Jump to content
IGNORED

O serijama

Mr.Smith

Recommended Posts

Posted

Kako napreduje ova druga sezona serije Silo, sve više imam utisak kako gledam seriju o Vučiću, samo treba zameniti Srbiju sa postapokaliptičnom distopijom, što nije toliko teško, a Vučića sa Timom Robinsom, što je već malo teže, iako jesu tu negde slične visine...

P.S. Onaj šerif na najnižem nivou pljunuti Muharem Bazdulj!

Posted
1 hour ago, pariah said:

Ističe mi edit dok ga nađoh...

bazdulj.png.38941a511f863d30df82a40cac85730d.png

ahahaha, isto sam pomislila još u prvoj sezoni.

Posted
On 23. 12. 2024. at 19:48, Mil@n said:

Završio sam Yellowstone poslednju sezonu pa...

Reveal hidden contents

Sačekao sam par dana da se malo slegnu utisci. U suštini sam jako zadovoljan iako verujem da će mnogi imati primedbi na neke stvari, kao npr na rasplet jer su ranč isto tako mogli prodati fiktivnom kupcu ili nekom prijatelju i da ostanu u punoj kontroli nad njim. Stukao sam 14 epizoda za tipa 3 dana ako i toliko.

Ja sam čekao da se sezona kompletira, nisam hteo da gledam prvu polovinu i to je bio pravi potez. Doduše, taj koncept navlačenja gledaoca na duže staze je skroz kretenski jer je Kejsijev sin od prve do poslednje epizode pete sezone porastao pola metra, verovatno odlakavio ispod pazuha i izgubio nevinost. 

Bet je, iako sjajan lik, još bolje odglumljen, počela jako da me nervira. Prosto, repetitivna je, i ta očaranost sopstvenom nadrkanošću, cigarama i nalivanjem alkoholom, u nekom momentu je počela da me iritira. To ne umanjuje fantastičan posao, verovatno najbolji u seriji koji je odradila Kejsi Rajli jer sam odgledao par intervjua glumaca i ona je apsolutno ništa kao lik Bet, od glasa i naglaska pre svega, pa onda i karaktera i njena transformacija je apsolutno fenomenalna i verovatno vredna nekih nagrada. 

Iznenadio sam se kada su deknuli Džona na početku 9. epizode tj druge polovoine sezone. Mislio sam da je digao sidro zbog Horizon-a, posle sam čitao da je jednostavno hteo vreme da može još nečim da se bavi jer je u snimanje bilo jako zahtevno i trajalo tokom cele godine.

Šeridan je opsednut divljim zapadom i to se prosto vidi iz svakog kadra. 14 epizoda mu je dalo vremena da se ravnomerno bavi razvojom radnje kao i svojevrsnom odom kaubojskom načinu života i lepotama divljeg zapada. To se najbolje vidi u epizodama od 5-7 kada je u toku "žigovanje" ili brendiranje, kako god.

Svi likovi su odlično razvijeni i njihovi odnosi deluju uverljivo i duboko, a ranč kao da su na njemu stvarno ceo život. Taj momenat uverljivosti je meni barem jako bitan u doživljaju cele serije i svih aktera u njoj. 

Kadrovi i sinematografija sa perfektno uklpoljenim kantri melodijama je možda čak i najbolji aspekat ove serije što ne znači, naravno, i jedini.

Iako možda prinudna, smrt Džona Datona je dala priliku gledaocima da se uverimo u veličinu njegovog lika i dela, a u isto vreme, od prve epizode druge polovine sezone je postao prisutan momenat čekanja osvete koji je uvek bio odličan afrodizijak za gledaoce i koji sigurno daje na bindž momentu. Svako je reagovao na njegovu smrt na svoj način i razvoj likova posle iste je doprineo kvalitetu poslednjih epizoda.

Sigurno može da se postavi pitanje motivacije i postupaka nekih likova tipa Džejmijevo padanje u ne-može-biti-očigledniju-zamku feme fatale Dawn Olivieri (koja doduše izgleda tako da bi mnogi od nas svesno ispali papci if u know what i mean), ali ipak je ovo malo i hack n slash™ serija gde nije baš realno očekivati da se sve odvija u domenu realnosti i logike. 

