Jump to content
IGNORED

NOVI SAD

melankolic

Recommended Posts

Posted

ukucala sam na fb-u sarita matijevic. ima urbanu frizuru. mozda je frizerka.

Posted

sarita vodi playground produkciju, a u narodu je poznatija kao zilnikova devojka

Posted

Vreme 966, 09. jul 2009.NuspojaveMenadžeri i parazitiDemokratski mejnstrim na vlasti pokazuje sve jaču tendenciju da svede bogatstvo kulturnih modela samo na dva: etno-tradicionalistički i japijevsko-tehnomenadžerskiDanas je četvrtak, kupili ste svoj omiljeni nedeljnik kod svog omiljenog kolportera, ugnjezdili ste se udobno u sedištu autobusa koji vas vozi u Novi Sad, na Exit, pa ste evo rešili da zasladite život svojom omiljenom kolumnom… Je li tako? Jeste. Ili možda nije?Čak i da nije tako, okej, videćemo se na Tvrđavi u subotu, na koncertu Patti Smith, zar ne? Mislim, kulturan ste čovek, znate šta se ne sme propustiti manj’ ako nemate lekarsko uverenje da ste već pouzdano i neopozivo umrli, no samo još hoduckate po inerciji. Jer se ovakvi propusti opravdano kažnjavaju doživotnim kajanjem. Tako sam i ja pre tačno trinaest godina bivakovao na samo par stanica londonskog tjuba (bajdvej, beše leto kao ovo: u Engleskoj sunce i vrućina, na Balkanu prohladno i kiša!) od mesta gde je Patti imala koncert, ama nikako nisam mogao da nabavim kartu; verujte mi, još mi zabubnji u slepoočnicama kad se setim te nemile večeri.Exit je, dakle, postao nešto kao stvar opšte kulture; ako i ne Exit kao takav, onda bar ponešto na Exitu i oko njega. Nije to mala stvar za nešto što je počelo kao polupodzemna aktivnost nekolicine pripadnika novosadske studentarije. Znamo šta je bilo posle: Exit je rastao i razvijao se, uz povremena lutanja i brljanja, jedan deo ("postpetooktobarske") vlasti – od gradske pa do državne – voleo je da se kiti njime kao paradnim supkulturnim konjićem, drugi deo ga je iskonski mrzeo i smišljao sve bizarnije načine kako da ga ogadi i da mu naudi. Neki su "eksitovci" zbog toga omastili i zatvor, a svi su prošli kroz toplog zeca malograđanske difamacije. Ipak, deset godina kasnije, Exit je institucija ozbiljne međunarodne reputacije. Hepiend? Da. Ne. Možda…Ovih se dana Novim Sadom nadiglo dosta prašine glede (i kontra) Exita, što ne bi bilo baš ni najmanje čudno kada bi gnev dolazio sa starih, prepoznatljivih adresa, i kada bi njegov vokabular bio onakav kakav je do sada mahom bio. No, ovo je nešto drugo: povodom Exita, tačnije, povodom učešća Grada u finansiranju festivala, nezadovoljno su se oglasili, recimo, prirodni saveznici Exita, ljudi sa novosadske (ko manje, ko više) andergraund umetničke scene, i to ne bilo koji i kakvi, nego i autoriteti tipa Želimira Žilnika. Razume se: svi su oni, Žilnik included, i sami na razne načine sudelovali u dosadašnjim projektima države Exit. Drugim rečima: ovde se ne radi o "ideologiji". A kada se ne radi o ideologiji, onda se zna o čemu se radi. O parama. Doduše, i kada se radi o ideologiji obično se usputno radi i o parama, ali dobro sad… važno je nešto drugo.Ni Exit ni novosadska alter-scena (poslovično bogata ljudima i idejama, i siromašna svim drugim) više nemaju "prirodne" neprijatelje na važnim mestima; i gradom i pokrajinom i državom vladaju "demokratske snage", ura, ko će ako ne oni razumeti da ono pomalo blesavo tituliranje Novog Sada kao "grada kulture" može imati nekog živog i stvarnog, nemuzejskog