Buck Naked Posted August 15, 2008 Posted August 15, 2008 (edited) Ajmo onda ovako. Baron Osman, meni licno fascinantan lik sa zadivljujucom pricom, je istinski revolucionisao urbano planiranje i zapravo je simbol onoga sto Novosadjani (i ostali) sokirani stihijom tranziciono-divljekapitalisticke izgradnje prizeljkuju. Naime, covek je definitivno izgradio jedan od najlepsih gradova na planeti (ako ne i The najlepsi), ali prilicno radikalnim i kontoverznim merama. Osman je doslovno unistio sitne vijugave ulice koje su karakterisale dotadasnji Pariz (i vecinu evropskih gradova), kreirajuci siroke bulevare (sto je danas sinonim za "osmanizaciju", iako je termin puno siri), tako sto je lenjirom na mapi povlacio linije koje su za sobom povlacile poprilicno rusenje. Uveo je radikalnu eksproprijaciju zemljista i objekata, to jest, sve sto se (nije) uklapalo u njegovu ideju jednostavno je postajalo drzavno. Bio je to specificni planerski drzavni komunizam, dok je Marks jos pisao svoja dela. Zatim, od onih kojima je ostavio vlasnistvo nad zgradama, Osman je zahtevao da ciste i ulepsavaju te objekte na svakih petnaestak godina. Propisivani su bili i najsitniji detalji, poput maksimalne visine zgrada, nagiba krovova, tipova terasi (cuvene pariske gvozdene terase), sve fasade su morale biti medjusobno uskladjene, kao i materijali koji su koristeni. Nema tu da svako pravi kako mu se 'oce. Dakle, radikalno stavljanje javnog interesa i Plana sa velikim "P" ispred privatnih preferencija. On je u urbano planiranje uveo ideju (mislim da su to i njegove reci, tj. poznati citat) da unutar svojih domova ljudi mogu raditi sta hoce, ali da je njihova spoljasnjost javna stvar i da ona ima biti tip-top uredjena (paralela sa onim spomenutim radnjama po Dubrovniku). Zgrade se prave "za ulicu", "za gledanje", i tacka. Ovako kada se gleda, stvar je prilicno radikalna, drzavno-planerska (tj. gradsko-planerska) i zbog toga je "osmanizacija" nesto poput dirty word medju levoliberalno i hipijevski orijentisanim urbanim planerima (npr. takvo radikalno probijanje bulevara tumaci se kao unistavanje drustvenih odnosa i "duha" koji je do tada postojao). Sve to se danas smatra veoma anahronim, naravno (a Novosadjani, ne znajuci to, ovo prizeljkuju, razumljivo). Medjutim, rezultat je Pariz kakav ga danas znamo, jedan od najlepsih gradova na planeti, rekoh. I ne samo Pariz, jer Osmanov Pariz tada postaje prototip za sve buduce gradove koji su uredjivani po ovim principima, od Sankt Peterburga/Lenjingrada, preko Menhetna, do Brazilije. I komunisticka probijanja bulevara (poput Bulevara Oslobodjenja u N. Sadu) su samo izrazi osmanizacije. Da li cilj opravdava sredstva, prosudite sami, jelda. Ali svaki put kada pomislite da nije u redu da jedan "Pariski Magazin" (kakva ironija!) stoji izmedju dve starinske zgrade, vi mislite kao baron Osman. Radikalno unistavate individualnu slobodu (koja izvire iz privatnog vlasnistva) zarad javnog estetskog interesa. Pa ko voli nek izvoli. Ovo je zaista dobra tema za debatu. Na primer, bulevari. U Parizu su oni zaista unistili nehigijenske slamove i jedan grad ucinili prelepim i prepoznatljivim. Ko je bio u Parizu, zna na sta mislim - kako pogled "puca" kilometre na daljinu i zaista se vidi kako je sve kao lenjirom "seceno". U Novom Sadu, pak, moguce je reci kako je, recimo, Bulevar Oslobodjenja zaista predstavljao jedan negativni "rez" koji je od dotadasnjih ulica u kojima se odvijao neki romanticni drustveni zivot, napravljena samo magistrala za automobile. Malo ko se sa nekom radoscu danas romanticno seta "bulevarom" od, recimo, stanice do Futoske pijace, kao sto se seta po Champs Elysees. One klupice ispred radnjica, Lily kozmeticarnica i kafica po "bulevaru" cesto zjape prazne i samo su zalosni pokusaj povratka nekog "zivota" na bulevar (ako neko zivi na bulevaru, nek veli da gresim!). Konacno, cela stvar ima jos jednu uzasno inspirativnu dimenziju: Osmanova radikalna preuredjenja imale su i snaznu politicku funkciju. Cilj osmanizacije Pariza nije bio samo estetski, kako to istoricari umetnosti vole predstavljati. Ne, dotadasnje stihijske uske i krivudave ulice Pariza predstavljale su ozbiljnu pretnju po poredak Francuske Trece republike. Zasto? Jer se po njima vrlo lako moglo praviti barikade. Praveci bulevare siroke po nekoliko desetina metara, ovo je bilo onemoguceno. Nekoliko "baterija" milicije i vojske Napoleona III je moglo prolaziti tim novim bulevarima (i mnogi vele da je njihova sirina bila uslovljena ovim brojem), a neki novi revolucionari nakon Komune su tesko mogli postavljati svoje barikade..Sorry na ugnjavu, i sorry svima onima koji ovo dobro znaju. Dakle, (nova) osmanizacija Novog Sada, da ili ne? Sudeci po zeljama da se nove zgrade ne prave u milion boja (to jest, u boji koja je preostala privatnom gradjevincu/novom bogatasu), da jedan "Pariski magazin" jednostavno ne moze biti izmedju dve sasvim drugacije zgrade - naslucujem da bi Osmana valjalo od blata praviti.. Edited August 15, 2008 by Buck Naked
hattori Posted August 15, 2008 Posted August 15, 2008 GSP-autobus na gurkuvid krana u pozadini kako rusi stari novi sad!
