Jump to content
IGNORED

NOVI SAD

melankolic

Recommended Posts

Posted
koja je ovo zgrada? :huh:171.jpg
Ako sam dobro skontao iz Google dokumentacije, ova zgrada je posle 1944 i savezničkog bombardovanja drastično promenjena... Trebalo bi da je na uglu Vase Stajića i Mike Antića, diagonalno od Galerije matice Srpske, kod onog velikog parkinga...
Posted

To je zgrada GO SPS-a.Samo što nema na slici hotela "Putnik".

Posted
To je zgrada GO SPS-a.Samo što nema na slici hotela "Putnik".
To sam i ja prvo pomislio, ali ipak mislim da sam ja upravu... Imaš slika i iz drugog ugla na netu i nekako mi se više uklapalo u ovo moje... Pogotovo, što se zgrada nalazi na Trgu Galerija, a iz jednog ugla se vidi nešto, što mnogo liči na Galeriju Matice Srpske....No, moguće i da si ti upravu... Nisam ni ja tako siguran... Ako bup zna, nek razreši...
Posted

Ovo odavno ne postoji.1963jermenskacrkvagk8.jpgJermenska crkva pred rušenje.

Posted
To sam i ja prvo pomislio, ali ipak mislim da sam ja upravu... Imaš slika i iz drugog ugla na netu i nekako mi se više uklapalo u ovo moje... Pogotovo, što se zgrada nalazi na Trgu Galerija, a iz jednog ugla se vidi nešto, što mnogo liči na Galeriju Matice Srpske....No, moguće i da si ti upravu... Nisam ni ja tako siguran... Ako bup zna, nek razreši...
A postoji još jedna mogućnost , a to je da je obe zgrade projektovao isti arhitekta ili barem ista škola.
Posted

Zamislite kako je ovima bilo !Ulica Vojvode Mišića,1962. godine.1962vojvodemisica.jpg

Posted
Zamislite kako je ovima bilo !Ulica Vojvode Mišića,1962. godine.1962vojvodemisica.jpg
"Sine, deder pruži ruku kroz prozor i vidi jel mogu da obučem kratke rukave!"
Posted (edited)
Zamislite kako je ovima bilo !Ulica Vojvode Mišića,1962. godine.
-"Hvala ti Deda Mraze sto si mi doneo pravi voz, mada bih bio srecan i sa onim malim, za sobu" .....bas lepa Jermenska crkva, steta... :cry: Edited by batticuore
Posted
nisam znao, ali sam upisao u google palata habag, jer to pise na slici. dobio sam ovo:Novosadskoj filijali Jugoslovenske železnice pripada i palata Habag, bivše sedište Švapsko-nemačkog kulturnog saveza, koji je između dva rata presudno uticao i na celokupni politički i privredni život ove nacionalne zajednice u Vojvodini. Osnovana je 1920, kada je za prvog predsednika izaberan Jozef Menrat, novosadski trgovac koji je nobl nameštaj uvozio iz metropola zapadne i srednje Evrope. Zbog programskog gesla “Vernost narodu, vernost državi” i Kraljevina SHS je na početku podržavala aktivnost Kulturbunda, koji je već 1924. imao preko mesnih odbora i oko 50.000 članova. Te godine je zbog pritisaka austrijske vlade na Slovence u Koruškoj, u znak odmazde, ministar prosvete Svetozar Pribićević, pozivajući se na neuverljive razloge, nakratko zabranio rad udruženja, koje je uspelo da i u poluilegalnim uslovima zadrži koheziju svoje mreže ispostava. I nakon Hitlerovog dolaska na vlast u matici 1933. organizacija se dugo, sve do 1939. odupirala ideologiji nacizma, kad je i formalno rukovodstvo preuzela frakcija tzv. obnovitelja, predvođenih agresivnim mladim intelektualcima, školovanim pretežno po nemačkim univerzitetima. Izvorno geslo tada je promenjeno u “Vernost narodu, vernost fireru”. Uprava Kulturbunda je za projektanta svoje palate na placu koji je kupljen na uglu današnje ulice Vase Stajića i Trga galerija, odabrala vršačkog arhitektu Viljema Riharda. Za samo oko godinu dana izvođač neimarskih radova Filip Šmit i nadzornik arhitkta Oskar Pakvor podigli su prestižno trospratno zdanje u maniru moderne, u koje su se vlasnici uselili već 1932. U prizemlju je bila jedna od najpoznatijih onovremenih kafana “Habag”, koja je pored vrhunskog jelovnika i vinske karte imala i stalno zaposlen orkestar sa klasičnim koncertnim repertoarom. Prvi sprat je bio namenjen “Agrariji” , privrednoj organizaciji Nemaca u Jugoslaviji, koju je 1922. osnovao dr Stefan Kraft, ugledni inđijski advokat. Ona je nakon samo desetak godina postojanja koordinirala rad 331 zadruge sa 43.000 članova. Tokom razornog savezničkog bombardovanja 6. aprila 1944. Habag je znatno oštećen, pa je nakon oslobođenja i obnove izgled fasade drastično promenjen i pojednostavljen.
Posted
nisam znao, ali sam upisao u google palata habag, jer to pise na slici. dobio sam ovo:
Da, taj sam tekst i ja pročitao... Kažem, nisam siguran, kad krenem kući, sa posla, porolazim pored mog predloga, pa ću ošacujem malo bolje... Javim uveče...
Posted