smisla samo ako se iz javnih sredstava što izdašnije pomaže upravo ono što je u NS kulturi najvitalnije, a što po prirodi stvari nije komercijalno i profitabilno – ne što su NS umetnici "nesposobni", nego što to nigde nije komercijalno i profitabilno? Ne lezi vraže. Umesto toga, grad smanjuje ili otkazuje pomoć i onima koji su je do sada imali (tj. kojima je ni administracija Maje Gojković nije odricala), famozna Art klinika već je zatvorena, a gradonačelnik Igor Pavličić još dozvoljava sebi nekakve besmisleno cinične primedbe o tome. Umesto da se pokrije ušima. Istovremeno, Exit, jedna već više nego etablirana i (stvarno ili potencijalno? Nikada nisam prozreo tu računicu, glupav sam za to) hiperkomercijalna manifestacija (ovo nije vrednosna ocena – ovo je naprosto "žanr"!") dobija i ove godine izdašnu keš-potporu, sve uz gradonačelnikovo javno divljenje "menadžerskim sposobnostima" Exit teama. A kad tome pribrojimo i NS filmski festival kao čedo Exita, te već napola egzitizovano Pozorje… stvar postaje krajnje ozbiljna.Okej, šta je catch, kako glasi nagradno pitanje? Ovako: ima li ovde pravo na život (i na javnu podršku) nešto što nije na direktnom linku ni sa Exitom (kao elitnim reprezentom urbano-japijevske kulture) ni sa, recimo, Maticom srpskom (ovde tek kao metaforom etnocentrično-tradicionalističkog, graždanski reprezentativnog modela kulture)? Deklarativno, jakako da ima. U praksi, demokratski mejnstrim na vlasti pokazuje sve jaču tendenciju (naravno, ne samo u Novom Sadu; NS je samo, po običaju, grad-laboratorija u kojoj se vide trendovi koji će se kapilarno proširiti po Srbiji) da svede bogatstvo kulturnih modela – ‘ajde da i ja upotrebim ovu već izanđalu formulu! – samo na ta dva: petrifikovani tradicionalistički, u koji se ne usuđuje ni da dirne, da je ne bi kogod proglasio "nacionalno neodgovornom", te japijevsko-tehnomenadžerski sa (sve) diskretni(ji)m supkulturnim korenima… A baš to progovara kroz Pavličićevo divljenje "Exit menadžerstvu", propraćeno žalom što nisu u njegovom timu… To ljude koji stvaraju savremenu kulturu umetnički vrednu i međunarodno relevantnu, ali naprosto neprofitabilnu – i otuda ranjivu, tj. ovisnu o javnoj ili donatorskoj pomoći – stavlja u nezasluženo ponižavajući položaj nekakvih dokonih parazita koji stalno nešto kukaju i ištu, umesto da se ugledaju na mlade, lijepe i pametne Exitovce… A što je, opet, u konačnici nepravedno prema i jednima i drugima, jer ti ljudi naprosto igraju u različitim disciplinama, za koje ne mogu važiti ista pravila. Naravno, ni Pavličić ni bilo ko drugi iz Struktura demokratskog mejnstrima nikada se ne bi usudio prezrivo reći kako, recimo, "razne Matice srpske" parazitiraju na javnim parama – kao što, da se razumemo, ni ne treba da kaže! – ali će to ležerno reći za "razne Art klinike", jer nema ni simboličke ni stvarne Moći koja stoji iza njih…Ako ovo prođe, proći će i opasan, diletantski kultur-dualizam s ogromnom rupom u sredini, tek metaforički omeđen Maticom i Exitom. E pa, to nećemo dati! U međuvremenu, vidimo se na Patti…Teofil Pančić

Posted
sarita vodi playground produkciju, a u narodu je poznatija kao zilnikova devojka
a ko se josh uvek seca devedesetih setice je se i iz sorosh fondacije, kasnije fonda za otvoreno drushtvo...
Posted

a tu sam... nimeje bilo neko vreme, a sad reko bash da vidim dokle se ovde stiglo.

