Shan Jan Posted February 26, 2012 Posted February 26, 2012 Ima i jednog i drugog, a pomalo i trećeg. Postoji ne mali deo javnost koji ovo odobrava i možda je glasna manjina ali očito je da se pokazao kao moćniji i važniji nego ostatak koji se zgražava na ove stvari. Sa druge strane, kao da je u pitanju i neko (ne)svesno opredeljenje društva i države da neguje ovakav soj. Što kad se maksimalno hladno sagleda i nije toliko nefer jer je država uredno otvorila vrata svima koji su spremni da je ostave i na koje ne računa.Meni se cini da je prica mnogo jednostavnija od ovog sto ucitavas - kriminalci iz udruge sa dovoljno para za skupe advokate i podmitljive sudije kao i dovoljno drugih vojnika spremnih da zastrase ostecenu stranu. Vlast prosto zabole da se bakce time.Samo da primetim da situacija postaje polako sve gora - prvo su se tukli izmedju sebe, pa ubadali izmedju sebe, pa tukli "drugacije", sad bodu "drugacije"... bojim se da ide ka onim bandama iz srednjoamerickih banana-drzava.
Ryan Franco Posted February 26, 2012 Posted February 26, 2012 Ne učitavam ja ništa nego uzmi malo prošetaj po nekom beogradskom naselju i sam opipaj puls naroda. Nasilje je svakodnevica više nego ikad i štaviše, poželjna kategorija. Sudije i tužioci mogu samo da se adaptiraju i evoluiraju, što ekspresno čine. Uostalom, koliko to ima "dovoljno drugih vojnika". Koliko HILJADA ljudi je privedeno tokom sablje?A paralelno sa tim, po kancelarijama za mlade koje ds organizuje po opštinama, odžavaju se kursevi na temu kako nastaviti školovanje u inostranstvu i još se bizgovi javno hvale time. Uostalom sam kažeš ka čemu ovo ide.
Pontijak Posted February 26, 2012 Posted February 26, 2012 (edited) pa ako idemo ka tome da budemo latinokultura na balkanu tako valjda treba da bude: neki ce da idu na kurseve kako da se nastavi skolovanje u inostranstvu, neki ce da vezbaju koricenje nozeva na javnim mestima. shan jan pominje bande u latinoamerickim zemljama, ok, moze i tako ali ako je verovati televizijama takve bande postoje i u los andjelesu na primer pa amerika nije potonula u srednjeamericku banana drzavu kao model. znaci cemu da se nadamo, povremenim lokalnim erupcijama nasilja bandi i povremenim oruzanim obracunima oklopljene zandarmerije sa tim bandama pa da izgledamo kao brazil sa svim mogucim klasnim razlikama ali bez karnevala? institucije drzave su u zeznutoj poziciji, em su to institucije slabe drzave em nije moguce da se krene sa tradicionalnom policijsko-zandarmerijskom represijom kada su u pitanju lokalne bande jer bi narod sludjen siromastvom i poprilicno napaljen protiv aktuelne vlasti digao dreku o diktaturi i tako dalje. jos da se pobuni omladina iz pravih bgd geta i eto imam i taj toliko omiljeni rasni model nasilja i milina jedna od zivota ovde. Edited February 26, 2012 by Pontijak
Caligula Posted February 26, 2012 Posted February 26, 2012 pih tu ključ ne pomaže nego javno streljanje. i da se sva deca izvedu iz škole da gledaju. Kad se presudi petorici ima da počne i da se ustaje u autobusu! +1Govna.
Dagmar Posted February 26, 2012 Posted February 26, 2012 +1Govna.Nisam sigurna da ključ ne pomaže i da su potrebna javna ili manje javna streljanja (mada lepo zvuči to kad neko popizdi, pa zamišlja javna streljanja i njihanje na Terazijama...). Mislim da bi i ključ jako lepo odradio posao, samo eto, niko ih verovatno neće zaključati.