juce sam prosao pored te zgrade i ladno ne znam da postoji. :)

Posted
juce sam prosao pored te zgrade i ladno ne znam da postoji. :)
Ma meni je najbolja fora sa Admovićevom palatom... Da izdvojiš zgradu, retuširaš sliku i pokažeš novosađanima, ladno 70-80 % neće prepoznati koja je to zgrada... A, po meni, najlepša zgrada u NS, od tih starih... Samo kada bi se uložilo malo para, pa da se sredi...Kad smo već krenuli da pričamo o građevinama, iskreno, meni se Bulevar sviđa, sa svim ovim velikim zgradama i tako tim... U principu to tako i treba da bude na Bulevaru, Limanu, Naselju... Ali Pariski magacin™ se totalno ne uklapa u strukturu okolnih zgrada, i u stvari je ruglo... Bolje bi bilo da je izgrađeno nešto kao Apolo, što se uklapa u kontekst... Ali, Kata Ban Ban može sve što hoće, tako da...
Posted

Najbolja storija je ova za gorenaslikanu Jermensku crkvu. Naime, kada se osmanizacijski* probijao taj bulevar ka Varadinskom mostu, valjda nije bilo druge nego da se rusi crkva. Ono sto je najbolje bilo je zvanicno objasnjenje komunisticke vlasti koje je islo u smislu "ne bismo mi to radili uopste. ali, posto ova crkva nema ama bas nikakvu arhitektonsku/umetnicku vrednost, onda je legitimno". Naravno, najbolje od svega je totalna indiferentnost prema religijskom sadrzaju doticne zgradurine, vec briga samo za estetsku. Koje, ako je nema, moze da se rusi. Kakvi majstori. *za eventualno neupucene, osmanizacija nema veze sa Turcima osmanlijama, vec sa francuskim baronom Osmanom koji je od Pariza tokom Trece republike napravio Pariz kakvim ga danas lepim poznajemo. Ova prica o Dubrovniku i radnjama ciji izlozi imaju izgledati isto takodje su fenomen osmanizacije.

Posted (edited)
*za eventualno neupucene, osmanizacija nema veze sa Turcima osmanlijama, vec sa francuskim baronom Osmanom koji je od Pariza tokom Trece republike napravio Pariz kakvim ga danas lepim poznajemo. Ova prica o Dubrovniku i radnjama ciji izlozi imaju izgledati isto takodje su fenomen osmanizacije.
ah, ima nedovoljno upucenih, fala za info...btw, raduje me sto citas moje komentare, kao sto vidis, obostrano je ;) Edited by batticuore