Posted

nedaleko. ali sada kada uzmemo bicikle, pa trknemo na sok kod Pavlicica, materija da nas vidi..

Posted (edited)
:lol: a nisam ranije video taj njegov brilijantan gest, tek sam ovde naleteo na to. chuo sam neshto o tome, ali tek kad sam prochitao vidim koliko to boli. i zaista mi je zao shto je dunav osujetio smeshtanje kampera u srce mochvare, treba i te komarce neko da hrani. a josh da je dunav doshao koji dan kasnije (hehe, bash sam zao). cela pricha me podsetila na onaj film kada bushe stene da isushe jezero pa se ispostavi da je jezero ispod nivoa mora... previd ochiglednih stvari, jedino shto nas je i taj debilizam koshtao. ali ajde sad, da ne kukamo. samo da preimenujemo eko park u akva park i stvar reshena.i nemoj tako. biciklizam je pre svega zdrav! i sok je zdrav! i da znash da sam doshao u iskushenje da se lepo obrijem, obuchem kratke hlachke, shibnem mejl preko fejsa ili vec shta i odem do choveka.imali smo, dodushe, mi vec jednog koji se oblachio u meksikanca i svirao ukurukuku paloma, ali to je bilo bar simpatichno (meni bar) :) a, vezano za temu pare exitu ili zivot, jel mi imamo nekog ministra za kulturu? jel postoji to, jel neshto chovek reko a ja propustio? kulturnu politiku itako nikad nismo ni imali. samo je ranije bilo para za sve (za svakog po malo a za nekoga sve) pa niko nije dizo buku. sad kada treba razmisliti shta i kako dolazimo do problema...+ova adresa je zashticena od robota!!!+bicikl najcheshce ne pravi buku!!!hehehehehe, neverovatan je. mada ima pravo, roboti na biciklu prave buku. Edited by dedazec
Posted

dedadedadeda dadadada. :D niko ne spominje bacanje suzavca u kampu? nisam ni znao da je ta kasarna iseljena. mislim, nisam znao ni da se zove janko čmelik kad smo već kod toga. da sam ja nešto mlad neshvaćen umetnik, ja bih tamo skvotovao, pravio brusilicom skulpture od granata ili nešto, a ne kenjao po tribinama.super je što je exit zauzeo sve, sad se vidi crno na belo, ko od kulturnjaka u njemu ostane nezavisan a pri tome je zabavan stvarno je car.

Posted

gde mogu da se prijave naci grafiti?nocas su se deca malo salila po futoskom putu.

Posted

icicemo uskoro u neko preskrabavanje naci grafita pa ako znate neke lokacije koje vas posebno nerviraju... javite mi.ilikontakt(at)afans.org

Posted

nocas se na ogradi gradilista na uglu novog bulevara i futoskog puta pojavio kukasti krst i "smrt ciganima", pa onda dalje futoskim putem na nekoliko mesta kukasti krst. to je ruta kojom idem na posao zato znam da su se pojavili nocas.trebalo bi da postoji gradska sluzba koja skida takve grafite. za jedan slucaj znam da su reagovali brzo, jer su stanari zgrade prijavili. inace nemam pojma koliko su vredni, verovatno ne posebno, dok mediji ne dignu dzevu.ako treba pomoc za preskrabavanje, siljni pm. mogu i neke farbe da prilozim.

Posted
nocas se na ogradi gradilista na uglu novog bulevara i futoskog puta pojavio kukasti krst i "smrt ciganima", pa onda dalje futoskim putem na nekoliko mesta kukasti krst.
E, taman idem tuda sad posle posla a imam sprej u gepeku...
Posted

stvar se zaukava...

