to mislim samo sada i verujem da prosecan DS aktivista ne bi. verovatno bi zavrsio kao nedicev zandar koji bi nesto objasnjavao streljackom stroju dok ga vode. ds - mala skola kolaboracije svake vrste. sreca nasa pa nam je sada pred vratima ipak nesto, malo, drugacija evropa. Edited by kim_philby
Posted
Prvo su pragmaticni angli&sasi nepragmaticnim-zamlatama Srbima uvalili "Bolje grob nego rob - Bolje rat nego pakt". Tako su sebi znatno olaksali situaciju (Bitka za Britaniju)
Bitka za Britaniju je u Aprilu 1941 bila završena priča. Da, čitao sam "genealogiju" po kojoj su Nemanjići i Karađorđevići u srodstvu. Ali to nisu oni izmislili, svaka kraljevska kuća to radi.
Posted

Hehe al si se uzbudio. Moj zamrznuti predsednik (na kog mislis?) ds aktivista kao Nedicev zandar divni argumenti.

Posted
Hehe al si se uzbudio. Moj zamrznuti predsednik (na kog mislis?) ds aktivista kao Nedicev zandar divni argumenti.
jesam se uzbudio. sokiran sam da ti ne smeta da se mrtvi piloti provlace kroz blato kolaboracije ali smeta ti kada neko na to pokaze prstom.trebalo bi da te bude sramota.
Posted
Bitka za Britaniju je u Aprilu 1941 bila završena priča. Da, čitao sam "genealogiju" po kojoj su Nemanjići i Karađorđevići u srodstvu. Ali to nisu oni izmislili, svaka kraljevska kuća to radi.
samo polako nemoj da im remetis kucicu od karata. sledeci momenat je onaj u kom se tvrdi da su mucavi kralj i koca p. zajedno navodili britanske bombardere na leskovac da isti kazne za njegovo nepokorno ravnogorstvo.
Posted
jesam se uzbudio. sokiran sam da ti ne smeta da se mrtvi piloti provlace kroz blato kolaboracije ali smeta ti kada neko na to pokaze prstom.trebalo bi da te bude sramota.
Koji mrtvi piloti kroz blato kolaboracije? O cemu ti uopste pricas. Si jeo bunike?
Posted
Koji mrtvi piloti kroz blato kolaboracije? O cemu ti uopste pricas. Si jeo bunike?
jesi ti citao ovaj topik uopste?1) clkopicl je nesretni goribor. your friendly ekofasista. mislim da on bas ne vapi za 'ozbiljnim' odgovorima ako nas vec vucara kroz ovaj bahtinovski karneval.2) celokupna eskapada sa pilotima treba da ilustruje da je sve bilo sasvim u redu sa 1 kraljevinom osim izdajnickog manjinskog elementa. na kraju krajeva drugi rat je rat srba protiv svih po nekim diskutantima ovde.3) konsekventno to je apologetika nediceve kolaboracija koja je stajala bas na tim pozicijama.ja nisam jeo bunike a ti kupi naocare. i mama ti je debela.
Posted
jesi ti citao ovaj topik uopste?1) clkopicl je nesretni goribor. your friendly ekofasista. mislim da on bas ne vapi za 'ozbiljnim' odgovorima ako nas vec vucara kroz ovaj bahtinovski karneval.2) celokupna eskapada sa pilotima treba da ilustruje da je sve bilo sasvim u redu sa 1 kraljevinom osim izdajnickog manjinskog elementa. na kraju krajeva drugi rat je rat srba protiv svih po nekim diskutantima ovde.3) konsekventno to je apologetika nediceve kolaboracija koja je stajala bas na tim pozicijama.ja nisam jeo bunike a ti kupi naocare. i mama ti je debela.
Jesam1) ...2) to niko ozbiljan nij rekao. A cinjenica je da se prelazilo preko bitaka u aprilskom ratu, kao i da se preuvelicavao znacaj KPJ u 27. martu. 3) non sequitur. jel se tako kaze?imam naocare
Posted (edited)
Jesam1) ...2) to niko ozbiljan nij rekao. A cinjenica je da se prelazilo preko bitaka u aprilskom ratu, kao i da se preuvelicavao znacaj KPJ u 27. martu. 3) non sequitur. jel se tako kaze?imam naocare
1. ...2. nisam ni rekao da je to rekao neko ozbiljan. ali jeste receno. not in so many words ali jeste. KPJ se prisljamci na sve. to je modus operandi. kao neki lik koga se niko ne seca iz srednje skole ali tvrdi da je bio na svim zurkama. vec sam naveo primer casopisa jugoslavija iz 1950. godine.3. jok ne sledi.4. povecaj dioptriju. Edited by kim_philby
Posted (edited)
Za bold - :lol: Da si pročitao onaj članak koji sam ostavio samo koju stranu ranije, znao bi da je Beograd bio itekako branjen - to jest, da je ta mantra o otvorenom gradu prestala da važi - što je logično - onda kada su ovi bombardovali grad pa napali zemlju. Vojska je izašla na položaje da brani grad, a onih 20 motociklista je došlo do grada nebranjenim putem, pa naložilo gradonačelnika da su oni samo prethodnica gigantskog SS korpusa koji dolazi tim istim nebranjenim pravcem i da preda grad da ga ne bi uništili do temelja, što je on i učinio, naloživši vojsci da položi oružje, nakon čega su Nemci nesmetano ušli u grad tek mnogo kasnije. Dakle, niti je grad bio "otvoren" niti je mogao 1 motociklista da ga zauzme. Inače, gradonačelnika je bila sramota nakon toga kada je shvatio da je izigran.
U pravu si, ali cela je poenta u tome da je gradonacelnik izblefiran i da je ispao budala, sto ne govori mnogo o vojsci, jelte, jer otkad je gradonacelnik relevantni vojni komandant. Jedino sto je meni u toj prici skroz suludo je da je vojska poslusala gradonacelnika - zasto bi u ratu vojska slusala gradonacelnika? Zar ne bi trebalo da je obrnuto?Drugo, da se 20 vojnika usunja u grad u celoj toj zamrzlami nemackog napada (dosli su do Dunava, nasli neki camac pa se prevezli preko reke i usli u grad) i nije neki podvig - kakvim se kasnije predstavljao. Podvig je to sto su izigrali glupog gradonacelnika.Trece, ti Nemci su se pre sastanka sa gradonacelnikom setkali po gradu, kako da niko nije na njih pripucao? Da nije to zbog toga sto u gradu nije bilo vojske?Cetvrto, ostaje cinjenica da je odbrana grada organizovana ad-hok posle 1941. i da je generalni plan vojske bio povlacenje ka jugu, uopste povlacenje na svim frontovima osim na juznom gde je cak odradjen uspesan prodor od nekih 50ak km u Albaniju. Ideja je, ako dobro pamtim, bila da se u Hercegovini, CG, Sandzaku i Kosovu, gde je nepristupacniji teren, pruzi ozbiljniji otpor i tu Nemci zastave, a ako to ne upali, povlacenje preko Albanije do Grcke i pravljenje novog solunskog fronta. Koliko je uopste vojnika branilo Beograd (tj. prilaz Beogradu)? Ja sam nailazio na podatke da nakon ovog famoznog "osvajanja" Beogradu Nemcima predalo 2-3 hiljade vojnika (ovo iz glave, pa mozda gresim). Sto svakako nije ozbiljna odbrana jednog glavnog grada. Edited by hazard