radisa Posted July 9, 2009 Posted July 9, 2009 A ko vam je ovaj Deja Lonac što je ceo grad išaran š njim?Navijač Vojvodine... Upucao ga neki navijač Partizana u zakazanoj tuči...Inače, ko zna gde je ovo: "Svi smo mi kurve kapitalizma", svaka mu čast...
Buck Naked Posted July 9, 2009 Posted July 9, 2009 Javila se i Art Klinika. Filozofski: Da li je gradonačelnik Novog Sada trbuhozborac* (i gde su trbuhobošci*)Razmišljajmo kantovskiAutor: Dežurni tim Art klinikeNedavno je novosadski gradonačelnik, pomalo jarosno i naizgled u negativnom kontekstu, upotrebio izraz „razne art klinike“ i time zbunio i uzbunio mnoge umetničke i kulturne asocijacije u gradu.Pristupimo tome hladne glave i pogledajmo da li je taj izraz uopšte moguć. Da je moguć, moguć je, čim ga je upotrebio gradonačelnik (nije šala), ali ako pitanje formulišemo kantovski i upitamo se kako je moguć, dobićemo odgovore i o njegovim mogućim značenjima.Postoje opšti, posebni i pojedinačni pojmovi. Opšti pojmovi izražavaju suštinska svojstva veće ili manje grupe predmeta (svi ili neki), a pojedinačni izražavaju suštinu pojedinačnog predmeta ili bića. Tako se u nizu biće-živo biće-kičmenjak-sisar-čovek- gradonačelnik-gradonačelnik Novog Sada, pa tek na kraju osoba s imenom i prezimenom, vidi stalno sužavanje nivoa opštosti. Stoga se može reći neki čovek, pa i neki gradonačelnik, ali ne i neki Igor Pavličić, osim ako ne želimo da sam pojam omalovažimo, dovedemo u pitanje njegovu osobenost i izjednačimo s nekim drugim, po našoj proceni, manje vrednim pojmom. Ista situacija je i kod upotrebe prideva razni.Gde se sada tu smešta Art klinika? Kao što je to mnogima poznato, Art klinika, poslednji, utopistički projekat grupe LED art, vođen idejom da umetnost može da leči i menja svet, osnovana je 2002. godine i već sedam godina istrajava u tom naumu. Vremenom je izrasla u alternativni kulturni centar, pod čijim okriljem se održava niz raznovrsnih programa. U tom smislu ona je jedinstvena i u formulisanju svoje misije i u načinu rada. To ne znači da je bolja ili lošija od drugih umetničkih asocijacija u gradu, nego da je kao takva, jedna jedina, dakle, konkretan pojam. Da li je onda moguće reći „razne art klinike“? Logički nije. Zli jezici rekli bi da je gradonačelnik hteo da omalovaži, da nekog diskredituje. Konačno, tip olakog uopštavanja nije nam nepoznat iz prethodne istorije: sećamo se raznih petokolonaša. Ali mi ne verujemo u to. Jer, koga bi gradonačelnik, izjednačavanjem svih kulturnih i umetničkih asocijacija u gradu (osim Exita), hteo da diskredituje. Sigurno ne sve one s kojima je izjednačio Art kliniku, pošto svako demokratsko i građansko društvo priznaje potrebu i važnost postojanja ovakvih nezavisnih udruženja. A još više ne Art kliniku, ako joj se prizna kritička i lekovita misija koju sprovodi.S druge strane, naš gradonačelnik, budući to što jeste, sigurno zna razliku između zabave i kulture. Exit je svakako „brand“ koji je gradu doneo „ime“ i mnoge druge blagodeti, ali on, pre svega, spada u circenses (Panem et circenses) i nema veze sa svesnim i kritičkim odnosom prema svetu koji nas okružuje, koje svaka ozbiljna umetnost nastoji da podrži. Nema sumnje da je uvek bilo mnogo lakše i unosnije uljuljkati se u jedan od ritmova samozaborava (tome circenses i služe), ali pitanje je šta je važnije.Kako je došlo, i šta je prethodilo čudnoj ili nepodobnoj izjavi gradonačelnika Novog Sada, i kako je odbornik za kulturu uspeo da ćuti trista dana, i gde su ostali savetnici, i kako su nas prijatelji iz umetničkih i kulturnih asocijacija poštedeli i zaobišli u „reakciji na gradonačelnika“, ovaj put nećemo zboriti.* Izrazi preuzeti iz: Fransoa Rable, Gargantua i Pantagruel II, Zavod za udžbenike i nastavna sredstava, Beograd 2000.
batticuore Posted July 9, 2009 Posted July 9, 2009 (edited) Opa, lepo to dopisivanje Lalica i Zilnika.edit: a ovi kantovci iz art klinike su smorili. nek se ugledaju na 1 Zilnika kako se odgovara. Edited July 9, 2009 by batticuore
bup Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 mora i nacista biti politički korektan, ipak je Dekada!to mi je pokazalo koliko sam zatucan, automatski sam mislio da su svi naciji politicki nekorektni. ua ja.