„Егзит граду враћа између 10 и 20 милиона евра”Поводом иступања неколико угледних новосадских уметника и посленика културе на трибини “Потемкинов Нови Сад” недавно одржаној у Омладинском културном центру “ЦК 13”на којој се разговарало културној политици у граду и покрајини, с акцентом на њено (не)финансирање, као и о изјави гардоначелника Игора Павличића “о разним удружењима и разним арт клиникама”, некадашњи директор за развојне пројекте “Егзита”, директор Стеријног позорја и уметнички директор “Синема ситија” Иван М. Лалић се отвореним писмом обратио редитељу Желимиру Жилнику као једном од учесника трибине.“Поштовани господине Жилник,Дозволите ми да изразим своје чуђење што на трибину на којој је разматрана културна политика Новог Сада нисам позван. Као директор Стеријиног позорја, као један од оснивача и уметнички директор ’Синема ситија’, као драмски писац, као егзиташ у души и срцу, верујем, да сам тај позив веома заслужио.Признајем да сам у огромној мери изненађен изреченим ставовима на трибини, поготову Вашим, затим ставовима Кристијана Лукића и Бориса Ковача које лично познајем и са којима годинама сарађујем.Ако апстрахујемо изјаву господина Игора Павличића која је заправо одличан окидач за отварање дебате о градској, културној политици која нам је свакако неопходна, заиста је, током читања самог новинског текста било тешко разлучити шта је заправо био фокус трибине.У најкраћем, моја маленкост је схватила да је заједнички именитељ свега изреченог, заправо комбинација зависти, једа и оптужби упућених ’Егзиту’, што је мени заличило на невероватан парадокс, с обзиром да и Вас лично, као и Кристијана Лукића, тако и Бориса Ковача, а свакако и господина Ласла Вегела и Бориса Исаковића, доживљавам као пријатеље и сараднике ’Егзита’. Искрено верујући да је ’Егзит’ ништа друго него једна велика, светски призната, креативна, продукциона платформа, која је веома комплементарна изузетним достигнућима које ви као појединци, постижете у својим областима, морам да Вас подсетим на неке чињенице.’Егзит’ је пре пар година помогао Ваш последњи играни филм „Кенеди се жени“ са 20.000 евра, филм Саболча Толнаија „Пешчаник“ са 30.000 евра. Ове године Егзит је у сваком смислу ултимативно стао иза младог новосадског синеасте Милоша Пушића и његовог филма „Јесен у мојој улици“. Кристијана Лукића је већ другу годину именовала за креатора програма нових медија у оквиру “Синема ситија”, промовисала га, платила како треба и захвалила му се на дивној сарадњи. Помињем само делић активности ’Егзита’ за које јесте или нисте знали.Борис Ковач је био члан жирија Стеријиног позорја, велики пријатељ и сарадник Дарка Рундека који је практично амбасадор ’Егзита’, али и Стеријиног позорја, као што је то и Раде Шербеџија, Ваш велики пријатељ. За све те лепе ствари у мањој или већој мери је заслужан ’Егзит’, као што је заслужан и за долазак култног вође револуције 1968. Данила Удовичког. Било је заиста дивно видети вас за истим столом те вечери. Небојша Попов, Раде Шербеџија, Данило Удовички и Ви - права историја Стеријиног позорја и Новог Сада, зар не? Био бих Вам веома захвалан да ми објасните где сте видели трагове ’дегутантне, српске, комерцијалне преваре’ током наведених догађаја.