Jump to content
IGNORED

NOVI SAD

melankolic

Recommended Posts

Posted
naravno da nismo, išlo se čamcima i sve je bilo mnogo sigurnije.post-958-1218722919.jpg
ovo mora da je djava, kad je bila mala.
Posted

a na skeli svi pevaju..voleo bih majko draga da sve ovo saamo sneevaaam ( 1999.g)

Posted
mi smo 1 jako glup narod generalno, koji ne ume ništa staro valjano da očuva, a novo gradi kako se kome...da ne psujem ovde.
Ovo pomislim kad god prođem petrovaradinskim Gradićem. U istim takvim kućama Česi i Nemci zgrću lovu od turista, a ovde samo što ne popadaju od tuge i nemara. :(
Posted

Kristina, Kristina... jel se secas kad je sneg napadao 196m te godine? Pa kad smo pravili jezusku... Pa kad smo pekli kukuruze i mekike a zandarmi nam doneli dzema od blata koje je tad bilo slatko...Ja poteram karuce pa pravo na verandu i kibicfenster i spilhozne i sve tako na nemackom. Nema toga vise...

Posted (edited)
Kristina, Kristina... jel se secas kad je sneg napadao 196m te godine? Pa kad smo pravili jezusku... Pa kad smo pekli kukuruze i mekike a zandarmi nam doneli dzema od blata koje je tad bilo slatko...Ja poteram karuce pa pravo na verandu i kibicfenster i spilhozne i sve tako na nemackom. Nema toga vise...
kako se ne bih sećala, tada su samo karuci i čilaši postojali.nemecki pa frančeski da, da... al još je bolje bilo kada se samo madžarski govorilo: ezot kečet kenjeretpost-958-1218733783.jpg Edited by KristinaS
Posted
al još je bolje bilo kada se samo madžarski govorilo: ezot kečet kenjeret
slabo divanim madžarski :( , mada mi neš poznata poslednja reč. TinaS, svaka čas' za ove stare fotke :wub: , i ja ih volem, eh da, fijakeru stari...
Posted

nikad se nisam palio na taj stari ns.prosto uzivam u betonu i limanima... park im dodje kao slag na torti.

Posted

za exit bile neke devojke iz rvacke, dvadeset i neka godina, cim su stigle, trazile da ih vodim u ulicu jovana cvijica, jedino tu predstavu novog sada i vojvodine imaju (ali u ulici jovana cvijica rastu druga deca :P ). pa oni smesni beogradjani koji misle da mi ovde svi znamo madjarski i zavide nam jer zivimo slozno dok je kod njih sranje. :) bolje poznaju neusatz nego mi koji smo tu.ali fakat je da iritira nakaradnost staklenih zgrada pored starih kuca. sto se saobracaja tice, postali smo italija, nisu srbi izmislili parkiranje na trotoaru.i da se ne lazemo, te kuce koje bi u ceskoj i austriji bile atrakcija, to je okej, samo sto novi sad ima zgrade od 100 godina, a prag od 1000. blam me je onih nemackih penzosa na trgu, cini mi se da su prevareni sto su ovde iskrcani. :)baj d vej, po vasoj preporuci sam neku 50+ rodbinu smestio u fontanu na 5 dana. jako je zajebano za auto, i u podrumu je neki disko. kontam da je dobro za ljude koji su peske, i mladi su.ima neko neku fotku progresa?