bup Posted August 16, 2008 Posted August 16, 2008 ne bih se bas nesto duboko upustao u polemiku o dirigovanom urbanizmu, jer nit imam neki cvrst stav, nit verujem da je neki odredjeni stav ispravniji od drugog. probijanje bulevara je nazalost neophodno u savremenom gradu. sa druge strane, slazem se da je to atak na slobodu vlasnika tih parcela da rade sa njima sta hoce, kao i atak na nasledje grada, koje ga delom i cini tim sto jeste.a imamo i bespravnu gradnju koja se naknadno legalizuje, zbog socijalnog mira. dobar primer je neuspeh onog puta od novog naselja prema veterniku i rumenci, jer su ljudi pokupovali njive i na njima sazidali kuce.imamo i nakaradno prosirenu ulicu brace ribnikar, koja negde ima trotoar, negde ga nema, a negde se suzava ili prosiruje, u zavisnosti od toga da li su mogli da otkupe kucu koja im je bila na putu ili ne.pristanak na zivot u gradu valjda povlaci i nekakvu odgovornost. kao i zivot u zajednici generalno. trebalo bi da su svi slobodni, ali i da svojom voljom odlucuju da cine ustupke zbog opste dobrobiti, ali to je utopija. prislia je pragmaticna opcija koja funkcionise u praksi. ljudi kao vrsta nisu spremni za odrzivu anarhiju, niti ce ikada biti.
Buck Naked Posted August 16, 2008 Posted August 16, 2008 ljudi kao vrsta nisu spremni za odrzivu anarhiju, niti ce ikada biti.razumem stav, ali polako.. verovatno su mnogi, od Aristotela do prosvecenijih vlasnika plantaza na americkom Jugu govorili "ljudi kao vrsta nisu spremni za aboliciju ropstva, niti ce ikada biti".
bup Posted August 16, 2008 Posted August 16, 2008 razumem stav, ali polako.. verovatno su mnogi, od Aristotela do prosvecenijih vlasnika plantaza na americkom Jugu govorili "ljudi kao vrsta nisu spremni za aboliciju ropstva, niti ce ikada biti".kao da je ropstvo ukinuto.
korindjar Posted August 16, 2008 Posted August 16, 2008 (edited) ... Edited August 16, 2008 by Hustler
batticuore Posted August 16, 2008 Posted August 16, 2008 Hej Buck Naked, sudeći po tekstu koji si okačio, čini mi se da sam za osmanizaciju našeg grada. Gde treba da potpišem? :D nisam bila u Parizu, pa nemam ono pravo empirijsko iskustvo, već samo ono sadly looking at the pictures...a što se Novog Sada tiče, nekako ipak nisam optimista...Mislim da se mašinerija moćnika (?) i dalje samo zahuktava, a naš gradić je samo još jedna žrtva istih...Btw, zna li neko ko kači ove bilborde koji tako jadno reklamiraju Novi Sad...
Buck Naked Posted August 16, 2008 Posted August 16, 2008 Btw, zna li neko ko kači ove bilborde koji tako jadno reklamiraju Novi Sad... angry.gifCuveni "Duhovnost/Spiritity"? :)
angelfish Posted August 16, 2008 Posted August 16, 2008 e to mi juce prepricavali na sedeljci ( nisam krenula tim shorom neko vreme)rekla - lazesoni rekli nei prekjuce morala didem vidimne idem u ns od onda kad sam usla kod kume na pos'o na jedna vrata a izbacili me na druga, pa mi se cinilo da ne znam gde sam ( cara dusana) i orijentisala se prema kuli na limanu 4, koja je virila par cm iz moje perspektive ( veoma zablje), tako da sam se taj dan drzala iskljucivo poznatih perspektiva, al sam vid'la bilbordu karlovcima pevaljka na struju u sred centrajako zvEcipotonuse one zgrade, potonu sam centar sa fontanama pistika, sagnule glave sfinge pred bogoslovijom sramno osvetljenezazmurili lavovi ispred kapije vladiKinog dvora, sa zeljom da se reflektori ispred njih ogoljenih nekako pogasetako je sinoc bilo, puno, a ni zagor, samo tihe note nekih tamburasa kod mashe i vetari pevaljka koja zvEcikukaviceeee....
batticuore Posted August 16, 2008 Posted August 16, 2008 Cuveni "Duhovnost/Spiritity"? :)Da, ti bilbordi...Pazi Empejca sto se oglasava iz vode :D . Ma moze i rovinjizacija, dubrovnikacija i osmanizacija sve zajedno u paketu, pa da vidimo, bre!!! Let's make the PPProject ''Burn this town''! :)
melankolic Posted August 17, 2008 Author Posted August 17, 2008 (edited) Bilo spontano okupljanje ekipice forumasa sinoc u "Izbi"; neko vj, dj, k....- palac vece a mi cugali u dvoristu. Steta sto me nije udarilo pa da vam sve ispripovedam na Pijanom postovanju ali dobro je i ovako.... i jos nesto: falili su nam novosadski nostalgichari :( ... :D Edited August 17, 2008 by melankolic
Recommended Posts