Utvara Posted February 26, 2012 Posted February 26, 2012 jos da se pobuni omladina iz pravih bgd geta i eto imam i taj toliko omiljeni rasni model nasilja i milina jedna od zivota ovde.Omladina iz geta je marginalizovana. Sranja prave omladinci koji nisu iz geta, nego imaju srednji-viši socioekonomski položaj i debela leđa koja im omogućavaju da se iživljavaju i pred kamerama i pred svedocima. Ko želi da se bavi tučama, sitnim i krupnim kriminalom, a pri tom ne želi dodatni rizik i mogućnost da ga "uhvate i oteraju na robiju", pristupa odgovarajućim navijačkim gangovima, dokazuje se i dobija određeni nivo zaštite od gonjenja, sigurnost u brojevima i mogućnost da napreduje kroz jedan hijerarhijski i uređen sistem.No takav način života ne privlači sve jer je rizik i dalje preveliki a nagrada premala.Sirotinja je ubijena u pojam i svedena na rub egzistencije i beznađa. Za vreme Slobe je ventilirala bes sitnim krađama, potkradanjima države i švercom. Sada je (ta hipotetička sirotinja) dovoljno zauzeta plovljenjem kroz bespuća demokratije i slobodnog tržišta, pokušavajući da nađe mesto pod suncem.
Pontijak Posted February 26, 2012 Posted February 26, 2012 (edited) ma u pravu si ti sa svojom analizom, ja sam samo napisao da nam samo fali i prskanje agresije stanovnika pravih geta i imamo kompletno ludilo. a za tvoju socijalnu stratifikaciju mladih nasilnika, pa ne znam da li ove sociopate iz koteza upadaju u neku od grupa koje si ti opisao, vise mi deluju kao pripadnici bas tog staleza sirotinje., nosili salove ili ne. meni je prica zlokobna zbog tog elementa ("mislio sam da je siptar") kao sto mi je interesantan detalj price o putniku koji provodi natrag jednog od nasilnika (?) sto bas i ne govori u prilog da je mladi sociopata nekako umrezen u navijacke paraformacije vec vise individualni putnik kroz "bespuca demokratije i slobodnog trzista" koji je eto ubodima nozem ("mislio sam da je siptar") sociopatski reagovao Edited February 26, 2012 by Pontijak
Utvara Posted February 26, 2012 Posted February 26, 2012 ma u pravu si ti sa svojom analizom, ja sam samo napisao da nam samo fali i prskanje agresije stanovnika pravih geta i imamo kompletno ludilo. a za tvoju socijalnu stratifikaciju mladih nasilnika, pa ne znam da li ove sociopate iz koteza upadaju u neku od grupa koje si ti opisao, vise mi deluju kao pripadnici bas tog staleza sirotinje., nosili salove ili ne. meni je prica zlokobna zbog tog elementa ("mislio sam da je siptar") kao sto mi je interesantan detalj price o putniku koji provodi natrag jednog od nasilnika (?) sto bas i ne govori u prilog da je mladi sociopata nekako umrezen u navijacke paraformacije vec vise individualni putnik kroz "bespuca demokratije i slobodnog trzista" koji je eto ubodima nozem ("mislio sam da je siptar") sociopatski reagovaoUpravo, ovi i jesu na nižim granama, deluju kao aspiranti koji su predugo na ulaznim pozicijama, siromasi.Ali plašim se da nisu ovo solo letači. Kao što u američkim getima postoji ritual inicijacije, u kome novopečeni gangster mora da se dokaže tako što će unakaziti nožem lice nekog nevinog prolaznika, tako i ova dvojica. Pokušavaju da se herostratski dokažu time što će unakaziti takođe nekog nedužnog prolazinka, a pritom se pravdati "patriotizmom". Uostalom videćemo već. Molim se bogu da se ne desi nešto slično ovakvom scenariju: Izlazi za 3-6 meseci, taman da uspostavi kontakte i napreduje u poslu...nego da padnu žešće, na duže vreme.