Posted

Bravo Empej i bravo Bup. Naravno, prica o nedostatku urbanog planiranja je jedno (mada i ona ima another side to it: nekada je biti progresivnim znacilo biti protiv striktnih i strogih centralistickih, otudjujucih urbanistickih planova koje produkuju gradske birokrate, a danas ih svi prizeljkujemo!). Ali ono sto jeste bezmerno inspirativnije je ta odurna zvaka o starom Novom Sadu. Doticni je mit, fikcija, poput Jetija ili Milosa Obilica. Da, naravno da svako od nas zna poneki istiniti multikulti ili "samlica ispred kuce" primer koji nekima izaziva "aaah" osecaj, ali to i dalje doesn't mean shit. Istim se sigurno mogu pohvaliti i Surdulice i Ubovi. Rec je o centristickoj zelji da se o samima sebi ima sjajno misljenje, pa se izmisljaju takve pricice za malu decu kojima je potrebna uteha pred spavanje. A istina je da je u Novom Sadu oduvek bilo i etnickih tenzija i sistematskog nemara i jedne generalne zaostalosti. Da, lako je uporediti se sa Leskovcem (bez zelje da uvredim), ali dovoljno je uporediti se sa Zagrebom ili Segedinom, pa da se vidi kolika smo provincija u svakom a ne samo kulturoloskom smislu. Ne samo trenutno, vec istorijski. A sto se arhitekture tice, o tome smo krenuli, i mene nervira ta neka romanticarska zvaka o starim kucama i tako dalje. Garant je u dobu kada su se te kuce pocinjale praviti i tada bio neki dezurni konzervativac koji je pricao koliko je grozno to moderno sto dolazi, koliko to unistava duh starog Novog Sada, itd, itd. Ono sto je jadno, to je da tu romanticarsku zvaku danas prica i omladina! Umesto da ona bude progresivna, da prizeljkuje neko staklo, celik i stavec. Karikiram, ali you get the point. Na kraju krajeva, svi svrsavaju na neki Bec ili Prag, ali na svetu postoje i jedan Tokio i jedan Njujork, i nista im ne fali. Lepota nije (samo) u starudijama. Mislim, jel neko zaista bio na toj Podbari i Salajci i Podgradju sa otvorenim ocima? Ruglo, i uvek je bilo ruglo. Ideja da to mozemo prodati nekom priglupom turisti nanovo govori koliko visoko misljenje imamo o samima sebi (neko sjajno rece - da, ali taj look u Pragu star je 1000 godina, a ne 100 kao ovde). Romantiziranje Novog Sada je isto mentalno smece kao i srpski nacionalizam.

Posted

ugh, kasno je, pa nisam koncentrisana, ali - rasla sam u novom sadu od treceg meseca zivota i zivela do 27 godine, uz kraci prekid u osnovnoskolskom dobu, a sve to se desavalo od 72 do 99, te ne pamtim predratni i pretpotopni novi sad, nit imam izmastanu romanticarsku sliku izmastanog grada sa razglednica iz 1929. godine. ne znam dal sam ikad bila na podbari, sem u prvih 17 meseci zivota, na salajci sam bila nekoliko puta kod drugarice na zurkama i kad pobegnem iz skole, pa odem kod tadasnjeg momka (rip) na veliki odmor u hemijsku - dakle ne patim od te boljke. rasla u zgradi, na betonu, u ulici brace krkljus, paralelnoj sa cara dusana, u blizini futoske ulice i limana cetir. beton, pa beton. sto mi nije nikaki problem. problem je neukus, koji ne bi trebalo da pripada bilo kom gradu, ne samo novom sadu, no u njemu mi posebno anahrono deluje - ogromne, vulgarne, svetlece reklame, za koje moras dobro da se napregnes da bi shvatio da ne reklamiraju your friendly neighborhood kupleraj, drecavo zute, zelene i ostale nakaradne fasade i ceo taj, za mene, novi folklor. pri tom, osecam potrebu da naglasim, nikad nisam bila posebno romanticno vezana za ns, nisam nostalgicna, ponekad se u beogradu u kom zivim svega sedam godina vise osecam kao kod kuce, no opet mi kad se malo samo konektujem dok prolazim kroz novi sad bude zao. moglo je sve to, samo malo pristojnije, jebiga.

Posted (edited)
moglo je sve to, samo malo pristojnije, jebiga.
Uvek moze bolje, uvek moze i gore. Oko nekih stvari se slazem (drecave zgrade, neonske reklame), ali taj bulevar koji ste kritikovali, meni izgleda mnogo bolje nego kada sam ja ('95) dosao ovamo, bolje u smislu da slucajnom prolazniku daje do znanja da se nalazi u nekakvom gradu, a ne vukojebini, preterujem naravno, ali smatram da montaznim barakama, gomili ofucanih trafika (mislim pre svega na one gde se prodaju sendvici, pljeskavice), oronulim kucama i slicnim glupostima nije mesto na glavnom bulevaru velikog grada.'Stare' kuce u centru su koliko toliko renovirane - sto je napredak na bolje (Pariski magazin mu tu dodje ko piletu sise, ali to je valjda cena progresa :D) u odnosu na 'stari' Novi Sad, valjalo bi srediti i te okolne ulicice, ali to sto one nisu sredjene ne znaci da je stanje pre bilo bolje. Sta jos... da li neko smatra da je stari Nork, bio lepsi od novog? Hotel Park?Sto se tice tih zgrada, u kvalitet izrade nisam upucen (generalno govoreci, mada mi par drugara i par bivsih devojaka zive u slicnim, i nemaju/nisu-imali nikakvih zamerki, koliko ja znam), ono sto upada u oci jeste ta drecavost i bilo bi dobro da oni koji grade te zgrade malo smire strasti po tom pitanju, s druge strane, zgrade iz komunistickog perioda tesko da mogu da se okarakterisu kao lepe, pa da se kaze da je sad sve otislo nizbrdo.Takodje, za ovo bi bilo dobro da se javi neko ko se bolje razume, ali mislim da se uz definiciju bespravne gradnje, gradnje bez urbanistickog plana u recniku nece naci slika Novog Sada, svakako da je toga bilo, ali ne mislim da je poprimilo razmere katastrofe, da bi se previse skretala paznja na to (u kontekstu price o izgledu naravno).Moglo je to sve biti bolje, svakako, ali mislim da nema mesta plakanju za 'starim' Novim Sadom Edited by dionysos
Posted