Sve u svemu, malo sam se raspisao jer je Yellowstone ipak jedna sjajna serija, vervatno jedna od najboljih poslednjih 7, 8 godina uz sve svoje nedostatke uspone i padove i bez sumnje će ostati najbolji ambasador neo western pravca i zaista prelep omaž kaubojskom načinu života. 

Sad ću odgledati 1923 što sam izbegavao jer mi je 1882 bila pravo malo remek delo a stekao sam utisak na osnovu komentara i sl da je 1923 dosta lošija, ali željan sam još prerije, pašnjaka i zalazaka sunca na divljem zapadu...

Odgledao sam i ja .Potpisujem samo sve suprotno  :D

Jedna dobra stvar ,poglavica je sa nama 

image.png.886540399ba686dbd55aa0191cdb3a88.png

Posted

Ja pak mislim da je druga polovina Jeloustona najveće srozavanje kvaliteta neke serije još od vremena kad se Oliver Kvin zarekao da neće nikad nikog da ubije.

Rasplet je potpuno banalan i promašen a u mnogo situacija i jednostavno - tupav.

Spoiler

Prvo, za koj moj su morali da roknu onu advokaticu? Na stranu priča o o supertajnom "Sindikatu" gde tip koji se zove Greg a predstavlja se kao......Greg, ali nema apsolutno nikakvog razloga da je ubiju. Plus, samo ubistvo je toliko imbecilno odradjeno da sam ostao bez teksta.

Upiš je kad dodju panduri kod Džejmija a njemu na čelu ispisano da je kriv pa im ne da da pogledaju kuću a onda trči na sprat i vadi neke papire za koje ama baš niko ne zna šta su i o čemu su i panično ih secka.

Drugo, rešenje za ranč je imbecilno - šta je sprečilo Kejsija da ranč proda npr Ripu ili Bet i tako zeznu Poresku, onu gradjevinsku mafiju i koga god..... Ja kapiram neku poruku koju nosi prodaja ranča indijancima al ovo je besmisleno.

Treće, koja je poenta da razjuri kauboje kad i Kejsi i Rip prave svoje rančeve gde im je radna snaga preko potrebna ?

Četvrto, ona završna osveta Džejmiju i šorka u kući je potpuno sumanuta - čovek nestao, ova razvaljena od batina, tragovi borbe po kući a murija konstatuje - move along nothing to see here....

Peto, čemu uopšte služi onaj podzaplet sa Teksašanima?

Itd itd...

Gledajući ovo posle Gradonačelnika Kingstauna skapirao sam da je rasplet slaba tačka Tejlora Šeridana.

Kapiram ja da je njemu Kostner uvalio veeeliku patku kad je odlučio da nasred sezone napusti seriju, al ovo je blagi užas

Posted

meni je fascinantan onaj 'freedom' aka moc vestica. sto je nekad bio na onom™ radiju b92. znate o kome pricam? taj covek je sve gledao.. ne mogu da shvatim kako je to moguce osim da ima neku super moc. covek ne zivi sam, ima dvoje dece, radi, ima trista cuda vezano za recenzije filmova i serija, plus muzika - liste.. ali i da ne radi sve to, kako je moguce da neko gleda SVE!?!?

ja sam poceo da gledam star wars - skeleton crew, ok mi je bilo do ove, poslednje cetvrte, ali sada su ga usrali samo tako i ne pada mi na pamet da nastavljam dalje, da cekam sledecu. jel i vi tako ili kao.... "cek, mozda ce nesto da se desi!?". u fazonu.. moram da overim celu sezonu nezvao se ja max bax! mnogi ne zele cak ni da pocnu da gledaju jer je suvise 'chidlish' ili je uporedjuju sa 'goonies'.. ja sam bio u fazonu, cek da vidim, pa cu da kazem. 

Posted

jel u yellowstoneu ova nova sezona počinje(torrent izndanje) kao s0e08?

Posted
16 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

jel u yellowstoneu ova nova sezona počinje(torrent izndanje) kao s0e08?

Ako misliš na drugu polovinu sezonu, počinje od 09.

• Hvala 1
Posted

završih yellowston, sasvim sigurno u top 5 ever

nadam se da neće proći sto godina do izlaska 6666 što su najavili kao neku kick side story, a duguju i nastavak 1923.

