Jump to content
IGNORED

R.I.P.

Parsons

Recommended Posts

Posted

moze na 5 razlicitih topica, ali ajde ovdeUmro svestrani umetnik Fadil HadžićZAGREB, 3. januara (Tanjug) - U Zagrebu je u 89. godini umro Fadil Hadžić, jedan od najizvođenijih hrvatskih komediografa, svestrani kulturni poslenik, filmski režiser, scenarista, novinar i slikar, ali i osnivač i dugogodišnji umetnički direktor Satiričkog pozorišta "Kerempuh", odnosno "Jazavac" kako se zvalo pre rata.Iako se okušao u svim vidovima umetnosti i urednikovanja u novinama i časopisima (VUS, Vjesnik, Telegram, Kerempuh, Oko), Hadžić, rođen 1922. u Bileći i slikar po akademskom obrazovanju tokom svoje bogate karijere najviše je bio vezan uz pozorište.Godine 1950. osniva i vodi Kerempuhovo vedro kazalište (pozorište), od 1951. preimenovano u Gradsko kazalište Komedija, početkom 50-ih osniva i vodi "Duga-film", prvo preduzeće za proizvodnju crtanih filmova u Jugoslaviji, a od 1952. je direktor "Zora-filma".Tokom 1964. bio je jedan od osnivača Satiričkog kazališta Jazavac kojim je direktorovao 20 godina.Pokretač je pozorišnog festivala "Dani satire" prvi put održanog 1976, a u sezoni 1981./1982. bio je intendant zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta.Dramsku karijeru započeo je "Dosadnom komedijom", koja je prvi puta izvedena 1952. u pozorištu Komedija.Njegov dramski opus obuhvata 60 dela u kojima tematizuje generacijske sukobe, muško-ženske odnose, zloupotrebu moći i društveni moral.U radu je koristio različite dramaturške forme - farsu, fantastiku, elemente vodvilja i komediju situacije.Većina Hadžićevih komedija prvi put je izvedena u "Kerempuhu", gde je, pored oko 40 celovečernjih dela, izvedeno oko 20 njegovih kraćih tekstova, igranih u okviru satiričnih kolaža različitih autora.Bio je aktivan do poslednjeg dana života, a u matičnom mu je pozorištu 20. novembra prošle godine prvi put izvedeno poslednje delo, komedija "Prevaranti".Kao filmski režiser debitovao je početkom 60-ih godina sa dva dugometražna filma, "Zemlja s pet kontinenata" i "Abeceda straha", posle čega 1962. sledi komedija "Da li je umro dobar čovjek?" i ratni film "Desant na Drvar" (1963.).Za film "Službeni položaj" (1964.) nagrađen je Velikom Zlatnom arenom na filmskom festivalu u Puli, čiji je bio glavni promotor.U njegovom filmskom opusu ističu se filmovi društveno-kritičkog karaktera, među kojima i "Protest" (1967.), "Lov na jelene" (1972.), "Novinar" (1979.), "Ambasador" (1984.).Autor je libreta za operu "Požar u operi" Borisa Papandopula i više romana, knjiga i humorističkih putopisa.U "Vjesniku" je pod pseudonimom Zoran Zec objavljivao ironične portrete kulturnih radnika koji su 1970. sabrani u knjizi "Hrvatski Olimp". Hadžić se slikarstvom počeo intenzivnije baviti 70-ih, slikajući ponajviše aktove, portrete, istarske pejzaže i vedute u tehnici ulja, akvarela i pastela.Za kulturno-umetnički rad dobio je brojne nagrade i druga priznanja, među kojima 1984. i nagradu "Vladimir Nazor" za životno delo.

Posted
r697147_5307843.jpgOscar-nominated British actor Pete Postlethwaite has died at age 64
shit :(meni ostao najdrazi zbog 'in the name of the father', vise nego kao kobayashi. RIP
Posted
r697147_5307843.jpgOscar-nominated British actor Pete Postlethwaite has died at age 64
:(jedan od onih supertalentovanih glumaca koji nikada nije postao zvezda,............RIP
Posted
http://www.youtube.com/watch?v=vCo3n0bxLHQ
Richard Winters, leader of a U.S. Army infantry company made famous by HBO cable TV's World War Two series "Band of Brothers," has died at the age of 92. After the end of Band of Brothers, some of the Vets have words about their experience in the war.
Posted (edited)

al si ga naso! Slava mu. Film nece biti isti bez njega.Umro je i Best Boy na filmu "Vremenski policajac 2" Mike RumbahGaffer na filmu "Tarner i Hac" Steve Slavnic i dolly grip na "Konjanik na krovu" Piotr Stanewski.2nd unit location manager koji je radio na "Ko je smestio zeki Rodzeru" Glenn Jones je imao tesku saobracajku ali ce se izgleda izvuci dok se za Catering assistanta sa "Dzo protiv vulkana" Marian Hobson jos ne zna...

Edited by Mp40
Posted
al si ga naso! Slava mu. Film nece biti isti bez njega.
Hau baut, pogledaš "film" pa onda tražiš da ti obrišu ovaj post? :)Btw, baš pre nedelju dana odgledah ceo BoB djuture. I baš se iznenadih kad sam našao podatak da je još živ (bio pre nedelju dana). Što kaže moj drug, "ko ono sve preživi, ni smrt ga neće". Ali eto... Jebiga.
Posted

Meni je BoB vr' u zivotu ovako ali ovaj Dik Vinters nije "filmski radnik". Otud sva moja sala i humor...a heroju narodnooslobodilacke borbe svaka pocast i vecno hvala.

Posted (edited)

Negde pročitah, ne mogu sada da guglam, da je Winters prisustvovao snimanjima i bio kao neki "stručni konsultant". Stoga, moguće je da je njegovo prisustvo imalo veći značaj od rukovanja sa Henksom i Spilbergom. Kako god, mi njega gledamo pre svake epizode, a reditelji su svesno matorce potpisali tek na kraju. Tako nam svaki od matoraca daje svoj ugao i naznaku onoga što gledamo u epizodi. Tjah, stvarni lik u dokumentarnom delu, jaka stvar. Ali meni je recimo, baš bilo zanimljivo da gledajući epizodu izvalim ko je od njih pričao i shodno tome

preživeo rat. :ph34r:

Da nema njih na početku, to ne bilo to.

Edited by McCabe
Posted
Negde pročitah, ne mogu sada da guglam, da je Winters prisustvovao snimanjima i bio kao neki "stručni konsultant". Stoga, moguće je da je njegovo prisustvo imalo veći značaj od rukovanja sa Henksom i Spilbergom. Kako god, mi njega gledamo pre svake epizode, a reditelji su svesno matorce potpisali tek na kraju. Tako nam svaki od matoraca daje svoj ugao i naznaku onoga što gledamo u epizodi. Tjah, stvarni lik u dokumentarnom delu, jaka stvar. Ali meni je recimo, baš bilo zanimljivo da gledajući epizodu izvalim ko je od njih pričao i shodno tome

preživeo rat. :ph34r:

Da nema njih na početku, to ne bilo to.

a koji djavo si ovo stavljao u spojler, kad je tri posta iznad lepo napisano da je umro u 92? :D
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...