nera Posted February 26, 2012 Posted February 26, 2012 Pa bas ta ekipa iz Koteza je nesto najpribliznije pravoj geto ekipi sto ovde mozes naci. Uvek idu u grupi, rasporede se po autobusu i merkaju sa kim bi se mogli zakaciti. Do sad su to uglavnom radili po kraju, ali odraslo se pa moraju da dignu pricu na visi nivo... Uzas <_<
Pontijak Posted February 26, 2012 Posted February 26, 2012 Upravo, ovi i jesu na nižim granama, deluju kao aspiranti koji su predugo na ulaznim pozicijama, siromasi.Ali plašim se da nisu ovo solo letači. Kao što u američkim getima postoji ritual inicijacije, u kome novopečeni gangster mora da se dokaže tako što će unakaziti nožem lice nekog nevinog prolaznika, tako i ova dvojica. Pokušavaju da se herostratski dokažu time što će unakaziti takođe nekog nedužnog prolazinka, a pritom se pravdati "patriotizmom". Uostalom videćemo već. Molim se bogu da se ne desi nešto slično ovakvom scenariju: nego da padnu žešće, na duže vreme.moram da priznam da je tvoja pretpostavka opravdana ali da se isto tako nece desiti nerealizovanje scenarija koji si pomenuo jer je nekako sistemski uvezano kojesta u ovoj drzavi pa i te paranavijacke formacije sa pitaj boga kojim strukturama pitaj boga kojih delova drzavnog aparata (ja inace sumnjam da drzava sasvim kontrolise svoje aparate)a i to sto nera rece na temu geta, zvuci kao da je tako iako sam u opasnosti da pricam o onome o cemu pojma nemam, nikada u zivotu nisam bio u kotezu pa ne znam kako to izgleda sto se tice nasilnika u busevima u tom kraju
fonTelefon Posted February 26, 2012 Posted February 26, 2012 pa ako idemo ka tome da budemo latinokultura na balkanu tako valjda treba da bude: neki ce da idu na kurseve kako da se nastavi skolovanje u inostranstvu, neki ce da vezbaju koricenje nozeva na javnim mestima. shan jan pominje bande u latinoamerickim zemljama, ok, moze i tako ali ako je verovati televizijama takve bande postoje i u los andjelesu na primer pa amerika nije potonula u srednjeamericku banana drzavu kao model. znaci cemu da se nadamo, povremenim lokalnim erupcijama nasilja bandi i povremenim oruzanim obracunima oklopljene zandarmerije sa tim bandama pa da izgledamo kao brazil sa svim mogucim klasnim razlikama ali bez karnevala? institucije drzave su u zeznutoj poziciji, em su to institucije slabe drzave em nije moguce da se krene sa tradicionalnom policijsko-zandarmerijskom represijom kada su u pitanju lokalne bande jer bi narod sludjen siromastvom i poprilicno napaljen protiv aktuelne vlasti digao dreku o diktaturi i tako dalje. jos da se pobuni omladina iz pravih bgd geta i eto imam i taj toliko omiljeni rasni model nasilja i milina jedna od zivota ovde.za tim jednostavno nema potrebe mariginalca su naboli dva mariginalca. manje kostaju drzavu da su u kotezu i prave sranja i svercuju se u gsb nego da ih rani par godina u zatvoru. e da imamo razvijenu industriju robijanja i da ovaj osteceni ode kod advokatskog klana da tuzi ovu dvojicu privatnom tuzbom i da imamo tuzioce kome bi bilo u interesu da im rebne kaznu kkao bi se dodvorio biracima imali bi i dalje slican nivo kriminala i punije zatvore.da li neko zna da li jos vazi kod nas kategorija mladji punoletnik i do kad?
Aleksandar88 Posted February 26, 2012 Posted February 26, 2012 Vazi, lice se smatra mladjim punoletnikom do 21 godine.
nera Posted February 26, 2012 Posted February 26, 2012 Nazalost, i ja sam uverena da ovi nece lezati mnogo zatvora, bar ne sad, ali im predvidjam 'svetlu' buducnost posto ce verovatno napredovati u karijeriTM posle ovog incidenta.Ja nisam u Kotezu dugo, i ne znam kada je ovakva situacija pocela, ali ovde su policijske sirene i pucnjava u daljini normalna pojava. Takodje, u ovakva naselja se navlace i malo ozbiljniji igraci, da ih tako nazovem, jer tu mogu biti 'low profile', odnosno u ulici u kojoj prevashodno zive penzosi i najobicniji radnici koji gledaju kako da prehrane porodice i sebe, niko nema vremena ni zivaca da obrati paznju na njih i njihove aktivnosti, mada je meni kanda sumnjivo kada se neko svako jutro zavlaci pod kola pre nego sto sedne u njih i ima kamere na svakom cosku kuce... Uglavnom, ne vidim neku svetlu buducnost u ovakvim naseljima jer se niko ne bavi njihovim problemima, mada je to vise postalo redovno stanje...
DR. KUMALO Posted February 26, 2012 Posted February 26, 2012 bogomi, ovako garav ne bi smeo da ima mesta među čuvarima svetosavlja.
Recommended Posts