Duci Simonovic Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 upravo bi trebala poceti fudbalska utakmica izmedju NS- a i Subotice, misim na Karadjordju, igraju celnici ovih gradova, tako da je nas grad predvodjen nasim gradonacelnikom, bas me zanima na kojoj ce poziciji igrati, stoper, plej ili ataker
BadMouth Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 Videh da ovde ima onih koji kreche (ali stvarno!) te bih rado prijavio svinjariju na keju. Potez od Cepelina do Shtranda.Jedno 5x svastike, Srbija srbima, White power... Deca se izgleda organizovala za strance (ili su mrski Holandjani ipak zakuvali pred beli shengen...).Rad sam i da se prijavim u neku akciju krechenja istog, samo sam bizi do 5. Bojim se da pishem gradonachelniku... Mozhda mi ga shibne. :|BM
yolo Posted July 12, 2009 Posted July 12, 2009 ko se sa zilnikom u pisanju nadgornjava, taj najebe. stara srpska poslovica. lalic bolje da ne ulazi u javni fajt sa ovim ludjakom.
steppingrazor Posted July 23, 2009 Posted July 23, 2009 23. jul 2009. Prolaz Srđana Aleksića U centru Novog Sada od danas postoji Prolaz Srđana Aleksića, koji je dobio ime po mladiću iz Trebinja ubijenom zato što je branio komšiju Bošnjaka. Prolaz Srđana Aleksića je u strogom centru grada i u njega se može ući iz Zmaj Jovine ulice i iz Ulice Ilije Ognjanovića. U prolazu je i nekoliko kafića, koji su omiljena mesta za izlazak mladih Novosađanki i Novosađana.Zahvaljujući gradu Novom Sadu, otac pokojnog mladića Rade Aleksić kroz suze je kazao da želi da mladi "usvoje Srđana kao simbol dobrote"."Želim vam da imate prijatelja u životu na koga se možete uvek osloniti, i u dobru i u zlu, i da taj prijatelj ima u vama takođe prijatelja na koga se može osloniti. Takav je bio Srđan. Danas je Novi Sad ponovo moj grad, hvala vam", rekao je Rade Aleksić na ceremoniji otkrivanja table sa nazivom "Prolaz Srđana Aleksića".Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović rekao je da je Srđan Aleksić antiratni heroj, koji je jasno dao do znanja da rat donosi mržnju, glupost i da sa ratom nema budućnosti."Srđan je jasno dao do znanja da su vrednosti kao što su tolerancija, razumevanja različitosti, suživot... zapravo civilizacijske tekovine koje nisu ograničene ni prostorom ni vremenom", rekao je Jovanović.Dodao je da je veza između Srđana Aleksića i Novog Sada u tome što je Novi Sad grad koji je zasnovan na toleranciji, suživotu i razumevanju kroz vekove.Kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov rekao je da želi da poruči mladima u celom regionu da bi ljudi poput Srđana Aleksića trebalo da im budu uzor."Mladima ne smeju da budu uzor razni zločinci i nabeđene patriote, koji su davali naloge da se ubijaju nedužni civili", kazao je Popov.Srđan Aleksić ubijen je u januaru 1993. godine, u centru Trebinja, u neposrednoj blizini policijske stanice.On je pokušao da odbrani Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja, koga su četvorica naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića i počeli da ga tuku kundacima.Aleksić je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se ubice usmerile ka njemu i pretukli ga kundacima do smrti.Alen Glavović je preživeo rat i danas živi u Švedskoj, sa suprugom i dvoje dece. Glavović svake godine obilazi grob Srđana Aleksića u Trebinju i u kontaktu je sa Radetom Aleksićem.Inicijativu za imenovanje Prolaza Srđana Aleksića Skupštini Novog Sada podnele su nevladine organizacije okupljene u Građanskoj Vojvodini i u Igmanskoj inicijativi.Ove nevladine organizacije uputile su danas inicijativu i ostalim gradovima u regionu da slede primer Novog Sada.
Buck Naked Posted August 16, 2009 Posted August 16, 2009 Dačić u Novom Sadu, Pavličić policiji novosadskoj dao neke crvene automobile i tako neke đavole, bila pokazna vežba na Štrandu, mrzi me da tragam za konkretnim vestima, samo ću da se nerviram..
Buck Naked Posted August 16, 2009 Posted August 16, 2009 (edited) Evo, našao sam, ipak volim da se nerviram. Četiri fiata i 80 pancira za policiju Grad Novi Sad kupio je četiri nova automobila fiat punto kao i 80 pancira za novosadsku policiju.Ovo je drugi deo pomoći koja je grad koštala više od sedam miliona dinara, a sveukupna izdvajanja za policiju su 27 miliona.Prethodno su nabavljeni novi motori za saobraćajnu policiju, kao i računari.Prema rečima gradonačelnika Igora Pavličića, dosadašnji efekti ulaganja u bezbednost su veći od novčanih izdvajanja. On je najavio nastavak pomoći policiji i narednih godina u skladu sa finansijskim mogućnostima, jer su, kako kaže, "bezbednost i nezaposlenost najveći problemi Novog Sada".Nakon uručivanja opreme, pripadnici Žandarmerije izveli su tri pokazne vežbe na Štrandu. Edited August 16, 2009 by Buck Naked
Buck Naked Posted August 16, 2009 Posted August 16, 2009 (edited) good question.(a ne ono oko kulturne politike, jebeš to, bicikli bato - i doslednost oko istih) Edited August 16, 2009 by Buck Naked
batticuore Posted August 16, 2009 Posted August 16, 2009 Aaaaaaa kakvi su ovo zvuci s dunava? ionako mi teeesko ide strebanje, jos sad i ovo. zna li netko kakvu to muzicku svetkovinu trenutno propustam?
Buck Naked Posted August 16, 2009 Posted August 16, 2009 Znam da SKC neko štrand-koncert-leto organizuje, pa je možda to?
Recommended Posts