• +1 1
Posted
39 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

završih yellowston, sasvim sigurno u top 5 ever

nadam se da neće proći sto godina do izlaska 6666 što su najavili kao neku kick side story, a duguju i nastavak 1923.

Uhhh baš su zbudžili ovu poslednju sezonu.

Jebote Costner nije hteo ni tri scene da odglumi. 🤣

Baš mi je žao što su toliko pali.

Ako smo kod remek-dela meni je 1883 baš to...

I da hoće li neko da veže ovog Tejlora Šeridana. Jebote čovek se raširio ko epidemija...

• +1 2
Posted

pa koliko su trebali da je završavaju, dve sezone? ovo je bilo potaman

čak je i kraj najpošteniji mogući, vratili zemlju za onoliko za koliko su je kupili

uopšte se ne slažem sa tezom da su je zbudžili. prvo serija nije zamišljena od samo starta kao zatvorena priča, već su pustili da ide dok ide

bilo je kauboja, konja, kantri numera i više nego ostalih sezona

šta treba više da ima jedan kaubojac

sve serije koje sam gledao, izuzimajući leftovers, sam doživljavao isključivo kao laganu zabavu pa tako i yellowstone

ko hoće dubinu nek gleda paradžanova i bergmana, meni treba lagano štivo za laku noć

• +1 1
Posted (edited)
2 hours ago, kud u maglu Simoviću said:

uopšte se ne slažem sa tezom da su je zbudžili. prvo serija nije zamišljena od samo starta kao zatvorena priča, već su pustili da ide dok ide

Zbudžili su je u smislu da Kostner nije planski izostavljen iz druge polovine. Znači cela druga polovina je u suštini Šeridanova improvizacija, ali kao što rekoh, uz određene rupe, meni je bilo solidno, a serija sve ukupno dosta dobra, pogotovu u današnje vreme instant krševa.

Koliko sam skontao, Kostner je pizdeo jer se baš dosta vremena gubilo na snimanje epizoda/sezona i hteo je da radi još svašta sa strane, pretpostavljam da ga je horizon baš načepio vremenski (finansijski znamo kako je prošao). Na kraju je prelomio da mu je bitnije da bude slobodan i radi još sa strane, nego samo yellowstone.

On topic, pogledao sam i 1923. Baš nekako kako sam pretpostavio, 2 klase ispod 1883 i klasu ispod Yellowstone-a. Prosto, sve je lošije, gluma, režija, produkcija u svakom aspektu priča i ne toliko, mada eto cela sezona, a ne znamo kako se mala Indijanka koja prolazi kroz najveća sranja povezuje sa glavnom pričom Datona. Ne vidim smisao da je priča sama za sebe, pogotovu na ovako mali broj epizoda, i sezona, druga je valjda poslednja.

Sve bi dao da 1883 izađe na 4K disku, to bi kupio makar bubreg prodao. 

Sada ću da se bacim na Silo, pa dok dođe do kraja, kontam da će se taman završi.

@Frank Pembleton Fan Fact, čuveni real life ranč 6666 je kupio Šeridan. Mnogi ga podjebavaju i mrze jer koristi svoje serije da bi reklamirao svoj ranč, povuci samo paralelu sa scenama sa 6666 ranča u Yellowstone-u i sve jasno... Meni ne smeta, ali moralno, jebem li ga.

Inače, nadam se da svi kontaju da Šeridan u YS glumi Trevisa. 

Edited by Mil@n
Posted

pa sad, reći da su u 1923. loša gluma i produkcija pored helen miren, harison forda i tima daltona vrv najjače holivudske glumačke postave u svim tv serijama od kad se snimaju serije u kolor tehnici i produkcije koja je bila 30-35 mil $ po epizodi je malo preoštro

ok nije leglo

čekam drugu sezonu za kompletan utisak, meni je za sada u rangu 1883.

navodno je premijera zakazana za februar ‘25(po imdb)

strpljen, spašen

• +1 1
Posted
12 hours ago, Frank Pembleton said:

Ako smo kod remek-dela meni je 1883 baš to...

Obično ishajpovano smeće na silu postaje remek delo...

Naravno, većina koja ga veliča radi to u nekakvom lukavom otklonu...

• Haha 1