Jump to content
IGNORED

Pivo

alberto.ascari

Recommended Posts

Posted

dok ne kupim mlin za slad, kako da mrvim ječam? mogu li na stavim ravno, pa da prekrijem krpom i valjam oklagijom?

Posted

dok ne kupim mlin za slad, kako da mrvim ječam? mogu li na stavim ravno, pa da prekrijem krpom i valjam oklagijom?

možeš upravo tako bez problema ali ćeš izludeti ako melješ veće količine.
Posted

ok, super. nije mnogo, za jednu turu od 20 litara.

Posted

Kad sam već započeo... hoću da pravim bitter i odlučio sam se za recept iz Papazianove knjige. Preporučite gde bih mogao da pregledam još recepata pa da uporedim.

Hvala.

Posted

Kad sam već započeo... hoću da pravim bitter i odlučio sam se za recept iz Papazianove knjige. Preporučite gde bih mogao da pregledam još recepata pa da uporedim.

Hvala.

moram da priznam da bitter klasičan nisam pravio, ali ako misliš na knjigu 'joy of brewing', ja bih joj verovao. inače, volim da recepte tražim na homebrewtalk.com forumu.
Posted

Mozes pitati u radnji gde kupujes zito da sameljes. Na njihovom mlinu ce ti trebati 5 min za tih 4 kile.

Papazian ima dobre recepte, internet nudi jos mnogo toga. 

Kad prvi put pravis neki stil, procitaj nesto ovako:

https://byo.com/grains/item/1214-ordinary-bitter-style-profile

Nije stvar samo u receptu, vec u mnogim drugim specificnostima odredjenog stila. Kad kuvas zelis da ono sto dobijes odgovara sto vise onom sto si planirao, tj. da odgovara stilu (telo, kolicina alkohola, boja, da li dominira slad ili hmelj,,,)

Nek je sa srecom

Posted

Uh, Milenković, nije baš samo prodaja problem, ima nešto i sa ukusom...

Milenkovic je vala bas benigna pojava. Covek je ovome pristupio na neki bas cudan nacin (i on radi usluzno mlevenje zita), ciljna grupa mu nisu ljudi koji cene dobra zanatska piva. Sam kaze da mu prodaja najbolje ide u nekim lokalnim kaficima, gde verovatno ljudi inace piju bilo sta. Ja mu ne zameram bas nista, jednostavno ne pijem njegova piva. 

Posted

Hvala.

Znas i sam kakav je biter. Od zita ti treba oko 90 posto pale ale slada i desetak posto nekog kristal slada (boja, pena, sladna/karamelna nota u pivu). Posto je ovo pivo sa malo alkohola, a mora imati tela, ukomljavanje radis na 68 stepeni (teoriju ces ukapirati iz Joy of brewing). Posto je ovo britanski stil, ne eksperimentises sa hmeljem, vec koristis East kent goldings ili slicno, recimo u tri navrata. Od kod nas prisutnih kvasaca uzmes S-04, tu nemas dileme. Ako ikako mozes, drzi fermentaciju na nekih 19-20 stepeni, ili barem 18-21. Visa temperatura bi ti napravila previse vockasto pivo (estri).

Posted

Nedostaje mi crni Wajfert, vrhunsko pivo.

Posted

Valja li nesto ona Lowenbrau krmaca?

Posted

nisam neki ekspert za pivo, ali crni budweiser zakucava.  :Hail:

Uh, meni bas nesto nije prijao. Al zato tamni Leffe :wub:

Posted

Valja li nesto ona Lowenbrau krmaca?

Može da prođe

Posted

Uh, meni bas nesto nije prijao. Al zato tamni Leffe :wub:

ni meni nije prijao crni budweiser. samo gorčina bez posebne arome.

Posted

Ja sinoć pio tamni Kozel pa tamni Budvar. Kozel nekako tanak, Budvar bolji. Završio sa Gričkom vješticom, koja je ubedljivo najbolja.