Amelija Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 (dalja) deindoevropeizacija srpsko jeziko...kako, zašto, gde, kada, ko?
MancMellow Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 Pa guranje akcenta čak iza antepenultime u nekim slučajevima :D
hazard Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 Znaci, kada bi postao direktor RTSa prvo bi svima zabranio TeLEvizije i NOvembre i slicne stvari. Jer kladim se da u 99% slucajeva sami spikeri tako ne govore u svakodnevnom govoru, nego i sami sebe ispravljaju kada pricaju na TV. I nisu "izvesni spikeri", nego po pravilu prakticno ceo RTS, a bogami ima ih i po privatnim stanicama. Drugo ja ne znam - ispravite me ako gresim - ni za jedan dominantni dijalekt u Srbiji koji koristi takvu akcentuaciju. Valjda je i u beogradskim, vojvodjanskim, sumadijskim i zlatiborsko-uzickim dijaletkima dominanta forma JugoSLAvija i NoVEmbar a ne JuGOslavija i NOvembar. Bar se tako meni cini iz licnih kontakata sa govornicima tih dijalekata. A to su neki, kako da kazemo, dominantni dijalekti u Srbiji, pa bi mi bilo logicno da i "standardni" izgovor njih prati. Sta ja znam, cini mi se da je npr. u Bosni drugacije, ali u Srbiji je rekao bih dominantno naglasavanje slogova potpuno obrnuto od RTSovskog.
bergasa19 Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 (edited) Hazarde to sto pricas je zavrseno sada naglasavaju kao i novi B92 ,sto ce reci totalni haos neko ovako neko onako . Edited July 20, 2011 by bergasa19
расејан Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 Pa guranje akcenta čak iza antepenultime u nekim slučajevima :DЈел' му то натпоследњи на староримском?
расејан Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 Znaci, kada bi postao direktor RTSa prvo bi svima zabranio TeLEvizije i NOvembre i slicne stvari. Jer kladim se da u 99% slucajeva sami spikeri tako ne govore u svakodnevnom govoru, nego i sami sebe ispravljaju kada pricaju na TV. I nisu "izvesni spikeri", nego po pravilu prakticno ceo RTS, a bogami ima ih i po privatnim stanicama. Drugo ja ne znam - ispravite me ako gresim - ni za jedan dominantni dijalekt u Srbiji koji koristi takvu akcentuaciju. Valjda je i u beogradskim, vojvodjanskim, sumadijskim i zlatiborsko-uzickim dijaletkima dominanta forma JugoSLAvija i NoVEmbar a ne JuGOslavija i NOvembar. Не, НОвембар, ДЕцембар је мени одавно било нормално. У ствари, кад чујем неког да каже ноВЕМбар, деЦЕМбар, одмах знам да је из Београда или околине.Обратно, једном се колега распитивао где да скрене за меДИцински факултет, около галама и трамваји, па га послали ка поЛИцијској академији... док није испало "а, МЕдицински, доле па десно".
gospa buba Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 e vala jedan od mojih najvećih jezičkih hejtovanaježim se i podigne mi se celokupna kosa uvis kad god čujem "15 poLIcajaca je učestvovalo u akciji koja je prikazana na našoj teLEviziji a signal se prostirao na svih 5 konTInenata, naš dopisnik aLEKsandar će vam reći više o tome..."мислиш експеРИмент у лабоРАторији?
gospa buba Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 Kako bi izgovorili Australijanka немој молим те, мозак ме заболе
Amelija Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 (edited) мислиш експеРИмент у лабоРАторији? e, to, to značajni ekspeRImenti u laboRAtorijama diljem A-U-strije i A-U-stralije...e a meni uvek bilo normalno NOvembar, DEcembar, itd, a noVEmbar i deCEmbar skroz čudno kao i meDIcinski i poLIcijski (mi je normalno, da ne bude zabune)ali moram priznati i da ja kažem "četrnaEstica, šesnaEstica" zbog čega me je većina uvek zafrkavala Edited July 20, 2011 by Amelija
Father Jape Posted July 21, 2011 Posted July 21, 2011 Не, НОвембар, ДЕцембар је мени одавно било нормално. У ствари, кад чујем неког да каже ноВЕМбар, деЦЕМбар, одмах знам да је из Београда или околине.U pravu je paće, imena meseca nisu iz ove priče (jer se ne radi o silaznom akcentu).Meni su obe varijante tu ok, mislim da čak i obe koristim. Nisam siguran ali čini mi se da je nòvembar pod uticajem ukućana iz zapadnih krajeva, a novémbar pod uticajem Beograda.
Recommended Posts