Након ’Синема ситија’, очекивао сам од Вас, као најпознатијег и најпризнатјег новосадског синеасте, честитке за изузетно добро организовани фестивал који у овом тренутку, осим можда пријатељског Палићког фестивала, реално нема премца у земљи. Осим пет националних премијера, имали смо преко 150 филмова, пуно гостију из иностранства, региона, чак и из Холивуда. Направљен је стратешки договор са Сарајево филм фестивалом, имали смо крцате сале и отворене биоскопе, полако али сигурно, покрећемо питање градског биоскопа, сутра можда и креирање војвођанског филмског центра. Зашто да не, када овај београдски тако јалово ради, да је боље и да не ради.Уместо честитики, ви се једите на ’Егзит’ и представљате га малтене на сличан начин на који је то чинио чувени принц новосадске културне таме Томислав Кнежевић. То је јако увредљиво господине Жилник. Независна рачуница, а ви је можете проверити, говори да ’Егзит’ враћа граду између 10 и 20 милиона евра након сваког фестивала, са перспективом да се та цифра озбиљно мултиплицира јачањем и ’Егзита’, али и других пројеката на преко 100 милиона евра у наредних пет до десет година. Преведено, културна индустрија је у свим уџбеницима, на свим факултетима, постала сине љуа нон једне озбиљне стратегије одрживог, културног развоја, какву мора да промовише интелигентна и модерна културна политика, а случај ’Егзита’ је дефинитивно постао европски ’рол модел’ који Савет Европе представља као парадигму бриљантне имплементације онога што се учи у школама.Консеквентно, вечерас, на отварању ’Егзита’, имаћемо представнике целокупног дипломатског кора у земљи, представнике десетина главних градова из региона и Европе, имаћемо поново Радета Шербеџију у Новом Саду, који је, подсећам, на прес конференцији пред Стеријино позорје, изговорио следеће речи : ’Када се вратим у Холивуд, после Новог Сада, са поносом ћу причати да сам и лично упознао Бојана Бошковића, генералног менаџера ’Егзита’.’Уважавајући Ваше године и бриљантну каријеру господине Жилник, рачунам да нисте остали заточеник једног давно прохујалог времена и сопствене сујете, и да ћемо заједничким снагама позиционирати Нови Сад, као културну метрополу овог дела Европе.”С поштовањемИван М. Лалић
Zelimir Zilnik: CEKAM DIJALOG PRED SVEDOCIMADragi nas Lalicu,najuspesniji umetnice,menadzeru i trostruki direktoru!Nemojte molim Vas , da dozvolite da Vas opterecuju moje godine,moj jed,zavist i sujeta, kako mi pisete i gubite svoje dragoceno vreme.Pa Vidonosite Novom Sadu, ne znate bas tacno,dal deset, dal dvadeset milionaEvra!Sjajno Lalicu!Kako da Vam ja, sujetan i star, ne zavidim?Bog mekaznjava jedom koji me nagriza , bas ste to lepo napisali…Medjutim pristojno bi bilo od Vas, koji ne uspevate da izbrojite milionekoje nam donosite, da prestanete da se prenemazete i frazirate.Dajednostavno pocnete da podnosite uredno, u skladu sa pozitivnimzakonima, izvestaje i o tim zaradama kojima se busate u prsa, jer se pozakonu na zarade placa porez, ali , jos vaznije, da prestanete daskrivate cifre milionskih dotacija, zahvacenih iz budzete i iz javnihpreduzeca ,sto dobijate od Grada i Pokrajine za mnogobrojne firme ipoduhvate koje vodite, a koje tako organizujete da se davanjima izdzepova poreskih obeveznika zamece trag.Pa se ne zna da li Vi, odnosnoExit, odnosno Sinema Siti, odnosno Sterijino Pozorje , dobija, uzima ilidaje.Ono sto je svakako vidljivo, da poslednjih deset godina u stavci“prihodi Grada i Pokrajine” nismo videli ni jednu cifru dobijenu odfirmi koje Vi vodite, ali su u stavkama dotacije iz budzeta , vanrednedotacije, specijalna sredstva, itekako cesto navodjene cifre za vasepoduhvate.Nista drugo do to, zovem SRPSKA KOMERCIJALNA KULTURNA LAZ. Jerpored vestog “cisceja budzeta” za sta ste specijalista, Vi biste moralida usavrsite