Tihajeza Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 izluđuje me sažeti novogovor fejsbuka i kratkih poruka (primer koji čitam kaže "nedostaješ", dok dativ plače od muke i kose svoje čupa) i umišljena originalnost mutavaca koji se njime koriste.i zašto se sve te budalaštine šire brzo???nekad je bilo nepravilno "odmaram" bez povratne zamenice. sada je pravilno. sаžeto, što da ne.
Otto Katz Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 nekad je bilo nepravilno "odmaram" bez povratne zamenice. sada je pravilno. sаžeto, što da ne.A jel? Ja kad kažem "haj ti odmori malo", obično dodam "i sebe i mene/nas".
Tihajeza Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 A jel? Ja kad kažem "haj ti odmori malo", obično dodam "i sebe i mene/nas".kao što rekoh, nekad bilo nepravilno, sada nije, a point se nervira...
расејан Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 nekad je bilo nepravilno "odmaram" bez povratne zamenice. sada je pravilno. sаžeto, što da ne.Могло је увек без повратне заменице, али није могло без објекта: "Милисаве, одмори коње".
halloween Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 Sudski oglasi:...dodeljuje privremenog zastupnika u liku adv. Marković Marka...Prvo sam pomislila da je dobra šala, a onda sam se setila šta se sve moglo sresti na pravnom. Nekada mi je to bilo samo zanimljivo.
Quizmaster Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 И шахисти су то често користили. Неки су чак, на основу жестине речника, звучали као да су током последње партије освојили црни појас.Kod šahista je, kad se neko strateški nadigra, uobičajeno reći i "nabio sam ga". Ponekad se čuje i dodatak "k'o vola u kupusu", a poneki igrači čak kažu "nabio sam ga k'o svinju"
Amelija Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 bez povratne zamenice.što me podseti na hejtić sa povratnom zamenicom:ustati semoram sutra rano da se ustanem
kud_genijalci Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 Organizatori koncerta Ejmi Vajnhaus odradili su sve da bi što bolje ispratili događaj koji su fanovi željno iščekivali, ali pevačica nije ispoštovala gledaoce zbog čega su oni postali euforični i počeli na binu da bacaju čaše.
Cane Vukic Prebranac Posted June 22, 2011 Posted June 22, 2011 Нервира ме код других, а и мени се неријетко омакне: Требао сам да урадим нешто.
расејан Posted June 23, 2011 Posted June 23, 2011 fajt na putovanjimaima li moderacije ovde? ja se izvinjavam za moj deo.Свој.
dekss Posted June 23, 2011 Posted June 23, 2011 Нервира ме код других, а и мени се неријетко омакне: Требао сам да урадим нешто. Pokušao sam, ali mi ne ide:šta je ovde problem?
belch Posted June 23, 2011 Posted June 23, 2011 (edited) trebati je bezličan glagol. trebalo je da piše trebalo je da uradim nešto.edit: @rasejanija sam duboko kolonizovana, u engleskom nema distinkcije moj/svoj te je ni u srpskom ne koristim my = moj -_- :P Edited June 23, 2011 by funk soul sister
расејан Posted June 23, 2011 Posted June 23, 2011 (edited) Pokušao sam, ali mi ne ide:šta je ovde problem?"Требати" изгледа као глагол, али баш и није, па чини поприличан изузетак. "Треба" је била општа моба кад се иде да се крчи шума. У словеначком се још увек каже "је треба" +инфинитив.Требало је "требало је да урадим нешто". Тј увек је у трећем лицу једнине ако иде са +да. Edited June 23, 2011 by расејан
расејан Posted June 23, 2011 Posted June 23, 2011 trebati je bezličan glagol. trebalo je da piše trebalo je da uradim nešto.edit: @rasejanija sam duboko kolonizovana, u engleskom nema distinkcije moj/svoj te je ni u srpskom ne koristim my = moj -_- :PПази се кад у реченици имаш субјекат и још неког у трећем лицу... јер "Пера је отишао код Лазе по његов шешир" значи по Лазин шешир. Да је шешир био Перин, морало би "Пера је отишао код Лазе по свој шешир" - тј некоришћење повратне присвојне заменице значи да је власник оно друго лице у реченици.
Recommended Posts