Jump to content
IGNORED

Prehrambena YU nostalgija

FranziskaKafka

Recommended Posts

Posted
2 hours ago, zorglub said:

Svega par godina su imali sa mlečnim i bila je extra.

A ovo?

C4dNxf9WYAAxxnN?format=jpg&name=small

Bilo je i pakovanje sa Dizni likovima, kutija kartonska kao za čokoladu, a unutra blokovi pojedinačno zavijeni u foliju sa Pajom, Šiljom...

Btw, vanila sladoled u Ikei mi je najbliži onom u lopticama.

ma daaaaaaaj.... vanila u ikei je sasvim ok sladoled, uopste ne smrdi na plastiku kao oni u lopticama.

taj u lopticama smo kupovali zbog loptica a ukus smo trpeli. pri tom, nije ga bilo u srbiji pa sam ga kupovao kad odem u familiju il na more. ledo pravio a od njihovih proizvoda su se u srbiji mogli naci onaj nikad neprezaljeni slag u papirnim casama s medvedicima i pola-pola vanila i cokolada sladoled i kartonskim kutijama koji je bio fenomenalan dok je svez al cim odstoji par dana u zamrzivacu, ne valja. a ogromno pakovanje, mislim pola kile. 

• +1 2
Posted
2 hours ago, Boksi said:

Jooooj :wub: Koliko su lepo mirisale ove čokoladice! Pa kad krene da se topi u ustima, tačno te obuzme neka milina…

Ovo je koliko vidim eurokrem blok, ima ga i sada, nisam siguran za ova mala pakovanja.

Posted
4 minutes ago, JozoMujica said:

Ovo je koliko vidim eurokrem blok, ima ga i sada, nisam siguran za ova mala pakovanja.

pa ove slike su od sadašnjih, a bile su od folije, bez lepka, kao što se pakuje puter, kockaste

evo na kupindu samo 3500 dinara :lolol:

EUROCREM-BLOK-Takovo-stara-kesica-cokola

• Haha 3
Posted
On 13. 10. 2024. at 15:50, Kosmos Srbija said:

Читао сам прилог о научним студијама (мада не искључујем да постоје и друге научне студије које побијају то) да су ти нискокалорични заслађивачи много гори од олдфешн шећера. Иако смањују калоријски унос драстично, што је ваљда и циљ имају озбиљну ману - праве метаболички ршум, вулканских размера. Зато када бих рангирао изворе слађења: прво место су воће и мед,  друго олдфешн шећери, а последње место нискокалорични заслађивачи. А и пре него што сам читао те студије, сам организам ми се бунио, једном сам грешком купио нискокалорични швепс (малим словима писало да је без шећера) и бацио га после првог гутљаја, то је тако одбојан укус, да алармира да нешто није ту како треба.

Eritritol, malititol i stevia su dobri/prirodni izvori zaslađivača, s tim što prva dva imaju laksativno dejstvo ako se pretera sa konzumacijom (ali baš pretera), a treći nije baš sladak pa ga retko koriste jer ne dobijaju željeni ukus.

Acesulfam-K i aspartan najgori po svim istraživanjima, najjeftiniji, i njih meću u sva gazirana pića. 
Sukraloza je onako, nit smrdi nit miriše, koristi se za hranu najviše.

Ja imam žiganje i bol u želucu dan nakon konzumiranja zero kola i sličnih bućkuriša, pa sam postepeno skroz izbacio bilo šta sa zaslađivačima. Cepao sam one protein pudinge iz Lidla, isti utisak, nešto tu ne valja za moj stomak.

Što je najgore, Fanta i Sprajt su prešli na neki kombo režim sa smanjenim (ali prisutnim) šećerom i zaslađivačima.

Kad pijem sokiće ili čista kola ili još bolje kokta, jer nema ortofosfornu kiselinu.

Inače pijem kisele vode sa ukusom, knjaz od narandže je dobar, onaj romelquele od kupine, jamnica sensation je topina, ali je nema više kod nas, samo kod susijeda.

Posted
1 hour ago, JozoMujica said:

Nije isto. Promenjena gramaža i sastav :sad:

Posted

i somboled je pravio loptice.

poz

• +1 2
Posted
20 minutes ago, le petit nicolas said:

i somboled je pravio loptice.

poz

ovo prvi put cujem. doduse ja sam mator al se secam da sam ledo fudbalske loptice kupovao samo u hrvatskoj i u bih-u, mozda je to bilo kasnije. 

onda su mozda te bile dobre, one ledo su smrdele na plastiku i to bas. 

Posted

secam se sladoleda od vanile.

a loptice se prodaju na kupindu. zamisli, neko je i to cuvao. :D

poz

Posted
47 minutes ago, Boksi said:

Nije isto. Promenjena gramaža i sastav :sad:

Generalno, SL nema veze sa starim Takovom, to što su zadržali imena nekadašnjih proizvoda bi moralo da bude nekakav privredni kriminal. Danas su to najgrđi najsoc žasu od slatkiša.

Gandola inače još uvek pravi krem:

shoobc.jpg

Navodno ga ima u Conad supermarketima... forumski Talijani, javite jel' to to.

@adamStvarno se ne sećam da je sladoled iz loptica smrdeo.

• +1 6
Posted
3 hours ago, adam said:

...

nikad neprezaljeni slag u papirnim casama s medvedicima i pola-pola vanila i cokolada sladoled i kartonskim kutijama koji je bio fenomenalan dok je svez al cim odstoji par dana u zamrzivacu

...

Lješnjak+pistacchio!

Zadovoljio je sva čula i estetski bitak elegantnim okerom s rezedom.

Loptica je bila neprihvatljiva zbog ulepljivanja prstiju.

• Wub 1
Posted

loptice su služile i za ukrašavanje gvozdenih stubića za ograde

• +1 1
  • Haha 3
Posted

Da li je neko jeo nešto slano u toj Jugoslaviji?

• Haha 7
Posted

smoki  :wub:

al njega ima i danas, pa nema nostalgije

• +1 1
Posted
2 minutes ago, barfly said:

Da li je neko jeo nešto slano u toj Jugoslaviji?

stapici zeka