urbanisticki, novi sad se zeznuo sto kada je bilo vreme za to nije odluceno da se grad siri, verovatno zato sto im je bilo skupo da rade infrastrukturu. zgrade su krenule da se zidaju umesto kuca, pa smo dobili tunele umesto ulica, manjak parkinga i jebene klime koje pljuju po ljudima. sto se boja tice, meni i ne smeta toliko drecavost, ima toga po evropi, cak su u vreme tranzicije negde tako krecili i stare cetvrtaste socijalisticke zgrade, da bi razbili monotoniju. problem je sto ne postoji konzistentnost ni u sarenilu, pa da mozemo da kazemo da je to zastitni znak grada. ali produkti stihijskog urbanizma su slika gradjana koji u gradu zive, tako da, dobili smo sta smo zasluzili, niko nam nije kriv sem nas, novosadjani su inace veoma skloni optuzivanju dodjosa i beograda. neonske reklame, bilborde i menjacnice bih nabio u guzicu postavljacima, u rangu su sa najlon kesama, plasticnim flasama, bacanjem smeca na ulici, pljuvanjem. dziberluk je postojao uvek, ali opet, da nema dziberluka, novi sad bi ostao zamrznut u vremenu, imali bismo stoteks, kokru, gril 13, djavu, tocak, deni i ostale nostalgicarske budalastine osamdesetih, ali i nista novo. old skul novosadjani su suvise inertni, sveza krv vuce napred, stara garda hejtuje, kao i uvek.

Posted
old skul novosadjani su suvise inertni, sveza krv vuce napred, stara garda hejtuje, kao i uvek.
dobar zaključak :D ja valjda spadam u svežu krv, sa naklonošću prema staroj gardi. Kad sam rekla bravo TinaS što si okačila fotografije starog Novog Sada, nisam zasuzila za Ujvidekom niti sam za to da se stvari vraćaju unazad. živimo u 21. veku i normalno je da se i izgled grada menja, mada...Po Evropi sam, na sreću, ipak švrljala poslednjih 4-5 godina, a i ranije kao malo dete, i nigde nisam videla tako živopisne, apsolutno stilski neuklopljive nizove fasada kao kod nas. u dubrovniku je npr zakonom bilo obavezujuce da sve radnje imaju iste izloge - jako jednostavno reseno-lepo i uredno. al zato kod nas to bi verovatno bilo dosadno, jer mi volimo ono ''budi drugaciji'' :rolleyes: ...hoce neko da mi kaze da je fontana u katolickoj porti lepo delo?! ili taj pariski magazin, lupus centar i slicno...pa čak i što se izgradnje crkava tiče, meni se uopšte ne svidja ta posrnula neovizantijska gradnja ogromnih crkava...i mnogo štošta, kad se setim dodaću :)
Posted
ja valjda spadam u svežu krv, sa naklonošću prema staroj gardi.
mislim da ovde vecina ljudi tako razmislja. napred se mora ici, stagnacija vodi u degradaciju.krenuli smo da raskrinkavamo mitove, mene npr. iritira mitologija o index sendvicu, matici srpskoj, lepoti kojekakvih cetvrtastih predratnih zgrada tipa tanurdziceva palata, lokal patriotizmu delova grada, salajci koju u oglasima za nekretnine valjaju kao "centar", babama koje zabranjuju rad kaficima, strandu kao lepom i jos milion drugih.koja je ovo zgrada? :huh:171.jpg
Posted (edited)
...pa čak i što se izgradnje crkava tiče, meni se uopšte ne svidja ta posrnula neovizantijska gradnja ogromnih crkava...i mnogo štošta, kad se setim dodaću :)
e, od ovoga cu izludeti!ono, crkva u baroknom al' se mudraci setili da bi pri "renoviranju" krov/zvonik mogli u neovizantiju, pa ga jos i pozlatili.edit: a o onim skrnavstinama od crkava na telepu, n. naselju i klisi da ne pricam. Edited by melankolic