bar neku metodologiju podnosenja izvestaja i racuna , kojase trazi bas na svetskim katedrama koje poducavaju o kulturnommenadzmentu i kultunoj industriji.Mozda niste pazljivo slusali telekcije Vaseg profesora Dragana Klaica, a on i ja, na svetskimuniverzitetima,cesto zajedno drzimo seminare na tu temu.Jer kada se tajsegment biznisa neuredno i nezakonito vodi, kulturni menadzmentmetastazira u manipulaciju i kriminal.Eklatantan primer, za ovo sto kazem je notorna neistina koju navodite uvasem dusebriznickom pismu meni. Vi kazete:”Egzit je pre par godinapomogao Vas poslednji igrani film “Kenedi se zeni” sa 20.ooo evra.”Ja sam premijeru tog filma imao 20.juna 2007 godine u Beogradu.O tome jeopsirno izvestila stampa.Pozivam Vas, da pred bilo kojim javnim skupom,u zemlji ili inostranstvu, izadjemo sa svim finansijskim dokumentima uvezi pripreme, snimanja, montiranja i premijernog pokazivanja togfilma.Ja cu doneti sve ,zakljucno sa 21 junom, dakle i troskovepremijere: ugovore i izvode iz banke koji pokazuju kako, kad i za kojinovac je taj film napravljen od strane producenata Terra filma i JetCompany.Vi donesite finansijske dokumente Exita, kojima cete dokazati daje Exit finansirao nastanak tog filma sa 20.ooo evra.Ako pred tim javnimskupom dokazete Exitovo ucesce u nastanku filma,ne od dvadeset hiljada,nego od dvadeset evra,vodim ceo skup na veceru, a sebe obavezujem da cuse od tada potpisivati “Zilnik, Lalicev Duznik”.Ako, medjutim dokumentipokazu da smo film uradili i premijerno pokazali nemajuci apsolutnonikakve finasijske veze sa Vama i Exitom, dopusticete da Vam se od todaobracam kao “Lalicu, Lazove”. Hajde da ukrstimo papire! Predlazem javniskup 13.jula, drugog dana, posle zavrsetka Exita, taman kada predate ubanku zaradjenih dvadeset miliona evra i oslobodute se briga.Uozbiljite se Lalicu, niste vise junasa.Gledao sam komade koje stenapisali, „Cuba Libre“ i „U plamenu strasti“.Niste bez talenta.Ali bitrebalo vise da radite na sebi,da Vam taj talenat ne iscili.Umetniku,piscu i kada je u krizi, ne koristi galama,hvatanje za rukavepoznatih imena,politicara, licitiranje Serbedzijom,Igi Popom,DarkomRundekom...To neka rade fenovi.Mi koji pisemo scenarija i drame,koji pravimo predstave i filmove,trebada slusamo pulsiranje zivota, a ne rastimovane fanfare na provincijskomcrvenom tepihu, kako ste, ne bi li obmanuli prostotu, a za krupnebuzdetske novce – neki mediji su rekli sedamsto hiljada evra, drugimilion i sto,kako ste,dakle, troseci te novce cinodejstvovali uorganizovanju Filmskog festivala Srbije 2007 godine.Osvrnite se nato,iskreno.Pogledajte se u ogledalo.Ja Vam zavidim, mislite. A ja bihse, da sam na vasem mestu, pokrio usima, kako nas narod kaze.Mnogo stegalame ,talambasanja i lupetanja emitovali poslednjih godina. Kad sesetim samo one nepojamne gluposti, kada ste izjavili da ce novosadskifilmski festival presisati Kanski.Bila bi takva izjava simpaticnoblesava, da sve te vase promaje ne placa poreski obveznik.U isto vreme,vase uspesne firme nikako da izbroje kolko su zaradile , pa da uplate ponesto u buzet...Vidite, te su teme bile u centru debate koju smo vodili pod naslovom„Potemkinov Novi Sad“.Skrenuli smo paznju Gradonacelniku Pavlicicu i drugim politicarima, dakulturna politika koju vode, monopolizacija i neodgovornost korisnikabuzeta ,pre odgovara azijskim despotijama iz bivsih vremena, negoevropskim standardima, u ime kojih su dobili izbore.Ne jedim se,ne brinite. Nestrpljivo cekam dijalog pred svedocima,Zelimir Zilnik